Centrála pro modulovku

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Centrála pro modulovku

Příspěvekod Jirka_US » ned 07 pro, 2014 5:58 pm

to radeksindy:
myslim, ze v obecne rovine souhlas. Nicmene trochu nejasnosti je otazka ID, protoze ja jsem se ptal na LocoNet ID, zatimco ty mluvis o ID ovladace, respektive o jeho "vyrobnim cisle". Nicmene slot pracuje s LocoNet ID, ktere muze byt 0-7 (viz manual bapr. DT402) a zajistuje v pripade velkych setkani "nerusene" ovladani bezdratovych ovladacu pro kazdou skupinu respektive klub. A funguje to presne naopak nez jak to tady popisujes. To znamena pro klub A vsechny bezdratove ovladace musi mit ovladace stejne LocoNet ID rekneme 1, pro klub B LocoNet ID musi byt napr.2. Jinak receno 2 bezdratove ovladace s ruznym LocoNet ID nemuzou fungovat na stejnem kolejisti/modulisti se stejnou centralou.
Proto me zajimal podrobne ten mechanismu jak to funguje u Freda a ktera cast LocoNet manualu (osobni vydani) hovori o pridelovani ID ovladace (nikoliv LocoNet ID) do slotu.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod radeksindy » ned 07 pro, 2014 6:19 pm

LocoNet ID se týká jen radio a IR ovladačů a slouží k identifikaci ovladačů směrem k LocoNet přijímačům. To nemá žádnou souvislost se zmíněným ID ovladače zapisovaným do slotu.
radeksindy

Příspěvekod A2C » ned 07 pro, 2014 6:45 pm

Páni myslím že by to už stačilo, 99,9999% účastníkov stretnutia to netrápi a ak sa náhodou vyskytne tento stupidný problém tak sa nebude hľadať príčina týmto spôsobom, dá sa iná adresa a jazdí sa!
Sledoval som diskusiu od začiatku a nemám potuchy prečo si v každej blbej téme potrebujete dokázať kto má väčšie (***) znalosti o problematike digitálneho riadenia koľajiska

Čo sa týka k výberu centrály, jednoznačne sú tu len 3 voľby, s tým že by som išiel podľa rozšíreností ovládačov.
Z21 - 90% ľudí doma má multimaus avšak nediskriminuje ani "pravých" modulovkárov, Freda zvládne tiež (neskúmal som však ako si Fred od Z21 vezme adresu) Ale aj všetko ostatné pre Loconet skúšal som ProfiBoss, určite to zvládne aj Ewku, Ota... a iné šialenosti pre Loconet :).
Digitrax DT402 - klasický výrobca alebo ako by som to napísal Digitrax je DCC? :) proste asi to naj čo môžete mať pre čistý Loconet (Radek Šindy mi asi dá zapravdu)
Intelibox - klasika, nevlastním, avšak okolie čo ho vlastní sú maximálne spokojný

Ostatné centrály by som nezahrňoval do výberu pokiaľ to myslíte s jazdením aspoň trocha vážne. Inak je to úplne jedno či použijete Minibox, Multimaus, Profimaus, Lenz.. či inú ptákovinu
ČSD ep.IIb + III-IVa + ŽSR. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse
A2C

Příspěvekod vrbav » pon 08 pro, 2014 9:31 pm

Presne ako A2C, prakticky vyskúšané, overené, Loconet centrála Digitrax DCS 100 a k nej Z 21 v slave mode...a ide všetko vyššie vymenované, vrátane tabletov, mobilov a iných chytrých hračiek.... a to v rámci svojich možností, MM a Profiboss do F 20, ....Hugo po F 8 a OTO po F 28.....nemám vyskúšanú MINIMAUS od Digi CZ, ale mám v pláne si ju zaobstarať....

pravý turecký bazar ovládačov, ako mi tu raz niekto napísal......
vrbav

Příspěvekod Pavel-HP » pon 08 pro, 2014 9:38 pm

pravý turecký bazar ovládačov, ako mi tu raz niekto napísal......

a počkej na tu legraci, až někomu při oládání loko zazvoní jeho smarfón nebo mobil.
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Pavel-HP

Příspěvekod vrbav » pon 08 pro, 2014 9:43 pm

Pavel-HP píše:pravý turecký bazar ovládačov, ako mi tu raz niekto napísal......

a počkej na tu legraci, až někomu při oládání loko zazvoní jeho smarfón nebo mobil.

no to je práve to čo ma od ovládania cez mobil odrádza.......
vrbav

Příspěvekod A2C » pon 08 pro, 2014 10:19 pm

Ja to riešim cez tablet :) dve loko súčasne to zvláda (10")
a som rád že ma vrbav opravil samozrejme myslel som DSC 100 a DT 402 ako hlavný ovládač
k tomu sa dá zohnať za pár drobných už čokoľvek aj keď mňa dráždi UT4 kde si vieme navoliť loko podľa potreby ako ľudia rozumný 21 storočia a nie dávať si detské poistky keď sa ideme hrať :lol:
ČSD ep.IIb + III-IVa + ŽSR. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse
A2C

Příspěvekod Jirka_US » úte 09 pro, 2014 5:26 am

vrbav píše:
Pavel-HP píše:pravý turecký bazar ovládačov, ako mi tu raz niekto napísal......

no to je práve to čo ma od ovládania cez mobil odrádza.......

U vetsiny telefonu staci prepnout na "airplane" mode...Nevim presne o ktere konkretni aplikaci je rec, ale ty lepe napsane nedovoli zamknout obrazovku ani prerusit provoz s vyjimkou funkce "alarm".
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod PaMi » úte 09 pro, 2014 7:29 am

Jirka_US píše:U vetsiny telefonu staci prepnout na "airplane" mode...Nevim presne o ktere konkretni aplikaci je rec, ale ty lepe napsane nedovoli zamknout obrazovku ani prerusit provoz s vyjimkou funkce "alarm".

Zřejmě žádný "chytrý telefon" nepoužíváš, tak tady nedávej prosím matoucí rady.
Při přepnutí do "airplane" režimu se deaktivují veškeré bezdrátové služby včetně WiFi a Bluetooth. Takže přátelé tudy cesta nevede. Když už někdo opravdu má tu potřebu a chce svůj mobilní telefon využívat pro řízení kolejiště (já to považuji za hloupost) tak si musí vypnout telefonní a datové služby.
-- TT -- ČSD -- Jenom pro radost -- TrainController 8.0 Gold -- Moduly
PaMi

Příspěvekod zdeno » úte 09 pro, 2014 8:48 am

A2C píše:a nie dávať si detské poistky keď sa ideme hrať :lol:

Problem je, ze deti jsou ta nejvdecnejsi obsluha a myslim si, ze vsechny kluby to na setkani vyuzivaji.
Ne vzdycky se sejde na grafikon dost lidi a tak jsme opravdu radi, kdyz muzeme deti zapojit. Mensi pod dozorem a vetsi uz jezdi bez kontroly.
A nekdy lepe, nez "mazaci", kteri vetsinou kecaji a nesleduji provoz.
A tam maji pojistky svuj vyznam.
zdeno

Příspěvekod rawen » úte 09 pro, 2014 9:46 am

Pánové, přečtěte si prosím nadpis tohoto vlákna a moje otázky.

Je logické, že se diskuze vyvíjí a od centrál přešla k ovladačům, ale pro mě, jako tazatele, i pro většinu kolegů jsou informačně přínosné tak první dvě, tři stránky a zbytek je rozprava jako ve sněmovně - reálně o ničem.

Omlouvám se za červené písmo, ale normálně psaný příspěvek o pár dní dříve jste ignorovali...

Děkuji, Radek
rawen

Příspěvekod zdeno » úte 09 pro, 2014 11:26 am

rawen píše:Pánové, přečtěte si prosím nadpis tohoto vlákna a moje otázky. Radek

Ono to neni od veci, aj tyto nazory ti pomuzou se rozhodnout jakou centralu si koupite. Ono to neni jen o centrale, ale o vecech okolo central.
---
Lenzacke a Roco veci nejsou vhodne pro modulovku. To ber jako fakt a nemusis nad tim moc spekulovat. Tam kde Lenz a jeho klony konci, tam Loconet zacina ukazovat sve prednosti.
zdeno

Příspěvekod Jirka_US » úte 09 pro, 2014 1:34 pm

PaMi píše:
Jirka_US píše:U vetsiny telefonu staci prepnout na "airplane" mode...Nevim presne o ktere konkretni aplikaci je rec, ale ty lepe napsane nedovoli zamknout obrazovku ani prerusit provoz s vyjimkou funkce "alarm".

Při přepnutí do "airplane" režimu se deaktivují veškeré bezdrátové služby včetně WiFi a Bluetooth. Takže přátelé tudy cesta nevede. Když už někdo opravdu má tu potřebu a chce svůj mobilní telefon využívat pro řízení kolejiště (já to považuji za hloupost) tak si musí vypnout telefonní a datové služby.

Doporucuji si precist alespon jednou navod ke svemu telefonu. Napr. zde:
http://support.apple.com/en-us/HT1355
Prepnuti do "airplane" modu deaktivuje hlasove a datove sluzby nikoliv WiFi a BT, u nekterych telefonu je treba znovu zapnout WiFi nebo BT, ale to neznamena ze jsou deaktivovany. Jinak toto tema se jiz zde probiralo napr zde:
viewtopic.php?f=6&t=7681&p=128758&hilit=airplane#p128758
Myslim, ze v pravidlech DF je rovnez doporuceni, ze nez zacnu psat novy prispevek je vhodne se podivat, zda-li na muj "problem" jiz nekdo neopovidal.(pokud tedy neni cilem rozpoutat flameware) V tomto konkretnim pripade staci zadat "airplane" do policka hledej. A pokud me neco nefunguje tak je dobre se zeptat zkusenejsich, ale informace telefon v airplane modu me nefunguje je nedostatecna je treba napsat alespon znacku, idealne model se kterym si nevis rady. Ale to je jiz mimo ramec tema, pouzij prosim SZ.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod vrbav » úte 09 pro, 2014 4:01 pm

[quote="rawen"]Pánové, přečtěte si prosím nadpis tohoto vlákna a moje otázky.

Je logické, že se diskuze vyvíjí a od centrál přešla k ovladačům, ale pro mě, jako tazatele, i pro většinu kolegů jsou informačně přínosné tak první dvě, tři stránky a zbytek je rozprava jako ve sněmovně - reálně o ničem.

Omlouvám se za červené písmo, ale normálně psaný příspěvek o pár dní dříve jste ignorovali...

....všeličo sa dozvieš
Naposledy upravil vrbav dne úte 09 pro, 2014 7:11 pm, celkově upraveno 2
vrbav

Příspěvekod BohousP » úte 09 pro, 2014 4:18 pm

Jirka_US píše:
PaMi píše:

Doporucuji si precist alespon jednou navod ke svemu telefonu. Napr. zde:
http://support.apple.com/en-us/HT1355
Prepnuti do "airplane" modu deaktivuje hlasove a datove sluzby nikoliv WiFi a BT, u nekterych telefonu je treba znovu zapnout WiFi nebo BT, ale to neznamena ze jsou deaktivovany. Jinak toto tema se jiz zde probiralo napr zde:
viewtopic.php?f=6&t=7681&p=128758&hilit=airplane#p128758
Myslim, ze v pravidlech DF je rovnez doporuceni, ze nez zacnu psat novy prispevek je vhodne se podivat, zda-li na muj "problem" jiz nekdo neopovidal.(pokud tedy neni cilem rozpoutat flameware) V tomto konkretnim pripade staci zadat "airplane" do policka hledej. A pokud me neco nefunguje tak je dobre se zeptat zkusenejsich, ale informace telefon v airplane modu me nefunguje je nedostatecna je treba napsat alespon znacku, idealne model se kterym si nevis rady. Ale to je jiz mimo ramec tema, pouzij prosim SZ.

Já sice Apple nepoužívám, ale chytrofounů jsem měl již několik. Na každém z nich se po volbě "Airplane mode" vyply všechny vf služby (tedy GSM, data, WiFi , BT atd. - tak, jak to dnes většinou vyžadují letecké společnosti). Zůstala možnost čtení, editace, her, přehrávače atd. Tato funkce je primárně pro zjednodušení obsluhy, aby to užívatel (často nepříliš znalý) nemusel vypínat po jedné funkcionalitě. Bavit se o rozdílu mezi "deaktivováním" a "vypnutím" snad není podstatné. Každou jednu z těchto služeb lze zapnout samostatně. Proto tvrzení o použítí airplane módu kulhá na obě nohy ... Správně mělo být "s vypnutými službami GSM". A o vhodnosti tohoto řešení se na výšeuvedeném odkazu skutečně mluví ... jen závěr není jednoznačný.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi