Centrála Z21

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Zapojení Rocco dekodéru 10775

Příspěvekod BohousP » pon 07 říj, 2013 2:07 pm

romv píše:Dobrý den,
...Přes aplikaci v tabletu jsem provedl naprogramování 1 dekodéru s adresy 1 - 8 bez problému a vše funguje. Ale nejde mi naprogramovat druhý dekodér a přiřadit mu čísla výhybek 9 -16. Dekodér vůbec nereaguje. Když odpojím první již naprogramovaný dekodér a nechám zapojený jenom druhý dekodér, tak mi taky funguje, ale jen s adresami 1 - 8. Když mu chci přiřadit adresu 9 - 16, tak se nic nestane. Takže dekodér mi funguje, jen je problém v tom, jak mu přes aplikaci pro z21 změnit adresy na výhybek na 9 -16. Ještě mě napadlo jestli nemám problém v zapojení a dekodéry by neměly být zapojeny do série, ale to nevím, jak spáchat. Našel jsem na něm jenom napájecí vstup a výstup nikoliv. Děkuji za rady.

Nakreslil jsem to na obrázek jak to mám zapojené, tak snad to bude pochopitelné...(ale od Picasa by to bylo asi lepší).

http://romv.rajce.idnes.cz/nastenka#Zap ... o10775.jpg

Zapojení máš v pořádku. Sám píšeš, že druhý dekodér ti nejde naprogramovat. Tam je pes zakopaný. MUSÍ mít naprogramovanou jinou adresu, než ten první. Bohužel, neznám z21 ani tu aplikaci, kterou používáš. Hledej v manuálu, nebo na webu. Možná ti tu poradí někdo, kdo má to samé, co ty ...
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod fulda » pon 07 říj, 2013 2:42 pm

BohousP píše:
...Přes aplikaci v tabletu jsem provedl naprogramování 1 dekodéru s adresy 1 - 8 bez problému a vše funguje. Ale nejde mi naprogramovat druhý dekodér a přiřadit mu čísla výhybek 9 -16. Dekodér vůbec nereaguje. Když odpojím první již naprogramovaný dekodér a nechám zapojený jenom druhý dekodér, tak mi taky funguje, ale jen s adresami 1 - 8. Když mu chci přiřadit adresu 9 - 16, tak se nic nestane. Takže dekodér mi funguje, jen je problém v tom, jak mu přes aplikaci pro z21 změnit adresy na výhybek na 9 -16. Ještě mě napadlo jestli nemám problém v zapojení a dekodéry by neměly být zapojeny do série, ale to nevím, jak spáchat. Našel jsem na něm jenom napájecí vstup a výstup nikoliv. Děkuji za rady.

Nakreslil jsem to na obrázek jak to mám zapojené, tak snad to bude pochopitelné...(ale od Picasa by to bylo asi lepší).

Zapojení máš v pořádku. Sám píšeš, že druhý dekodér ti nejde naprogramovat. Tam je pes zakopaný. MUSÍ mít naprogramovanou jinou adresu, než ten první. Bohužel, neznám z21 ani tu aplikaci, kterou používáš. Hledej v manuálu, nebo na webu. Možná ti tu poradí někdo, kdo má to samé, co ty ...

Zcela určitě je problém v ovládání té z21 aplikace.
TADY je návod na nastavování, je to velice jednoduché, ale předpokládá to, že dokážeš ovládat jednu konkrétní výhybku a dokážeš jí nastavovat rovně i pokud už rovně je.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod romv » pon 07 říj, 2013 5:23 pm

fulda píše:Zcela určitě je problém v ovládání té z21 aplikace.
TADY je návod na nastavování, je to velice jednoduché, ale předpokládá to, že dokážeš ovládat jednu konkrétní výhybku a dokážeš jí nastavovat rovně i pokud už rovně je.

Ahoj tenhle návod jsem četl a určitě bych to podle něho udělal. Je to opravdu snadné...ale problém je v tom, že to programují buď s RouteControl 10772 nebo multimaus...a já nemám ani jedno ani druhý....jen aplikaci z21 v tabletu...a k tomu nemůžu nic najít....
TT v DCC
romv

Příspěvekod HonzaM » pon 07 říj, 2013 7:15 pm

Aplikace Z21 pro tablet nebo smartphone je určena pouze k ovládání lokomotiv a komponent (například výhybek) a umožňuje jen k symbolům komponent na obrazovce přiřadit adresy příslušenství komponent, které již byly předem do dekodéru (například 10775) naprogramovány některým z kompatibilních ovladačů (třeba MultiMaus). Aplikace z21 dekodéry příslušenství programovat neumí.
Když tady chce někdo odpovídat, měl by si nejdřív z webu http://www.z21.eu stáhnout návod k Z21 a přečíst si, co lze ovládat z aplikace z21 instalované na tabletu nebo smartphonu. Tu aplikaci si může nainstalovat a přesvědčit se jaké funkce má (není třeba k tomu mít centrálu Z21). Aplikace existuje pro oba nejrozšířenější operační systémy, iOS i Android. Je bezplatná.
fulda píše:
BohousP píše:

Zcela určitě je problém v ovládání té z21 aplikace.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Re: Centrála Z21

Příspěvekod romv » pon 07 říj, 2013 8:19 pm

Díky za odpověď. Teď už v tom mám jasno. Jsem si to myslel, že to nepůjde přes tablet. Tak teď jen někde sehnat multimaus a naprogramovat ten dekodér.
TT v DCC
romv

Příspěvekod fulda » úte 08 říj, 2013 7:33 am

HonzaM píše:Aplikace Z21 pro tablet nebo smartphone je určena pouze k ovládání lokomotiv a komponent (například výhybek) a umožňuje jen k symbolům komponent na obrazovce přiřadit adresy příslušenství komponent, které již byly předem do dekodéru (například 10775) naprogramovány některým z kompatibilních ovladačů (třeba MultiMaus). Aplikace z21 dekodéry příslušenství programovat neumí.
Když tady chce někdo odpovídat, měl by si nejdřív z webu http://www.z21.eu stáhnout návod k Z21 a přečíst si, co lze ovládat z aplikace z21 instalované na tabletu nebo smartphonu. Tu aplikaci si může nainstalovat a přesvědčit se jaké funkce má (není třeba k tomu mít centrálu Z21). Aplikace existuje pro oba nejrozšířenější operační systémy, iOS i Android. Je bezplatná.

Moc se mi nechce věřit, že by ten koncept byl tak špatný, že by se nedal použít ke konfiguraci takovéhoto jednoduchého typu.
Dokážeš v té aplikaci udělat základní kolejiště jako mají startsety
Například: Obrázek
přiřadit výhybkám adresy 9 a 13.
Pak si jednu z nich dáš v aplikaci "do odbočky" a druhou "rovně".
Stiskneš na dekodéru tlačítko a pak přehodíš tu co byla do odbočky na "rovně".
Pak znovu stiskneš tlačítko a přehodíš tu která byla rovně tak aby byla "do odbočky"
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Re: Centrála Z21

Příspěvekod romv » úte 08 říj, 2013 4:36 pm

Tak dekodér je naprogramovaný, adresy 9 -16 přiřazeny a funguje, tak jak má. šlo to s multimausem jako po másle. Děkuji Vám všem za Vaše rady a tipy.
TT v DCC
romv

Příspěvekod MarekBenes » stř 23 říj, 2013 12:18 pm

HonzaM píše:Aplikace z21 dekodéry příslušenství programovat neumí.

Podle návodu pro Z21: "Stejně jednoduše můžete programovat a načítat adresy všech digitálních signálů, výhybek atd.".
Chystám se postavit digitální kolejiště a tak to všechno pročítám, protože předpokládám, že budu muset změnit adresy lokomotiv (neměl by být problém s telefonem) i výhybek (v tom nemám jasno). Tak buď jsem něco úplně nepochopil, nebo....
Chtěl bych do výhybek používat dekodér Roco 61196. Budu schopen tomuto dekodéru změnit adresu (CV1 :?: ) pomocí aplikace v telefonu?
Díky!
MarekBenes

Kombinácia Z21 - koľajový systém Märklin - striedavý prúd.

Příspěvekod Roman Solár » ned 01 pro, 2013 9:28 pm

Skúsil niekto túto kombináciu v praxi? Podľa manuálu, Z21 podporuje lokomotívy s AC napájaním..
Roman Solár

Předchozí

Zpět na DCC v praxi