od radeksindy » čtv 16 říj, 2014 10:12 am
Nějak nevidím nějak dramatický cenový rozdíl mezi našimi e-shopy a zahraničními. U některých modelů jsou v zahraničí zajímavější akce, ale to bude dáno tím, že drží výrazně větší objem modelů skladem a jsou tím pádem občas nucení udělat akci, protože to neodhadnou. Nebo to neodhadne výrobce a pak se objeví akce v době kdy už modely u nás nejsou dostupné. Dobrý příklad jsou kotlové vozy Deutz ex Klein, které ve II. epoše prodává ROCO v setu 3ks. Jenomže spousta lidí na to rezignovala, protože koupit tento set za 110Eur není lákavé v situaci, kdy část lidí má doma původní modely KMB. K tomu existuje i velice pěkný model stejného vozu od Liliputu. Takže dnes se už prodává za 74Eur. U nových modelů to tak dramatické není.
Velký problém u nás je dostupnost některých modelů I. a II. epochy. Bohužel se mi už stalo, že jsem objednal model (TRIX) a prodejci ze tří kusů dorazil je jeden a tak dva zájemci měli smůlu. Vím, že za to místní prodejce nemůže, ale příště jdu rovnou do zahraničí. Čímž se samozřejmě roztáčí kolečko, které vede špatným směrem. Třeba zmíněný set vozů kkStB od ROCO se tady snad ani nikdo nenamáhá nabízet. Obzvláště některé modely I. epochy se na webech výrobců překlápí ze stavu "v přípravě" na stav "u výrobce nedostupný" a pokud ho někde nechytíte, máte smůlu. Všichni, kdo se zabývají stejnými modely jako já, nakupují v cizině. Ale cenou to není.