Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.
lajblt píše:Když už jsem se s tím kreslil, tak tady je finální návrh krajiny.
Ve Vlastějovicích je vlevo lom s drtičkou kamene a nakládkou, ve stanici pak skladiště, vpravo pila s nakládkou kulatiny.
V Ledči je sklad paliv/maziv s vlastní vlečkovou kolejí.
Stoupání z Vlastějovic (0 mm) do Ledče (+120 mm) je pohodových 17 promile. Klesání do SN je 30 promile/R353 do -80 mm, v případě potřeby (přimlouvám se za to) je možné přidat jednu smyčku tobogánu a trať může začít klesat až v tunelu - i tak bude SN v cca -110 mm.
Do SN se vejde cca 6 kolejí o délce staničních kolejí v obou stanicích (~160 cm užitečné délky) + 2 koleje pro průjezd a obratová smyčka.
lajblt píše:Díky, kreslím si rád.Smrčná je bohužel jen jako zastávka, to co u ní z obou stran stojí, jsou předvěsti vjezdových návěstidel obou stanic. Díky tomu, že je mezistaniční úsek dost dlouhý, jsou předvěsti konečně dál od návěstidla, než je délka vlaku.
tomas-biza píše: ...mi "vytknul" koncovou stanici v prním návrhu, že je chudá na vlečky, pokud tam budu hnát manipulák musí pro něco jet... .
Zlatý analog!Morris Zapp píše:Ještě jednou - jaká je představa o budoucím provozu? Pochopil jsem, že na tom chceš jezdit sám, maximálně ve dvou se synkem: ok, ale to mi potom připadají třeba Vlastějovice poněkud předimenzované: kdy se tam potkají tři vlaky, když máš jenom dva strojvůdce? A k čemu jsou vjezdová návěstidla, když už nezbyl nikdo, kdo by mohl dělat výpravčího? Soudím podle sebe - nemám ženský mozek, který zvládá řešit více věcí najednou(ale ženské mozky si zase nehrají s vláčkama
).
V Budějicích je modelářský klub...tomas-biza píše:ve svém okolí nemám nikoho (nebo o nikom nevím) kdo by poradil a pokecal...
_pavel_ píše:Začínáme budoucímu staviteli, co se týče jak mají vypadat stanice, pěkně motat hlavu
_pavel_ píše:tomas-biza píše: ...mi "vytknul" koncovou stanici v prním návrhu, že je chudá na vlečky, pokud tam budu hnát manipulák musí pro něco jet... .
Vlečka nebo vlečky není podmínkou, aby jezdil na koncovou stanici manipulák. Malá Morávka - jen nákladiště pro dřevo, Bílovec, Morkovice - bez vlečky. A určitě by se našly i jiné. Ale na modelovém kolejiští ta vlečka je vždy dobrá na oživení provozu.
Morris Zapp píše:Pánové, teď budu za škarohlída a kazihráče, ale není nějak brzy na uzávěrku projektu? Zastavět jednu místnost něčím, co už z ní nepůjde nikdy bez naprosté destrukce vyndat, to chce projekt pořádně vymazlit, aby majitel po nějakém čase nezjistil, že vlastně akorát vyhodil peníze a tohle kolejiště ho nebaví...
Morris Zapp píše:Ještě jednou - jaká je představa o budoucím provozu? Pochopil jsem, že na tom chceš jezdit sám, maximálně ve dvou se synkem: ok, ale to mi potom připadají třeba Vlastějovice poněkud předimenzované: kdy se tam potkají tři vlaky, když máš jenom dva strojvůdce? A k čemu jsou vjezdová návěstidla, když už nezbyl nikdo, kdo by mohl dělat výpravčího? Soudím podle sebe - nemám ženský mozek, který zvládá řešit více věcí najednou(ale ženské mozky si zase nehrají s vláčkama
).
Morris Zapp píše:Dále "umělecké ztvárnění" - jedna dobrá zásada praví, že na kolejišti nemá být žádný viditelný lineární prvek, rovnoběžný s nějakou hranou kolejiště. To část kolem Ledče splňuje, kdežto kolem Vlastějovic vůbec ne... "Profíci" to často řeší nelineárním okrajem kolejiště - zkus si nastudovat návrhy kolejišť německých autorů, bohatě vydává MIBA. Skvělý je třeba sešit "Anlagen-Planung für vorbildgerechten Modellbahn-Betrieb" od Otto Kurbjuweita, tam se zabývá nejen samotným návrhem kolejiště, ale taky tím, jaký provoz na něm bude a jak bude organizován - viz výše.
Pokud by chtěl stavitel vědět jak má vypadat stanice či dráha obecně, tak si přeci udělá nějaký pěkný výlet dráhou..._pavel_ píše:Začínáme budoucímu staviteli, co se týče jak mají vypadat stanice, pěkně motat hlavu
Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot], wendycrx a 4 návštevníků