N-návrh kolejiště 255x185cm, tvar L, HABARTOV-Pomezí

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: N-návrh kolejiště 260x180cm, tvar L

Příspěvekod Dusan » stř 22 led, 2014 3:24 pm

Jj, tak nějak jak říkáš Dane.
Udělal jsem zase nějaké drobné korekce. Po diskuzi s kolegou Muchou jsem:
- vrátil výtopnu doleva k manipulační koleji
- na její místo se vrátilo skladiště nějakého toho družstva na překládku, jak s oblibou říká MF
- srovnal jsem koncovou stanici
- ke skryté výhybně přibyla kusá pro odstavení motoru, který z koncové pojede "někam" a pak se vrátí zas do koncové, délky kolejí jsou zde cca 500 a 600, podobně jak v koncové, více sem už prostě nenacpu
- pravé zhlaví hlavní větve mezilehlé st.teď začíná obloukovou vyh., oddálila se tím trochu trať od toho zadního rohu
- k silnici přibyl asi hotel, v oblouku širétrati lokálky zastávka a strážní domek u předního mostu.
Asi vše.
Zkoušel jsem ještě vymyslet variantu kde by všechny tři konce tratí skončili společně v jednom SN(smyčce) a ta lokálka by byla někde skrytě napojena, ale prostě mi to nevyšlo na tomto prostoru.
Přílohy
VeřoviceE.jpg
VeřoviceE3D.jpg
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Příspěvekod Dusan » čtv 23 led, 2014 12:18 pm

Opět jsme s kolegou Vlastou Muchou lehce podiskutovali přes SZ. Navrhoval místo skladu udělat malinkou fabričku. Připadalo mi to stísněné, tak jsem vymyslel trochu jiné uspořádání. Mohla by to být varianta č.2. Obrátil jsem tu kusou kolej, kde byl sklad. Teoreticky by zde mohl stávat nějaký motorový přípoj? Sklad bych pak musel dát asi k hlavní větvi stanice.
Stejně i tak jsem otočil napojení výtopny.
Tu navrhovanou fabričku jsem dal až na druhý panel, vlečka okolo řeky, druhá kolej tam asi nevejde, oblouk vlečky má R250. Přišel jsem tím sice o můj oblíbený podjezd silnice pod zhlavím. Dal bych tam aspoň propustek.
Silnice vedená přes přejezd ze zadní strany panelu nevypadá špatně, myslím, že by se i trochu prohloubil prostor(opticky).
Kolega ještě navrhoval obrátit tu přidanou kusou kolej ve skryté vyhybně lokálky, že by ne všechny vlaky jakože končili až ve stanici, což je dobré. Takže jsem doplnil další i v obráceném směru, už to je prostorově hodně na hraně, takže by to řešila místo tunelu asi jen kulisa před skr. vyhybnou.
Možná sem zapoměl uvést, že oproti původním návrhům jsem na hlavní větvi vyměnil vyhýbky, jsou tam teď střední s R457 a na lokálce zůstali ty menší s R305. To by asi nemuselo vadit ničemu.
Ve 3D mi to tu vodu maluje jako rybník mimo panel, nepřišel jsem na to proč, ale není to podstatné.
Přílohy
veřoviceG.jpg
veřoviceG3D.jpg
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Příspěvekod miroslav lengyel » čtv 23 led, 2014 12:59 pm

Koukám,že se kolega etabloval do role poradce. :D No alespoň vím na koho se obrátit až budu řešit 5-ti metrový přístavek na mém kolejišti. :lol:
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod Jiri Dvoracek » čtv 23 led, 2014 1:13 pm

Ja bych tu silnicu nechal tak, jak byla. Nikde neni napsane, ze ta silnice nemuze vest pod kolejemi vlecky a tratovou koleji. Klidne dva mosty vedle sebe. Treba takovyhle: http://www.modelyvlacku.cz/index.php?ma ... 2e17f71bfb

Mne osobne se teda most primo nad zeleznicnim prejezdem nezamlouva :)
Naposledy upravil Jiri Dvoracek dne čtv 23 led, 2014 1:22 pm, celkově upraveno 1
TT - digital, CD, ZSR a OBB, epocha V a VI, Digitrax a JMRI
Jiri Dvoracek

Příspěvekod vmucha » čtv 23 led, 2014 1:17 pm

@Míra - až sundáš lyže přijď a pokecáme :-)
Doupovská dráha 2. epocha TT
vmucha

Příspěvekod Dusan » čtv 23 led, 2014 6:08 pm

Jiri Dvoracek píše:Ja bych tu silnicu nechal tak, jak byla. Nikde neni napsane, ze ta silnice nemuze vest pod kolejemi vlecky a tratovou koleji. Klidne dva mosty vedle sebe. Treba takovyhle: http://www.modelyvlacku.cz/index.php?ma ... 2e17f71bfb

Mne osobne se teda most primo nad zeleznicnim prejezdem nezamlouva :)

Už sme to probrali i s kolegou rádcem. Shodli jsme se na tom, že to byl krok zpět, ale aspoň můžeme udělat následně o to větší krok vpřed :-)
Máš pravdu i s tou silnicí, souhlas. Bude to jinak.
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Re: N-návrh kolejiště 260x180cm, tvar L, HABARTOV-Pomezí

Příspěvekod Dusan » sob 25 led, 2014 3:53 pm

Dospěl jsem k finální verzi. Alespoň pro tuto chvíli :-) dál už nebude tolik času.
Tímto děkuji Vlastovi Muchovi za cenné rady a ochotu mi pomoci a nasměrovat mne správným směrem.
Poslední změny-předělaná lokálková část, přibyla zde kolej údržby, sklad se vrátil k VB, vyrostla zde malá sklárna, kusá vlevo z angličana se stala předávací kolejí a je prodloužena, na širé tratí lokálky se objevila ještě mininakládka štěrku(písku).
Kolejiště dostalo pracovní název Habartov-Pomezí(koncová stanice), zastávka na lokálce v oblouku za mostem je zatím no name.
Jsme někde v 60-70.letech v podhůří našich severních pohraničních hor. Habartov je malé město, žijící hlavně z průmyslu. Z toho je zde ztvárněna výroba skla v místní fabrice. U fabriky je ještě kusá kolej, od areálu oddělena plotem a byla by to taková drobná nakládka např.stav. materiálu. Místní by si třeba odsud mohli odvážet odštěpky na otop. Vše ostatní se sem musí navážet včetně piva :-), uhlí a spotřebního zboží pro místní a Pomezáky. Město leží mimo kolejiště, u nádraží jen jen hotel s čtyřkovou hospodou a pár baráků-ubytovny pro zaměstance dráhy a sklárny. Před hotelem je zastávka busu. Sklad je u té hlavní větve(hlavně kvůli místu), slouží ještě k nějaké menší překládce nebo by se přes něj nakládají vagony zbožím z nějaké místní další továrny(mimo kolejiště), které sem vozí nákladní auta. Třeba z nějaké textilky a toto zboží by odjíždělo rovnou zase do "civilazace" do SN.
V koncové stanici se loží dřevo, palivové a podřadné do sklárny na zátop a výrobu beden, kvalitní na nábytek se předává v ložených klanicových vozech zase na hlavní trať v mezilehlé a pokračuje pryč(SN) jakože do nábytkářské firmy. Opačně by předáváním z hlavní na lokálku bylo vyřešno zásobování nejen uhlím celé této malé oblasti. Hlavní co odsud odjíží je sklo a to i k našim německým sousedům.
Z osobní dopravy hlavní větví projíždí osobní vlaky, sem tam i mezinárodní spoj, v lokálkové části jsou přípoje(motory) do koncové stanice.
V koncové st. Pomezí je ještě kusá nad šturcem u VB, slouží jako vykládka zboží pro místní lidičky. Může se zde složit i uhlí.
Myslím, že provozně až, až.
Před výtopnou v Habartově ještě nějaká šopa s uhlím a vodní jeřáb s jámou. V té hlavní větvi bych nechal jen jeden dva vodní jeřáby a mohlo by to mít svoji vlastní vodárnu.
Nejsem spisovatel, ale tak nějak si to představuji. SN zůstává zatím stejné-jedna smyčka se 4 kolejemi a 2 kusými. Je možno ještě rozšířit, případně upravit. Do stavby ještě daleko.
Objekty ve WT pro N jsou bída, takže dále už budu pokračovat v TRS.
Díky za spolupráci. D.
Přílohy
finalviditelna.jpg
finalSN.jpg
final3D.jpg
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Příspěvekod cipisekmp » ned 26 led, 2014 7:23 am

Ahoj, pekny planek me osobne se to libi. Neni to "prekolejovane" a to umisteni budovy mezi dve odbocujici vetve nadrazi nebyva tak casto videt. Tesim se na obrazky z TRS.
Mej se Cipisekmp.
H0/MODULY SLOVÁCKO

www.kzmslovacko.cz
cipisekmp

Příspěvekod Dusan » ned 26 led, 2014 4:52 pm

Díky, přesně, chtěl jsem něco trochu jiného, proto jsem zvolil stanici do véčka :-)
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Příspěvekod Dusan » stř 19 bře, 2014 6:11 pm

Ahoj všem,
měl bych prosbu na místní odborníky přes návěstidla. Mohli by jste mi někdo věnovat chvíli času a udělat návrh osazení s doporučením co použít ? Uvažuji o mechanikách případně světla CCCP.
Moje laická, neodborná představa uvažuje o návěstidlech na hlavní části stanice, na vedlejší jen vjezd/odjezd nebo jen tabulka ?
Předem díky za ochotu D.
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Příspěvekod Dusan » stř 21 kvě, 2014 7:26 pm

TRS .... času je málo :roll:
Přílohy
1.jpg
2.jpg
3.jpg
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan