Moderátor: Michal Dalecký
ReichenbergW píše:Máte snad pocit že se na modely používají jiné barvy než na originál? To je zase blbost... Otázka nehledě na to zněla zcela jinak, světlá nebo tmavá. Odpověď je jasná...
NSU píše:Nemůžete na model 87x zmenšený, použít odstín barvy, který byl na skutečné lokomotivě. Víte co je to měřítkový efekt?
greenery píše:NSU píše:Nemůžete na model 87x zmenšený, použít odstín barvy, který byl na skutečné lokomotivě. Víte co je to měřítkový efekt?
O měřítkovém efektu jsem se dočetl, že jde o proporcionální zesvětlení barvy vůči vzdálenosti, ze které se na model díváte.
Pěkná teorie, která ale podle mě platí spíše pro stavby určitých skupin a prostorová dioramata, třeba vojenství, kde se počítá s hrou světla a stínu.
Nastříkal byste si snad parní mašinu kvůli tomuhle diskutabilnímu efektu šedou barvou?
Tady se jedná o autentický model konkrétního výrobku a jako takový by měl být přesný včetně odstínu. A pokud někdo bude mít potřebu model zesvětlit, má určité možnosti. Kdo zohledňuje takovouhle finesu, určité ví co to je například patina.
Já se připojuju ke kolegovi Voříškovi a souhlasím s jadrným vyjádřením ReichenbergaW
Zpět na Velikost H0 (komunita H0)
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků