Vitrínové kolejiště TT, 43x180 cm

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Vitrínové kolejiště TT, 43x180 cm

Příspěvekod workous » úte 02 pro, 2014 10:43 pm

Tomášův návrh se mi líbí je to pěkně učesané
Roco Geoline/DCC DR5000 + RocRail/JMRI momentálně v pauze..
workous

Příspěvekod GrimpoCZ » úte 02 pro, 2014 11:16 pm

Přidávám pro inspiraci jeden návrh od Rolpha Knippera.
Přílohy
planekMIZL.jpg
"Tétéčka" Roco set a nemoc je opět na světě.
GrimpoCZ

Příspěvekod mizl » stř 03 pro, 2014 12:43 am

Díky za inspiraci. Něco podobného bych také rád. Nějakou pěknou univerzální industriálku. Přidám tedy další návrh č. 10. Začíná se mi to hezky hromadit. No, aspoň bude z čeho vybírat a možná to bude i inspirace pro budoucí stavitele :mrgreen: .

10 - Návrh.jpg

Michal
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
mizl

Příspěvekod Petr Zatrepalek » stř 03 pro, 2014 5:19 am

Návrh 8 nebo 10. Ostatní vypadá divně...

Je to tvoje kolejiště, ale co třeba nový nádherný Milanův návrh klasické uvratovky - kolejiště Lužec viz zde -

viewtopic.php?f=1&t=8722&start=90

Stačilo by stanici otočit, tu horní trat dát do oblouku a máš to na tu tvou vitrínu uplně přesně! Navíc ideálně použitelné i jako zárodek pro případné větší kolejiště, či napojení na další segmenty/moduly někde na výstavě...
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod mizl » stř 03 pro, 2014 3:47 pm

jj Milanův návrh jsem již zaregistroval. Dokonce jsem oněm trochu uvažoval, ale ... To je právě to hnusné ALE ... :roll: Prostě mi tam něco chybí.

Michal
mizl

Příspěvekod mizl » čtv 04 pro, 2014 4:08 pm

Trochu jsem se díval na předešlé návrhy a laboroval jak je upravit. Z předešlých návrhů vznikli návrhy s č. 5.1, 5.2, 7.1, 9.1, 9.2 . Veškeré návrhy jsou k dispozici k nahlédnutí na mém rajčeti : http://mizl.rajce.idnes.cz/Vytrynove_ko ... 43x180_cm/

Michal
mizl

Příspěvekod lajblt » čtv 04 pro, 2014 5:33 pm

Ahoj Michale, při testování každého návrhu bych postupoval asi takhle:

Návrh potřebuje vždy aspoň 2 koleje takové délky, aby se na každou z nich dal odstavit vlak požadované délky (dále "předávací kolejiště"). Koleje můžou být i 3, ale pak to není tak zajímavé při posunu. :) Hned vysvětlím proč.
Má úvaha se odvíjí od toho, že na začátku na panel přijede manipulák. Ten musí někde zastavit, takže obsadí první kolej předávacího kolejiště. Po druhé koleji pak objede lokomotiva soupravu. Ovšem tím to teprve začíná. Protože předtím, než rozveze vozy na určené koleje, musí odtamtud také stáhnout vozy, které tam přivezla "v minulém kole". Tudíž nejdřív stahuje vozy. Ale protože na první ze dvou kolejí stojí vozy, které přivezla s sebou, musí být kolejiště navržené tak, aby na druhou kolej vozy vždycky sunula před sebou. Až složí nový vlak, může začít rozvážet vozy, které přivezla. Ovšem zase tak, aby se na některé kusé koleji "nezazdila".

Tudíž doporučuju zkusit si představit nad každým projektem, jestli si na něm jde takhle "hrát". :)
lajblt

Příspěvekod mizl » čtv 04 pro, 2014 5:53 pm

lajblt píše:Ahoj Michale, při testování každého návrhu bych postupoval asi takhle:

Návrh potřebuje vždy aspoň 2 koleje takové délky, aby se na každou z nich dal odstavit vlak požadované délky (dále "předávací kolejiště"). Koleje můžou být i 3, ale pak to není tak zajímavé při posunu. :) Hned vysvětlím proč.
Má úvaha se odvíjí od toho, že na začátku na panel přijede manipulák. Ten musí někde zastavit, takže obsadí první kolej předávacího kolejiště. Po druhé koleji pak objede lokomotiva soupravu.

Proto všude dávám předávací nádraží. Lokotka přijede s vozy a poté objede přivezenou soupravu a zase odjede. Samotný posun by obstarávala druhá lokotka, která by vozy rozřadila tak kam jsou určený.

lajblt píše:Ovšem tím to teprve začíná. Protože předtím, než rozveze vozy na určené koleje, musí odtamtud také stáhnout vozy, které tam přivezla "v minulém kole". Tudíž nejdřív stahuje vozy. Ale protože na první ze dvou kolejí stojí vozy, které přivezla s sebou, musí být kolejiště navržené tak, aby na druhou kolej vozy vždycky sunula před sebou. Až složí nový vlak, může začít rozvážet vozy, které přivezla. Ovšem zase tak, aby se na některé kusé koleji "nezazdila".

no a vtom je právě kámen úrazu ve všech návrzích. Myšlenkové pochody mám stejné přesně tak jak jsi je uvedl. Nicméně nějak nejsem schopen docílit žádaného výsledku. Proto jsem dávám náhledy layoutů z kterými by se dalo dál pracovat. Nejsem právě dobrý návrhář, ale myslím si, že prostoru je dost. Rád bych docílil malé průmyslové vlečky bohatý na posun. O stanice, nebo zastávky nemám zájem :wink:

Michal
mizl

Příspěvekod lajblt » čtv 04 pro, 2014 9:02 pm

Se dvěma lokomotivami to není taková zábava. :)

Když proberu návrhy na Rajčeti, o kterých uvažuješ, tj. 5.1, 5.2, 7.1, 9.1, 9.2, tak to vypadá z mého pohledu asi takhle:

5.1 (fruafru) - Hezký návrh, jen výtažná kolej vlevo (s obloukovou výhybkou) není použitelná (je příliš krátká); nejde přijet s delší soupravou, na to je krátká točna v zákulisí.
6 - Líbí se mi, můžeš hodně posunovat. Jen předávací kolejiště bych udělal jen na 2 koleje, aby ses nepřipravoval zbytečně o užitečnou délku kolejí.
7.1 - k tomu ať se vyjádří jiní ;)
9, 9.1, 9.2 - Co se ti na tom nelibí? :)

Je zajímavé, že návrhy od 6 nahoru mají všechny 4 místa, kam se může posunovat. :)

Jestli můžu poprosit, pošleš mi návrh 9? Díík.
lajblt

Příspěvekod mizl » čtv 04 pro, 2014 9:51 pm

Po velké poradě realizačního inženýrského týmu (přítelkyně a já) nám jako nejsympatičtější vychází návrh č. 6. Ale ještě nepadlo definitivní rozhodnutí. Na to je ještě času dost. Třeba se naskytne ještě další a možná i lepší varianta. Každopádně já osobně mám pocit, že návrhy jdou k lepšímu. Ale je to pouze můj pocit který nemusí být pravda. Jak říkám, nepovažuji se za dobrého návrháře.

Tak ono není moc místa na víc míst k posunu. Akorát u návrhu č. 6, 8 a 9 je pět míst na posun :wink: .

Michal
mizl

Příspěvekod lajblt » pát 05 pro, 2014 5:46 pm

Návrhy řady 9 mají na posun jen 4 místa, pokud zastavíš vozy i výtažnou kolej, moc si nezaposunuješ. :( Totéž návrh 10. Návrhy č. 6 a 8 jsou provozuschopné i s pěti obsazenými kolejemi, výtažná je šestá. :)
lajblt

Příspěvekod mizl » pát 05 pro, 2014 8:56 pm

Lajblt, děkuji ti za tvůj rozbor funkčnosti layoutů. Je to pro mne velkým přínosem. Teď jsi to uvědomuji a již vidím chybu, které jsem se dopustil. Přesně o takové komentáře mi šlo a právě proto jsem dávám jednotlivé návrhy. Jelikož víc očí víc vidí.

Michal

Ps: došel ti na meil soubor z Wintracku ??
mizl

Příspěvekod lajblt » pát 05 pro, 2014 11:06 pm

Jojo, dík, už ladím. On každý návrh z té série 6-10 má své kouzlo. Pak je to spíš o tom, "vyladit" ho na maximum použitelného (užitečné délky kolejí apod.). Třeba ze 7.1 jsem nově vymáčkl délku vlaku 90 cm, protože manipulační koleje mají v součtu 125 cm, tak by bylo škoda toho nevyužít. :)
lajblt

Příspěvekod Myšpulín » sob 06 pro, 2014 10:40 am

Jen taková malá technická. Pokud chceš používat dvě loko, posunovací a "traťovou", pak bys měl mít předávací kolejiště o třech kolejích nebo obdobně jako na návrhu (tuším) 10. Jde o to, že by před příjezdem nové várky vozů měla posunka odtahat vozy od jednotlivých míst a naskládat je na jednu kolej předávacího kolejiště, pak se sama uklidí někam bokem. Přijede nová zásilka na druhou kolej předávacího kolejiště, nechá tam zátěž, objede po třetí koleji a připojí předem připravenou zátěž od posunky. S ní odjede. No a pak je to již opět na posunce.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod sidlo » sob 06 pro, 2014 10:57 am

Myšpulín píše:Jen taková malá technická. Pokud chceš používat dvě loko, posunovací a "traťovou", pak bys měl mít předávací kolejiště o třech kolejích...

Nebo udělat v pravém dolním rohu kusou kolej. Dráha doveze vozy na předávací koleje, objede soupravu (v případě sunuté soupravy objíždění odpadá) a odstoupí na kusou kolej. Po ukončení posunu vlečkovou lokomotivou najede na soupravu a odjede směr stanice.
sidlo

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště