Moderátor: Michal Dalecký
zdenek píše:Copak čep. Vůz jezdí dobře, podvozek jde taky dobře vycvaknout a zase vrátit zpět, takže to neřeším. Vždyť to takhle funguje u spousty jiných modelů. Ovšem co mě dostalo je balení, ohromná krabice, kolem spousta vzduchu a uvnitř tak malá plastová vložka, že když se do vozu dosadí jakákoliv spřáhla, tak už se vůz dovnitř nevejde. A proříznout díry na spřáhla taky nejde, neboť by se plast rozpadl. Úžasné! Takže buď po každém ježdění budu z modelu vytahovat spřáhla ven anebo budu muset zvolit náhradní obal.
TTmili píše:Neřekl bych, že uchycení čepem se závitem je kdovíjak moderní. Naopak, je to nejméně ale nejdéle používané řešení. O trochu modernější je čep s bajonetem, také nějakým způsobem externě dosazovaný. Další řešení bylo přenést čep přímo na podvozek (v různém provedení, vždy je ale buď čep nebo díra do které zapadá s drážkou kvůli nasazování), to se udrželo nejdéle a také se osvědčilo. Bohužel na tomhle stupni zamrzla Baika od šikulů. Vůbec nejnovější a s nejlepšími jízdními vlastnostmi je uložení s co nejnižším těžištěm, kdy se čep vylisovaný také přímo na podvozku dostává kolikrát i pod úroveň osičky kol, naopak vůz nemá plochý rám, ale má na něm výčnělek tvarovaný podle toho zda má být podvozek pevný nebo kyvný. Bohužel do mastodontího měřítka tohle asi ještě neproniklo, zatím jsem tohle řešení potkal jen u TT a N.
Petr Zatrepalek píše:zdenek píše:Copak čep. Vůz jezdí dobře, podvozek jde taky dobře vycvaknout a zase vrátit zpět, takže to neřeším. Vždyť to takhle funguje u spousty jiných modelů. Ovšem co mě dostalo je balení, ohromná krabice, kolem spousta vzduchu a uvnitř tak malá plastová vložka, že když se do vozu dosadí jakákoliv spřáhla, tak už se vůz dovnitř nevejde. A proříznout díry na spřáhla taky nejde, neboť by se plast rozpadl. Úžasné! Takže buď po každém ježdění budu z modelu vytahovat spřáhla ven anebo budu muset zvolit náhradní obal.
Tak tohle je dobrá připomínka - a měli by to zohlednit i u jiných výrobců... Ono pořád vyndávat a zandavat spřáhla modelu neprospěje...
jirkan píše:Tak jsem donesl domů dvě baiky, které jsem pořídil tak trochu z opatrnosti, protože by se jich do budoucna hodilo víc. Musím hned v úvodu konstatovat, že v tomto okamžiku mám dvě navíc. To, co mne uvedlo do varu, je fakt, že ani šikulové nepochopili, proč se už skoro 40 let do vozů a lokomotiv montují kulisy pro krátké spřáhlo. Navíc vlastní šachta je tak volná, že kromě spřáhel Flm se ostatní zasunují docela volně, takže myslím, že u delších souprav by mohlo docházet k vytažení za jízdy. I když - vzhledem k tomu, že používám spřáhla Flm, mě tohle zrovna nepálí. Horší je, že po spřažení nakrátko zůstává mezi vozy mezera skoro 1 cm, tedy prakticky tak, jaklo by tam kulisa nebyla. To se mi zdá v roce skoro už 2014 nepřijatelné i u vozů cenové kategotie PIKO - HOBBY, tím spíš u vozů za trojnásobek této ceny. Zdá se, že jestli to takhle bude pokračovat, přidám se k Mílovi a dám se na epochu II DRG (a samozřejmě Fleischmanna). Trochu mě mrzí, že místo chvalozpěvů na dokonalost prvotiny nového českého výrobce tady na fóru i ve "fotorecenzích" na modely BIZ někdo laskavě nenapsal, že modely mají ten maličký nedostatek, že nejdou spřáhnout nakrátko. Byl bych ušetřil tři tisícovky.
jirkan píše:Tak jsem donesl domů dvě baiky, které jsem pořídil tak trochu z opatrnosti, protože by se jich do budoucna hodilo víc. Musím hned v úvodu konstatovat, že v tomto okamžiku mám dvě navíc. To, co mne uvedlo do varu, je fakt, že ani šikulové nepochopili, proč se už skoro 40 let do vozů a lokomotiv montují kulisy pro krátké spřáhlo. Navíc vlastní šachta je tak volná, že kromě spřáhel Flm se ostatní zasunují docela volně, takže myslím, že u delších souprav by mohlo docházet k vytažení za jízdy. I když - vzhledem k tomu, že používám spřáhla Flm, mě tohle zrovna nepálí. Horší je, že po spřažení nakrátko zůstává mezi vozy mezera skoro 1 cm, tedy prakticky tak, jaklo by tam kulisa nebyla. To se mi zdá v roce skoro už 2014 nepřijatelné i u vozů cenové kategotie PIKO - HOBBY, tím spíš u vozů za trojnásobek této ceny. Zdá se, že jestli to takhle bude pokračovat, přidám se k Mílovi a dám se na epochu II DRG (a samozřejmě Fleischmanna). Trochu mě mrzí, že místo chvalozpěvů na dokonalost prvotiny nového českého výrobce tady na fóru i ve "fotorecenzích" na modely BIZ někdo laskavě nenapsal, že modely mají ten maličký nedostatek, že nejdou spřáhnout nakrátko. Byl bych ušetřil tři tisícovky.
jirkan píše:Obávám se, že
1) to na obr. není milimetr,
jirkan píše:Jen malou poznámečku,jmenuji se Míra nikoliv Míla.![]()
V pohodě,vzhledem k mému příjmení jsem si na prznění svého jména již zvykl.
TTmili píše:Já to Míro pochopil jak to funguje, a jak to je, ale rozhodně ten systém Fleischmann není kdovíjaká novinka. V dobách kdy jsem ještě měl mastodontí měřítko doma jsem měl vozy Piko s plastovým bajonetovým čepem, a rozhodně to nebylo kdovíjak provozně spolehlivé. Také jsem vlastnil vozy od Schichtu s plošinou na představku kde byl pokud si dobře vzpomínám čep podobný tomu u Fleischmana navíc ještě s pružinkou, to bylo naopak velice spolehlivé. Ovšem vůz jsem objevil v katalogu už z roku raz dva, takže asi tak. Nehledě na to že na tyto metody uchycení potřebují extra nástroje, ať už pinzeta, šroubovák nebo kleštičky. A rozhodně vzhledem k tomu od kdy se toto uložení objevuje nejde říct že by se jednalo o nejmodernější nebo nejnovější řešení.Já tomu rozumím a taky netvrdím,že to je nějaká novinka.Schicht vozy jsem měl jako každý také,ale bohužel to končí jen tou podobností.Já k tomu nepotřebuji žádné extra nářadí,stačí na to prostý plochý šroubováček cca za 10,-Kč.![]()
Co se týče uložení prostřednictvím čepu vylisovaného přímo v rámu podvozku, pokud je to dobře navržené tak nic nelítál, a hlavně není potřeba vůz pro vytáhnutí podvozku rozebírat. Prostě se za něj vezme a opatrně zatáhne, většinou je podvozek z dostatečně houževnatého materiálu který vydrží i opakované vycvakávání a zacvakávání. Stejně tak při nehodách nehrozí nebezpečí, právě vzhledem k uložení prostřednictvím tím zapuštěním do podvozku. Jednoduše není prostor aby sebou podvozek někam škubnul a uthl se. Jinak v TT to rozhodně není horká novinka, totiž BTTB tenhle způsob uložení použilo už při konstrukci Eilzugwagenů, které máme k dispozici už někdy od začátku 90-tých let. To jen pro upřesnění.Tohle je problém královské velikostina podvozku je tolik bižuterie,že při vyjmutí podvozku způsobem Tebou popsaném čep sice vydrží,ale zaručeně se Ti povede něco odlomit nebo se Ti podvozek rozpadne na prvočinitele,takže nezbývá než postup,který jsem popsal.Klidně se přijeď podívat,fakt nekecám.
![]()
Jinak, nesnažím se vyzdvihovat ani potápět jedno nebo druhé řešení, obě mají své pro a proti, osobně čep se šroubením (no klasický šroub M2) používám s oblibou u doma stavěných vozů, a v provozu nedělá problémy, jen snad jsou tyto vozy náchylnější ke kývání vzhledem k vysokému uložení. Naopak u továrních modelů mi víc vyhovuje právě čep vylisovaný v rámu podvozku s co nejnižším uložením, ono hlavně v TT ani moc na výběr nemám, navíc Tillig i Kuehn tuhle metodu dotáhli k dokonalosti.
Tady nejde o to vybrat nejlepší řešení,já v podstatě podvozky sundaval pouze jednou k vůli osvětlení vozu.Jinak TT jsem kdysi míval také,ale právě k vůli nespolehlivosti a slábnoucímu zraku jsem se po letech vrátil opět vrátil k H0.Ono bych stejně vzhledem k tématu TT dělat nemohl i kdyby se zlepšili tisíckrát.
Zpět na Velikost H0 (komunita H0)
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník