N-návrh kolejiště 255x185cm, tvar L, HABARTOV-Pomezí

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: N-návrh kolejiště 260x180cm, tvar L

Příspěvekod Dusan » pát 06 pro, 2013 9:46 am

Jen drobná úprava v levém zhlaví, použil jsem jednu Y vyhýbku namísto klasické, myslím, že se to trochu opticky "učesalo" a ještě se o kousek (asi 5cm) natáhly první dvě koleje od budovy. Trochu jsem změnil ještě umístění tun.portálu v tom vinglu.
Chci se zeptat, zda je nutné odbočku krýt v tomto případě odvratem, moc místa už tam pro to nenacházím. Vedlejší trať , sice málo, ale přece jen stoupá :-)
Přílohy
pomezí lokálka s ypsilon.jpg
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Příspěvekod Michal Šuhajda » pát 06 pro, 2013 1:38 pm

Ahoj, tak jak máš udělané odbočení je to dost zvláštní.
Buď bych přidal k odbočující trati aspoň objízdnou kolej, aby to bylo "samostatné" nádražíčko místní dráhy, nebo bych udělal výtažnou kolej a na vedlejší trať by se od st. budovy vyjíždělo úvrati. Podívej se na stanici Kaštice (trať 160 Plzeň - Žatec), kde odbočuje lokálka do Vilémova. Podobně je to i v Kutné Hoře hl.n., kde je ovšem situace vylepšená o dvě vlečky.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod Dusan » pát 06 pro, 2013 4:02 pm

Ahoj Michale,
už mne kontaktoval kolega mucha a poukazoval v podstatě na to samé co Ty. Komunikujeme přes SZ, tak zde uvedu část mé odpovědi jemu. Jen pro osvětlení jak jsem uvažoval, když jsem to tvořil. Neříkám, že jsem uvažoval správně!

Moje úvaha byla, taky vzhledem k řízení jen jednou osobou, do složitých automatizací se taky nepohrnu: Hlavní provoz na kolejišti by měl probíhat SN - mezilehlá-SN a občas by do koncové stanice zajíždělo loko pro nákladní zátěž jen přes to levé zhlaví mezilehlé ze SN a pak by se vracelo zase zpět do fiktivní stanice (SN). Motor na vedlejší by zajišťoval jen dopravu lidí, kteří by přestupovali z vlaku jezdícího přes mezilehlou stanici do koncové.

Z Tebou uvedených variant by pro mne byla přijatelnější ta první. Zkusil jsem úpravu z normálních vyhybek i z trojcestné. Bohužel nemám ve WT peco třícestnou, tak jsem pro ilustraci použil od Arnoldu, proto ten paskvil. Otázkou je pak ještě, jestli trojcestnou nechat, tam kde jsem ji naznačil nebo ji dát jako první v levém zhlaví nebo druhou ?
Přílohy
pomezí lokálka úprava1.jpg
pomezí lokálka úprava.jpg
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Příspěvekod milan ferdián » pát 06 pro, 2013 5:25 pm

Dušane,co třeba Veřovice?Stejný typ stanice,jak na tvém obrázku.Remízu bych zásadně přemístil k lokálce.Ještě doplním,že skladiště s rampou a volná skládka byla i na lokálkové větvi. :wink:
Přílohy
screenshoter.jpg
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod chameleon » pát 06 pro, 2013 8:01 pm

V Aši též byly 2 koleje pro míjení motoráků, ale přijde mi, že ty tam máš málo místa...moc krátké koleje..
Ještě se mi líbila stanice Opočno - u tebe též možné - hodíš výhybku před nádražní budovu a esíčkem do tunelu.
chameleon

Příspěvekod Dusan » pát 06 pro, 2013 11:30 pm

No, budu se muset tomu ještě pověnovat. Oba návrhy jak Veřovice, tak i Aš co jsem projel na mapy.cz, tak vypadají dobře. Akorát problém je to místo versus geometrie. Ve variantě s klasickými vyhýbkami mi vychází délky kolejí rovných úseků bez oblouků 300mm. To na motor 131, 810 by možná mohlo stačit, ale asi už ne na nějaký ten náklad.
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Příspěvekod Dusan » sob 07 pro, 2013 6:08 pm

Tak nevím, jestli jsem pobral správně všechny uvedené připomínky. Jemi inspirován jsem vytvořil následující.
U výpr. budovy bych dal asi malé skladiště ještě a ten sklad na kusé vedlejší části stanice by pak patřil nějakému závodu jako překládka z lokálky do aut, např.
Přílohy
lokálka Pomezí posl..jpg
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Příspěvekod Dusan » úte 17 pro, 2013 7:53 pm

Díval jsem se po nějaké vhodné předloze nádraží z pohraničí a zaujala mne stanice v Sev. čechách - Mikulášovice-dolní nádraží. Vygůglil jsem i nějaké fota. Mám na zdejší odborníky zdvořilou otázku. K čemu původně sloužila(slouží) budova na obrázku v červeném rámečku. Vypadá jako má jako výpravní, ale ta je na druhé straně.
Předem díky za info.
Přílohy
Mikulášovice let..jpg
Mikulášovice.jpg
pohled od výp.budovy
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Příspěvekod milan ferdián » úte 17 pro, 2013 8:14 pm

...............
Nalevo lokálka,napravo BNB.
Přílohy
nb3.jpg
nb4.jpg
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Dusan » stř 18 pro, 2013 10:37 am

Milane, děkuji velmi! Hodně mne to zaujalo.
Tak nějak tajně jsem doufal, že tomu tak bude :-)
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Příspěvekod milan ferdián » stř 18 pro, 2013 11:05 am

Ještě drobná poznámka.Na mapě jak máš značený sklad a jde vidět tu panelovou plochu,tak ještě teď tam vede kusá kolej,ale na tom místě stály železárny. :o
Přílohy
nadrmikd20121103b.jpg
Mikulášovice,modul .jpg
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod akcilhej » stř 18 pro, 2013 11:29 am

Naposledy to byla manipulační plocha státních lesů- cca do roku 2000. Svážela se sem kulatina z lesa a porcovala se do vagonů. Předtím to byla vlečka n.p. Mikov-dříve fa. Ritter- tažírna drátů.
akcilhej

Příspěvekod milan ferdián » stř 18 pro, 2013 11:43 am

akcilhej píše:Naposledy to byla manipulační plocha státních lesů- cca do roku 2000. Svážela se sem kulatina z lesa a porcovala se do vagonů. Předtím to byla vlečka n.p. Mikov-dříve fa. Ritter- tažírna drátů.

Dobrá informace.Existují výkresy nebo pohledy na RITTEROVOU tažírnu drátu? A ještě jedna prosba.Snažím se provést rekonstrukci stanice Panský.Zjistil jsem že skladiště je zbořené a manipulační kolej vytrhaná.Ještě zajímavější je ale pravděpodobný objekt lokomotivní remízy.Nemáš náhodou k máni fota,tak jak ještě stanice vypadala v původní podobě?Předem díky.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod akcilhej » stř 18 pro, 2013 12:22 pm

Pohledám. Jako kluk jsem slítal kdejaké nádraží ve výběžku a fotil (tajně), abych nebyl za špiona.
Tady: http://www.nixdorf.estranky.cz/fotoalbu ... zeleznice/ je pár fotografií z výběžku.
akcilhej

Příspěvekod akcilhej » stř 18 pro, 2013 12:40 pm

Tady http://www.prototypy.cz/zobrobr.php?fil ... 10275a.jpg je hodně zajímavá fotka z Panského. Tři M152 se rozjížděly do třech směrů - Rumbork, Krásná Lípa a Mikulášovice. No a fírové na Rbk a Kr.Lípu trochu závodili..... a stačila jedna blbě přehozená vexle a vznikl tenhle unikátní snímek.
Ta topírna byla nelevo, co je háječek.
akcilhej

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště