Tomáš píše:...."jako spíše do těch co je vyrábějí, protože mě fakt mrzí že je železniční modelářství celosvětově Popelkou, a že výrobce na nás chrlí takové "perly".
Ano Tome, vystihl jsi to velmi trfně a v TT kolejivu to platí dvojnásob.
No ono pokud jde o to kolejivo není na tom ani velikost H0 a N o mnoho lépe, sice je tam větší výběr výrobců kolejiva ale opravdu modelově věrného kolejiva je pomálu...přitom já jsem skromný a stačí mě málo...modelová výhybka a flexi kolej. Jako asi zatím nejlepší kolejivo hodnotím produkt TTfiligran, který je zpracován velice pěkně a věrně a má i rozumnou výšku prutů 1,5 mm. bohužel mínusem je trochu vyšší cena, takže zatím dost zvažuji zda vyditelnou část svého kolejiva stavět z něho či z upraveného kolejiva Tillig s EW3 výhybkama a pruty Peco 1,9 mm.
Ohledně toho železničního modelářství a popelky, já dělal od nějakých 10-12 let plastikové modelářství a za ty roky a zvláště po revoluvci jsem byl doslova zmlsán výrobci modelů a doplňků, není problém koupit cokoli v jakémkoli z hlavních měřítek (1:48, 1:72 a 1:32), ve vysoké kvalitě. Ke každé stavebnici je množství doplňků takže modelář může model doslova vyšperkovat a je jen na něm, zda postaví model v základním provedení v ceně kolem 250-500 kč, a nebo šperk v hodnotě několika tisíc.
Tohle v modelové železnici jaksi nefunguje, za doby socializmu jsem docela chápal že na to BTTB kašlalo, ale počínání Tilliga a dalších výrobců v době kapitalizmu mě nějak hlava nebere. Třeba jak dlouho trvalo Tilligovy než pochopil že nemůže do omrzení prodávat staré Ypsilonky které byly o 2 mm širší a 1 cm kratší, o počtu oken ani nemluvě? Nebo to co někdy leze z produkci kvalitativně? Ze čtyř druhoepošních spěšných vozů od Tilliga jesm tři musel rozebrat a opravit podvozky, protože tam výrobce nechal otřepa a podvozky dřely. Nebo BR38/377 od Roco, kde se mě sekal pohon v tendu a když jsme zjistil že to výrobce neřeší task jsem si zpřevodování v tendu předělal. U modelu za 7 tisíc korun mě to příjde jako dost úlet aby si zákazník model doma dodělával.
Teď se sice objevili celkem dost menších výrobců, ale poměr cena/kvalita je mnohdy dost pochybná. Co mě naposledy hnulo žlucí byla výpravní budova 16/h Dačice od Šikulů, kde výrobce nasekal celkem dost chyb, nehledě na to, že budovu v Dačicích v dobové podobě asi ani nemá zdokumentovanou, protože dost věcí nesedí (jedno okno navíc, dlažba a schody na verandě, kompletní štukování, půdní okna, atd.).
Takže i dnes, 20 let po revoluci a v době vyspělého kapitalizmu musí modelář velice pečlivě vybírat a spoléhat hlavně na své schopnosti.
TT, I a II. epocha, jihomoravská lokálka, začátek dvacátého století