Funkční dekodér do vagónků

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Za kolik peněz jste ochotni si koupit funkční dekodér pro osvětlení vagónů?

Anketa končí za stř 09 říj, 2013 7:39 pm

Stavebnici (všechny součástky + plošňák) s celkovou cenou do 100,-
8
13%
Hotový dekodér do 100,-
8
13%
Stavebnici s celkovou cenou do 200,-
5
8%
Hotový dekodér do 200,-
23
36%
Stavebnici s celkovou cenou do 300,-
0
Žádná hlasování
Hotový dekodér do 300,-
16
25%
Stavebnici s celkovou cenou do 400,-
1
2%
Hotový dekodér do 400,-
3
5%

Celkem hlasů : 64

Re: Funkční dekodér do vagónků

Příspěvekod fulda » stř 18 zář, 2013 1:56 pm

jirko, nic proti, ale na to že jsi hloupý jsem si zvykl, ale na to že lžeš si zvykat nehodlám :!:

Diskuzi o používání 14/28 rychlostních stupňů pro funkční dekodéry jsme si prošli, pro rozlyšení směru jízdy je 28 a 128 stejné, navíc 128 se dá rozeznat. V tom s tebou nebudu pokračovat.

To samé přepěťová ochrana, napsal jsem že v mém dekodéru pro osvětlení jí mám vyřešenou a napsal jsem hodnoty pro které můj dekodér pracuje. To na co odkazuješ je lokomotivní dekodét a Paul píše, že on jí přidal, "I have included". Další věc jako diskuze o tom, že je potřeba dekodér vytvářet tak, aby se dal osadit i nožičkovejma součástkama a nikoli pouze SMD je taky k ničemu. Buď chceš ten dekodér používat, nebo o něm diskutovat. Ten můj je na používání.

Co se týká tvého lhaní o tom, že tam nebylo uvedeno F1-F12, to je opravdu slabé. Každý kdo se s tím chce zabývat tak si na té stránce dokáže dát "Vlastnosti" a tam se dočte, že stránka byla vytvořena 11.9. a naposledy změněna také 11.9., takže od jejího vytvoření jsem na ní nešáhl. To bylo dost slabé a jako osobnost tě to dost ponižuje. :!:
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod BohousP » stř 18 zář, 2013 2:01 pm

Petr Zatrepalek píše:... Fulda má vlastně již k prodeji hotový dekodér co mi výše uvedená očekávání splnuje, na rozdíl od kolegy, který žádný dekodér jak vidím neprodává a nenabízí... Takže tak...

Myslím, že touto větou jsi to popsal úplně jasně.
Každý výrobek lze zlepšovat, ale jednou je potřeba přestat teoretizovat a říct si DOST! Pokud dělám něco pro vlastní potěšení, můžu si s tím hrát donekonečna, ale nikdy to nedokončím ke 100% dokonalosti. Jednoduše, je potřeba vědet, kde je hranice praktické použitelnosti.
A teoretizovat pro teoretizování a povyšování se nad ostatní ... to ani hodnotit nemusím. :mrgreen:
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod Jirka_US » stř 18 zář, 2013 2:09 pm

to Petr Zatrepalek:
Fulda má vlastně již k prodeji hotový dekodér co mi výše uvedená očekávání splnuje, na rozdíl od kolegy, který žádný dekodér jak vidím neprodává a nenabízí... Takže tak...

Myslím, že v pravidlech tohoto fóra je zákaz komerčních prezentací, takže se řídím pravdily tohoto fóra. Nechápu co je tedy nesprávné, že zde podle pravidel žadný komerční dekodér nenabízím ?
Já jsem zde uvedl jednu z variant funkčního dekodéru,podobně jako jiní a na rozdíl od jiných jsem zde uvedl zdroj,odkud si kdokoliv bez problému tento dekodér může sestavit, popř. upravit dle libosti, protože návod obsahuje kompletní schema, zdrojový kód a asembler = tedy vše, dokonce jsem přidal i své zkušenosti co vše tento dekodér dokáže.
Myslím, že toto fórum je především určeno pro amatérské konstrukce a jejich zkušenosti se stavbou,, které si může kdokoliv sestavit, popř. zkuśenosti s profi výrobky nikoliv k samotné prezentaci komerčních výrobků.
Je na tomto postupu něco špatného pena Zatrepalku ? Doororučejete mně raději si vydat formou komerční prezentace, aby vás to uspokojilo? Nebo co vlastně navrhujete ?
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod fulda » stř 18 zář, 2013 2:09 pm

Petr Zatrepalek píše:Pánové na elektriku a elektroniku jsem totální trotl a tudíž pouhý uživatel, stejně jako drtivá většina členů fora... Když to tady čtu, tak vidím že a) každý vagonek musí mít svůj vlastní dekodér b) jeden řídící vagonek s dekodérem může ovládat vodivými spřáhly propojenou soupravu. Je tedy nějaký problém mít pod jednou konkrétní adresou uloženu a pojmenovánu celou soupravu se všemi dekodéry? Když mám na několika mašinách dekodéry s adresou 9 (např) tak se taky rozjedou všechny, nebo ne?? Navíc soupravy vagonů mívají i v reálu přidělované různé mašiny, takže mi řízení světel vagonů přes mašinu přijde vlastně jako volovina - tedy pokud nechcete řídit mamutí kolejiště kde je pak problém si najít tu "správnou" adresu soupravy...

Společné adresy se používají, není to žádný prohřešek.
Ono je to spíš o tom, na co si hraješ. Pokud máš spojenou soupravu vagónů a nikdy jí nerozpojuješ, tak je to jedno, dáš jim společnou adresu a ja vymalováno.
Pokud máš ale větší posunovací nádraží a soupravy rozpojuješ a skládáš v jiném pořadí, nebo jen připřaháš, pak je docela užitečné, aby jsi měl jistou variabilitu. K tomu právě slouží advanced consisting. Spojíš soupravu a pomocí PoM programování (které se dá dělat i na MM) si vytvoříš novou jednotnou adresu pro celou soupravu.

Jako hlavní problém používání advanced consisting v plném rozsahu spatřuju dvě věci:
1) Je to celkem dost klikání, připojíš jeden vagónek a nastavíš minimálně 3xCV
2) Je to mentálně celkem náročná činnost, takže ten kdo jí dostatečně ovládá, aby jí mohl používat v provozu, tak má takové znalosti, že jí reálně nepotřebuje.

Petr Zatrepalek píše:A ano, chci mít dekodér který je a) spolehlivý co můžu ovládat i "blbou" multimaus a co mi nezhasne na výhybce b) ovládá jak malý vagon s jednou/dvěma ledkama tak i třeba patrák c) umí přepínat světla na konci vagonu v závislosti na změně smeru jízdy d) umí imitovat blikání zářivek nebo i nahodilé rozvěcení kupé e) je za pro mne přijatelnou cenu... Ostatní technické parametry pro mne jsou nepodstatné a nezlobte se, diskuse na téma nějaké adresy cv19 mi tedy přínosná nepřijde... Fulda má vlastně již k prodeji hotový dekodér co mi výše uvedená očekávání splnuje, na rozdíl od kolegy, který žádný dekodér jak vidím neprodává a nenabízí... Takže tak...

Jo jo, jak říkám, svět se rozděluje na lidi co chcou věci používat a na ty co o nich chtějí diskutovat. Já se řadím spíše k té první.

Jenom doplním - já ty dekodéry neprodávám, ale jen je vyvýjím a v případě prodeje na Honzíkovo Vláčcích sleduju i kvalitu výroby a dodržení autorských myšlenkových postupů.
fulda

Příspěvekod Petr Zatrepalek » stř 18 zář, 2013 2:21 pm

Jirka_US píše: Myslím, že v pravidlech tohoto fóra je zákaz komerčních prezentací, takže se řídím pravdily tohoto fóra. Nechápu co je tedy nesprávné, že zde podle pravidel žadný komerční dekodér nenabízím ?
Já jsem zde uvedl jednu z variant funkčního dekodéru,podobně jako jiní a na rozdíl od jiných jsem zde uvedl zdroj,odkud si kdokoliv bez problému tento dekodér může sestavit, popř. upravit dle libosti, protože návod obsahuje kompletní schema, zdrojový kód a asembler = tedy vše, dokonce jsem přidal i své zkušenosti co vše tento dekodér dokáže.
Myslím, že toto fórum je především určeno pro amatérské konstrukce a jejich zkušenosti se stavbou,, které si může kdokoliv sestavit, popř. zkuśenosti s profi výrobky nikoliv k samotné prezentaci komerčních výrobků.
Je na tomto postupu něco špatného pena Zatrepalku ? Doororučejete mně raději si vydat formou komerční prezentace, aby vás to uspokojilo? Nebo co vlastně navrhujete ?

a) odkazy na komerční webové stránky na tomto foru jsou a pokud vím, nikdo je nemaže - stačí si projít vlákna věnovaná i dcc produktům. Přímá inzerce tu ale není a je to tak v pořádku
b) toto téma se jmenuje DCC v praxi a to pro mne jako dcc uživatele znamená, že nechci třeba nějaké bastlení doma když tomu nerozumím ale hotový produkt nebo REALNE zkušenosti s konkrétním produktem a ne přes dvě strany diskutování nad binárním kodováním - dekodér/stavebnici si stejně 90% lidí doma nepostaví a ani nenaprogramuje
c) navrhuji založit vlákno DCC/elektronika teorie a ne znepřehlednovat jinak hodně užitečný příspěvek pro neodborníky naprosto nesrozumitelnou diskusí
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod BohousP » stř 18 zář, 2013 2:39 pm

Petr Zatrepalek píše:a) odkazy na komerční webové stránky na tomto foru jsou a pokud vím, nikdo je nemaže - stačí si projít vlákna věnovaná i dcc produktům. Přímá inzerce tu ale není a je to tak v pořádku
b) toto téma se jmenuje DCC v praxi a to pro mne jako dcc uživatele znamená, že nechci třeba nějaké bastlení doma když tomu nerozumím ale hotový produkt nebo REALNE zkušenosti s konkrétním produktem a ne přes dvě strany diskutování nad binárním kodováním - dekodér/stavebnici si stejně 90% lidí doma nepostaví a ani nenaprogramuje
c) navrhuji založit vlákno DCC/elektronika teorie a ne znepřehlednovat jinak hodně užitečný příspěvek pro neodborníky naprosto nesrozumitelnou diskusí

k bodu c.) Takových diskusí existuje hodně i mimo diskuse.modely.biz , odborníci je znají (většinou jsou zahraniční). Ale tam se rychle ukáže, kdo tomu rozumí a kdo jen kalí vodu ...
A po třech letech na tomto fóru začínám chápat, proč sem někteří lidé (a jsou to machři) už nechtějí psát ...
BohousP

Příspěvekod Jirka_US » stř 18 zář, 2013 3:08 pm

Co se týká tvého lhaní o tom, že tam nebylo uvedeno F1-F12, to je opravdu slabé. Každý kdo se s tím chce zabývat tak si na té stránce dokáže dát

Jen pár faktů na tve stránce je uvedena u F9-F12 hvězdička s poznámkou pro určitou verzi software. Link se zdrojovým kódem, ktery si uvedl vede na tuto stránku,
http://usuaris.tinet.cat/fmco/dccfunc_en.html
kde je i manuál, tudíź logicky primární zdroj informací považuji autora tohoto kodu a tedy jeho manuál jasně říká F0-F8. takže pokud tvůj link odkazuje na konkrétní kód a k tomu příslušný manuál, tak se dá celkem logicky dovodit, źe platí tato verze a proto jsem nato upozornil a ptal jsem se co platí. Takže pokud platí verze s hvězdičkou tak je celkem dobré nato upozornit a uvést kód, který se k tomu vztahuje.

Pane Zatrepalku, vy možná ne, ale možná ostatní ano, toto vlákno není určeno jen pro Vás. Kromě toho fulda neustále radí, jak si to mají zájemci o DCC bastlit sami za levné peníze, takže nevím co máte proti bastlení. Kromě toho je v nabídce i stavebnice. Reálné zkušenosti jsem tam uvedl, stačí si to přečíst, já mluvím o tom jak to konkrétně udělat na úrovni běžného uživatele, tedy na úrovni CV. O bitech, bytech hovoří předevśím jiní uźivatelé, asi jste si to trochu popletl. Kdyź tomu nerozumíte (jak píšete), pak nechápu proč chcete rozhodovat o tom co do vlákna patří a co ne, podle jakých kriterií.

Možná by stálo zato si nejdříve projít co píši a pak teprve začít používat ćím dál silnější expresivní výrazy. Mám pocit, že se z toho tady stane pořad po 22.hodině.Z tohoto důvodu bych si dovolil diskuzi z mé strany asi ukončit.

OT:
Možná by stálo za úvahu otevřít si vlákno "Pat a Mat v DCC" kde můźete tyto výrazy používat do libosti, pak budete mít jistotu, že do tohoto vlákna nebudu přispívat....
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod Pavel-HP » stř 18 zář, 2013 5:23 pm

OT:
Možná by stálo za úvahu otevřít si vlákno "Pat a Mat v DCC" kde můźete tyto výrazy používat do libosti, pak budete mít jistotu, že do tohoto vlákna nebudu přispívat....
Nádhernej závěr. A při moderování tohoto vlákna hodláte býti Patem či Matem??

Osobně mě teorie nezajímá vůbec. Podstatná je pro mě praktická užitnost DCC komponentů a jednoduchost ovládání.

Hezký zbytek večera.
Pavel-HP.
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Pavel-HP

Příspěvekod Jirka_US » stř 18 zář, 2013 6:48 pm

fulda pise:
To je prosím základní funkce basic consisting, kterou ten můj dekodér podporuje. A předpokládám, že víš, ře používat dvě stejné adresy v jedné domácnosti je proti všem doporučením.

fulda pise:
Společné adresy se používají, není to žádný prohřešek.

To si asi trochu protireci....
fulda pise:
Jako hlavní problém používání advanced consisting v plném rozsahu spatřuju dvě věci:
1) Je to celkem dost klikání, připojíš jeden vagónek a nastavíš minimálně 3xCV
2) Je to mentálně celkem náročná činnost, takže ten kdo jí dostatečně ovládá, aby jí mohl používat v provozu, tak má takové znalosti, že jí reálně nepotřebuje.

ad1) asi pravdepodobne popisuje svuj dekoder. U meho i u ostatnich, ktere maji CV21,CV22 nato staci jedna zmena v CV19 pomoci POM, takze je to velmi elegantni, efektni a jednoduche reseni, ktere je napr. pozadovano uzivatelem Pavel-HP. Ostatni CV se nastavi jednoduse pouze jednou spolu s CV jako CV1,CV2,CV3,CV21,CV22 atd. nez uvedu model do "provozu", pak uz se zadna CV s vyjimkou CV19 nemeni.Doporucuji vyzkouset.
ad2) Asi to plati u tveho dekoderu, u dekoderu, ktery jsem uvedl je zmena jednoho CV na POM velmi jednoducha a zvladne ji kazdy.

Jinak myslim, ze vetsina by ocenila ten priklad s brejlovcem, coz je ryze prakticky priklad....
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod BohousP » stř 18 zář, 2013 7:37 pm

Tak mi tady jeden přítel poradil v SZ ... V uživatelském panelu je funkce nastavit přátele a nepřátele. Příspěvky těch druhých se vám přestanou zobrazovat. Škoda, že jsem to neznal dřív. Asi proto, že mezi lidmi stejných zájmů nikdo neuvažuje o takovém pojmu jako je nepřátelství. Člověk sem chodí kvůli svým zálibám a ne, aby se hádal o nesmrtelnosti chrousta. :mrgreen:
:D Nádherná funkce :D
BohousP

Příspěvekod Rudolf » stř 18 zář, 2013 8:16 pm

fulda píše:jirko, nic proti, ale na to že jsi hloupý jsem si zvykl, ale na to že lžeš si zvykat nehodlám :!: :

Už to trochu přeháníš, osobní útoky zde trpět nebudu. Pohybuješ se velmi blízko BANu...

Admin
Rudolf

Příspěvekod harttman » stř 18 zář, 2013 8:43 pm

Rudolf píše:
fulda píše:jirko, nic proti, ale na to že jsi hloupý jsem si zvykl, ale na to že lžeš si zvykat nehodlám :!: :

Už to trochu přeháníš, osobní útoky zde trpět nebudu. Pohybuješ se velmi blízko BANu...

Admin

To není útok to je pravda.
harttman

Příspěvekod Rudolf » čtv 19 zář, 2013 5:57 am

harttman píše:To není útok to je pravda.

Myslím, že admin a moderátor diskuzního fóra je hlavně od toho aby udržel pořádek a slušnou diskuzi a nikoli od toho, aby řešil, kdo má či nemá pravdu. Ač mám v tomto konkrétním případě k DCC a elektronice blízko, nebudu dělat rozhodčího. Na to opravdu nemám chuť ani čas. Pokud mají někteří uživatelé diskuzního fóra nějaký problém mezi sebou, nechť si ho vyřeší SZ nebo jinak a jinde :lol:

Admin
Rudolf

Příspěvekod fulda » pát 18 říj, 2013 8:43 pm

Na burzu vezmu tyhle dekodéry, kdo je zvědavej, tak si je může prohlédnout.
Obrázek
fulda

Příspěvekod komori » pát 18 říj, 2013 10:58 pm

Přikládám obrázek dekóderu pro SuperCap 2 x 0,33F.
http://intermedia.rajce.idnes.cz/nastenka/#IMG_001.jpg
Protože jsou použité jednostranné DPS je zajímavá i cena.
Naposledy upravil komori dne sob 26 říj, 2013 11:03 pm, celkově upraveno 1
TT, DCC, NanoX-Paco, YaMoRC, TC9 Gold a TP9
komori

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi