George V.:
Názvem hlavního jídla bych to nenazýval...
Příspěvek jsem nekoncipoval v atlasovém podání, nýbrž jako diskuse pro osoby do problematiky aspoň lehce zasvěcené...
Vždyť je to logické, vozy bez el.topení (čili I.série) obdržely označení Byz, vozy série II. označení By. Kolik vozů z I.série, které a kdy obdržely dodatečně el.topení jaksi nikde publikováno není, možná prozradíte více...

V textu na "Parostroji" se mluví o opožděném dodání el.topení u části vozů II.série, dále věta o vozech z roku 1956, srozumitelnost textu však není zcela jasná v souladu s uvedenými čísly vozů. V chlívku, jaký odjakživa v označování vozidel u ČSD/ČD panoval to bude právě možná zde to jídlo, které jste zmínil prve...
V době, kdy jsem měl možnost tyto vozy sledovat (80.léta) jsem odpozoroval (jedná se však o osobní zápisky, nikoli o přehled):
1) Byz 20-22 - I.série - bez opěrek hlavy, prošitá opěradla, někdy kombinace obou typů v jednom voze - již menší počet těchto vozů v provozu - jelikož měly v označení "z", nemohly mít dodané el.topení... Jaké by tedy bylo označení takovýchto vozů s dodaným el.topením?
2) By 20-11 - II.série - s opěrkami na hlavu, neprošitá sedadla - ještě hodně vozů v provozu
3) Byz-k 20-22 - I.série - bez opěrek hlavy, prošitá sedadla, snad výjimečně i koženkové opěrky na ruce - lokality Lužná u Rak., Stará Paka a další - provoz MnO vlaků
4) By-k 20-11 - II.série - nemnoho takových vozů, např. snad Nezamyslice (?) na MnO do Morkovic
5) přečíslovaná řada 60 54 20-03, nevím zda nebyla i jiná (?) - pro voj.účely, zřejmě vozy patřící ČSLA (?). Navíc pro vojsko používány i řady Byz-k 20-22 a By-k 20-11, též s mnohařádkovými nápisy o výhradním použití pouze k voj. přepravám a domovskou stanicí, kde byly vozy určené k těmto přepravám deponovány.
Odebrání el.topení mám osobně spojeno s vyčleněním vozů pro účely jak vojenské, tak ve zmíněných smíšených vlacích v trakci motorové, kde byly používány stroje bez parního topení. Na označení se to však projevilo pouze doplněním -k vlivem doplněním kamen na tuhá paliva. Otázkou je, zda obdržení kamen znamenalo zároveň vždy odstranění el.topení? Dost pochybuji... Z celkového množství vozů s kamny však takovýchto byla silná menšina (By-k). Vozy s kamny byly povětšinou starší vozy z I.série (Byz-k) a domnívám se, že právě proto, že el.topení neměly a tím byly už v té době čím dál více zastaralé. Proto byly na závěr svého působení takto rekonstruovány. Co je však podstatné (abychom předešli mystifikaci osob méně znalých problematiky), naprostá většina z celkového počtu vozů obou sérií dojezdila bez kamen někdy ve druhé pol.80.let. Reko na kamna s příp. odebráním el.topení bylo skutečně jen u menšího množství vozů (odhadem od boku nějaká stovka až dvě?) A z toho těch s odebraným el. topením bude ještě zase jen menšina... Neměl by třeba někdo k dispozici číselný přehled? Nebo alespoň nějaké konkrétní případy?
Rád uvítám jakýkoli příspěvek do diskuse...