Propustka na trati Posazavskeho Pacifiku

Založte si vlastní témata a prezentuje zde stavbu vlastních modelů od A do Z. Pouze lokomotivy, vozy či stavby. Ne kolejiště.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Propustka na trati Posazavskeho Pacifiku

Příspěvekod vvitty » pon 24 bře, 2008 8:45 pm

Tak jsem si dneska trosku hral a zacal jsem si stavet jeden z propustku, ktere jsou na trase posazavskeho pacifiku.
zatim je hotovy jen original cela, pocitam ze ho pak zkusim dat do formy a odlevat dalsi, i proto ze na druhou stranu dam tentyz.

uvitam pripadnou kritiku :)

pokud by se nekomu zdal prilis vysoky, tak zaklad prijde tak 1 cm zapustit pod okolni teren.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
vvitty

Příspěvekod xxvojtikxx » pon 24 bře, 2008 9:20 pm

po napatinování by to mohlo bejt super (už takle je), btw třeba takováhle "propust pro lidi" je i za bubenčí směrem na sedlec u silničního podjezdu směr roztoky a suchdol, taže využití se meze nekladou :)
xxvojtikxx

Příspěvekod vvitty » pon 24 bře, 2008 9:24 pm

dik :)
ono je takovyhle propusti (i kdyz v tomto pripade spis mostku) plno trebas ve stromovce.
si rikam, ze bych si udelal takovou univerzalni stavebnici, dodelat k tomu jeste operne zdi (na originale nejsou, ale na jinych se vyskytuji), a samozrejme stredovou klenbu.
vvitty

Příspěvekod richard0404 » pon 24 bře, 2008 9:24 pm

vvitty to vůbec nevypadá špatně jaký materiál si použil :lol: :lol:
"H0-analog - V SBB" "Faller Car System" "Moduly sekce N"
richard0404

Příspěvekod vvitty » pon 24 bře, 2008 9:31 pm

richard0404 píše:vvitty to vůbec nevypadá špatně jaký materiál si použil :lol: :lol:

seda elektrikarska sadra, mam tu od rekonstrukce bytu jeste asi 20kg :lol:
v podstate jsem vychazel ze starych clanku v abc, do presne narezane a srovnane placky modeliny jsem otisknul postupne kresbu kamene (staci na to malinky kousek sterku, aspon trosku rovny), ale jenom tam kde je nerovnany kamen, na stredovou klenbu jsem otisknul pouze jemny smirkovy papir. no a potom jsem udelal podobnym zpusobem tenke prouzky modeliny s otiskem kresby, ktere vytvorily steny formy. pak stacilo zalejt sadrou, nechat zavadnout, srovnat zadni stenu a po chvili odstranit formu a zacit ryt spary jeste nez uplne stvrdne.
pocitam ze diky podkladove barve nebude treba barvit spary, ale uvidime :)
samozrejme je kresba i z rubove strany, ne na celem povrchu ale alespon jeden ci dva kameny od kraje, takze se da nechat treba roh drobet odkryty
momentalne jsou za tim cca 3-4 hodky prace
vvitty

Příspěvekod Dan Buchtela » pon 24 bře, 2008 10:14 pm

Ahoj vvitty,
pro srovnání nabízím můj propustek - rovněž ryté do sádry.
Je to ve velikosti N, tak prosím o shovívavost :-)
Nedostatky:
- několik bublin v sádře
- není dosud instalováno zábradlí
Obrázek
BTW: Je to rovněž podle předlohy v Posázaví, vše přesně v měřítku 1:160 včetně jednotlivých kamenů.
Dan Buchtela

Příspěvekod vvitty » pon 24 bře, 2008 10:35 pm

2Dan: mooc pekny :) a bubliny se daji zaretusovat ;)

u te moji to neni v presnem meritku, ale vzhledem k tomu ze se tenkrat taky stavelo z toho co dovezli, tak to celkem nevadi. beru to jako pokusny vzorek, dalsi uz bude prizpusobeny lepe :)

a delam to na H0
vvitty

Re: Propustka na trati Posazavskeho Pacifiku

Příspěvekod bindo011 » úte 25 bře, 2008 7:35 am

Ahoj Vvitty. Mal by som na teba taký dotaz, ako si to vyrobil, ak sa smiem opýtať? Vďaka
"N" analog system PIKO MODELLBAHN IV
"HO" analog system MEHANO TRAIN LINE V
bindo011

Příspěvekod vvitty » úte 25 bře, 2008 8:54 am

bindo011 píše:Ahoj Vvitty. Mal by som na teba taký dotaz, ako si to vyrobil, ak sa smiem opýtať? Vďaka

vsak popis postupu je o neco vyse ;) odlito do modelinove formy a pak vyryto
vvitty

Příspěvekod bindo011 » úte 25 bře, 2008 8:58 am

Vďaka zaujímalo ma to vyrývanie, ide to ťažko?
"N" analog system PIKO MODELLBAHN IV
"HO" analog system MEHANO TRAIN LINE V
bindo011

Příspěvekod vvitty » úte 25 bře, 2008 12:11 pm

je potreba ryt do sadry dokud jeste neni ztvrdla, behem ctvrt hodinky po odliti uz obvykle vytvrdne dostatecne na to, aby z ni bylo mozne opatrne odstranit formu. a potom je nekolik hodin sadra vlhka a ryti jde velice snadno, jen na ty opracovane bloky to chce pevnou ruku.

ale kdyz na to ted koukam s odstupem, tak asi budu nakonec odlevat znovu, protoze chci mit samozrejme strukturu zdi i na vnitrni klenbe, a bude problem to odlit zvlast, takze to chci odlevat jako celek, a taky to jako celek vyryt.

kdyz bude zajem a budu mit naladu, tak ten postup zkusim nafotit :)
premyslim ze bych to nakonec zkusil zaformovat a pokud by byl zajem, tak by asi slo odlit takove mostky i pro pripadne zajemce...
vvitty

Příspěvekod kvasha » úte 25 bře, 2008 1:38 pm

Dan Buchtela píše:Ahoj vvitty,
pro srovnání nabízím můj propustek - rovněž ryté do sádry.
Je to ve velikosti N, tak prosím o shovívavost :-)
Nedostatky:
- několik bublin v sádře
- není dosud instalováno zábradlí

BTW: Je to rovněž podle předlohy v Posázaví, vše přesně v měřítku 1:160 včetně jednotlivých kamenů.

ahoj, chceš mi říct, že si měřil i jednotlivé kameny aby pak byly v měřítku 1:160 ?!
H0 - digitál - RailCo 7.0 Gold - ep.V
kvasha

Příspěvekod Dan Buchtela » úte 25 bře, 2008 2:16 pm

kvasha píše:ahoj, chceš mi říct, že si měřil i jednotlivé kameny aby pak byly v měřítku 1:160 ?!

Ne tak úplně přesně.
Propustek jsem si vyfotil (a před něj při focení postavil mou ženu, která měří 162 cm). Fotku jsem pak zmenšenou vytiskl z PC tak, aby žena měla 10mm :-)
Podle toho jsem pak přes kopírák namaloval obrysy kamenů na hladký odlitek propustku a podle toho potom ryl. Další propustky jsem už pak dělal jen podle předlohy bez kopírování, neb je to celkem opruz! Ale teď mohu říci, že je to opradu 1:160 včetně kamenů :) :D :P
Dan Buchtela

Příspěvekod kvasha » úte 25 bře, 2008 3:41 pm

Dan Buchtela píše:
kvasha píše:ahoj, chceš mi říct, že si měřil i jednotlivé kameny aby pak byly v měřítku 1:160 ?!

Ne tak úplně přesně.
Propustek jsem si vyfotil (a před něj při focení postavil mou ženu, která měří 162 cm). Fotku jsem pak zmenšenou vytiskl z PC tak, aby žena měla 10mm :-)
Podle toho jsem pak přes kopírák namaloval obrysy kamenů na hladký odlitek propustku a podle toho potom ryl. Další propustky jsem už pak dělal jen podle předlohy bez kopírování, neb je to celkem opruz! Ale teď mohu říci, že je to opradu 1:160 včetně kamenů :) :D :P

hmm, už jsem se lekl, že sis udělal nákres a měřil každej kámen :-) jinak ale fajn postup
:-)
H0 - digitál - RailCo 7.0 Gold - ep.V
kvasha

Příspěvekod TT-maniac » úte 25 bře, 2008 4:20 pm

Je to perfektní! Neméte náhodou ještě tu fotku? chtěl bych si ten propustek taky udělat---
TT , analog , epochou se neřídím ... dělám to co se mi líbí
TT-maniac

Další

Zpět na Mám rozestavěno (máme rozestavěno)