Bai - Jen věcné připomínky k úpravám vozů od Šikulů

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Bai - Jen věcné připomínky k úpravám vozů od Šikulů

Příspěvekod miroslav lengyel » pon 23 pro, 2013 9:10 pm

jirkan píše:Tak jsem tam dal ta rokácká spřáhla a při různých kombinacích spřažených konců je tam v nezatíženém stavu mezera 4 až 5 mm, při mírném "natažení" je tam přes 6 mm.
Když už jsem byl v přehrabování zásob starých spřáhel, tak několik zajímavých údajů. Dobře to vychází se spřáhly Maerklin - TRIX, kde je propast jen asi 3 - 4 mm. S universálním spřáhlem ROCO 5 až 7 mm. Tak jsem zapátral, jaký je asi důvod, a dal jsem tam klasická očková. S nimi je mezera cca 12 mm. Nechápu důvod, protože spřažené vozy s nimi lze bez problémů navzájem pootočit o téměř 90 °, a to snad opravdu není třeba. Jen pro porovnání - v hloubi svých starých zásob jsem vyhrabal staré vozy z přelomu 60. a 70. let, které pochopitelně nemají kulisu, ale klasická očková spřáhla na podvozku. Mezera je 7 až 8 mm.

Omlouvám se tedy za mistifikaci o "skoro" 1 cm, je to jen asi polovina, tedy v reálu něco kolem půl metru. Fakt si myslíte, že to je snesitelné...

Jen mě docela udivuje, zejména po přečtení jiných vláken tohoto fóra, kde se nenechá na výrobci niť suchá pro nesrovnatelně menší prkotiny, jak najednou stoupá u některých výrobců práh citlivosti.....

Tak jestli je pravda co píšeš,tak to je docela pecka.Možná to šijou ve stejné fabrice jako mašinky co jsem koupil vnoučkovi pod jedli.Rozdíl je v tom,že celý set tzn.kolejový ovál se 2 výhybkami,lokomotiva se zvukem a osvětlením a 2 rychlíkové vozy,jsem pořídil za 650,-Kč.Jo,koleje jsou s podložím,stěny vozů a mašinky bez krupice,potisk perfektní a vše je v měřítku 1:87. :lol: :lol: :lol:
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod Rudolf » pon 23 pro, 2013 9:14 pm

Houmr píše:Bohužel originály nemám v ruce mohu poskytnout jen fotku z přípravy prototypů vozu Bai a Da a tam byla mezera do 1mm, tomu že je tam teď 1cm nevěřím. Souprava byla ještě natažena.
Použita krátká spřáhla Roco.

Mezera mezi vozy je s klasickými očkovými spřáhly cca 10 mm. S krátkým spřáhlem Roco nebo Fleischmann je cca 4 mm...

Jiný problém je, že dutina pro vložení spřáhla je moc dlouhá a spřáhlo v ní nedrží (zobáčky na konci zůstanou částečně uvnitř dutiny a "nezacvaknou" na konci).
Rudolf

Příspěvekod drago78 » pon 23 pro, 2013 10:17 pm

Krásné svátky všem, ale jinak nic odlitky na vás a bastlete si doma sami.
drago78

Příspěvekod radula63 » pon 23 pro, 2013 10:48 pm

drago78 píše:Krásné svátky všem, ale jinak nic odlitky na vás a bastlete si doma sami.

:lol: hurá - zpátky na stromy :lol:
Raďula63
MPK - moduly plzeňského kraje
KŽM Praha 3
Psi štěkají, karavana jede dál
radula63

Příspěvekod Petr_J » pon 23 pro, 2013 10:48 pm

Sem snad píší placení provokatéři, co mají poškodit dobré jméno Šikulů, jinak si nedokáži vysvětlit některé příspěvky. Moje zkušenost je taková, že spřáhla jdou do šachet normálně nadoraz zacvaknout a mezera mezi vozy není větší než 1mm při použití krátkých spřáhel Roco. Téma čepy je pak naprosto zbytečná fraška, podvozky lze bez problémů vyjmout i vrátit zpět a jízdní vlastnosti vozů jsou bezchybné.
Petr_J

Příspěvekod TTmili » pon 23 pro, 2013 10:58 pm

Téma čepy je jen takový malý odbočení, takový off-topic. Ani to není myšleno (myslím, nebudu ale mluvit za Míru) jako kritika, spíš takové šťouchnutí že to není Fleischmann, nemám pravdu :wink: .
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Příspěvekod fousek » úte 24 pro, 2013 12:08 am

TTmili píše:Téma čepy je jen takový malý odbočení, takový off-topic. Ani to není myšleno (myslím, nebudu ale mluvit za Míru) jako kritika, spíš takové šťouchnutí že to není Fleischmann, nemám pravdu :wink: .

Téma čepy je docela velký offtopic. Možná to není přímo kritika, ale provokace a na fórum toto nepatří. Zbytečně to znepřehledňuje jinak věcnou diskuzi.
K velké mezeře mezi vozy: Já podobný problém zažil u vozů Piko Classic za cca 70Euro/ ks, kde by člověk také čekal vše perfektní. Vyřešil jsem to instalací spřáhel Kadee 17. K bai-kám zatím nic konkrétního nemohu říci, až zítra večer :-)
fousek

Příspěvekod A2C » úte 24 pro, 2013 12:49 am

Páni, napadlo ma či náhodou celý problém nevznikol chybnými šachtami pre spriahlo, aké ich máte dlhé? niektorý z Vás píšu že sa im z toho spriahlo vyťahuje a vozy sú od seba ďaleko, niektorý z Vás sú so spojením spokojný, nebude to náhodou tým že tie šachty nemajú rovnakú dlžku a stačí ich urezať na potrebnú dlžku?
nevidel som to ale napadá ma toto riešenie z vašich postrehov :)
ČSD ep.IIb + III-IVa + ŽSR. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse
A2C

Příspěvekod Dosa » úte 24 pro, 2013 12:58 am

Tak jsem si je omrknul. A když uvážím , že je to jejich prvotina, tak se nemají zaco stydět. Nebo snad ano :?: . Přeji Všem požehnané vánoce.
Dosa

Příspěvekod miroslav lengyel » úte 24 pro, 2013 5:32 am

Tak abychom si ujasnili pár parametrů.
1/nejsem placený provokatér,byť jsem byl již v minulosti dotazován,zda mi Fleischmann neposílá za jeho chválu své modely. :D
2/čepy mi tedy nepřijdou jako offtopic pokud musím podvozky z vozu sundat,abych na vůz cosi domontoval a existuje elegantnější řešení.
3/pokud nelze zasunout normované spřáhlo tak,aby nevypadávalo nebo je mezi vozy mezera,tak to je prostě šlendrián a nápad,že by si to mohl každý doma zkrátit na potřebnou míru mě fakt pobavil. :lol:
4/když bych si koupil vůz za 70 jurošů a nefungovalo vše jak má,tak ho prostě hodím prodejci na hlavu.
5/argument z prvotinou také neobstojí,naopak by se měl výrobce,který se uchází o přízeň zákazníků jak se říká ukázat a ne předložit za 1500,-Kč model DODO
6/měl jsem dojem,že toto fórum slouží k výměně názorů mezi kolegy,jakým způsobem se diskutuje praví podmínky,které si každý přečte při registraci.Nikde jsem se v těch pravidlech nedočetl,že musím slepě a hluše papouškovat názory jiných na to či ono a pokud mám jiný názor,budu za sabotéra a likvidátora českého výrobce. :shock: :shock: :shock:
7/předpokládám,že všichni kolegové,co se bijí za tento výrobek jako lvi,zastávají stejný názor také v případě,že si koupí např.nový model auta a bude s ním nějaký problém.Pokud tomu tak je,tak se nedivme,čím se nás dnes někteří výrobci snaží nakrmit,do čeho obléknout,obout atd.
Jinak všem všem kolegům z tohoto fóra přeji krásné a klidné prožití svátků Vánočních,bohatou nadílku a hlavně štěstí a pevné zdraví v Novém roce.Míra
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod Houmr » úte 24 pro, 2013 8:23 am

Chlapi až ty vozy někdo pod stromkem rozbalíte, a dáte na koleje, tak je prosím spojte spřáhly Roco a dejte sem fotku, takhle je to kecání úplně o ničem.
"HO" - DCC - III - IV
Houmr

Příspěvekod Petr Zatrepalek » úte 24 pro, 2013 8:50 am

Houmr píše:Chlapi až ty vozy někdo pod stromkem rozbalíte, a dáte na koleje, tak je prosím spojte spřáhly Roco a dejte sem fotku, takhle je to kecání úplně o ničem.
Prosím nafotte to i s těmi "normálními" očkovými!
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod Rudolf » úte 24 pro, 2013 9:12 am

Petr Zatrepalek píše:
Houmr píše:Chlapi až ty vozy někdo pod stromkem rozbalíte, a dáte na koleje, tak je prosím spojte spřáhly Roco a dejte sem fotku, takhle je to kecání úplně o ničem.
Prosím nafotte to i s těmi "normálními" očkovými!

Po přečtení včerejších příspěvků jsem tohle přesně včera večer udělal, jen bez těch fotek.

Očková spřáhla 10 mm, Roco a Fleischmann krátká 4 mm. Ani jedno spřáhlo (včetně toho dodaného) v šachtě nedrží. Zkrátit šachtu (upilovat) mě napadlo také, ale teď na to nemám čas.
Rudolf

Příspěvekod mlha » úte 24 pro, 2013 9:32 am

zlaté ypsylony od Roco,model za 1500 s mezerou 4 mm,zkoušel jste je někdo projet přes zhlaví?
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod alik » úte 24 pro, 2013 9:35 am

Vratit a reklamovat, to prece neni mozne, u noveho vozu pilovat sachtu - to je prece zakladni vec, funkcni sprahla. Vidim, ze v patek usetrim za objednane vozy, nebo si aspon necham nasadit v prodejne sprahla. Holt kvalitni cesky model je utopie, at je cena jakakoliv.
alik

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)