Moduly Olomouc TT

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Moduly Olomouc TT

Příspěvekod sikora » pát 20 čer, 2014 9:12 am

Ahoj tady Jarda jinak také člen Moduly Olomouc. Neboj jestli máš opravdový zájem se k nám přidat nenecháme tě na holičkách :) a s tím či oním pomůžeme. Nejsme nafoukanci a každý z nás ovládá něco jiného. Na setkáních v Olomouci, které se koná tak jednou za měsíc dáme hlavy do hromady :shock: a už to frčí. Pokud se ti bude zdát, že to budeš mít z Brna daleko :roll: tak já jsem z Karviné a pavel z Ostravy a nedělá nám problém dorazit a poklábosit. Poslední setkání proběhlo 8.6. a další plánujeme na 20.7.Je to vždy neděle. Pokud budeš mít zájem dej vědět sejdeme se v den D v Olomouci na nádraží. Zduř. Jarda :mrgreen:
sikora

Příspěvekod rawen » ned 06 črc, 2014 7:00 am

Ahoj,
tentokrát se na vás obracím s otázkou: Jak spolehlivě přilepit bočnice obloukového modulu?
Konstrukce je (jak vidno) převzatá z Brna, překližka na bočnice má 3mm. Bude stačit přilepit Duvilaxem / Soudalem 60A a přihřebíčkovat? Anebo jiné lepidlo a přichycení? A má cenu bočnice předem ohýbat takto na modulu, namáčet, pářit anebo s ní dělat jiné vylomeniny?

Obrázek

Obrázek

Díky za pomoc, Radek
rawen

Příspěvekod MirekTT » ned 06 črc, 2014 8:22 am

Ahoj, pokud vím, u nás se to takto dělá bez předohýbání. Jen v místech šipek je dobré podpořit spoj bočnice/čelo vlepenými hranolky. 3mm přihřebíčkovaná lepená překližka se na oblouku trvale udrží bez předtvarování.
oblouky10.jpg
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Ferda » ned 06 črc, 2014 10:35 am

Kdyby jsi obkoukal něco i jinde než jen v Brně, a nevynylézal znovu kolo, tak by jsi vyrobil čela o 6 mm kratší a bočnice bys měl naložené a né vložené.
Když nalepím naloženou bočnici na 15 mm čelo, tak na to stačí Duvilax. Jako u nás vlastně na všechno. :D
Pro doplnění máme bočnice 5 mm a neohýbáme je předem. Jeden takový pokus jsem v začátcích udělal a nedopadlo to. :oops:

Najít si to můžeš v Daškově galerii v Daškově galerii, nebo kouknot sem: (máš to tu i s tím Duvilaxem)
Obrázek
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod MAREKHO » ned 06 črc, 2014 7:41 pm

Myslím jako jediný u nás jsem bočnice ohýbal- a to tak,že jsem je na chvíli namočil do vody, pak zafixoval do oblouku- po týdnu vysušení to zůstalo prohlé,lépe se s tím pracovalo... (lepidlo+hřebíčky),a nemusí se svěrkovat.. (překližka 5mm)
Nicméňe nutnost to není-jde to i bez toho...
...je na každém,jakou cestu zvolí,variant je mnoho... :wink:
5_2012_038.jpg

5_2012_001.jpg

celá galerie :
http://www.rajce.net/f482691822
ČD-V-;DCC-LENZ, PECO, PC.- PO 20.TI LETECH.
www.ModulyBrno.cz
MAREKHO

Příspěvekod Ferda » ned 06 črc, 2014 8:03 pm

Ten mrak svěrek a klipsů tam není z důvodu prohnutí bočnice, ale přitahuje bočnici k 5 cm širokému pásku. Vzájemným slepením těchto dvou pásků překližky vzniká pevný celek, který je ke zbytku modulu připojen jen na čelech a třech výkližcích z žeber. Ty klipsy zajišťují, jednak, že se to slepí v požadovaném tvaru plynulého oblouku a za druhé, že ve spoji zůstane pokud možno co nejméně lepidla. Všichni přece víme, že pevnost spoje je dána daleko více přesností spojení, než množstvím lepidla.
Pokud se to provede tímto způsobem, pak výsledný celek je s minimem vnitřního napětí a nehrozí, že se modul rozpochoduje (například při dopravě, kdy teploty oscilují od -20°C do +80 °C), nebo při skladování.
Ferda

Příspěvekod Barbucha » ned 06 črc, 2014 8:07 pm

.
Naposledy upravil Barbucha dne pon 07 črc, 2014 10:14 am, celkově upraveno 1
DR, H0, epocha III c, v neplánované pauze.
Barbucha

Příspěvekod Ferda » ned 06 črc, 2014 8:29 pm

Barbucha píše:Nevím jak kdo, ale já v -20°C a +80°C radši sedím doma na zadku, natož abych přenášel nějaký moduly. Vy profesionální modeláři jste blázni :mrgreen: .

Zkusil sis někdy změřit teplotu v autě, když ho necháš někde chvíli stát?
Vozíme to v MAXÍKU v nákladním prostoru, kde se netopí (ale ani nechladí).
Do Krakova se jezdí v Prosinci a posledně tam bylo opravdu -20 °C.
Když jsme loni jeli do Hluku, tak v autě bylo kolem +60 °C a to bylo v Říjnu. Letos se do hluku jede o měsíc dříve.

Pro tvou informaci z pražské burzy jsem si PUR odlitek Baiky dovezl do Ostrava pokroucený teplem.
ČD nám sice přistavily klimatizovaný vůz. Okna nešly otevřít, aby někdo nenarušil chování klimatiky, ale klima z nějakého důvodu byla mimo provoz.
Né, že by se někdo alespoň omluvil! Škoda jen za 300,-Kč.
Doma jsem to zkoušel vyrovnat. Ve vodě o 60-ti °C to ani nezměklo, natož aby se to pohlo.
Otázka za 100 bodů: Kolik bylo stupňů ve vagónu?
Ferda

Příspěvekod Barbucha » ned 06 črc, 2014 8:44 pm

Omlouvám se, prosím o likvidaci.
Naposledy upravil Barbucha dne pon 07 črc, 2014 10:14 am, celkově upraveno 1
DR, H0, epocha III c, v neplánované pauze.
Barbucha

Příspěvekod rawen » pon 07 črc, 2014 4:56 am

Díky za odpovědi.

MirekTT: hranolky tam samozřejmě budou; jsou i u přímých modulů.

Ferda: Zkracování normočela nepovažuji za dobré ani nutné, neboť u nás jsou čela vlastně dvojitá. Kostra je nejdřív slepena s konstrukčními čely, ta jsou případně srovnána kvůli geometrii (viz stránka dozadu), a teprve na ně přijde normočelo. Takže bočnice konstrukční čelo přeplátovává, nicméně chybí tam právě ten hranolek zmíněný výše.

Barbucha: Sorry, ale ty musíš odpovědět prostě na všechno, že?

Radek
rawen

Příspěvekod Ferda » pon 07 črc, 2014 10:14 am

Já jen pro info, že to jde i jinak.
Mi to připadá, že na tu velikost to máte značně předimenzované. Konstrukce složitá, jak dvojitý žebřík a ještě přidávat nějaké hranolky?
Na takovou velikost modulu mi stačí 2 čela a 2 podélníky. pak už jen 2 kusy 5mm překližky na bočnice a je hotovo. Pokud bych byl urpuťák, tak tam střelím jedno žebro, ale nutné to není. Spíš pro pohodlnější následnou manipulaci jednou rukou.

Apropó, proč, když už používáte přesné technologie, tak to neuděláte antitrotl? Přece není takový problém tam nadělat přesné zámky a pak nepotřebuji žádná měřidla ani dorovnávání.
My když máme nachystané díly k montáži, tak si chytíme pavý úhel svěrkou a pak už nic neměříme. jen nasucho sešroubujeme konfirmátama.
Ferda

Příspěvekod rawen » pon 07 črc, 2014 12:57 pm

Hranolek jen centimetrovy do rohu.

Kdyby byla jen cela a podelniky, tak se bojim o pevnost v krutu. Samozrejme mi to zpevni i styrodur pod terenem, ale nerad bych, aby po case zacaly odstrelovat a odlepovat se dily... :wink:

Radek
rawen

Příspěvekod Ferda » pon 07 črc, 2014 1:48 pm

Toho bych se nebál. :roll:
Tenhle modul (1200x500 mm) neviděl gram lepidla krom výkližků pod kolejí a v každém čele je jen 6 ks konfirmátů.
8 dalších drží žebra a 2 vrutíky přidržují výkližky pod kolej.
Tímto systémem jsme jen my postavili přes 40 modulů a kupa jich je ve světě. Zatím nevím, že by se některý pohnul.
Obrázek
Když to dodáváme jako stavebnice, pak to posíláme rozložené a pro kompletaci potřebuješ jen 1 imbus-klíč.
Doba kompletace cca 15 minut. Vše je v úhlu, nic neměříš!
http://ferda-ov.rajce.idnes.cz/Moduly_-_Stavebnice/

Ps. Zeptej se Jardy zda měl pocit, že se kolem toho musí opatrně. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ferda

Příspěvekod Tomas_C. » pon 07 črc, 2014 7:53 pm

Ferdo a to je TTéčkový modul?

Snažíme se jen odpovědět na Radkovi otázky ... a to jak přilepit bočnice k modulu.
To, že mají konstrukci modulu převzatou po nás, je jen jejich iniciativa a mi z toho nemáme žádný profit...jen jsme jim ochotně pomohli v začátcích. Nikdo neříká, že to nelze dělat jinak.

Držme se tématu a prvotní otázky ....Jak kvalitně připevnit bočnice k modulu.

V TT velikosti (malé poloměry) a danné konstrukci modulu je (oblouková kontrukce) je problematické bezproblémově ohnout 5mm překližku a připevnit k modulu (obvzláště u R700)...proto se řešilo to předohýbání....ale já jsem to zvládl bez toho ohýbání a za pomocí lepidla a lehkého přitlučení hřebíčky šikmo zatlučenými plus svěrky samozřejmě.

Takže Radku neboj se toho a jdi do toho...
TT, V-VI epocha,CZ-DE příhraničí,
http://model-railway.webnode.cz
www.ModulyBrno.cz
Tomas_C.

Příspěvekod rawen » ned 20 črc, 2014 7:24 pm

Ahoj.
dnes proběhlo další klubové setkání v olomoucké Fontáně (na Floře). Hráli nám k tomu klavíristé i swingový soubor, takže prima. :-)

Hlavní novinkou je spuštění klubového webu na adrese - moduly.wz.cz
Připomínky k němu směřujte na mne, ale mějte na paměti, že není moudré brát dítěti jeho oblíbenou hračku...

Radek
rawen

PředchozíDalší

Zpět na Moduly