Vitrínové kolejiště TT, 43x180 cm

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Vitrínové kolejiště TT, 46x180 cm

Příspěvekod milan ferdián » čtv 27 lis, 2014 8:52 pm

workous píše:Milane kdy už to vyjde :D to jsou nervy :D

Obal publikace si již můžeš prohlédnout v off-topicc a jak jsem informoval.V sobotu 13.12.2014 má to začít :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod mizl » čtv 27 lis, 2014 9:03 pm

A jsou aspoň mé návrhy dobré ?? nebo špatné ?? dají se nějak vyladit, nebo je to úplná hloupost ...

Michal
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
mizl

Příspěvekod milan ferdián » pát 28 lis, 2014 10:00 am

mizl píše:A jsou aspoň mé návrhy dobré ?? nebo špatné ?? dají se nějak vyladit, nebo je to úplná hloupost ...

Michal

Prošel jsem si celé tvé vlákno.Nejvíce správných připomínek a dobrých rad má Petr Zatrepalek.Já se nejdříve vrátím k té vitríně.Jako taková už skutečně představuje kus nábytku,takže nejdříve k zafixování na zdi.Jestli bydlíš v paneláku,tak zapomeň na fixaci pomoci hmoždinek atd.Síla vnitřních panelů jsou slabá a garantuji ti,že projedeš panelem jen to mrkne (vlastní zkušenost z montáží).Musel by si vitrínu zajistit z druhé strany kovovým plochým páskem.A ikdyby se ti zavěšení povedlo,bude to velká zátěž na ten panel,z důvodu váhy jen samotné vitríny.U cihlové zdi jsou větší šance.Nenapsal jsi na čem budeš vitrínu věšet.Je několik způsobu.Záda jsou z pevného materiálu,druhá možnost fixujeme na zeď pomoci "Bystrycu" (tvar plochých držáků do "L" s plastovým krytem),třetí způsob vitrína má vzadu jen nosnou lištu o výšce 10,0 cm,čtvrtý způsob spodní konzoly (ale i tak musí být vitrína zafixovaná na zdi).Nezapomenout na vodováhu a neustále usazení kontrolovat:!: :!: :!: :!:
Zapomínaš na další element,děti a jejich bezpečnost nemluvě o svoji.Nevím proč,ale děti rádi sedávají na tyto vitríny a mají z toho místa rozhlednu.Děti jsem používal i jako testovací zátěž na pověšené skříňky,komody atd. :D
Když zvládneš tyto úkony s vykonáním všech bezpečnostních zkoušek,máš už skoro vyhráno.Vitrína visí a ty se kocháš na zdárně vydařenou prací.
Kuličkové pojezdy jsou fajn,ale jen do určité délky.Prakticky když je nedemontuješ a používaš je jen na to vysouvání a zasouvání,v pohodě.Ty jsi ale určitě nikdy nenasazoval kuličkový pojezd do celku a ještě s namontovaným dílem.Mohu ti říct,že tolik sprostých slov,jsem v životě nikdy nepoužil jako u kuličkových pojezdů.Zcela jasně a tak jak radil Petr,použij kolejiště jako vytahovací a rozděl je na dva díly.Nebudeš toho litovat,protože elektroinstalace se daleko líp opravuje na stole.Stavba krajiny taktéž.Ano musíš si zajistit bezchybné spojení v rovině obou dílu a propojit elektricky.Vytahovat kolejiště skoro dlouhé dva metry z vitríny a ve výšce :?: :?: :?: :?: A teď si představ jak by jsi jej nasazoval na ty pojezdy ?Stačí malá chyba při nasazení vodící lišty a je to,víš kde :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Shrňme to.
- Vitrínu dobře zajistit při pověšení na zeď. -
- Kolejiště ze dvou dílu -
- Kolejiště na volné vytažení z vitríny -

Všechny kolejiště ve vitrínách co jsem viděl,byly vždy umístěné na nábytkovém podstavci (skříňky,komody,zásuvkové skříňky,otevřené skříňky atd.)Potom řeš kolejovou figuru kolejiště,to jest námět.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod mizl » pát 28 lis, 2014 4:37 pm

Milane díky za shrnutí. Nicméně vitrina je již vyprojektovaná 8) . Po novém roce začnu se stavbou vitríny a budu dávat průběžně foto. Na layouty jsem se chtěl zaměřit proto, abych je neřešil na poslední chvíli a měl na ně dostatek času vyladit layout. I když přiznejme si, že stavba půjde pomalu, jelikož mám toho poslední dobou hodně. Ale zase na druhou stranu by se to mělo po novém roce uklidnit. Ono se tomuto konceptu ani kolejiště říkat nedá, jelikož to spíše je pouze výsek něčeho a né celek.

Michal
mizl

Příspěvekod mizl » sob 29 lis, 2014 7:32 pm

Opráším jeden návrh zdejšího kolegy. V mém prostoru vychází takto :
5 - Návrh_Koleje.jpg

5 - Návrh.jpg

Nicméně nevím jak se poté dostat za zeď :-(

Michal
mizl

Re: Vitrínové kolejiště TT, 43x180 cm

Příspěvekod sidlo » sob 29 lis, 2014 7:57 pm

Náročné zadání.
Jak budeš posunovat za kulisou, když tam nebude vidět?
Ve vitríně bude asi malý pozorovací úhel. Asi nebude dobré stavět budovy na přední okraj, tím se kolejiště zastíní.
sidlo

Příspěvekod mizl » sob 29 lis, 2014 8:01 pm

sidlo píše:... Jak budeš posunovat za kulisou, když tam nebude vidět? ...

Webkamera ?? detekce obsazení ??

Michal
mizl

Příspěvekod sidlo » sob 29 lis, 2014 8:17 pm

Nechci to přivolávat, ale může to i vykolejit nebo znečištění kolejí a lokomotiva se zastaví, nebo...
Nebude to příliš nepřístupné?
sidlo

Příspěvekod vmucha » sob 29 lis, 2014 9:09 pm

Můj vkus moc výhybek.
Doupovská dráha 2. epocha TT
vmucha

Příspěvekod mizl » ned 30 lis, 2014 3:17 pm

Stále přemýšlím, stále ... :?

spáchal jsem další návrh číslo 6.

6 - Návrh.jpg

Michal
mizl

Příspěvekod vmucha » ned 30 lis, 2014 3:32 pm

Výhybku pod expedici smer sklad materialu nahrad anglicanem a kolej protahni doleva k příjmu. Hezka by v pul cestě byla ruční točna s od ni kolej k expedici.
Ať se daří!
vmucha

Příspěvekod mizl » ned 30 lis, 2014 3:39 pm

no jo, ale angličan je větší než obyčejné křížení. Tím si zase zkrátím kolej do polotovarů. Proto je ta kusá kolej za křížením. aby se dalo šíbovat do Expedice. Víc jak jeden vagón s lokotkou nenašíbuje. Pokud by byli přistaveny dva vagóny, tak jedině na dvakrát. Mám v hlavě ještě 4 návrhy. Potom se vystřílím z můzi a budu v koncích :roll: .

Michal
mizl

Příspěvekod sidlo » ned 30 lis, 2014 3:42 pm

mizl píše:spáchal jsem další návrh číslo 6

To se mi líbí :P
sidlo

Příspěvekod Myšpulín » ned 30 lis, 2014 3:49 pm

vmucha píše:Výhybku pod expedici smer sklad materialu nahrad anglicanem a kolej protahni doleva k příjmu. Hezka by v pul cestě byla ruční točna s od ni kolej k expedici.
Ať se daří!

Obávám se, že ruční točna ve vitrínovém kolejišti bude nepoužitelná. Hezká by byla malá pouze na vagón, s tím ale k expedici bez zásahu rukou nezajede. A větší se nevejde. Stejně mi však není jasné, jak jsi myslel napojení Příjmu polotovarů a Expedice bez točny na ten angličák.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod vmucha » ned 30 lis, 2014 4:08 pm

Pokud by tam nebyla točna tak výhybkou.
vmucha

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště