od Michal Šuhajda » pát 06 čer, 2014 3:11 pm
Kromě toho co už tu zaznělo (délky kolejí, přístup, náročnost na provádění a nakonec i na obsluhu, resp. nutnost aspoň částečné automatizace atd.) mi vadí, že návrh nerespektuje to, že ty tratě nějak vznikaly a upravovaly se v průběhu více než 120 roků.
Sice autor nepíš jakou epochu modeluje, ale vychází mi z toho současnost.
Dovedu si představit situaci následující vývoj, ovšem v návrhu mi chybí pozůstatky po něm.
Postavení první trati s malou koncovou stanicí pro osobní vlaky, a oddělenou stanicí (přednádražím pro nakladní vlaky) daleko za městem. Stanice je umístěna těsně za hradbami města. V polích mezi osobní a nákladní stanicí vzniklo i depo s točnou pro otáčení lokomotiv (samozřejmě parních). Do osobní stanice je zavedena druhá trať, stanice bobtná. Vznikají další provozní budovy a koleje pro ošetření lokomotiv. Pro průjezd nákladních vlaků vzniká spojka (triangl), nejlépe dvojkolejná.
Roste též město okolo nákladového nádraží se množí průmyslové podniky, občas i dělnické kolonie. Rozrůstá se nákladní nádraží, vznikají překládkové koleje se skladišti, vlečky k průmyslu, následně třídící koleje (ranžír).
Na tratích přibývá druhá kolej. Nákladovým nádražím stále projíždějí všechny vlaky, komplikace narůstají.
60-tá léta 20.stol. Nákladní přeprava narůstá. vzniká razantní přestavba. Trať pro osobní vlaky je přeložena, za cenu mohutných umělých staveb, přemostění a vzniká nová osobní zastávka (bez kolej. rozvětvení). Vzhledem k tomu, že jde o novostavbu asi by měly být navrženy větší poloměry oblouků (tzn, zastávka bude víc šikmo a esíčko nebude tak razantní. Společně s přeložkou proběhne elektrifikace celého uzlu.
Jedna kolej mezi nákladním a osobním nádražím je snesená, takže zůstává jediná spojovací kolej.
90-tá léta – současnost – to co je na posledním návrhu
Nákladové nádraží - překladiště už se dávno nepoužívá, na jeho místě roste nová administrativně obchodní čtvrť, Průmyslové podniky zrušily vlečky, Nákladní doprava upadá. Takže ranžír je zrušen, zarůstá náletem, a z celého nákladového nádraží zůstal průtah pro tranzitní dopravu, pro nácestné prohlídky vlaků a střídání lokomotivních čet (strojvedoucích). Z nákladového nádraží nejsou žádné výchozí vlaky. Protože není kde je řadit.
Depo se drží setrvačností, ale slouží pouze pro osobní dopravu a postupně upadá. V modelu by mělo být aspoň jako nefunkční.
Osobní stanice byla též zredukována, byly zkušeny chybí odstavné koleje pro soupravy, místo pro provozní údržbu a čištění vozů atd. Zázemí pro ně zmizelo. Tyto činnosti byly přesunuty jinam...
Výsledkem je kolejiště, které umožňuje pouze jezdění, předjíždění v nákladové stanici a posun při obracení souprav v osobní stanici a to vše pouze s krátkými soupravami. Pokud se někomu chce modelovat takovou hrůzu ať si to užije, ale ty zbytky po uvedených zařízeních by měly být aspoň naznačeny.
Narovinu říkám že pro mě to není a něco takového bych si nepostavil, ale třeba to někoho zaujme a bude ho to bavit.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat