Analog versus Digital

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Analog versus Digital

Příspěvekod fulda » úte 06 kvě, 2014 4:37 pm

miroslav lengyel píše:Krásné,jak si tady opět obhajujete digitál. :D Co se tu člověk dozví nového?Nic.Opět se to víceméně točí kolem ovládání trakce,tedy ovládání lokomotiv. :lol: Tedy o tom,o co se zde nikdo v podstatě ani nepře.Diskuze na téma ovládání příslušenství je v podstatě nulová,protože do té se vám nějak pánové moc nechce.Nikde žádné objektivní hodnocení,od jakého momentu se vyplatí nebo je rozumné stavět kolejiště kompletně v digitálu.

Míro, co se chceš dozvědět nového? Digitál je starej dvacet let a analog ještě o sto let starší. Sekce se jmenuje DCC v praxi.
Navíc ani neumíš číst. Napsal jsem, že standardem je ovládací panel. Nic vc, nic míň.
Pak jsem ve stejném vlákně napsal, že použván serv je v digitálu jednodušší, ale že je to záležitost pro schopnější modeláře.
Pak už tady jednou Ferda počtal, od kolika přestavnků se vyplatí digitál, pokud použváš serva a nepočítáš práci.
Já už jsem mnohokrát napsal, že digitální přslušenstv se vyplatí, pokud máš v plánu použvat pro jízdu počítač a né telefonn ústřednu. Pro malá kolejiště jsou lepší ručn přestavníky.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod miroslav lengyel » úte 06 kvě, 2014 5:08 pm

Jindro,já se nepotřebuji dozvědět víc,co potřebuji vím. :D Číst umím velmi dobře a stejně dobře umím číst mezi řádky. :wink:
A co se týče použití serv nebo prostého elektromotoru k pohonu výhybky,tak v čem je to v digitálu tak jednodušší?
Proč by mělo být použití digitálu pro příslušenství vázané pouze na ovládání pomocí PC?Je spousta příslušenství,která mohu ovládat digitálně,ale nepotřebuji k tomu PC.A nebyls to náhodou Ty,kdo zde odprezentoval TCO,ke kterému vlastně PC nepotřebuješ?Takže dle Tvé logiky,tak jak jsem správně pochopil poslední větu je to takle.Když máte větší kolejiště,ovládajte veksle,návěstidla atd.digitálně.Pokud však máte kolejiště o 6 výhybkách,tak veksle přestavujte pomocí lanek,prstíky a jinými technikami,ale hlavně ne proboha 2 tlačítky nebo přepínači.
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod Jojo » úte 06 kvě, 2014 5:19 pm

Hned a teraz chces analog, maj analog. :!: :!:
Chcem ist dalej co je digital tak idem. :!: A každý Ti s tých panov poradí a aj ja. :D :D :D :D
Začnime s tým, že viem čo chcem. /Ale vývoj ide tam./
A nebojme sa toho. :!:
H0 ,bez epochy,Traincontroler 7 Silver originál,len digitál.
Jojo

Příspěvekod Jojo » úte 06 kvě, 2014 5:37 pm

Priklad.ANALOG.
Stojim na 2 nast. Mam ludi a ptrebujem svietit./ak mam take vozne./ cakam cca 2 min . Svietiš. :?: Mas odpojeny usek.
Digital.
ANO.
Jojo

Příspěvekod miroslav lengyel » úte 06 kvě, 2014 5:42 pm

Jojo píše:Priklad.ANALOG.
Stojim na 2 nast. Mam ludi a ptrebujem svietit./ak mam take vozne./ cakam cca 2 min . Svietiš. :?: Mas odpojeny usek.
Digital.
ANO.

Ale tohle je přesně to o čem se tady nedohadujeme. :D Já mám také trakci a věci s tím související v digitálu.O tom,že si pak zapnu nebo vypnu světla jak na mašině nebo vagónech nikdo nepolemizuje. :lol: Bavíme se výhradně o ovládání příslušenství,kde já dovedu pochopit proč to někdo má tak či nemá,ale neříkám,že to je jediná správná cesta,protože má mnoho proměnných,které zde velmi podrobně popsal sandy.
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod jirkan » úte 06 kvě, 2014 5:54 pm

No já bych řekl (a myslím, že je to dost podloženo vlastní zkušeností), že digitál i pro příslušenství má cenu ve dvou docela protichůdných případech. Jednak u velmi jednoduchých kolejišť (třeba i "kobercových), nejlépe postavených na kolejivu s podložím a vestavěnými dekodéry ve výhybkách. Při malých energetických nárocích na to stačí sada se startsetu a k zapojení pak často jen ty pověstné dva dráty.
Anebo naopak u velkých kolejišť, kde se předpokládá připojení počítače a alespoň částečné jeho využití k řízení provozu. Tady ovšem k běžnému drátování přistupuje i detekce obsazení, propojování do několika boosterů, brzdící generátory, smyčkové moduly atdatd.... Ale to už jsme v situaci, kdy digitál je mnohem náročnější (i na drátování), než analog, i když jako odměnu získáme skutečně hlavně flexibilitu. Ale než se to normální člověk vše naučí :mrgreen: :mrgreen: .....

A to vše mezi tím? To je asi na nátuře ctěného uživatele :D

A jinak za docela vtipný paradox digitální doby považuji fakt, že se u řady výrobců stále častěji objevují moduly, které umožní připojení klasického "tlačítkového" ovládacího pultu k digitálu. Takže naše analogové výhybky a návěstidla přidrátujeme k digitálním dekodérům, to vše pak přidrátujeme k digitální centrále, ke které místo ovládače připojíme další digitální dekodér, který umožní digitálnímu systému pochopit povely, které mu dáváme přidrátovanými analogovými tlačítky :?:
Pozor - nemám na mysli klasické digitální centrály se zastavěnými ovladači a spoustou tlačítek a velkým displejem, jako to známe třeba od Maerklina. (Ne, že by to byla úplná novinka, ale teď to vypadá na honičku ...)
jirkan

Příspěvekod fulda » úte 06 kvě, 2014 5:54 pm

miroslav lengyel píše:...Číst umím velmi dobře a stejně dobře umím číst mezi řádky...

Tak to se ti nepovedlo
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Jojo » úte 06 kvě, 2014 6:00 pm

fulda píše:
miroslav lengyel píše:...Číst umím velmi dobře a stejně dobře umím číst mezi řádky...

Tak to se ti nepovedlo

OK. :mrgreen: Toto patrilo vies komu?
Jojo

Příspěvekod miroslav lengyel » úte 06 kvě, 2014 6:02 pm

fulda píše:

Tak to se ti nepovedlo

Co tím myslíš?Nevím co za tím vidíš Ty,ale já měl na mysli Tvoje jedovaté narážky,kapiš?
miroslav lengyel

Příspěvekod miroslav lengyel » úte 06 kvě, 2014 6:04 pm

jirkan píše:No já bych řekl (a myslím, že je to dost podloženo vlastní zkušeností), že digitál i pro příslušenství má cenu ve dvou docela protichůdných případech. Jednak u velmi jednoduchých kolejišť (třeba i "kobercových), nejlépe postavených na kolejivu s podložím a vestavěnými dekodéry ve výhybkách. Při malých energetických nárocích na to stačí sada se startsetu a k zapojení pak často jen ty pověstné dva dráty.
Anebo naopak u velkých kolejišť, kde se předpokládá připojení počítače a alespoň částečné jeho využití k řízení provozu. Tady ovšem k běžnému drátování přistupuje i detekce obsazení, propojování do několika boosterů, brzdící generátory, smyčkové moduly atdatd.... Ale to už jsme v situaci, kdy digitál je mnohem náročnější (i na drátování), než analog, i když jako odměnu získáme skutečně hlavně flexibilitu. Ale než se to normální člověk vše naučí :mrgreen: :mrgreen: .....

A to vše mezi tím? To je asi na nátuře ctěného uživatele :D

A jinak za docela vtipný paradox digitální doby považuji fakt, že se u řady výrobců stále častěji objevují moduly, které umožní připojení klasického "tlačítkového" ovládacího pultu k digitálu. Takže naše analogové výhybky a návěstidla přidrátujeme k digitálním dekodérům, to vše pak přidrátujeme k digitální centrále, ke které místo ovládače připojíme další digitální dekodér, který umožní digitálnímu systému pochopit povely, které mu dáváme přidrátovanými analogovými tlačítky :?:
Pozor - nemám na mysli klasické digitální centrály se zastavěnými ovladači a spoustou tlačítek a velkým displejem, jako to známe třeba od Maerklina. (Ne, že by to byla úplná novinka, ale teď to vypadá na honičku ...)

Bingo :!:
miroslav lengyel

Příspěvekod Jojo » úte 06 kvě, 2014 6:13 pm

Jojo píše:
fulda píše:

Tak to se ti nepovedlo

OK. :mrgreen: Toto patrilo vies komu?

Chceš , a maj to čo maš. :D Ja tebe neodpisoval. :o
:idea:
Jojo

Příspěvekod Radek Strnad » úte 06 kvě, 2014 6:56 pm

Tedy soudruzi narovinu: Nějak mi uniká smysl této diskuze, především několik posledních příspěvků, kde je to samá citace a pak tři slova. Nestálo by za to, to nechat smazat. :roll:
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod zdeno » stř 07 kvě, 2014 10:52 am

dobre cteni ;-)
---
ja bych to oznacil jinak. Problem je v tom naucit se nove veci. Proste digital je o vedomostech a jejich uplatneni v praxi.
Uz jsem se s tim setkal, ze kazdy, kdo umi spojit konektory RJ12 Loconetu, do funkcniho celku, se povazuje za znalce Loconetu.
O DCC ani nepisem, ten ovlada skoro kazdy. Ale precist si normy NMRA neni postacujici, musi se pochopit souvislosti.
Navic kazdy vyrobek ma svoje specifika a ovladat normy a manualy, je celkem zadouci.
Proste a jasne, nic se neudela SAMO. I ten analog vyzaduje urcite minimalni znalosti.
zdeno

Příspěvekod PaMi » stř 07 kvě, 2014 12:02 pm

zdeno píše:Ale precist si normy NMRA neni postacujici, musi se pochopit souvislosti.
Navic kazdy vyrobek ma svoje specifika a ovladat normy a manualy, je celkem zadouci.
Proste a jasne, nic se neudela SAMO. I ten analog vyzaduje urcite minimalni znalosti.

Já bych si dovolil s tímto tvrzením nesouhlasit. Normy NMRA jsem nikdy celé nečetl, natož abych se je snžil pochopit a přesto jsem bez problémů zapojil plně digitálně řízené kolejiště, které funguje bez problémů. Přirovnal bych to asi k tomu, že lidé kteří např. staví počítače také neznají posloupnost dat na SATA sběrnici. Něco jiného je Zdeno u Tebe, který si sám stavíš. Ale vás, kteří jsou schopni něco zkonstruovat je opravdu minimum.
Jestli se mohu k danému tématu vyjádřit z vlastní zkušenosti, tak zapojit a ovládat kolejiště digitálně je pro elektro-analfabeta mnohem jednodušší, než analogové zapojení. Stačí číst manuály a slepě spojovat kablíky na správné svorky.
-- TT -- ČSD -- Jenom pro radost -- TrainController 8.0 Gold -- Moduly
PaMi

Příspěvekod Ferda » stř 07 kvě, 2014 2:08 pm

Řekl bych to takto.

Od kterého bodu je rozumné přejít od analogu k digitálu?

Nejpozději tehdy, když týden hledáš závadu v drátěné chobotnici.
Závadu jsi dosud neobjevil, zato jsi další 2 vytvořil.

Ps. Položme si pár základních otázek:
.... Kolik z vás má ke svému analogovému kolejišti kompletní dokumentaci elektrozapojení?
.... Kolik z vás ji má s jistotou naprosto aktuální?
.... Kolik z vás dokáže najít chybu i v kolegově kolejišti? (A jak dlouho Vám to bude trvat?)
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi