Moduly (původní téma)

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Moduly (původní téma)

Příspěvekod milan ferdián » sob 16 srp, 2014 9:49 am

ad Hank

Velmi dávno ,se počítali jiným způsobem délky staničních kolejí,hlavně těch dopravních.Nebyly k dispozici kolejové plány stanic,nedej bože kdyby v té době si vzal nadšenec papír a tužku a začal kreslit zhlaví stanice.
Co bylo vlastně k dispozici pro železniční modeláře od starých pardů jako Ing.Karel Šupík,Ing.Bedřich Vlček a ostatních ohledně kolejových plánků stanic.No moc toho nebylo.A co se tehdy doporučovalo pro domácí kolejiště?Sestavil jsem tabulku,takže se můžeme mrknout co jsme si mohli dovolit v rámci svých prostorových možností.

-----vlak------značení----------složení-------------------------HO-------TT---------N---
mezinárodní----Ex-----475.1/Fa/Da/Ba/ABa/WR/WL----1700------1250------950--
rychlík-----------R------477.0/Da/ABa/Ba/Ba/Ba-----------1450------1050------790--
osobní-----------Os-----423.0/Dd/Be/Be/Be/Be------------1000-------725-------550--
motorový-------MOs------M131.1/Blm/Blm-------------------420-------310-------230--

Nákladní vlaky,svoji délku určovaly většinou dle délky osobních vlaků dané tratě.V té době vozy "Y" byly novinkou (zkrácené 250,0 mm) a dané jen pro mezinárodní a rychlíkovou vozbu na modelových kolejištích.

ad Josefův Důl
Je třeba si uvědomit,že jde o zastávku s nákladištěm.Skladiště s rampou je dohad z mé strany.Nemám foto potvrzeno o jejich přítomnosti.
Ano délka dopravní koleje v reálu je 89 m.

ad Dolní Kralovice
Ano jednalo se o drážku o rozchodu 760 mm a vedla z pily na stanici.

ad Kapesní stanice
Záleží o jaké téma se jedná,příklad název tématu "Sólo pro 810",tak je jasné,že osobní a nákladní dopravu zda zastává sólo motorák 810,v nákladní dopravě jeden nebo maximálně dva nákladní vozy (Dobruška-Opočno).

ad Redukce
Moduly mají tu obrovskou výhodu,že máme možnost realizovat celou stanici v skutečnosti.Tím ponecháme skutečnou délku jak dopravních,tak i ostatních staničních kolejí.Realizace samozřejmě dle financi,stavebních schopností a přepravy.Podmínky v domácích poměrech,moc toho nedovolují.Záleží jak kdo má prostorové možnosti.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod milan ferdián » sob 16 srp, 2014 9:50 am

rawen píše:Milane promiň, já nemyslel tyhle plány modulů, ale panely v dřívějších knihách - tam se to prostě musí z principu přiohnout.
Špatně jsem se vyjádřil a ještě jednou se omlouvám.

Radek

Teď pro změnu,nerozumím já tvé otázce?
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod hank » sob 16 srp, 2014 10:11 am

Josefův Důl: Skladiště bylo v 50. letech u 3. koleje, bylo delší (podle letecké fotky odhaduju na dvoje vrata) a rampa dosahovala až skoro k námezníku u přejezdu mezi 1. a 3. kolejí. Dnes už tam je jen skládka dřeva. Kdy bylo zrušeno, nevím.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod rawen » sob 16 srp, 2014 11:19 am

milan ferdián píše:
rawen píše:Milane promiň, já nemyslel tyhle plány modulů, ale panely v dřívějších knihách - tam se to prostě musí z principu přiohnout.

Radek

:) :) Tak to nechme být.

Otázka by mohla znít, zda a v jakém množství budou v chystané knize plánky modulových stanic podobné třem výše zveřejněným.

Radek
rawen

Příspěvekod milan ferdián » sob 16 srp, 2014 11:26 am

rawen píše:
milan ferdián píše:

Radek

:) :) Tak to nechme být.

Otázka by mohla znít, zda a v jakém množství budou v chystané knize plánky modulových stanic podobné třem výše zveřejněným.

Radek

Žádné,protože stanice musím upravovat dle dispozičních možnostech prostoru.Mít stanici v přímce v domácích podmínkách je přepych.Takže ty témata moduly v publikaci mohu klidně opět zrušit :D .
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod milan ferdián » sob 16 srp, 2014 11:48 am

hank píše:Na jiném místě jsem od některých zdejších diskutérů dostal világoš za názor, že půlmetrová dopravní kolej v lokálkové stanici TT je dlouhá až dost a byl jsem kategoricky poučen, že při čtyřech staničních kolejích takto krátká stanice nepůsobí dostatečně esteticky. Raději no comment. A to ani nebudu připomínat tvoje plánky kapesních kolejišť s kolejemi přesně vypočítanými na lego a tři dvouosáky. I když tobě se jako neotřesitelné autoritě málokdo odváží oponovat... Aby mi bylo rozuměno: Já se tímto tvých kapesních staniček chci zastat a zároveň chci poukázat na to, že nějaká rozumná míra modelové redukce je nutná. Spíš jsem zvědav, jestli někdo opravdu takové Hlubočepy (nebo třeba koridorovou stanici s kolejemi ještě delšími - vždyť namátkou v takových Nedakonicích na Ferdinandce byly koleje dlouhé 800 m už v r. 1910...) v reálu postaví bez redukce délek.

Ale vždyť ve tvém tématu žádný lynch nebyl :mrgreen: :wink: Tvoje kolejiště je dosti neobvyklé tím,že je v jedné rovině.Co se týče baculatosti stanic.Vše záleží od typu výhybek.Kdybych použil staré BTTB 22°30´ nebo novější od TILLIGU 12°,tak baculatost stanice je nám jasná.No jo,ale na úkor čeho.

Zmiňoval jsi se o určení nějakých pravidel pro redukci skutečných stanic pro modelové kolejiště.Základem pro podmínky byla,je a bude vždy modelová velikost HO/1:87.Problém je stanovit onu tenkou hranici redukce.To co může být pro někoho krátké, pro druhého může být akorát.Dalším limitem je tažnost modelových hnacích vozidel.Co z toho,že budu mít viditelnou stanici jak hrom,když mi ze skryťáku není schopna vyjet spirálu Pn ve správné délce,protože lokomotiva soupravu prostě neutáhne.
Dalším problémem je poměr délky výhybky v dané modelové velikosti a tím posledním elementem jsou poloměry oblouků.Sečteno,podtrženo,vymalováno. :wink:
No a to je to věčné hledání kompromisu.Dlouhé soupravy si skutečně můžeme dovolit jen na modulech,ale i zde platí limit tahu hnacích vozidel.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod hank » sob 16 srp, 2014 1:33 pm

Milan F.: Nejsme ve sporu.

Těch 600 mm v HO jsem si nevymyslel, viz Šupík-Vlček, Projekt a stavba modelového kolejiště, str. 69 - tam autoři uvádí přijatelné délky dopravních kolejí v HO takto: 600 - 800 mm na vedlejší trati, 1000 - 1200 mm na jednokolejné hlavní trati. (Těžko říct, jak je u nich přesně definována hlavní a vedlejší trať.) Ale já jsem to uvedl jen jako příklad toho, že názory jsou různé a taky časy se mění. Před 40 lety to možná bylo považováno za přijatelné, jak je to dnes, to si koneckonců každý může ověřit na tomto fóru.
hank

Příspěvekod Ferda » sob 16 srp, 2014 2:55 pm

hank píše:... autoři uvádí přijatelné délky dopravních kolejí v HO takto: 600 - 800 mm na vedlejší trati, 1000 - 1200 mm na jednokolejné hlavní trati...

Pro V a VI epochu to bohatě stačí. :mrgreen:

Jinak se v praxi asi redukuje podle toho, kolik mám prostoru. Tzn. oblouk se zhlavím z jedné i z druhé strany a co zbude mezi tím je moje užitná délka.

Jinak je to u modulů. Tam se zpravidla taky začne zhlavím, ale poté se umístí budovy (tak aby to nevypadalo úplně násilně) a výjde mi minimum. Pak se koukne do pravidel FREMO a podle typu trati se buďto koleje ponechají, nebo prodlouží, případně se navrhne vložený díl.

Jiná cesta je redukce v určitém poměru např. 1:2.
Téměř vědecká studie na toto téma je na WEBu Kubická parabola v článku
"Moduly TT" v sekci "Redukce skutečnosti". a "Hevlín, projekt" v sekci "Redukce skutečnosti".
Naposledy upravil Ferda dne sob 16 srp, 2014 2:57 pm, celkově upraveno 1
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod mlha » sob 16 srp, 2014 2:57 pm

milan ferdián píše:ad Redukce
Moduly mají tu obrovskou výhodu,že máme možnost realizovat celou stanici v skutečnosti.Tím ponecháme skutečnou délku jak dopravních,tak i ostatních staničních kolejí.Realizace samozřejmě dle financi,stavebních schopností a přepravy.Podmínky v domácích poměrech,moc toho nedovolují.Záleží jak kdo má prostorové možnosti.

Milane i u modulů je potřeba redukovat délku,kdo bude obsluhovat stanice velikosti Stará Paka a Frýdlant v jednom muži,když ani nedohlédne na začátek zhlaví.
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod milan ferdián » sob 16 srp, 2014 5:04 pm

mlha píše:
milan ferdián píše:ad Redukce

Milane i u modulů je potřeba redukovat délku,kdo bude obsluhovat stanice velikosti Stará Paka a Frýdlant v jednom muži,když ani nedohlédne na začátek zhlaví.

Stará Paka - pomocí zrcadel nebo přenosové techniky
Frýdlant - Ferda :mrgreen:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod mlha » sob 16 srp, 2014 5:18 pm

Ferda,tak jak on to nikdo nezvládá a pak se Frýdlant stává úzkým hrdlem......
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod milan ferdián » sob 16 srp, 2014 5:42 pm

mlha píše:Ferda,tak jak on to nikdo nezvládá a pak se Frýdlant stává úzkým hrdlem......

Že Ferda je jednička co se týče Frýdlantu,o tom žádná.Tady se spíše ukazuje,že tato stanice provozně se hodí na vedlejší tratě než na pomyslnou hlavní trať.Velkou chybou je napojovat hlavní tah na výhybku v odbočném směru.Ano,vizuelně by to mělo být jedno.No zvyk je zvyk.Jestli Ferda nebo Dašek za sebe nezaškolí někoho dalšího,tak nevím,nevím.Martin Kejhar je v ovládaní této stanice mistr,ale též nemusí být na každém pořádaném setkání.Tato stanice ukázala při provozu,že musí být dva lidi a tito lidé musí být sehraní.Nejde zde náhodně dva lidi dát dohromady.To se prostě nevyplatí.Právě do budoucna jsem se chtěl cíleně zaměřit na ovládaní a provoz této stanice.Bohužel Vratimov mi jasně ukázal,že je to už labutí píseň. :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod hank » sob 16 srp, 2014 5:59 pm

Ferda píše: Jiná cesta je redukce v určitém poměru např. 1:2.
Téměř vědecká studie na toto téma je na WEBu Kubická parabola v článku
"Moduly TT" v sekci "Redukce skutečnosti". a "Hevlín, projekt" v sekci "Redukce skutečnosti".

No vida, tak on už to někdo vymyslel. Ale potěšilo mě, co z toho vyplývá: Že pro lokálku s Vmax=50 km/h v TT bohatě stačí tilligovské oblouky r=267 mm, o kterých se jinde někdo vyjádřil, že se hodí akorát tak na vlečky.
hank

Příspěvekod milan ferdián » sob 16 srp, 2014 6:02 pm

hank píše: potěšilo mě, co z toho vyplývá: Že pro lokálku s Vmax=50 km/h v TT bohatě stačí tilligovské oblouky r=267 mm, o kterých se jinde někdo vyjádřil, že se hodí akorát tak na vlečky.

No a drtivá většina TT-ečkařů poslalo tento poloměr do háje,když jsem jim nabízel plánky. :D
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod jirmicz » sob 16 srp, 2014 7:33 pm

Mne zajímají ty Kralovice. Na té fotce už je vidět voda?? Škoda že jsme přišli o takovou krásnou stanici kvůli žíznivým pražanům :D :D
jirmicz

PředchozíDalší

Zpět na Moduly