Petr Zatrepalek píše:Pánové na elektriku a elektroniku jsem totální trotl a tudíž pouhý uživatel, stejně jako drtivá většina členů fora... Když to tady čtu, tak vidím že a) každý vagonek musí mít svůj vlastní dekodér b) jeden řídící vagonek s dekodérem může ovládat vodivými spřáhly propojenou soupravu. Je tedy nějaký problém mít pod jednou konkrétní adresou uloženu a pojmenovánu celou soupravu se všemi dekodéry? Když mám na několika mašinách dekodéry s adresou 9 (např) tak se taky rozjedou všechny, nebo ne?? Navíc soupravy vagonů mívají i v reálu přidělované různé mašiny, takže mi řízení světel vagonů přes mašinu přijde vlastně jako volovina - tedy pokud nechcete řídit mamutí kolejiště kde je pak problém si najít tu "správnou" adresu soupravy...
Společné adresy se používají, není to žádný prohřešek.
Ono je to spíš o tom, na co si hraješ. Pokud máš spojenou soupravu vagónů a nikdy jí nerozpojuješ, tak je to jedno, dáš jim společnou adresu a ja vymalováno.
Pokud máš ale větší posunovací nádraží a soupravy rozpojuješ a skládáš v jiném pořadí, nebo jen připřaháš, pak je docela užitečné, aby jsi měl jistou variabilitu. K tomu právě slouží advanced consisting. Spojíš soupravu a pomocí PoM programování (které se dá dělat i na MM) si vytvoříš novou jednotnou adresu pro celou soupravu.
Jako hlavní problém používání advanced consisting v plném rozsahu spatřuju dvě věci:
1) Je to celkem dost klikání, připojíš jeden vagónek a nastavíš minimálně 3xCV
2) Je to mentálně celkem náročná činnost, takže ten kdo jí dostatečně ovládá, aby jí mohl používat v provozu, tak má takové znalosti, že jí reálně nepotřebuje.
Petr Zatrepalek píše:A ano, chci mít dekodér který je a) spolehlivý co můžu ovládat i "blbou" multimaus a co mi nezhasne na výhybce b) ovládá jak malý vagon s jednou/dvěma ledkama tak i třeba patrák c) umí přepínat světla na konci vagonu v závislosti na změně smeru jízdy d) umí imitovat blikání zářivek nebo i nahodilé rozvěcení kupé e) je za pro mne přijatelnou cenu... Ostatní technické parametry pro mne jsou nepodstatné a nezlobte se, diskuse na téma nějaké adresy cv19 mi tedy přínosná nepřijde... Fulda má vlastně již k prodeji hotový dekodér co mi výše uvedená očekávání splnuje, na rozdíl od kolegy, který žádný dekodér jak vidím neprodává a nenabízí... Takže tak...
Jo jo, jak říkám, svět se rozděluje na lidi co chcou věci používat a na ty co o nich chtějí diskutovat. Já se řadím spíše k té první.
Jenom doplním - já ty dekodéry neprodávám, ale jen je vyvýjím a v případě prodeje na Honzíkovo Vláčcích sleduju i kvalitu výroby a dodržení autorských myšlenkových postupů.