Bai - Jen věcné připomínky k úpravám vozů od Šikulů

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Bai - Jen věcné připomínky k úpravám vozů od Šikulů

Příspěvekod Petr Zatrepalek » stř 01 led, 2014 12:10 pm

alik píše:Jenom aby tento přístup nezpůsobil to, na co jsme také v dnešní době zvyklí, že se něco udělá pro 10% nejvíce křičících a 90% lidí na běžných kolejištích s tím nebude moci jezdit. A s Rocem či FLM to nesrovnávejte, konstrukci vozů za desetiletí výroby musí mít vychytanou a i tam to skřípe (i u FLM jsem musel zkracovat nárazník o desetinku mm delší), nejenom po stránce délky kinematiky, ale musí s tím mít kompatibilní i jiné konstrukční díly, od uložení náprav přes okolky atp., aby to jezdilo na všech dostupných typech kolejiv. A spojení nárazník na nárazník je vždy provozně méně spolehlivé - samozřejmě, projeví se to pouze v neideálních podmínkách, ale ty jsou u mnoha kolejišť prostě realitou.

A co přesně máte pod pojmem "90% lidí na běžných kolejištích s tím nebude moci jezdit" máte na mysli? Pokud maloseriové modely (z leptů, odlitků apod) tak tam ano, ale u ROCO, MTB, Fleischmann, Piko, Rivarossi jsem se třeba zatím nesetkal krom BigBoy a čsd pater od Rivarossi s ničím co by mělo problémy na poloměrech od 379 mm výše (roco, piko A, tillig kolejivo)... Pokud mluvíme o poloměrech pod 380mm tak to mi po pravdě zas jako "normál" jako poloměr domácího kolejiště HO moc nepřijde...
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod alik » stř 01 led, 2014 12:40 pm

I když všichni víme, že je to špatně, ale kolejivo pod 380 se běžně prodává, takže ho jistě hodně lidí i má. Např. běžné typy jsou Roco R2 (358 mm) a FLM R1 (356 mm). Třeba jen na jednom místě, ale i to stačí k tomu, aby vznikly nepříjemné problémy. A Roco a FLM udělat vagony, které to zvládají, umí, protože to prostě mají léty otestované a vymakané, což u těchto nových Bai a krátkého spřáhla asi dělané nebylo. Proto opatrnosti v tomto případě není nazbyt.
alik

Příspěvekod Petr Zatrepalek » stř 01 led, 2014 1:09 pm

alik píše:I když všichni víme, že je to špatně, ale kolejivo pod 380 se běžně prodává, takže ho jistě hodně lidí i má. Např. běžné typy jsou Roco R2 (358 mm) a FLM R1 (356 mm). Třeba jen na jednom místě, ale i to stačí k tomu, aby vznikly nepříjemné problémy. A Roco a FLM udělat vagony, které to zvládají, umí, protože to prostě mají léty otestované a vymakané, což u těchto nových Bai a krátkého spřáhla asi dělané nebylo. Proto opatrnosti v tomto případě není nazbyt.

OK, uznávám - mě bohužel i těch 420mm přijde příliš málo, tak se osobně všemu pod 422 snažím vyhýbat - dlouhý rychlíkáče i na tomhle poloměru nejsou nic moc, natož na r<380... I když 380ku mám doma jako zkušební okruh...
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod Hanysek » stř 01 led, 2014 1:39 pm

Jiřík: Ad Toyota: k tomu se však váží úsměvné historky, protože Toyota do Priusů začala montovat "černé skřínky". Minimálně několikrát (ale možná vždy) se stalo, že nebyl problém s brzdama vozidla. Problém byl u "(polo)vodiče", neboť tento při nebezpečí nešešlápl pedál brzdy, nýbrž pedál akcelerátoru...
Hanysek

Příspěvekod mlha » stř 01 led, 2014 1:39 pm

reklamuj!
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod Michal Dalecký » stř 01 led, 2014 2:44 pm

Ještě doplnění ke článku. Foto Bai-ky a vozu Y od Roco:

Obrázek
:: H0, DCC, III-IV :: http://www.ambmodely.cz :: http://diskuze.modely.biz
Michal Dalecký

Příspěvekod ČouĎák » stř 01 led, 2014 2:58 pm

žádný výrobce se sběratelům nezavděčí.
buď to koupím s tím,že akceptuji pár chyb!
a když né?,tak to nekoupím! a udělám si to hezčí z odlitku
a v nejlepším si to kompletně namaluji v programu a vymodeluji sám z plastu,leptu.
jinak si chytráci na to udělejte formy za MEGA sami.
Naposledy upravil ČouĎák dne stř 01 led, 2014 3:12 pm, celkově upraveno 1
DF porušuje práva svobodného projevu. Příspěvky se přesouvají nebo cenzurují jako za komunistů. ;)
ČouĎák

Příspěvekod A2C » stř 01 led, 2014 3:01 pm

mikinko píše:- balenie - horsie baleny model som este v rukach nemal

Tak to nemáš v zbierke Ara od Bachmanna :)
to je des a hrúza, aj keď sa mi mimoriadne ten vagón páči pri každom vybraní a ukladaní do balenia má tendenciu vypadnúť na zem. takže väčšinu času trávi v balení pokiaľ nebude koľajisko hotové.
ČSD ep.IIb + III-IVa + ŽSR. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse
A2C

Příspěvekod mlha » stř 01 led, 2014 3:40 pm

ČouĎák píše:žádný výrobce se sběratelům nezavděčí.
a v nejlepším si to kompletně namaluji v programu a vymodeluji sám z plastu,leptu.

Když si Čouďáku koupíš nový telefon,který nebude telefonovat ale jenom posílat sms tak co,navrhneš nový?
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
mlha

Příspěvekod Michal Šuhajda » stř 01 led, 2014 5:17 pm

mikinko píše:
mlha píše:reklamuj!

No, to by som musel reklamovat vsetky tri. Navyse by sa to asi skoncilo vretenim penazi, lebo netusim, ci sa sikulove budu unuvat vyrobit nove formy pre skrinu/okna, resp. zmenit technologiu lisovania aby sa odliatky nedeformovali ....

Jaký je rozdíl mezi vrácením jednoho nebo tří kusů?
Abych pravdu řekl mám z Tvých příspěvků rozporuplný pocit. V prvním příspěvku píšeš o závažných nedostatcích a z následujího příspěvku vyplývá, že viozy zřejmě reklamovat nechceš. Znamená to ve výsledku, že závady nejsou natolik vážné, aby Ti stály za trable s reklamací?

Jen pro vysvětlení za Tvůj kritický příspěvek (i další smysluplné) jsem rád. Určitě mi pomůže při nákupu (budu vědět co sledovat). Navíc díky tomu, že výrobce reaguje na toto fórum, třeba tyto nedostatky do budoucna odstraní a mnou očekávané vozy 4. epochy budou dokonalé :)
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod ČouĎák » stř 01 led, 2014 5:20 pm

mlha píše:

Když si Čouďáku koupíš nový telefon,který nebude telefonovat ale jenom posílat sms tak co,navrhneš nový?

tak budeme u míchání jablek s hrušek dohromady a myslet si,že je to jedno a totéž.
sice to začíná stejným písmenem mobil a model ale pleteme pojmy s dojmy.
když o mobilech,tak mobil za 3990kč bude stejně kvality,materiálu a zpracování jako ten za 12990kč?

pokud se budou řešit detaily a zpracování,tak to nebude vagon za 1400kč ale bude dražší a nakonec tu budeme brečet
nad zdražováním výrobců modelů.

Jen nepochopím proč to tedy kupujete,když se vám pořád něco nelíbí!

spočítej-te si náklady na zpracování,kde firma chce až 600kč/h za namalování v PC.
formy v 100 tisícových položkách dle složitosti a když to umíte líp,tak se přihlašte o místo ve firmě,kde vyrábí modely.
Čekají na každého mudrlanta a dočkat se jich určitě nemůžou,kolik je jich za dveřmi ve frontě.
DF porušuje práva svobodného projevu. Příspěvky se přesouvají nebo cenzurují jako za komunistů. ;)
ČouĎák

Příspěvekod jirkan » stř 01 led, 2014 6:36 pm

V několika příspěvcích asi o 2 stránky vzad se píše, že kulisa je vlastně OK a případná změna je jen jakýsi milostivý ústupek nám, co máme nesmyslné požadavky. K tomu bych chtěl jen připojit několik čísel. Není třeba podrobně studovat řadu souvisejících NEM, které se v podstatě snaží ušetřit zájemcům práci s několika jednoduchými geometrickými úvahami, ale stačí porovnat 2 čísla, podstatná pro postavení vozů v rovině. Předepsaná vzdálenost konce šachty pro spřáhlo a nejvzdálenějšího přesahujícího konce nárazníku je 7,5 mm (jmenovitý rozměr). Délka 2 spřažených krátkých spřáhel Flm se pohybuje v rozmezí 15,4 až 15,5 mm. Z toho mi jednoznačně vychází mezera menší než 0,5 mm plus možná (přípustná dle NEM) tolerance. Jestliže u vozů se svalky se navíc připouští jejich malý přesah přes nárazníky, mělo by to být ještě méně. Takže fakt nevím, kde se tam ta mezera bere.

Jinak já jsem problém vyřešil následujícím způsobem:
1. z plastové destičky tloušťky 1 mm jsem nařezal proužky, kterými jsem prodloužil tunel, na kterém jsou svalky umístěny. Po nabarvení na černo jsem vše zasunul zpět. Tím se svalek posunul dále od čela představků a opticky to daleko více připomíná skutečnost.
2. Vždy na jedné straně každého z mých 2 vozů jsem asi o 3 mm seříznul šachtu spřáhla a vlepil do ní adaptér umožňující výškové nastavení hlavy spřáhla. Protože jsem použil běžný adaptér, který je cca o 2 mm delší než jazýček běžného spřáhla, získal jsem tím 1mm na délce. Celkově se tak při spřažení touto stranou k sobě zmenšila mezera mezi svalky o cca 4 mm, je tedy zhruba mulová. Podobně jako v případě předchozích pokusů s pevnou spojkou i nyní jezdí dvojice Baiek v soupravě bez problémů i poloměry pod 360 mm na nepříliš dokonale položeném kolejivu Flm, a to i v sunutí. Myslím, že tuto úpravu tedy může použít i těch výše zmiňovaných 90 % "normálních" modelářů na svých domácích kolejištích s malými poloměry. Samozřejmě tato úprava má smysl především na straně, kde se připojuje lokomotiva nebo vozy výrobců, kteří montují spřáhla do správné výšky. Problém rozpojování je tím vyřešen.
3. Na druhé straně vozu jsem zatím do šachet nezasahoval, rozhodnutí zatím odkládám do doby, než bude jasné, jak to dopadne s ostatními vozy. Zatím jsem jen místo spřáhel Flm použil pevné háčky PIKO, které jsou při spřažení o 0,5 mm kratší, takže celkově se mezera zkrátila o 2,5 mm a i když to není žádný zázrak, tak zatím vypadá celkem snesitelně.
4. Ještě je třeba dořešit, co s nárazníky, zatím jsou jen nastrčené, tak se uvidí.
jirkan

Příspěvekod mlha » stř 01 led, 2014 6:55 pm

ČouĎák píše:
mlha píše:

tak budeme u míchání jablek s hrušek dohromady a myslet si,že je to jedno a totéž.
sice to začíná stejným písmenem mobil a model ale pleteme pojmy s dojmy.
když o mobilech,tak mobil za 3990kč bude stejně kvality,materiálu a zpracování jako ten za 12990kč?

pokud se budou řešit detaily a zpracování,tak to nebude vagon za 1400kč ale bude dražší a nakonec tu budeme brečet
nad zdražováním výrobců modelů.

Jen nepochopím proč to tedy kupujete,když se vám pořád něco nelíbí!

spočítej-te si náklady na zpracování,kde firma chce až 600kč/h za namalování v PC.
formy v 100 tisícových položkách dle složitosti a když to umíte líp,tak se přihlašte o místo ve firmě,kde vyrábí modely.
Čekají na každého mudrlanta a dočkat se jich určitě nemůžou,kolik je jich za dveřmi ve frontě.

Takže pokračujeme v míchání ovoce
rozdíl v ceně vozů Y od Roco nebo Sachsenmodel je oproti vozům Bai o třetinu nižší.Když dolepím schůdky a směrové tabule tak je vůz hotový a nemusím vytahovat spřáhla z šachet abych ho vrátil do krabičky
Špatná konstrukce zasklení a vydutí bočnic opravdu není detail u vozu za 1490 Kč.Nemluvím ještě o nutnosti dosadit a nabarvit madla.
Pokud si někdo nechá udělat formu za mega jak píšeš a výlisek z ní je špatný tak formu určitě reklamuje,jestli ne tak je to jeho boj.
Je to podle mě neprovedená kontrola výrobku po sestavení,jinak by výrobce na tyto chyby musel přijít.Pokud by to byl jenom jeden vůz ze tří co koupil mikinko řeknu stala se chyba,ale problém na třech ze tří už chyba není.
Takže proč kupovat zmetek?
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
mlha

Příspěvekod TommyH » stř 01 led, 2014 7:10 pm

Můžete mi prosím poslat číslo normy NEM, která řeší "Délka 2 spřažených krátkých spřáhel Flm se pohybuje v rozmezí 15,4 až 15,5 mm" ! Děkuji
TommyH

Příspěvekod hummus » stř 01 led, 2014 7:58 pm

jirkan píše:... porovnat 2 čísla, podstatná pro postavení vozů v rovině. Předepsaná vzdálenost konce šachty pro spřáhlo a nejvzdálenějšího přesahujícího konce nárazníku je 7,5 mm (jmenovitý rozměr).

no a MCX o pár stran (jak píšeš v příspěvku) dříve píše, že "Vozy Bai - zasunutí šachty cca 7,2-7,4 mm - to je ok". Takže tady se o nedodržění normy NEM nejedná.
HO - DCC, IVb
hummus

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)