Tištěná nebo elektronická?

Co se nikam nevešlo, neni pro to téma apod.

Moderátoři: milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Tištěná nebo elektronická?

tištěná
64
74%
E - 69,-Kč
0
Žádná hlasování
E - 199,-Kč
11
13%
E - 349,-Kč
11
13%

Celkem hlasů : 86

Re: Tištěná nebo elektronická?

Příspěvekod Myšpulín » čtv 09 říj, 2014 5:35 pm

Zatím jsem k dané problematice mlčel, ale tak nějak si myslím, že bych mohl k tomu spíše položit námět k zamyšlení. Ne z pohledu, že o tom něco vím, ale z pohledu, čeho jsem se doslechl. Ale nejprve odpověď na tuto základní otázku - jedině tištěná.

A teď k požadavku elektronické podoby jako náhrady za dotisk - jiný důvod nemá smysl. Manželka je knihovnice a tak čas od času navštěvuji nějaké besedy s autory různých knih, a to buď z vlastního zájmu nebo z důvodu jejího dovezení domů. A nestalo se mi, že by autoři neměli s sebou nějaké knihy na prodej a na "propagaci", tj. těch, které zadarmo rozdávají. A vždy od nich, pokud se na danou věc zeptám, slyším odpověď: "Nechat si vytisknout 100 knih nebo 1000 knih není ve výsledné částce za celou zakázku až tak velký rozdíl." Pozor, zde lehce parafrázováno, čísla jsou z mé hlavy, někdy ani nepadnou. Ale smysl odpovědi s tím, co jsem napsal, koresponduje. Víc se bohužel člověk nedozví. Proto mne tak trochu zaráží ono Milanovo počínaní, ale jak píšu, nic víc k tomu nevím.

Víc se k danému nechci a nebudu veřejně vyjadřovat.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod czhunter » čtv 09 říj, 2014 6:12 pm

PaMi píše:Jednou za měsíc mi přijde na stůl vytištěný časopis, ale... Jako předplatitel mám přístup do neveřejné části webu railroader.

V česku to má stejně třeba časopis dTest.
Ale to je formát, který se nehodí pro formát "knihy". To je dobré pro časopisy, nebo nějaké hodně periodické publikace.

Stejně tak prodávání plánků po jednom / několika málo kusech. Už u hudby si na to autoři stěžují (čím nižší cena, tím víc procentuálně "sežere" distributor, navíc se tak rozpadá celá koncepce alb - pokud ji mají).
Problém je, že na to, abych věděl, jestli si plánek mám koupit, tak bych ho musel vidět. A když už ho vidím, tak si ho nemusím kupovat.
U hudby tohle dělají rádia a televizní stanice, u kolejových plánků žádná taková platforma neexistuje, která by dala takovou "ochutnávku", aby člověk věděl, jestli si to má koupit, a zároveň to rovnou nedostal.
czhunter

Příspěvekod boy.rough » čtv 09 říj, 2014 7:11 pm

Ahoj všem diskutérům :) .
Já se tedy také vyjádřím.
Milan Ferdián je umělec a jeho plány jsou umělecká díla. Tak si tedy myslím, že by tyto skvosty měly zůstat na papíru.
Najít pod stromečkem tuto knihu, tak to je paráda. Nevím jak bych hledal elektronickou ?!
Takže můj hlas je pro tištěnou.
O.
Jezdím na účkách (asi poslední mohykán) a opravdu s nimi nemám problém.
boy.rough

Příspěvekod sidlo » čtv 09 říj, 2014 7:12 pm

chameleon píše:
A2C píše:...zároveň to dáva šancu aj mladým modelárom aby sa k obsahu knihy dostali aj keď v čase vydania napríklad neboli na svete a prečo im túto možnosť upierať...
Tohle je fajn argument :wink:

Mě to teda pro ty nenarozené modeláře moc smysl nedává. Jaké médium by to mělo být? Disketa 8", 5¼" nebo 3½". Nebo budou lepší magnetické pásky? Jakou vybrat QIC, DAT nebo DLT? Nebo flash disk USB 1.0, 1.1, 2.0, 3.0 nebo 3.1? Nebo vymyslíme nějakej super systém předplatného na Internetu? A jak dlouho bude fungovat?

Problémem současných médií je jejich příliš rychlá pomíjivost. Pokud se chceme i po letech k něčemu vrátit, tak něčemu hmatatelnému a nezávislému na aktuálních používaných technologiích. A tím něčím je už mnoho let pouze kniha.
sidlo

Příspěvekod jkiss » čtv 09 říj, 2014 7:46 pm

Jaké médium by to mělo být? Disketa 8", 5¼" nebo 3½". Nebo budou lepší magnetické pásky? Jakou vybrat QIC, DAT nebo DLT? Nebo flash disk USB 1.0, 1.1, 2.0, 3.0 nebo 3.1? Nebo vymyslíme nějakej super systém předplatného na Internetu? A jak dlouho bude fungovat?

Há-há--- ftipné :-(
realita je taká že mám 2 ročnú vnučku..svoje deti som natáčal ešte na VHS a fotil na diáky. Dnes to mám digitalizované na disku. Na digitál som začal fotiť v r 1997...ani formátu ani ich kvalite dnes nič nechýba, sú veľmi porovnateľné s dnešnými bežnými foťákmi... Keďže modelárčiť ("vláčikovať") začínajú 6-7 ročné deti, tak vlastne už dve generácie sú na tom "stále rovnako". Alebo inak, ešte nenarodený v 1997 má dnes 16 rokov... čo sa vlastne "až tak" zmenilo?

"railnet" sme začal písať v 2003:
http://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2003060501
onen spomínaný protokol dodnes žije, funguje a používa sa... vtedy nenarodené dieťa dnes môže mať dnes 10 rokov .-)

J.
jkiss

Příspěvekod MirekTT » čtv 09 říj, 2014 8:01 pm

Však až vám tu elektriku vypnou....... :lol:
A doposud nenarození modeláři to mohou dělat jako já, schánět knihy, třeba po antikvariátech. Knihy budou, to nemám strach. Po mně je nejspíš nikdo dědit nebude, takže určitě se minimálně moje knižní sbírka na trhu použitého čtení časem objeví.
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod sidlo » čtv 09 říj, 2014 8:15 pm

Tak nevím zdali mi oponujete nebo zdali se mě snažíte podpořit dalšími argumenty.

jkiss píše:svoje deti som natáčal ešte na VHS a fotil na diáky. Dnes to mám digitalizované na disku.

Jízlivá otázka - na kolikátém to už máte disku. Já totiž už ani přesně nevím kolikátý to vlastně mám počítač. Ten první z roku 1987 mám stále schovaný na památku. Pochybuji, že váš počítač vydrží déle než 10 let, už po 5 letech je nesnesitelně pomalý. Vaše digitalizované vzpomínky jsou odsouzené k neustálému kopírovaní, jinak zmizí spolu s vaším starým počítačem.
sidlo

Příspěvekod czhunter » čtv 09 říj, 2014 8:41 pm

sidlo píše:Vaše digitalizované vzpomínky jsou odsouzené k neustálému kopírovaní, jinak zmizí spolu s vaším starým počítačem.

A?

* tohle by byl nejkratší příspěvek, který jsem kdy napsal. Ale nejlépe vyjadřuje mé nepochopení toho, co nám chtěl básník sdělit.
czhunter

Příspěvekod Lišák » čtv 09 říj, 2014 8:42 pm

milan ferdián píše:
A2C píše:Som pre tlačenú aj elektornickú verziu a označil som elektronickú, a poviem prečo,
Prvé dva diely keď som začal modelárstvo brať seriózne sú beznádejne vypredané, resp. musia sa pracne hľadať, resp Vám ich niekto požičia ak máte šťastie.

I.díl - vyprodaný /dotisk jste odmítli
II.díl - nevím o tom,že by byli problémy s dodáním

Myslím, že dotaz na dotisk prvního dílu byl nešťastně položen. Hlasování se v podstatě účastnili majitelé knihy, kteří žádný dotisk nepotřebovali.
Lišák

Příspěvekod jkiss » čtv 09 říj, 2014 8:46 pm

sidlo píše:Tak nevím zdali mi oponujete nebo zdali se mě snažíte podpořit dalšími argumenty.

snažil som sa vysvetliť že starosť o spôsob ukladanie je úplne nepodstatný a nie je to kritérium na rozhodovanie

na kolikátém to už máte disku
.
Pokojne i môžeme tykať, tu sme akosi všetci rovnako postihnutí :-)

1. digitálne dáta sa kopírovaním "neopotrebúvajú" to miliontom kopírovaní nie je žiadne strata kvality - niet čo riešiť
2. je naivné predpokladať, že svoj digitálny archív mám na jednom médiu...mám ich na min troch (a viac), z nich jedno je fyzicky na opačnom konci mesta
3. celkový archív toho cenného má niekoľko 10GB... na porovnanie, k mobilu som dostal 24GB miesta na Dropboxe. Všetko čo mám na dropboxe sa automaticky synchronizuje na 3 miesta/systémy, za 10€/mes ja na DB 1TB- to nenaplním
4. kreslím modely v 3D CAD na 3D tlač...na 11 ročnom PC...v porovnaní s 3 ročným NTB je stále rýchlejší...

ale už fakt končím, práve ma prestalo baviť argumentovať :-), je to zjavne zbytočné...
jkiss

Příspěvekod TTmili » čtv 09 říj, 2014 10:07 pm

No nedá mi to, sice to spíš patří do vtipů, ale sem se to hodí možná víc.

To se takhle bavili jednou internet, google a elektrika. Google se začal vytahovat s tím, jak ho všichni používají, jak si bez něj nikdo ani neškrtne a ani cestu na záchod že bez něj nikdo nenajde. Internet se nad tím pousměje a googlu okamžitě s velkou slávou vpálí, že bez něj by nebyl nic. Na to elektřina s námořnickou rozvahou pronese "Být vámi, moc si nevyskakuju a šoupu nohama".

Tím nechci říct, že elektronická média jsou k ničemu, ale prostě pokud mají Milanovi knihy být nějak elektronicky doplněny, pak jedinou pro mě akceptovatelnou formou. V knize by bylo přiloženo CD s všemi plánky v plnémm rozlišení a třeba kdyby zbylo nějaké místo, tak i s nějakou dokumentací navrch. Bohužel, při dnešním tempu jaké nasazují světoví hráči na poli vývoje SW se dá předpokládat, že CD bude nečitelné v nejbližších deseti letech. Samozřejmě to myslím obecně, zkostnatělé nostalgiky co dodnes používají Win98 vynechávám, neboť je to obecně zanedbatelné procento lidí, a mezi námi jich bude o to méně.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Příspěvekod radekkrupka » pát 10 říj, 2014 6:30 am

Ohledně dotisku I., resp. II. dílu by bylo asi nejlépe se obrátit na pár největších prodejců s modelovou železnicí, zda je u nich nějaká zvýšená poptávka. Pokud ano, možná by byli ochotni si pár desítek každý objednat. Tím by se mohlo sejít objednávek v řádu stovek a to by třeba už za dotisk stálo. Jinak si myslím, že kdo nesehnal má smůlu.

Já jsem proti elektronické verzi, ne že bych odmítal výdobytky pokroku, ale vím jak se elektronické knihy obecně kopírují. Má to smysl opravdu hlavně pro časopisy - jde o akturálnost, rychlost distribuce atd. Už vidím, jak jsou za měsíc milanovy knížky na aukru a na burze za poloviční ceny od vykuků. Vždyť je všichni známe ne??

V konečném důsledku to pak může znamenat, že milan prodá tak málo, že prodělá a bude po knížkách. Já tohle nechci.
radekkrupka

Příspěvekod peter_vy » pát 10 říj, 2014 7:24 am

Trocha mimo tému:
Ani to, že je kniha len na papieri ju neochráni od pirátskeho elektronického šírenia. Ak sa dobre hľadá, tak sa isto už aj dnes nájde nejaký ten torrent. Otázka potom znie, že prečo by to nemal využiť sám autor/vydavateľ vo svoj prospech. Veď takýmto spôsom môžu zbytočne unikať peniaze, ktoré by sa mohli napr. využiť na prípravu nových dielov, a to ma na tom mrzí asi najviac. Elektronickému šíreniu sa zabrániť nedá. Dá sa len tento iný kanál buď využiť alebo nevyužiť vo svoj prospech.

Sám dávam prednosť papierovej verzii, ale kľudne by mohla byť neskôr urobená aj "dotlač" v elektronickej verzii (chcel by som asi obe).
TT analog, ČSD ep. III.-IV.
peter_vy

Příspěvekod fulda » pát 10 říj, 2014 7:28 am

sidlo píše:Jízlivá otázka - na kolikátém to už máte disku.
Na to poukazoval Kodak, že film a fotografie má prokazatelnou životnost 100 let a datová média dnešní doby prokazatelně do deseti let umírají.
Dnes už neexistující Kodak tedy.

sidlo píše:Já totiž už ani přesně nevím kolikátý to vlastně mám počítač.
Pro pobavení - svoje DCC komponenty vytvářím na počítači na kterém mám Windows ME, na počítači, kterej jsem odkoupil od školy jako vyřazenej a ty wyndejsi jsem tam doinstalovával. Takže možná 20 let starej počítač.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod milan ferdián » pát 10 říj, 2014 8:04 am

radekkrupka píše:Ohledně dotisku I., resp. II. dílu by bylo asi nejlépe se obrátit na pár největších prodejců s modelovou železnicí, zda je u nich nějaká zvýšená poptávka. Pokud ano, možná by byli ochotni si pár desítek každý objednat. Tím by se mohlo sejít objednávek v řádu stovek a to by třeba už za dotisk stálo. Jinak si myslím, že kdo nesehnal má smůlu.

Co vím tak o I.díl zájem není,nebyli jsme informováni.
radekkrupka píše:Já jsem proti elektronické verzi, ne že bych odmítal výdobytky pokroku, ale vím jak se elektronické knihy obecně kopírují. Má to smysl opravdu hlavně pro časopisy - jde o akturálnost, rychlost distribuce atd. Už vidím, jak jsou za měsíc milanovy knížky na aukru a na burze za poloviční ceny od vykuků. Vždyť je všichni známe ne??

Přesně jak píše Radek.Je mi jasné,že zabránit se tomu nedá,ale doplatili by jste na to i vy.
radekkrupka píše:V konečném důsledku to pak může znamenat, že milan prodá tak málo, že prodělá a bude po knížkách. Já tohle nechci.

Proto jsou předobjednávky.Ikdyž stále u mne převyšuje pocit,něco pro naše železniční modelářství udělat,musím myslet i na ekonomickou stránku.Pak by byli jen dvě cesty.
Ta první,kdyby se stalo co popisuje Radek,ukončil bych svoji činnost.Nemělo by to smysl pokračovat dále.
Druhá možnost,pokračovat,ale jen pro úzkou společnost lidí,které důvěrně znám s důsledkem ceny a s otázkou zda by i nakladatel by v této cestě se mnou pokračoval (ekonomické náklady).Tím pádem,ale pro veřejnost,pro začínající a budoucí generace železničních modelářů by nebylo nic.Z mé strany to není vydíraní,ale konstatování.

Ještě k otázce Myšpulína o počtu kusů výtisku.Ano můžeš si klidně vytisknout i 10.000 kusů a potom co???

peter_vy a ostatní
Jak jste na to přišli,že e-kniha vydělá na tisk tištěné publikace?Dle mne je to ekonomicky nesmysl.Stačí jedno zkopírování a je vymalováno.A znáte vůbec marže distributorů e-knih v české republice?
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

PředchozíDalší

Zpět na Nezařazeno (off topic)