Zatím množství rad překonává moje očekávání, což mě víc než příjemně překvapilo, teď to musím trochu strávit, takže ještě bezprostředně nebudu reagovat na všechny. Mám jen pár poznámek nebo dotazů - jak se to vezme - které mě teď v rychlosti napadly:
lajblt: myslíš, že těch 267 mm je už extrém? Já si v tom SW, ve kterém jsem to kreslil, moc neumím poradit s flexikolejivem, tak jsem to takhle provizorně suploval s tím, že stejně až budu kreslit naostro, přijde ke cti tužka, papír a nejlépe měřítko 1:1. Hlavní informaci - jestli se vytočím s protioblouky na dané šířce - mi to dalo, měl jsem dokonce i průchodnou variantu se SN vpředu a výhradně s kuehnovskými poloměry, ale ta mi zase nevycházela z hlediska umístění viditelné stanice, kolem které se mi zdálo zbývat málo místa na pozemní stavby. Kolejiště bude v rohu, stěny jsou vlevo a vzadu, po zkušenosti z mého posledního kolejiště, které mělo podobnou koncepci, tj. jednu skrytou a jednu viditelnou stanici, jsem chtěl mít "skrytou" stanici co nejvíc přístupnou zvenku, tj. zprava nebo zepředu nebo obojí a pokud možno zároveň i seshora. Nechtělo by se ti prosím hodit svou myšlenku na papír?
Radek Strnad: Ten šturc na konci 1. koleje původně žádný šturc nebyl, byl to výjezd na širou trať směrem k tunelu pod Kladským sedlem, proto je naznačený tak dlouhý. V mém poválečném příběhu však je tunel už neprůjezdný, trať přerušená a dopadne zřejmě podobně jako jiné úseky na hranici s Polskem - od Jindřichovic pod Smrkem až po Opavu byla většina hraničních přechodů přerušena definitivně: Jindřichovice, Harrachov (ten naštěstí dočasně

- "jen" na dlouhých 50 let), Královec, Otovice, Náchod, Bernartice, Vidnava, Krnov, Opava západ... A to jsem určitě na některé zapomněl a slovenské jsem schválně vynechal, protože si je nepamatuju a nechce se mi je teď hledat. Minulá doba "malému" pohraničnímu styku nepřála, Poláci se navíc báli, abychom jim zase nesebrali čerstvě získané Kladsko... Ale k věci - takže jsem se smířil s tím, že se mi tam portál toho tunelu už nevejde, ale ten šturc si spočítám pořádně a využiju ho k odstavení nějakých šrotů - nechte se překvapit... A zastávku někde na trati jsem sám taky chtěl, ještě se nad tím zamyslím.
Všem, kdo výslovně nebo mlčky nesouhlasí s tím že by celá trasa měla být v rovině. Ano, máte 100% pravdu, toto dost drsné omezení jsem si dal dobrovolně schválně, abych se vyhnul důsledkům své manuální nešikovnosti. Na minulém kolejišti - nesmějte se mi prosím moc - jsem měl nebetyčný problém s přesným podélným i příčným sklonem nivelety koleje, protože "stoličky", na kterých byla upevněna pláň spodku, jsem řezal doslova na koleně ruční pilkou a ani náhodou nebyly přesné, takže vedení trati bylo nedokonalé se všemi důsledky pro plynulost jízdy vlaků

Navíc přiznávám, že jsem se nechal ovlivnit plánkem Strickerhaeuser/Mýtiny ze 2. dílu publikace Milana Ferdiána, kde naznačuje harrachovský úsek zubačky včetně jizerského mostu s využitím úplně stejné vychytávky - dojem horské trati je vytvořen výhradně dramatickým vertikáním modelováním terénu a kolej je tam vedena celou trasou v rovině. No ale těch vašich hlasů je tolik, že to asi ještě přehodnotím.
Ano, jestli vyjde most do oblouku, možná by měl být raději kamenný... když tak ocelové jen jedno pole bezprostředně nad vodotečí, tam je Krupá ještě úzká, i když je fakt, že při jarním tání nebo po letní bouřce taky dokáže řádně zdivočet, což předvedla v roce 1997 s plnou parádou...
_lt_: Díky za 3D vizualizaci, to hodně pomůže.
Asi budu muset brzo vyrazit na inkriminované místo, je to ostuda, už dva roky mám opět skoro po 30 letech vandrování za prací po české a moravské zemi domovské právo v okrese Šumperk a zatím jsem se nedokopal k tomu, abych navštívil místa své úplně první první horské túry v životě - byla to trasa Staré Město - Návrší - Kralický Sněžník - Prostřední Lipka, bylo mi 7 a táta mě vytáhl na Kraličák, kde tehdy ještě stála chata i rozhledna. Ale Kladské sedlo, Novou Seninku, Kunčice a Stříbrnice jsem objevil až mnohem později a je nejvyšší čas oživit si dojmy a pocity a taky i pro vás něco nafotit. Mezitím se budu těšit na vaše další postřehy a návrhy a taky na tvůrčí kritiku.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.