Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek
Případně pokud se někdo vyznáte v konfiguraci zmíněného dekoderu, tak třeba by to šlo nastavit v něm softwarově a není třeba vymýšlet.
workous píše:Nechci zakládat nové téma pokud bych chtěl použít do motoráku led pásek v digitále musím tam dávat srážecí odpor? Na pásku je 12V a z dekodéru leze 20V. Dík za info
BohousP píše:workous píše:Nechci zakládat nové téma pokud bych chtěl použít do motoráku led pásek v digitále musím tam dávat srážecí odpor? Na pásku je 12V a z dekodéru leze 20V. Dík za info
Nedoporučuji, docela určitě tam poteče větší, než navrhovaný proud. Navíc, LED pásky mají poěrně vyšší svitivost, nebude to dost modelové.
Pokud na tomto řešení trváš, doporučuji změřit odběr LED pásku při napájení 12V. Když si ho označíš jako x [mA], pak vhodný odpor bude 8/x [kohm].
Jirka_US píše:BohousP píše:workous píše:Nechci zakládat nové téma pokud bych chtěl použít do motoráku led pásek v digitále musím tam dávat srážecí odpor? Na pásku je 12V a z dekodéru leze 20V. Dík za info
Nedoporučuji, docela určitě tam poteče větší, než navrhovaný proud. Navíc, LED pásky mají poěrně vyšší svitivost, nebude to dost modelové.
Pokud na tomto řešení trváš, doporučuji změřit odběr LED pásku při napájení 12V. Když si ho označíš jako x [mA], pak vhodný odpor bude 8/x [kohm].
To v zadnem pripade nedelej !!! Jinak znicis LED diody, merak (pojistku) a dalsi pojistku v napajeci. U svitivych diod LED je treba vzdy predradny resistor (pokud uz neni na pasku) nebo je napajet zdrojem proudu, ktery je limitovan dle katalogu LED. Jinak bych se zamyslel nad tim proc mam na vystupu dekoderu 20V, pro meritka H0 a mensi to rozhodne neni hodnota, ktera odpovida NMRA/NEM.
BohousP píše:doporučuji změřit odběr LED pásku při napájení 12V. Když si ho označíš jako x [mA], pak vhodný odpor bude 8/x [kohm].
sidlo píše:BohousP píše:doporučuji změřit odběr LED pásku při napájení 12V. Když si ho označíš jako x [mA], pak vhodný odpor bude 8/x [kohm].
Tuto poučku jsem nepochopil. Proč zrovna 8/x?
BohousP píše:Pokud je LED pásek na 12V a napájení 20V...
Pásky s LED obsahují vždy trojici LED a odpor,
Jirka_US píše: 1) To je samozrejme nesmysl, pasky (obecne) se prodavaji i v jinych poctech LED.
BohousP píše:Jirko, zajdi si do obchodu, kup 10 cm pásky s LED, vyzkoušej a až potom kecej.
workous píše:Chlapi nechtěl jsem tu rozpoutat hádku před pásek jsem dal odpor a vše ok pásek svítí žlutě a myslím,že to působí dobře jen mi štve, že na dekodéru není funkce pozvolného rozvěcení ..
Zpět na Elektrika a elektronika
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků