Kocour T466.2/742 v H0 od MTB

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Kocour T466.2/742 v H0 od MTB

Příspěvekod FloP » pon 25 lis, 2013 9:34 pm

Pánové, přeji vám vidět "handmuster" Kocoura od firmy Techimage Brno - je vystaven u Ing. Jančíka (Brno, Josefská) - nevím, zda tento model bude vyráběn nebo se jedná o opuštěný projekt, ale model jakoby z oka vypadnul skutečnému Kocourovi - pokud srovnáme modelovou věrnost s MTB, jsme zde na daleko vyšší příčce. Přál bych vám vidět tu nádherně zpracovanou kabinu (nejen ...), když tento prototyp srovnáte s MTB "sérií", budete se divit, co že je to za hračkový model, tedy ten od MTB. Doufám ve skutečnou soudnost nás, modelářů, a pokud se Techimage rozhoupe k dokončení, můžeme se těšit na "klasiku" českých kolejí. Hrubě srovnáno - rozdíly asi jako model Piko NDR ES499 a ACME 350 v modelovosti, obojí zachovává "rámcový"obraz své předlohy, ale při pohledu na model ve "vitríně", tedy bližším než na "kolejišti" je vítěz zřejmý...snad jen s tím rozdílem, že technicky (pojezd a platina) je MTB od ES499 vyspělejší, chtělo by to (hooodně) dotáhnout modelovost.
PS.: Zatím není nic nového známo od chlapců z Techimage s dokončením laminátky, doufám, že jim "Perun" přeje :)
FloP

Příspěvekod Stanin » pon 25 lis, 2013 10:53 pm

Menší OT: FloP: No jo, ale Techimage si jistě nechá za lepší detaily zaplatit. Takže když od nich Kocour bude, tak cena bude hádám na úrovni čmeldy. A teď.. stojí mi ty detaily za 1,5 násobek ceny MTB? Někomu ano, někomu ne.
Stanin

Příspěvekod martin tichý » úte 26 lis, 2013 12:01 am

..asi opravdu těžko srovnávat model za 4500kč a za 7500kč, nepředpokládám ani u čmeláků PIKO a ROCO, že by mohly konkurovat Techimagu v množství detailů, kličky tam určitě nebude mít ani jeden z výrobců, krásně zpracovaný detail, který posouvá model do vyšší kategorie..jen mě trochu zaráží, že si pan Báňa nevzal kritiku alespoň trochu k srdci a nezlepšil to, co se zlepšit (snad) mohlo, mám na mysli ošklivě růžové koncovky a jejich humpolácké olemování, které snad pro jistotu že se to nepokazí vynechal raději úplně,..škoda, jinak by to mohl být celkem pěkný model, běžnému vláčkaři vyhovující, i když příliš drahý..
Ciboch
martin tichý

Příspěvekod Petr Zatrepalek » úte 26 lis, 2013 9:06 am

martin tichý píše:..jen mě trochu zaráží, že si pan Báňa nevzal kritiku alespoň trochu k srdci a nezlepšil to, co se zlepšit (snad) mohlo, mám na mysli ošklivě růžové koncovky a jejich humpolácké olemování, které snad pro jistotu že se to nepokazí vynechal raději úplně..

Proč taky, když se přece ten šlendrián dobře prodává. Kdyby byly reklamace a právě kvůli nedodělkům jste to odmítali kupovat, máte zlepšení hned... Takhle si musíte předělávat světla jako Houmr, opravovat nedodělky a přemalovávat lemy!
Kolik z vás a vašich známých má tento model i přes kritiku na odfkláknutý věci stejně doma :lol:
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod Michal Šuhajda » úte 26 lis, 2013 9:59 am

Jsem jeden z těch, kteří se na něj těšili, ale nakonec jsem zůstal u leptu DK model na pojezdu z "Atlasky" a jsem plně spokojen.
Za případné nedostatky si můžu sám :wink:
Přílohy
261120131492.jpg
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod greenery » úte 26 lis, 2013 12:05 pm

Petr Zatrepalek píše:
martin tichý píše:..jen mě trochu zaráží, že si pan Báňa nevzal kritiku alespoň trochu k srdci a nezlepšil to, co se zlepšit (snad) mohlo, mám na mysli ošklivě růžové koncovky a jejich humpolácké olemování, které snad pro jistotu že se to nepokazí vynechal raději úplně..

Proč taky, když se přece ten šlendrián dobře prodává. Kdyby byly reklamace a právě kvůli nedodělkům jste to odmítali kupovat, máte zlepšení hned... Takhle si musíte předělávat světla jako Houmr, opravovat nedodělky a přemalovávat lemy!
Kolik z vás a vašich známých má tento model i přes kritiku na odfkláknutý věci stejně doma :lol:

tak já zase přiliju olej do ohně. Model zatím nemám, ale viděl jsem ho na krámě naživo. Když jsem se na něj jel podívat, čekal jsem pod dojmem zdejších názorů příšernou obludu a čekal jsem, že se budu za břicho popadat. ....... Nedostatky, které model má, jsou skutečně patrné - ale některé jsou záležitostí titěrnou, v řádu desetin mm, tím mám na mysli světla (makrofotografie je zkrátka sviňa), zkosení kabiny - tragedie to není, navíc výlisek bočnic kabiny není součástí karoserie - co z toho plyne, ukáže čas. Mně osobně nejvíce vadí nádrž, někde jsem četl, že její výška byla upravena s ohledem na umístění a velikost reproduktoru. Nepovažuji to za šťastné řešení.
Nicméně model jako celek působí - bez zkoumání lupou - velmi dobře, až jsem byl překvapen, jsa ovlivněn publikační činností zdejších kritiků, a dá se říci, že po osobním shlédnutí jsem se poměrně nadchl a uvažuji o koupi.
Není to model pro výstavní účely, tím se ostatně výrobce nikdy netajil a já tímto nehodlám omlouvat jeho nedostatky. Jízdní vlastnosti nekomentuju, ještě model nemám, ale po vyzkoušení v prodejně očekávám, že tady asi problémy nebudou.
Já sám jsem velký detailista, ale důležité je pamatovat, že každá část je součástí nějakého celku, v tomto případě kolejiště. A tady tento model obstojí asi velmi dobře. A ruku na srdce, kdo má kolejiště takových vizuálních kvalit, aby mohl říci, tak toto mi po něm jezdit nebude :-) ?
Modelů se prodaly zřejmě stovky, tedy zmiňované chyby asi nejsou pro kupce zásadní. A s tvrzením, že pokud by se neprodával, přijde ihned zlepšení, bych si tedy nebyl jist. Daleko spíše toho výrobce (rozuměj stále malovýrobce) nechá úplně, nebo bude dělat něco jiného, popř pro někoho jiného. Ať je MTB jaká je, chceme to? Pokud se prodávaly poválečné přemalované paskvily s jepičím životem na kolejích ČSD, nedivím se, že jde na odbyt česká mašina, byť s určitými nedostatky. MTB zatím nemá konkurenci a spěchá, dokud ji nemá. Generuje to nedostatky. Model ale stojí stejně, jako modely zavedených velkovýrobců. Pro někoho lidovka, pro někoho drahé, ale rozhodně ne téměř desítky tisíc, jako jiných nejmenovaných výrobců. K čemu je mi model bangle ve vitríně kdesi v Brně, byť má úhel bočnice kabiny správně, když pravděpodobně světlo světa nespatří nikdy, popř. bůhví kdy a cena bude dvojnásobná? Jistě kupce si najde, stejně jako modely MTB. Proč ale kvůli tomu pořádat hony na čarodějnice? Na chyby přece stačí upozornit jednou, proč je z výrobce ihned třídní nepřítel?
Já si počkám, co předvede dále.
greenery

Příspěvekod George V. » úte 26 lis, 2013 12:33 pm

Máš určitě pravdu. Ale trochu jinak - postav si vedle tý bangle třeba nějaký model od Pika z edice Expert (a nebo i Hobby) za skoro poloviční cenu a srovnávej. Kdyby byla bangle za poloviční cenu, tak by i té kritiky (včetně mojí) ubylo a já bych určitě neváhal s koupí... Ale takhle? Nepodarek za cenu prvotřídního modelu? (Srovnej třeba cenu 350 od A.C.M.E s banglí - a to tu 350 ještě prodražují detaily el. loko jako sběrače, loukoťová dvojkolí atd.)

P.S. ...a další srovnání - viz čerstvý (14:31) příspěvek od p. ReichenbergW v tématu Čmelák od PIKO...
H0/DCC - zatím sbírám co se dá... IV.-V.(i VI.) epocha,
TT - už jen zlehka sbírám, co se mi líbí....
George V.

Příspěvekod Jacek » úte 26 lis, 2013 12:52 pm

greenery píše:...Na chyby přece stačí upozornit jednou, proč je z výrobce ihned třídní nepřítel?

Zřejmě proto, že si z toho prostě nevezme poučení ani po milionpáté a každý nový model obsahuje množství zbytečných chyb, které ale vůbec být nemusely a všichni by byli spokojení.
Jacek

Příspěvekod greenery » úte 26 lis, 2013 1:23 pm

Jacek píše:
greenery píše:...Na chyby přece stačí upozornit jednou, proč je z výrobce ihned třídní nepřítel?

Zřejmě proto, že si z toho prostě nevezme poučení ani po milionpáté a každý nový model obsahuje množství zbytečných chyb, které ale vůbec být nemusely a všichni by byli spokojení.

....asi to líp neumí, nebo nemůže zaplatit kvalitnějšího konstruktéra
greenery

Příspěvekod greenery » úte 26 lis, 2013 1:24 pm

George V. píše:Máš určitě pravdu. Ale trochu jinak - postav si vedle tý bangle třeba nějaký model od Pika z edice Expert (a nebo i Hobby) za skoro poloviční cenu a srovnávej. Kdyby byla bangle za poloviční cenu, tak by i té kritiky (včetně mojí) ubylo a já bych určitě neváhal s koupí... Ale takhle? Nepodarek za cenu prvotřídního modelu? (Srovnej třeba cenu 350 od A.C.M.E s banglí - a to tu 350 ještě prodražují detaily el. loko jako sběrače, loukoťová dvojkolí atd.)

P.S. ...a další srovnání - viz čerstvý (14:31) příspěvek od p. ReichenbergW v tématu Čmelák od PIKO...

Nojo, ale jak dlouho tady je PIKO (a jak dlouho mu trvalo, než na to přišlo) a jak dlouho je tu MTB...... ale už končím :D , ničí chyby omlouvat nechci
greenery

Příspěvekod George V. » úte 26 lis, 2013 3:55 pm

No já nevím, ale to PIKO už před 35 lety předvádělo daleko lepší výsledky, než dnes MTB (a to s tehdejšíma technologiema, žádný CAD). Třeba takovej Sergej. I ta gorila byla na svoji dobu velmi povedenej kousek. Nebo vagony, např. Wap-ky a jejich zábradlí s klikou ruční brzdy, tlustý cisterny, vagon na žiravinu, atd, atd... A to včetně nástřiku a potisků. Když si třeba srovnám jak je kvalitně nastříkaná ta gorila ve srovnání třeba s Bardotkama a Brejlovcema od Roco... Škoda mluvit :mrgreen: .
H0/DCC - zatím sbírám co se dá... IV.-V.(i VI.) epocha,
TT - už jen zlehka sbírám, co se mi líbí....
George V.

Příspěvekod jirie123 » úte 26 lis, 2013 9:13 pm

Myslím si, že by bylo docela zajímavé vidět , jak se stříkalo před třicetipěti lety a dnes :-(
Vypadá to, že někdy snížení podílu ruční práce nejde některým postupům k duhu.
jirie123

Příspěvekod jihous » stř 27 lis, 2013 2:14 pm

Chlapi, to co tady hlásáte je rouhání, jak dlouho jsme volali po českých modelech, pořád samý omalovánky, a teď záplava typických českých mašin, ale peněženka pláče, tak se hledají chyby kde to jde. Jen si vzpomeňte na tu slávu s brejlovcem od ČS train a teď doslova plivete na výrobce mašin, který nikdo jinej dělat nebude. To že se vyskytli brejlovec a bardotka je jenom zahnání do kouta, protože lidi jsou vydrancovaný z peněz tak se leze ke křížku(modelářskýmu), ale uvidíte, jak dlouho budeme zase čekat na další typický model
jihous

Příspěvekod Petr Zatrepalek » stř 27 lis, 2013 2:40 pm

A ty by jsi si šel dneska koupit nový auto s poškozeným lakem a přímo od výrobce neseřízenýma světlama nebo novou televizi která by měla křivě nasazenou obrazovku, škrábance na plastu a výrobce by ti tvrdil že si jen stěžuješ a nebo rovnou dělal mrtvýho brouka? Nepřipadal by sis jak debil? Myslím že určitě ano! Takže než takové výrobce, tak raději nic!
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod Jacek » stř 27 lis, 2013 3:14 pm

http://www.bubimodel.cz/_html/lokomotivy.html a za takové výrobce máme být také vděční?
Jacek

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)