Návrh kolejiště tvar L v TT/1:120

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Návrh kolejiště tvar L v TT/1:120

Příspěvekod milostt » ned 20 říj, 2013 6:01 pm

s cenama na ty kašlu líp nebude spíš hůř

Pokud ceny nemusíš řešt , tak jsi štastný člověk
TT moje hobby http://www.mancicke-vlaky.wz.cz/
milostt

Příspěvekod Tkadlec Jaroslav » ned 20 říj, 2013 6:07 pm

to je blbí argument neboj mám na to nervy ,ale řešit nebudu to co nemůžu vyřešit protože ceny dělají výrobci a překupníci obchodníci nebo naopak koncový zákazník je ten kdo to zaplatí a co si koupí to si koupí je na každém a pokud budu stavět plastovou stavebnici tak se dá plast umít i barva a jestli laser cut stavebnice se dá vždy opravit taky že to přetřeš ,ale to už nechám na každém já mám svoje stavby ,plastové i leser cut ..
Tkadlec Jaroslav

Příspěvekod Tkadlec Jaroslav » ned 20 říj, 2013 6:22 pm

u plastikářu se podívej tam najdeš postupy na to co potřebuješ http://www.modelforum.cz v rubrikách jak na to, nebo diorama a podobný ...
Naposledy upravil Tkadlec Jaroslav dne úte 22 říj, 2013 7:06 am, celkově upraveno 1
Tkadlec Jaroslav

Příspěvekod Petr Zatrepalek » ned 20 říj, 2013 6:51 pm

Neboj se zkoušet a zkoušet - a v patině platí více než jinde, méně je více! Když budeš mít pocit že to "ještě něco chce" tak zaraz - a počkej pár dní a konzultuj to s ostatníma jak se jim dílo líbí - ten cit na zvládnutí patiny přijde sám! Důležitý je -
1) mít dobrý štětce - s dlouhým chlupem, co drží spičku (na detaily), jemný plochý s dlouhým plochem na "filtry" nebo "wash", plochý s kratším chlupem na "drybrush"
2) oleje - stačí i umton, sikativ taky umton nebo případně white spirit nebo v nejhorším i humbrol ředidlo
3) syntetický barvy (na filtry - smixovat s oleji) - humbrol - mají nej pigment a schnou rychle
4) akryl barvy - vallejo - barvení detailů (odstíny střešních tašek, rámy oken, zvýraznění trhlin etc...) pokud chceš aby ti to rychle zaschlo
5) v případě potřeby bezbarvý lak ve spreji (doporučuji gunze matný a pololesk) - přelakovávat to nemuší když olej barvu najdřív tak na hodinku-dvě necháš vysychat na papírový paletě - olej se vsákne do papíru a olejovka je po zaschnutí matná

Pokud budeš dělat první patinu domku - nabarvíš si nejdřív všechny odstíny který na baráku chceš mít. Pak použij filtry - de facto potlačení příliš "tvrdých" přechodů mezi odstíny na modelu - např. okrová omítka - filtr světle šedou, filtr světle pískovou. Po zaschnutí filtru (hodně naředěná barva napouštěná vlhkým štětcem, povrch nezaplavuješ ale barvou "jen" zvlhčuješ...) pak aplikuješ drybrush (zesvětlení hran a vystouplých částí modelu) pomocí plochého štětce a v případě okrové omítky použiješ neopolskou žlutou zesvětlenou bílou (mix olej neop. žlut a humbrol bílá). Drybrush - štětec otíráš do pijáku tak dlouho, dokud prakticky nezanechává stopy barve. Teprv potom s ním diagonálně přešmrdláš ta vystouplá místa na modelu.
Po zaschnutí drybrushe aplikuješ wash - hodně naředěnou olejovou/syntetickou/akrylovou barvu na zvýraznění koutů a tmavých míst - doporučuji použít olej Kaselská hnědá a paynova šedá - kas hnědá je na plochy s obsahem žluté, paynova šedá zas na šedé nebo bílé plochy. Washe napoustíš do koutů pomocí špičky dlouhého štětce - prostě to tam necháš zatéct. Pokud to přeženeš, setři to uchoštourem nebo papírovým kapesníkem.

Stečeniny pod a okolo oken, okapů - v horní části prdneš tečku kas. hnědé a suchým štětcem ji opatrně roztahuješ směrem dolů do ztracena, případně tupuješ. Pokud to přeženeš, potukáváním papírovým ubrouskem navlhčeným v sikativu olejovou barvu odmeješ.

Necháš vše zaschnout, pokocháš se výsledkem, a pokud jsi spokojen, dolepíš na barák popínavky, hromosvody, antény aj drobot - tu si samozřejmě předtím nabarvíš a napatinuješ...

Snad bude návod k něčemu 8)
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod milostt » ned 20 říj, 2013 7:02 pm

Petr Zatrepalek píše:Neboj se zkoušet a zkoušet - a v patině platí více než jinde, méně je více! Když budeš mít pocit že to "ještě něco chce" tak zaraz - a počkej pár dní a konzultuj to s ostatníma jak se jim dílo líbí - ten cit na zvládnutí patiny přijde sám! Důležitý je -
1) mít dobrý štětce - s dlouhým chlupem, co drží spičku (na detaily), jemný plochý s dlouhým plochem na "filtry" nebo "wash", plochý s kratším chlupem na "drybrush"
2) oleje - stačí i umton, sikativ taky umton nebo případně white spirit nebo v nejhorším i humbrol ředidlo
3) syntetický barvy (na filtry - smixovat s oleji) - humbrol - mají nej pigment a schnou rychle
4) akryl barvy - vallejo - barvení detailů (odstíny střešních tašek, rámy oken, zvýraznění trhlin etc...) pokud chceš aby ti to rychle zaschlo
5) v případě potřeby bezbarvý lak ve spreji (doporučuji gunze matný a pololesk) - přelakovávat to nemuší když olej barvu najdřív tak na hodinku-dvě necháš vysychat na papírový paletě - olej se vsákne do papíru a olejovka je po zaschnutí matná

Tak konečně pořádný slovo ..
díky za něj
milostt

Příspěvekod Jiri Dvoracek » pon 21 říj, 2013 9:00 pm

Diky panove, ja se na to pak podivam :) Objednal jsem si novou sadu vesnice od Auhagenu, tak az bude cas, tak na tom budu experimentovat :) Zatim tam necham to, co tam je :) Jinak jsem si zkusil na necisto dat vedle panelu pozadi, ktere bude na jeho kratsi strane (tj. 240 cm). Nejsu si moc jisty, jestli to tam nenasilne pasuje :) Na delsi stranu si dam asi nejakou prirodu, at to neni jenom o prumyslu :D A uz konecne budu muset vytisknout ty zlutocerne lemy budov, takhle od ruky to vypada hrozne :lol: :mrgreen:
Přílohy
Pozadi.jpg
TT - digital, CD, ZSR a OBB, epocha V a VI, Digitrax a JMRI
Jiri Dvoracek

Příspěvekod mpinta » pon 21 říj, 2013 9:41 pm

Jiri Dvoracek píše:... A uz konecne budu muset vytisknout ty zlutocerne lemy budov...

http://lokopin.wz.cz/download/grafika_pdf_jp.zip
Třeba trochu pomůžu...
V sekci Ke stažení s datem 14.02.2007 je to i v Corelu.
Martin (LokoPin)
mpinta

Příspěvekod Jiri Dvoracek » úte 22 říj, 2013 10:26 am

Jeeee, moc dekuju :) Pouziju :D
Jiri Dvoracek

Příspěvekod RadekH0 » úte 22 říj, 2013 5:30 pm

Musím moc poděkovat za ten plánek depa. Sice modelařím v H0ulce, ale toto je pro mě i tak velká inspirace. :)
Měřítko TT, epocha: V./VI.
DCC
RadekH0

Příspěvekod mpinta » úte 22 říj, 2013 7:14 pm

RadekH0 píše:Musím moc poděkovat za ten plánek depa. Sice modelařím v H0ulce, ale toto je pro mě i tak velká inspirace. :)

Autorem, vlastníkem i fotografem je Jiří Pintr. Brzy by měla být i kompletní fotodokumentace, kterou rád na svých stránkách vystavím. Zatím malá ochutnávka...
http://lokopin.wz.cz/download/res_6094.JPG
Martin (LokoPin)
mpinta

Příspěvekod milostt » úte 22 říj, 2013 7:45 pm

. Zatím malá ochutnávka...
http://lokopin.wz.cz/download/res_6094.JPG[/quote]
Ochutnávka vypadá skvěle pěkná práce, jen asi drobnou připomínku , vzhledem k počtu paprsků v rotundě se jedná o střední depo a k tomu je moc malá skládka uhlí u výtahu , vždy by měla být minimální zásoba alespoň na týden provozu.Ale jak řikám jinak moc pěkná ochtnávka a budu se těšit na pokračováni
milostt
milostt

Příspěvekod Michal Šuhajda » stř 23 říj, 2013 7:22 am

Ahoj Milosi, vzhledem k tomu, že za uhlím je vidět zbrojení nafty (nejspíš na místě bývalých uhelných figur) jedná se o depo se smíšeným provozem.
Myslím, že zásoba je např. pro dva (poslední) velké bejčky sice na dolní hranici, ale v limitu. Případně se dá doplnit zbytky výše zmíněných figur na plac za naftou a zbrojit i na druhé koleji třeba Kirowem. Spíš mi přijde zvláštní ta lávka vlevo, že by se kromě výtahu zbrojilo i ručně z puten?
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod Jiri Dvoracek » ned 27 říj, 2013 5:51 pm

Neco na dlouhe zimni vecery :D PS: Tohle jeste jde, ale ty ruze budou asi piplacka :lol: :mrgreen:
Přílohy
Slunecnice.jpg
Jiri Dvoracek

Příspěvekod mpinta » úte 05 lis, 2013 11:17 pm

Slíbil jsem to depo. http://lokopin.wz.cz/body.php/fotogaler ... /depo.html
Možná by to patřilo jinam, ale tady jsem se o tom zmínil, tak ...
Martin (LokoPin)
mpinta

Příspěvekod rendo » stř 06 lis, 2013 3:28 pm

mpinta píše:Slíbil jsem to depo. http://lokopin.wz.cz/body.php/fotogaler ... /depo.html
Možná by to patřilo jinam, ale tady jsem se o tom zmínil, tak ...

skratke parada :!:
rendo

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště