Bai - Jen věcné připomínky k úpravám vozů od Šikulů

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Bai - Jen věcné připomínky k úpravám vozů od Šikulů

Příspěvekod miroslav lengyel » sob 28 pro, 2013 3:12 pm

No vtip je v tom,že vozů Audi za cenu Mercedesu se asi moc neprodá,takže klidně můžeme použít tento příměr.Nebo snad budeme polemizovat o tom,že vozů Q7 se prodá stejný počet jako A4? :wink:
Navíc tak nějak nechápu,proč neustále dokola okecávat,že se do prodeje dostal výrobek,který je prostě po výrobní stránce odfláknutý,tzn.bez dalších úprav ho nelze použít tak,jak by zákazník očekával. :x
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod Houmr » sob 28 pro, 2013 5:26 pm

Ano já jim už psal. Momentálně na firmě nikdo není, mají dovolenou, ale i tak jsem dostal odpověď, že po dovolené se na to podívají a rozhodnou co a jak. Tak snad................
"HO" - DCC - III - IV
Houmr

Příspěvekod drobecoct » sob 28 pro, 2013 6:20 pm

radekkrupka píše:
Ferda píše:Už vidím němce, který si jde koupit Audi za cenu Mercedesu a v krámě mu s úsměvem sdělí: Ta mezera mezi kapotou a blatníkem je jen kosmetický nedostatek.

Otázka samozřejmě je, zda je 1500 za maloseriový vagon (a maloserie to je ...) cena mercedesu nebo audi :) Mercedesovou cenu bych hledal spíše u těch od Krále železnic :)

Ako si prišiel na to, že je to maloséria? Mne to tak rozhodne nepripadá. Kde je vlastne hranica medzi malosériovou a sériovou výrobou?
drobecoct

Příspěvekod radekkrupka » sob 28 pro, 2013 9:55 pm

drobecoct píše:Ako si prišiel na to, že je to maloséria? Mne to tak rozhodne nepripadá. Kde je vlastne hranica medzi malosériovou a sériovou výrobou?

A kolik si myslíš, že se jich prodá? Vždyť si to koupí jen někteří hánulkáři z ČR a SR. A to jen ti, kteří
- na ně mají
- nevadí jim "chyby"
- hodí se jim do epochy (často také zdůvodnění si sám sobě proč (ne)kupovat)

Kolik takových lidí je?
radekkrupka

Příspěvekod drobecoct » sob 28 pro, 2013 10:14 pm

radekkrupka píše:
drobecoct píše:Ako si prišiel na to, že je to maloséria? Mne to tak rozhodne nepripadá. Kde je vlastne hranica medzi malosériovou a sériovou výrobou?

A kolik si myslíš, že se jich prodá? Vždyť si to koupí jen někteří hánulkáři z ČR a SR. A to jen ti, kteří
- na ně mají
- nevadí jim "chyby"
- hodí se jim do epochy (často také zdůvodnění si sám sobě proč (ne)kupovat)

Kolik takových lidí je?

Len majiteľ tohto fóra sa "chválil", že vyexpedoval počet kusov s dvoma nulami na konci, čo rozhodne nie je žiadna maloséria. Za malosériového výrobcu považujem napr. IS Model a rozhodne nie firmu Šikulové, ktorá sama plánuje vyrábať viac čísel v rôznych epochách, takže modelov budú vyrobené stovky, možno aj tisíce. Keby to tak nebolo, tak by boli sami proti sebe, preto výšku ceny verzus malosériovosť v tomto prípade považujem za neopodstatnenú.
Naposledy upravil drobecoct dne sob 28 pro, 2013 10:20 pm, celkově upraveno 2
drobecoct

Příspěvekod jirkan » sob 28 pro, 2013 10:16 pm

To forex:
Vypadá to zejména na ty návalky. Koukal jsem na nějaké obrázky na vagonwebbu a z nich je vidět, že je pro ně vytvořen jakýsi nosný rám (původně tam byly shrnovací měchy), který zřetelně vystupuje před představek. Ta vzdálenost je sice menší, než je průměr návalků, nicméně v modlu by to určitě aspoň 1 až 1,5 mm dalo. Pak by se nemuselo šahat do kinematiky, jejíž výměna je jistě mnohem nepříjemnější, než přecvaknutí nového plastového dílu na čelech vozu.
Šachtu jsem kontroloval a délka odpovídá údajům dle normy, je ale bohužel cca o 1 mm výš, než je předepsáno. Proto se u různých typů krátkých spřáhel mohou vyskytovat potíže s rozpojováním. Moc nepomáhá ani smáčknutí sběračů proudu, vůz sedí prostě moc vysoko. Při té příležitosti mě napadá, jestli není moc velký průměr kol?
Jinak asi nejjednodušším, i když trochu divným řešením, by bylo vyrobit nějaká jednoduchá "spřáhla" ve stylu spřáhel N - kových, která by byla o ty 2 mm kratší, ale současně by iumožnila ručně rozpojit soupravu.
A poslední poznámka.Vozy mohou jít klidně až nadoraz k sobě. Jak jsem již uváděl výše, zkoušel jsem to s provizorní pevnou spojkou, a kinematika to zvládá bez problémů i na minimálních poloměrech a v protiobloucích.
jirkan

Příspěvekod Michal Dalecký » ned 29 pro, 2013 12:15 pm

Intenzivne si ted o vikendu dopisuji s majitelem "sikulu". Toto vlakno sleduji a sepsal jsem i par veci z me strany. Jsou obratem prislibeny drobne upravy forem (kulisa, otvory pro madla apod.). Predpokladam ze finalni zpravu poslu sem nebo to bude na webu Sikulu.
:: H0, DCC, III-IV :: http://www.ambmodely.cz :: http://diskuze.modely.biz
Michal Dalecký

Příspěvekod Houmr » ned 29 pro, 2013 1:06 pm

Tak to je dobře a budu čekat na další informace a asi nejen já. Jen bych rád dodal, nebo rejpnul, škoda že nikdo takhle neřval kvůli vrtání děr pro madla u pater Riv. za ty prachy by to taky mělo být vše super né a možná za ty peníze měli být i osvětlené :?: Já si hlavně vážím toho, že Šikulové aspoň jako zatím zde jediní reagují na připomínky od nás modelářů :!: I když netvrdím, že postup a komunikace by mohla být jiná, ale já to beru tak, že vždy vše vzniká v nějakých porodních bolestech a tak snad u dalších modelů se tomu budou snažit vyhnout.
"HO" - DCC - III - IV
Houmr

Příspěvekod Dosa » ned 29 pro, 2013 1:24 pm

Tady se nedá něž s Houmrem souhlasit. Ještě jednu technickou: pokud se něco bude dělat s tím přechodovým tunelem, měl by být i barevě správně( plech zelená, guma černá).
Dosa

Příspěvekod A2C » ned 29 pro, 2013 1:41 pm

Popravde bolo by skvelé keby výrobcovia mali aj tu založený účet ako užívateľ a mohli sme ich tu priamo kontaktovať či konfrontovať s našimi problémami, možno si poviete prečo práve tu? jednoducho preto lebo nepoznám iné miesto kde by sa sústredila väčšia komunita Česko-Slovenských železničných modelárov, naviac by sa tu dali riešiť takéto problémy oveľa rýchlejšie než, (dúfam že sa Michal neurazí) keď im o tomto probléme budú písať predajcovia ktorý majú už i bez toho dosť problémov.
ČSD ep.IIb + III-IVa + ŽSR. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse
A2C

Příspěvekod petrha » ned 29 pro, 2013 7:02 pm

forex píše:Nekdy si rikam,ze by si vyrobci meli najmout nekoho, kdo se opravdu zabyva modelarinou, nebot nekdy mam pocit,ze to nekteri vyrobci videli z rychliku...tohle by proste zkuseny modelar ve vyrobnim tymu nemohl pustit ven..... :roll:

jestli se treba v tomto pripade neprojevil i prvek predelani formy a touhy to stihnout do Vanoc dat ven......ale nechapu jedno,protoze to prece snad nekdo u Sikulu musel zkusit i sestavit kompletne, ty madla by museli objevit prikladne, ze tam nejdou vsunout....... :roll: o te sachte sprahla ani nemluve

Já jsem převrtával houkačky na obou T 478.3 Roco za cca 4000,- Kč tak nějaké madlo u vozu za 1.500,- mě nepřekvapí :?
petrha

Příspěvekod Rudolf » ned 29 pro, 2013 7:13 pm

Michal Dalecký píše:Intenzivne si ted o vikendu dopisuji s majitelem "sikulu". Toto vlakno sleduji a sepsal jsem i par veci z me strany. Jsou obratem prislibeny drobne upravy forem (kulisa, otvory pro madla apod.). Predpokladam ze finalni zpravu poslu sem nebo to bude na webu Sikulu.

Moje připomínka k vrtání madel neznamenala, že je nutné tam ty díry mít vyvrtané. Pro toho, kdo tam ty madla osazovat nebude, je lepší, aby tam byly jen důlky. Udělat z důlku ručním sklíčidlem díru nepovažuji za velký problém. Stačilo by do návodu napsat, že v případě osazování madel vyvrtejte otvor vrtákem o průměru xxx.

Samozřejmě to, že nálitky nebo co to je vadí plnému zasunutí a upevnění spřáhla je něco úplně jiného a na žádném modelu by se vyskytovat nemělo. Stejně jako mezera mezi vozy 4 mm v případě použití krátkého spřáhla.
Rudolf

Příspěvekod Rudolf » ned 29 pro, 2013 7:14 pm

Houmr píše: Jen bych rád dodal, nebo rejpnul, škoda že nikdo takhle neřval kvůli vrtání děr pro madla u pater Riv. za ty prachy by to taky mělo být vše super né a možná za ty peníze měli být i osvětlené :?:

A to tam ještě nebyly ani důlky a musela se kupovat šablona ...
Rudolf

Příspěvekod kubulak » ned 29 pro, 2013 8:24 pm

Evidentne "spojit dva vozy nakratko a podivat se jak to vypada" nebylo v testovacich scenarich.

Je to skoda, takovy prace a casu, a kvuli takovy prkotine vse v kopru.
Njn, holt kolegove sikulove to musej skousnout, dotycnymu lajdakovi sebrat premie, ponaucit se, a jedeme dal..
Pokud se k tomu postavi celem, a vymysli nejakej vymennej dil (navalky) kterej dosavadnim kupcum venujou zadarmo, tak OK.

Bardotka MTB mela zase moc dlouhy narazniky a s vozy Roco mi sprahnout nesla, musel jsem ty narazniky pilovat a zapustit hloubeji do ramu.

A k cene - vozy Baafx od Bramosu lezou posledni dobou na Aukru pres 1500 pravidelne.

Jinak ja stale cekam na nejake info o Hydre, ktera vyhrala hlasovani.
Vitezny model byl zarazen do vyrobniho programu, a od ty doby ticho po pesine. Tak abych se do duchodu dockal :)
HO, CSD epocha IV, DCC
kubulak

Příspěvekod Myšpulín » pon 30 pro, 2013 1:47 pm

jirkan píše:.... Vozy mohou jít klidně až nadoraz k sobě. Jak jsem již uváděl výše, zkoušel jsem to s provizorní pevnou spojkou, a kinematika to zvládá bez problémů i na minimálních poloměrech a v protiobloucích.

Obávám se, že ne všichni jezdí po rovině.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)