od jirkan » stř 01 led, 2014 6:36 pm
V několika příspěvcích asi o 2 stránky vzad se píše, že kulisa je vlastně OK a případná změna je jen jakýsi milostivý ústupek nám, co máme nesmyslné požadavky. K tomu bych chtěl jen připojit několik čísel. Není třeba podrobně studovat řadu souvisejících NEM, které se v podstatě snaží ušetřit zájemcům práci s několika jednoduchými geometrickými úvahami, ale stačí porovnat 2 čísla, podstatná pro postavení vozů v rovině. Předepsaná vzdálenost konce šachty pro spřáhlo a nejvzdálenějšího přesahujícího konce nárazníku je 7,5 mm (jmenovitý rozměr). Délka 2 spřažených krátkých spřáhel Flm se pohybuje v rozmezí 15,4 až 15,5 mm. Z toho mi jednoznačně vychází mezera menší než 0,5 mm plus možná (přípustná dle NEM) tolerance. Jestliže u vozů se svalky se navíc připouští jejich malý přesah přes nárazníky, mělo by to být ještě méně. Takže fakt nevím, kde se tam ta mezera bere.
Jinak já jsem problém vyřešil následujícím způsobem:
1. z plastové destičky tloušťky 1 mm jsem nařezal proužky, kterými jsem prodloužil tunel, na kterém jsou svalky umístěny. Po nabarvení na černo jsem vše zasunul zpět. Tím se svalek posunul dále od čela představků a opticky to daleko více připomíná skutečnost.
2. Vždy na jedné straně každého z mých 2 vozů jsem asi o 3 mm seříznul šachtu spřáhla a vlepil do ní adaptér umožňující výškové nastavení hlavy spřáhla. Protože jsem použil běžný adaptér, který je cca o 2 mm delší než jazýček běžného spřáhla, získal jsem tím 1mm na délce. Celkově se tak při spřažení touto stranou k sobě zmenšila mezera mezi svalky o cca 4 mm, je tedy zhruba mulová. Podobně jako v případě předchozích pokusů s pevnou spojkou i nyní jezdí dvojice Baiek v soupravě bez problémů i poloměry pod 360 mm na nepříliš dokonale položeném kolejivu Flm, a to i v sunutí. Myslím, že tuto úpravu tedy může použít i těch výše zmiňovaných 90 % "normálních" modelářů na svých domácích kolejištích s malými poloměry. Samozřejmě tato úprava má smysl především na straně, kde se připojuje lokomotiva nebo vozy výrobců, kteří montují spřáhla do správné výšky. Problém rozpojování je tím vyřešen.
3. Na druhé straně vozu jsem zatím do šachet nezasahoval, rozhodnutí zatím odkládám do doby, než bude jasné, jak to dopadne s ostatními vozy. Zatím jsem jen místo spřáhel Flm použil pevné háčky PIKO, které jsou při spřažení o 0,5 mm kratší, takže celkově se mezera zkrátila o 2,5 mm a i když to není žádný zázrak, tak zatím vypadá celkem snesitelně.
4. Ještě je třeba dořešit, co s nárazníky, zatím jsou jen nastrčené, tak se uvidí.