DCC pro tutany

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: DCC pro tutany

Příspěvekod miroslav lengyel » pon 01 zář, 2014 10:44 am

Nějaká změna? Já myslel, že to budeš mít tak 4x5 m. :shock:
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod Petr Zatrepalek » pon 01 zář, 2014 11:58 am

miroslav lengyel píše:Nějaká změna? Já myslel, že to budeš mít tak 4x5 m. :shock:

Ne, vše při starém... Postupně to buduju... Na těch pár výhybek nemusím mít ale snad kompjůtr... :P Aspon bude při ježdění vzrůšo :mrgreen:
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod fulda » pon 01 zář, 2014 2:00 pm

pcipov píše:Vidíš, na to som doteraz nemyslel. Pokiaľ nemám spätné väzby od vyhybiek a mám to celé riadené cez PC, ako sa to rieši?
Program predstaví pri spustení výhybky tak ako si ich pamätá, alebo ich všetky "zresetuje" do polohy rovno/odbočka?

Pokud ovládáš ručně, tak se to neřeší, protože když ovládáš tlačítkama, tak přece koukneš a vidíš, pokud ovládáš přepínačema, tak poloha přepínače odpovídá.
Pokud ovládáš z PC, tak to si na začátku přehodí všechny výhybky kam potřebuje, protože nikomu a ničemu nevěří.

Já psal že to jsou detaily na které uživatel nenarazí a pro začátečníky není vhodné se v nich babrat
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod mpinta » pon 01 zář, 2014 2:21 pm

fulda píše:Pokud ovládáš z PC, tak to si na začátku přehodí všechny výhybky kam potřebuje, protože nikomu a ničemu nevěří.

Ano, TrainController to dělá, ale až po příkazu RESET nebo REFRESH.
Bez nich předpokládá, že na to bez něj nikdo nehrabal. :D

Jinej soft, nevím...
Martin (LokoPin)
mpinta

Příspěvekod D » pon 01 zář, 2014 2:55 pm

pcipov:
Centrála bez příkazu nic nepřepne, ani po startu. Výhybky zůstanou v původní poloze.

Centrála výhybky do odbočky po zapnutí jen ukazuje (předpokládá).

Logicky je to tak, že si centrála zapamatuje jen ty stavy výhybek, které jsi skrze ni změnil (poslední stav). Nekontroluje, jak je výhybka skutečně přestavená. Ani s přestavovacím signálem, ani průběžně potom. Když na ovladači dáš příkaz do odbočky, tak si nadále myslí (zobrazuje), že výhybka je do odbočky ‒ že se vlivem poruchy nepřestavila, nebo že’s ji ty sám přestavil ručně, to centrála nemá jak zjistit. S vypnutím a vymazáním paměti centrály je to stejné.
D

Příspěvekod fulda » pon 01 zář, 2014 3:25 pm

pcipov píše:Takže pamätá si posledný stav. A nemôže sa potom stať, že NanoX si to prepne po reštarte po svojom a program bude chcieť pokračovať zo stavu, kde bol naposledy? Keď píšeš, že NanoX prepne po štarte všetky výhybky do odbočky ...

Čti pořádně - on je nepřepne, on si jen myslí, že jsou do odbočky.
Pokud se ovladač zeptá, tak odpoví že je do odbočky i kdyby tomu tak nebylo.
To se pozná třeba na Multimaus - pokud nacvakáš číslo výhybky, tak se nahoře zobrazí její ikona se znázorněním polohy.
Roco pokud neví, tak znázorní dvojitou polohu (obrázek dole), NanoX pokud neví, tak zobrazí "do odbočky" (video).
To je celé, není na tom žádná věda, normální uživatel si toho za celej svůj život nevšimne. A smiř se s tím, že ani ty si toho nikdy nevšimneš. Nehledej vědu tam kde není. Už desítky let ty systémy používají lidé na celém světě a nemají s tím žádnej problém. To že jsem popsal implementační detail něčeho pro 99% lidí nemusí nic znamenat. Pokud začneš programovat vlastní software, bude tě to zajímat.

Obrázek

Taky žiju s tím, že v mém současném autě nejsem schopen vyměnit svíčku a celkem mi to neva. Svíčka prostě není porcelánovej váleček, ale černá plastová škatulka. A obávám se, že nadpoloviční většina lidí, co mají místo porcelánového válečku černou škatulku, tak to ani neví, protože nikdy nesundali ten plast navrchu.
fulda

Příspěvekod D » pon 01 zář, 2014 8:02 pm

pcipov:
Software pro ovládání centrály nemám, ale z logiky věci předpokládám, že program bude věřit (chybující) centrále, neboť si z ní stav výhybek při svém spuštění obvykle vyčte.

Mám ale klubovou centrálu Z21, takže jsem si mohl ověřit, že stejně jako samotná Multimaus i Z21 si polohy výhybek pamatuje. Připojená myš je má k dispozici ihned po restartu, program v tabletu si plné nastavení z centrály vyčítá jen při svém spuštění a nadále jen dílčí změny, takže pro zobrazení aktuálního stavu (předpokládaného z minula) ho doporučuji spustit až po centrále.
D

Příspěvekod mpinta » pon 01 zář, 2014 9:38 pm

"Software pro ovládání centrály nemám, ale z logiky věci předpokládám..."
Toto je typický příklad odstrašující informace. Pak je z toho vlákno takových zmatků, že se v tom nikdo nemůže vyznat.

Dalším problémem je, že se používají nic neříkající termíny soft a centrála.

Takže pro Lenz LV100(LZV100) a RailCo TrainController 7,8 je to takto:
(další se vztahuje na výhybky, točnu, návěstidla... tedy příslušenství, bez ohlasu)

Centrála si po vypnutí napájení postavení výhybek nepamatuje. Po zapnutí ukazuje vše na "-". Pokud je nesouhlas s realitou, prostě jednou nepřestaví, když stiskneme opačné znaménko, než ukazuje displej ovladače LH100. Dále už je to v souladu, dokud se centrála nevypne.

Centrálu po zapnutí softu sice zapnout lze, ale spadne nastavení Setup Digital Systems..., je nutno obnovit a někdy to nejde dobře, takže soft, tedy TrainController (TC), se spouští vždy do zapnuté centrály.

TC při spuštění má všechny komponenty ve stavu, ve kterém byly při minulém shození TC. Při startu TC se nic nečte ani nenastavuje. Pokud si uživatel není jist, zda někde něco nenastavil ručně při činnosti centrály bez softu, má dvě možnosti, jak to opravit.
1. Refresh nastaví všechny prvky do stavu, který ukazuje layout (tedy PC).
2. Reset nastaví všechny prvky do základního stavu, který je pro každý prvek volitelný v jeho vlastnostech v TC.

Ohlas od výhybek používá TC víceméně jen na to, aby ošetřil poruchový stav. Další rozbor ohlasu TC a centrály je asi nad rámec diskuze. Chodí to prostě naprosto logicky a zcela to vyhovuje.
Zda to dělají jiné centrály a jiné softy jinak, nemám tušení.

Zkoušel jsem to odpoledne jen chvilku, snad jsem neudělal někde v popisu chybu.
Martin (LokoPin)
mpinta

Příspěvekod fulda » úte 02 zář, 2014 7:25 am

pcipov píše:Trochu ma zmiatla táto veta. Číta si teda softvér informáciu o stave výhybiek z centrály alebo si pamätá "svoj" stav? Viem, záleží to na SW samotnom, ale ako sa chovajú tie bežne používané/dostupné?

Normální software si je nečtou, protože vědí, že se na ně nedá spolehnout.
Jak jsem psal - Lenz si je ukládá, to je dost dobrej stav (ale ne všespásnej), Roco (včetně Z21 ve verzi kterou jsem měl v ruce) prezentuje neurčitej stav a NanoX prezentuje do odbočky.
Co dělá třeba Bachman opravdu nevím, ono těch systémů je hodně a já je neznám všechny. Ale počáteční stav je pro ty centrály pokaždé komplikovanej a proto tomu ty softy nemohou věřit.
fulda

Příspěvekod Jirka_US » stř 03 zář, 2014 4:33 am

JMRI pri vhodne kombinaci DCC centraly, sbernice, dekoderu a prestavniku umoznuje zobrazit skutecnou polohu vyhybky.Po spusteni programu se precte a zobrazi skutecna poloha vyhybek at se delo predtim cokoliv, tedy nezalezi natom zda-li centrala byla vypnuta, vyhybka mezitim byla prehozena atd.
V ostatnich pripadech (ostatni dekodery, sbernice) lze rovnez pouzit "mene chytrou" variantu, tak jak bylo popsano vyse.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod Beda » stř 03 zář, 2014 12:02 pm

Co udela Nanox, pokud ma pres S88 pripojene detekce useku a i detektory stavu vyhybek?
Po zapnuti precte sbernici S88 a ma v pameti jeji stav - pro nacteni via XpresNet do nejakeho SW v PC??
N, DCC, NANOX V 3.6, DIGI CZ: Gen LI 101, FBO, Vratná smyčka CZ-030,
ROCRAIL na RaspberryPi...
Beda

Příspěvekod fulda » stř 03 zář, 2014 12:51 pm

Beda píše:Co udela Nanox, pokud ma pres S88 pripojene detekce useku a i detektory stavu vyhybek?

S88 nemá přímé rozhraní pro výhybky.
To že někdo připojí výhybku na vstup S88 neznamená z pohledu DCC detekci výhybky, ale detekci úseku ovlivněnou výhybkou.
Takže NonoX neudělá nic, nemá šanci to poznat.
Poznat se to dá například na RS, ale zase né tak, že připojím na detekci úseku výstup z výhybky. Je potřeba pro to použít zvláštní detektor a nebo dekodér s detektorem (tuším LS100 nebo LS120, Martin bude vědět přesně)

Mimochodem - detekce polohy výhybky je zdaleka nejméně spolehlivá část kolejiště.
fulda

Příspěvekod mpinta » stř 03 zář, 2014 2:02 pm

fulda píše:"...tuším LS100 nebo LS120, Martin bude vědět přesně)"
Je to Lenz LS100.

fulda píše:Mimochodem - detekce polohy výhybky je zdaleka nejméně spolehlivá část kolejiště.
Ohlas od výhybek se používá jen velmi málo. Mluvil jsem s pár lidmi a závěr byl dost jednoznačný.
Znělo to v duchu: "Bez ohlasu to chodilo líp."
Já bych to neřešil.
Martin (LokoPin)
mpinta

Příspěvekod sidlo » úte 16 zář, 2014 6:46 pm

Tak jako řada jiných přede mnou, tak i mě přepadla grafomanie. Rozepsal jsem se na téma jak tutan vybral DCC. Volně přeloženo můj subjektivní pohled na věc. Dávám k posouzení https://sites.google.com/site/sidloweb/elektrika/4-zvoleno.
sidlo

DCC pro tutany

Příspěvekod HonzaV714 » pát 03 dub, 2015 4:08 am

Zdarec všem,
pročítal jsem si toto vlákno a byť jsem našel odpověď na spoustu dotazů, po několika stránkách jsem se mírně řečeno ztratil.
Mám 2 dotazy:
1. Jak spolu fungují součásti různých výrobců, např. MultiMaus s lok. dekodéry Kuehn, Lenz apod., resp. lze mít třeba v každé mašině jiný dekodér?
2. Lze 6 pin lokodekodér dle NEM 651 použít na konektoru Plux12 a vyšším, byť za cenu nějakých úprav?

Díky předem
HonzaV714

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi