DCC pro tutany

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: DCC pro tutany

Příspěvekod BohousP » pon 26 kvě, 2014 4:10 pm

Barbucha píše:Zas mám nějaký neodbytný pocit, že to slavné DCC je slepá ulička.

DCC není slepá ulička, naopak je to "Světlý zítřek". Jen od přílišného světla někteří lidé oslepli ... :mrgreen:
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod Jirka_US » pon 26 kvě, 2014 4:23 pm

to Barbucha:
at uz je DCC slepa ulicka nebo ne, v kazdem pripade mas moznost etapu DCC preskocit a zacit pouzivat bezdratove dekodery a to jak na "DCC" kolejich tak na analogu...A vsechny tzv vyhody DCC jsou "fuc"....
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod fulda » pon 26 kvě, 2014 5:15 pm

Radek Strnad píše:Tak jsem myslel, že bych se zde mohl dozvědět jak snížit napětí v kolejích pokud mám Roco MM společně s trafem a boosterem z digi setu, ale nějak jsem to v tomto tématu nepochopil. Myslel jsem si(hlupák stará), že když je to tu pro začátečníky, tak někdo napíše asi toto: použij tu a tu součástku a hodnotami těmi a těmi, propoj výstup ze zesilovače s tím a s tím a to a to zapoj na koleje. Tato problematika mě též zajímá, ale co tady čtu je pro mě , jako ne zrovna zdatného elektrotechnika pochopitelné, asi jako názorové třenice paštunských kmenů v asijských stepích.

Já to napsal už dvakrát, pokaždé s odkazem na konkrétní a přesnou součástku v obchodě.
Ono je to asi jinak - začni tm, že si ty věčné hádaly dáš mezi nepřátele, tím dostaneš v tomto tématu asi jednu stránku textu a tam to celkem v pohodě najdeš.

Druhá věc, na kterou tady asi odpověď nenajdeš je PROČ by jsi to proboha dělal?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Radek Strnad » pon 26 kvě, 2014 7:04 pm

Chtěl bych to třeba proto, že v návodu na Desiro TT je max. digitalspannung 14V a to je o dost méně, než dává Roco booster. Nemyslím, že by to vadilo dekodéru, ale některá ze součástek DPS by s tím mohla mít problém. Třeba nějakému usměrňovači by se to nemuselo líbit.
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod BohousP » pon 26 kvě, 2014 7:25 pm

Radek Strnad píše:Chtěl bych to třeba proto, že v návodu na Desiro TT je max. digitalspannung 14V a to je o dost méně, než dává Roco booster. Nemyslím, že by to vadilo dekodéru, ale některá ze součástek DPS by s tím mohla mít problém. Třeba nějakému usměrňovači by se to nemuselo líbit.

:) No, usměrňovací diody snad už dnes pod 100V ani nejsou, ale třeba takové elektrolyty jsou na vyšší napětí dost velké, tak tam klidně mohli plácnout nějaký na 16V. :o
Jak psal Vitty, vyzkoušej to s diodami. Na každou dvojici diod padne cca 1V, tak to lehce spočítáš. Pozor, UF4007 jsou jen pro proud do 1A, pro vyšší třeba UF5408 http://www.gme.cz/uf5408-p220-034. Ty mají také vyšší úbytek napětí - podle katalógu až do 1,7V, takže jich budeš potřebovat méně.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod Jirka_US » úte 27 kvě, 2014 4:36 am

Max. digitalspannung 14V je pravdepodobne v kazdem navodu pro model TT od Tilliga z posledni doby, mimo jine se tam rovnez pise, ze se nedodrzenim teto podminky porusuji zarucni podminky. Myslim, ze zacina byt zrejme proc tu okolo napeti DCC bylo vzdy takove dusno...a dotycnemu na primou otazku bylo vetsinou odpovezeno, "ze to nepotrebuje vedet".
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod miroslav lengyel » úte 27 kvě, 2014 6:46 am

Chlapci,moc nechápu vo co go. :D Výrobce vyrábí digitální ovládání,další výrobce(většinou ten samý)dekodéry a tady čtu,že to tedy spolu nejde dohromady :?: Nezlobte se na mě,ale tyhle debaty jsou skutečně mimo moje rozlišovací zchopnosti.To mi připadá,jako by výrobce auta uvedl benzín B 98 a já do něj budu lít B 95,abych si nepropálil písty. :lol:
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod fulda » úte 27 kvě, 2014 7:45 am

miroslav lengyel píše:Chlapci,moc nechápu vo co go. :D Výrobce vyrábí digitální ovládání,další výrobce(většinou ten samý)dekodéry a tady čtu,že to tedy spolu nejde dohromady :?: Nezlobte se na mě,ale tyhle debaty jsou skutečně mimo moje rozlišovací zchopnosti.To mi připadá,jako by výrobce auta uvedl benzín B 98 a já do něj budu lít B 95,abych si nepropálil písty. :lol:

To taky nemůžeš pochopit, to je tím, že to je výrobce pro TT a tohle měřítko ani norma pro digitál pořádně nezná. :twisted:
Jinak je pochopitelně v rozporu ten dekodér, který neumožňuje použití obvyklé. NMRA je na tohle hodně citlivá.
fulda

Příspěvekod miroslav lengyel » úte 27 kvě, 2014 8:52 am

Takže nejjednodušším řešením je koupit pořádný dekodér. :D
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod Jirka_US » úte 27 kvě, 2014 1:43 pm

No napeti 18V na kolejich a vice je podle NMRA hodne i pro ostatni meritka. Ve vetsine pripadu dekoder nemusi byt problem, ale to co je zapojene na funkcni vystupy a "pohona jednotka". Myslim, ze uz zacinam take rozumet stiznostem, ze nekomu jezdi rosnicka jak TGV.
Myslim, ze to podstatne je, aby uzivatel tuto skutecnost vedet nez si takovy system poridi a je jiz na nem jak se rozhodne, jestli na takovem systemu bude provozovat modely s rizkem ztraty zaruky, jestli si ho upravi k obrazu svemu atd. Ale pristup, ktery tady vidim, ze se nic netusicimu zacatecnikovi "vnuti" system pod zaminkou, ze je to nejlevnejsi a az si to poridi, tak mu zacit radit kde a kam ma montovat nejake diody mne tedy moc seriozni nepripada. Lidove se tomu rika "dobra rada nad zlato".
Muj osobni nazor, dekuji za pozornost.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod miroslav lengyel » úte 27 kvě, 2014 2:25 pm

Tak já tedy nevím,ale mně mašiny jezdí tak jak mají,nic se nehřeje a nic neodchází. :D Jestli to nebude tím,že používám techniku Fleischmann Profi. :lol:
miroslav lengyel

Příspěvekod Barbucha » úte 27 kvě, 2014 3:02 pm

miroslav lengyel píše:Tak já tedy nevím,ale mně mašiny jezdí tak jak mají,nic se nehřeje a nic neodchází. :D Jestli to nebude tím,že používám techniku Fleischmann Profi. :lol:

Mně nejezdí nic, protože ještě nemám všude koleje, ale jsem jistě ultratutan, protože tomu co tu pánové píší, absolutně nerozumím a jak to tak sleduju, tak ani radši rozumět nechci.
DR, H0, epocha III c, v neplánované pauze.
Barbucha

Příspěvekod fulda » úte 27 kvě, 2014 3:12 pm

Barbucha píše:
miroslav lengyel píše:Tak já tedy nevím,ale mně mašiny jezdí tak jak mají,nic se nehřeje a nic neodchází. :D Jestli to nebude tím,že používám techniku Fleischmann Profi. :lol:

Mně nejezdí nic, protože ještě nemám všude koleje, ale jsem jistě ultratutan, protože tomu co tu pánové píší, absolutně nerozumím a jak to tak sleduju, tak ani radši rozumět nechci.

To nikdo, oni se jen vytahují, protože na začátečníky ještě stačí. :mrgreen:
fulda

Příspěvekod miroslav lengyel » úte 27 kvě, 2014 4:51 pm

Jinými slovy,probíhá zde opět soutěž kdo dál a výš dočůrá,jinak jen samé plky o ničem. :D A pak se divte,že je zástup nedočkavců,kteří chtějí digitál,když o tak marginální záležitosti,jakou je napájení elektromotorku v mašině se napíše x stránek. :mrgreen:
miroslav lengyel

Příspěvekod Jarda H. » úte 27 kvě, 2014 5:15 pm

miroslav lengyel píše: ...... jinak jen samé plky o ničem. :D

A pak bych sem ještě doplnil diskuzi : Co bylo dřív, vejce nebo slepice :lol: :lol:
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi