od Svratka » sob 26 dub, 2014 8:40 pm
K úvahám o vhodnosti kterého to vozu coby předlohy znojemskému výrobci IGRA (Šikulové) přidám něco k úvaze...
Rybáky jsou jistě lákavá varianta, ovšem ty původní Luto mají např. zcela chybně zpracovanou střechu (obliny - tvar střechy + brutální nýty a plátování), takže právě ta typická přesně zakulacená hrana střechy (díky které se rybáky staly tak líbivými) je právě na modelu zpracována tak divně, jako by to ani rybák nebyl... Čili skutečně ten model se rybákovi pouze vzdáleně podobá. Osobně jsem je taky měl, ale tak dlouho se mi nelíbily, až jsem je pustil dál...
Pokud by chtěli udělat model pěkný, čili koupěchtěný pro skutečné modeláře, museli by udělat zcela nové formy! Navíc, osobní byly i ve variantě druhé (čili později první) vozové třídy s menším počtem oken, služební i poštovní byly každý ve dvou verzích vzhledově naprosto se lišících! Služební novější verze dokonce s užší voz.skříní! Poštovní každý typ s jiným uspořádáním oken a dveří v bočnici. Čili poněkud složitější na zpracování, navíc je to model vozu, který dnešní už i dospěláci znají jen z historických jízd...
Osobně bych navrhoval uvažovati o kvalitním zpracování dvounápravového služebního vozu pro nákladní vlaky, tedy klasické déesky, čili vozu Ds/Daa/Da. Tento vůz s přestávkami již dělal tuším Es Pečky a Zerba (?), oba se podobaly jak vejce vejci a připomínaly spíš éru začátků českých modelů firmu Vacek... Tlusté všechno (hlavně stupačky a sloupky na plošině), navíc naprosto nesprávný tvar střechy (špatné vyklenutí), popisky jakési mrňavé a chybné. Opět jen vůz podobný své předloze... Takže páni Šikulové, tohle je model, na který čeká český (i slovenský) modelář! Vůz pro každý manipulák i pro osobní vláček na vedlejší trať. Vůz, který tvoří už více jak 60 let typickou tvář našich tratí, vůz, který přežil epochy III, IV, V i VI, navíc vůz vzhledově velice pěkný. Vpodstatě každý, kdo dělá jakékoli období poválečné, by ho jistě uvítal... Ovšem jistě, na rozdíl od jiných nápadů, nejsou to vozy, které výrobce lákají pro možnost vnucení zákazníkovi jich celý vlak... Ovšem, co je více? Když si sem tam někdo koupí více exemplářů, nebo když si třeba skoro každý modelář koupí jeden, někdo dva a sem tam někdo třeba i více kousků ???