od jkiss » pát 05 pro, 2014 1:16 pm
Pridám ešte niekoľko myšlienok, čo považujem za potrebné ešte zopakovať.... netýka sa to výberu centrály, ale infraštruktúry okolo:
Úseky trate, viac boostrov a ich zapojenie:
Na rozsiahlejšom modulovom koľajisku v prípade, že tam jazdí viac ľudí nezávisle (teda nie je to automatizované výstavné koľajisko), sa vďaka nepozornosti relatívne často stane, že niekto „reže“ výhybku, resp. zastaví, ale už na srdcovke nesprávne prehodenej výhybky... keďže na modulovke je elektricky polarizovaná výhybka „povinnosť“, nastane skrat. A môžu nastať dve situácie:
1. Jeden silný booster a veľký úsek trate: všetky loko sa na danom úseku zastavia, (v prípade ozvučených mašín „nastane ticho“) a hoci aj krátky skratový prúd 5A dokáže spoľahlivo zanechať stopy na kolieskach, koľajniciach, prípadne spáliť zberače
2. Viac „malých“ boostrov (spax) s prúdom max 1,5 – 2A napájajúci malý úsek trate: vypadne len dotknutý úsek s 1-2 loko – a bez úhony.
Pre skratový prúd je rozhodujúca aj rýchlosť elektronickej poistky: bežné komerčné zariadenia na domáce použitie sú obecne „pomalšie“ – súvisí to aj s krabičkou na prepínanie polarity na točni a v spätnej slučke. Spax podľa fremo naproti tom má obmedzenie prúdu a veľmi rýchlu poistku.
Boostre by mali mať optické oddelenie na vstupe, to tu už bolo spomenuté, ale tuším neodznelo, že musia mať aj samostatné a galvanicky oddelené zdroje... použiť jedno trafo na dva boostre nie je dobrý nápad.
A tiež boostre by mali mať stabilizované zdroje nastavené na rovnaké napätie. Boostre ako „čierna krabička“ Roco sú napájané z trafa, kde výstupné napätie je od 18 do 23V podľa napätia v sieti a záťaže... Pokaľ sa stretnú dva úseky trate s rozdielnym napätím ta prechodom každého dvojkolia vzniká niečo ako „malý skrat“... hoci je rozdiel len napr 1-2V, zdroje sú „tvrdé“ a tak vznikajú silné prúdové impulzy... Prechod súpravy takýmto rozhraním je vidieť (iskry) aj počuť (jemné cvrkanie)
Na napájanie boostrov je v súčasnosti aj najjednoduchšie a najlacnejšie použiť spínaný zdroj... Hoci toto má veľa odporcov, ich hlavný argument, že aj Roco tiež používa klasické trafo už nie je pravda....V štartsete Roco som už videl malý spínaný zdroj . Cena spínaného zdroja (so stabilizáciou výstupného napätia a elektronickou poistkou) je cca 10€ = dva obedy, klasické trafo cca 50W je 50 až 70€
XpressNet vs. Loconet:
Na rozvod XpressNet je možné pripojiť max 31 zariadení (ovládačov) – v praxi ešte menej... Loconet toto obmedzenie nemá, obmedzuje len centrála počtom zariadení, ktoré dokáže obslúžiť: Minibox 8, IBX Basic 32, teoretické maximum je 128, a v praxi sa snažíme obmedziť to na max 60.
Rozvod XpressNet je musí prísne dbať na správne zapojenie káblov a konektorov. Prepólovanie kábla k ovládaču (obrátene nasadený konektor) má (môže mať) fatálny následok na ovládač... (aspoň pre staršie Roco Mausu to malo, neviem ako to je s najnovšími zariadeniami). Loconetu to je „jedno“
FREMO Fred vs. iné Loconet ovládače:
Digitrax si Locnet licencoval, a uvoľňuje len časť protokolu pre „osobné použitie“, nie však na komerčné...
Preto si môžeme Fredy sami vyrábať, ale pokiaľ by sa našiel komerčný výrobca musel by zaplatiť nemalý licenčný poplatok... Preto asi Fred komerčne nikdy dostupný nebude...
Ostatné Loconet ovládače sú teda výrazne drahšie, a aby výrobca „ospravedlnil“ ich cenu, vyšperkuje ovládač množstvom funkcií a svetielok a displejmi. Na doma „super“, na väčšej modulovke kde sú desiatky ovládačov je každý „ušetrený miliamper“ dobrý... Fremo fred je optimalizovaný na odber (okolo 4-6mA, kdežto „veľké“ ovládače odhadujem na 10-20 a možno viac mA. (s týmito číslami nie som si celkom istý, nemám to odmerané, opravte ma ak sa mýlim)
J.