Lokální trať (TT) 4,6x2,3 m

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Lokální trať HO 4,6x2,3 m

Příspěvekod Jiri Dvoracek » pát 27 zář, 2013 8:40 pm

Ja nechtel, ale kdyz Tomas trva na skyte vyhybne mezi nadrazimi a mne se Bezdruzice tak libi a chtel bych je videt zrealizovane :wink:
TT - digital, CD, ZSR a OBB, epocha V a VI, Digitrax a JMRI
Jiri Dvoracek

Příspěvekod milan ferdián » pát 27 zář, 2013 8:41 pm

Jen počkej,až to uvidí peklo24 :mrgreen:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Tomas.Brezina » pát 27 zář, 2013 8:44 pm

milan ferdián píše:Tak mi znehodnotit plánek :o :wink:

:D :D :D
Milane, je to skoro rok co do toho koukám a né to přijít, přijde mi, že čím menší prostor, tím lepší realizace :) teď jezdím na panelu TT 120x60 - koncová stanice s klesáním pod a tam vratná smyčka...A protože syna železnice baví, tak nám toto kolejiště nějak nestačí :) Děkuji...
Tomáš Březina
On30 úzkorozchodná americká železnice
z21/Multimaus/Rocrail
Tomas.Brezina

Příspěvekod Tomas.Brezina » pát 27 zář, 2013 8:45 pm

Je tu celkem veselo :D :D :D
Tomáš Březina
z21/Multimaus/Rocrail
Tomas.Brezina

Příspěvekod milan ferdián » pát 27 zář, 2013 8:54 pm

tomas-biza píše:Milane, je to skoro rok co do toho koukám a né to přijít, přijde mi, že čím menší prostor, tím lepší realizace :)

S tím prostorem máš pravdu.Čím větší prostor,tím těžší čím plochu zaplnit.No a co kdyby jsi přehodil koncovou stanici nalevo,trať by ve tvaru eska by decentně klesala dolů,mezilehlá stanička položena ze šikma,vratný oblouk a pod koncovou stanici vratná smyčka se skryťáčkem. :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod _pavel_ » sob 28 zář, 2013 6:54 am

Vzpoměl jsem si na jeden dávnější plánek. Koncové nádraží je taky cca metr v hloubce a je to H0, ale je k němu přístup s dvou stran. Nevím jestli tomas-biza má možnost kolejiště udělat do tvaru U, ale jako inspirace na ospalou lokáku to může být. viewtopic.php?f=1&t=3802&hilit=Sv%C4%9Btl%C3%A1+Hora&start=15
_pavel_

Příspěvekod Tomas.Brezina » sob 28 zář, 2013 7:53 pm

_pavel_ píše:Vzpoměl jsem si na jeden dávnější plánek. Koncové nádraží je taky cca metr v hloubce a je to H0, ale je k němu přístup s dvou stran. Nevím jestli tomas-biza má možnost kolejiště udělat do tvaru U, ale jako inspirace na ospalou lokáku to může být. viewtopic.php?f=1&t=3802&hilit=Sv%C4%9Btl%C3%A1+Hora&start=15

Ahoj, bhužel přístup pouze ze jedné strany. Nejsem úplně vyhraněný na HO, takže připadá v úvahu ještě TT, u kterého mám doma i slušný základ strojového parku. Ale i tak moc děkuji, inspirace není nikdy dost :wink: :wink:
Tomáš Březina
z21/Multimaus/Rocrail
Tomas.Brezina

Příspěvekod Tomas.Brezina » sob 28 zář, 2013 8:08 pm

Tak po celém dnu práce zasloužený odpočinek u PC. Dle předchozích rad jsem kolejiště ořezal co se týče šířek, protože metr šíře je pro přístup pouze zepředu opravdu málo. Díky tomu se mi otevřela možnost protáhnoout kolejiště tvarově do "U", ale bohužel nezbylo moc místa pro solidní oblouky a délky staničních kolejí v měřítku HO tak jsem to zkusil nakreslit pro TT.
Délka mezi stanicemi je na TT celkem dostačující (přesně 8058mm :) ), takže si myslím, že ani výhybnu v tunelu nepotřebuji, délka staničních kolejí pro dopravní koleje cca 830mm. Co se týče oblouků tak min R je 353mm, což asi pro lokálku není zase tak zlé. Max stoupání dle wintraku je cca 3cm na metr.
Provoz plánuji digitálně řízené jízdy vlaků. Ovládání návěstí a stavění vlakových cest z pultu. Ale na to ještě brzo...
A nadpis asi změním na Lokální trať TT 4,6x2,3 m :D
Tomáš Březina
z21/Multimaus/Rocrail
Tomas.Brezina

Příspěvekod pekl024 » ned 29 zář, 2013 5:26 pm

milan ferdián píše:Jen počkej,až to uvidí peklo24 :mrgreen:

Nic jsem neviděl :lol: :lol:
pekl024

Příspěvekod Morris Zapp » ned 29 zář, 2013 6:36 pm

Pěkné. Kolejiště dává smysl. Můžu pár dotazů?

- kolik se má na provozu účastnit lidí?
- k čemu jsou ty opačně orientované šturcíky u těch vleček? Jenom odvraty? Na lokálce luxus...
- nemá to nácestné nádraží příliš moc kolejí? To, co tam je, vyhovuje pro křižování dvou osobáků za současného pobytu manipuláku; bude tam tak silný provoz?
- koncové nádraží by si možná zasloužilo víc vleček: aby mohl manipulák jezdit často a nemusel přitom odvážet už ty vozy, které minule přivezl...
- možná by stálo za úvahu provoz nějak zákeřně zkomplikovat, aby cesta ze skryťáku do konce trvala déle. Co třeba úvrať? Nebo úsek s příliš vysokým stoupáním, kde musí být lok vždy na nejnižším místě vlaku?
TT, moduly, epocha III/IV
Morris Zapp

Příspěvekod Tomas.Brezina » ned 29 zář, 2013 8:26 pm

Morris Zapp píše:Pěkné. Kolejiště dává smysl. Můžu pár dotazů?

- kolik se má na provozu účastnit lidí?
- k čemu jsou ty opačně orientované šturcíky u těch vleček? Jenom odvraty? Na lokálce luxus...
- nemá to nácestné nádraží příliš moc kolejí? To, co tam je, vyhovuje pro křižování dvou osobáků za současného pobytu manipuláku; bude tam tak silný provoz?
- koncové nádraží by si možná zasloužilo víc vleček: aby mohl manipulák jezdit často a nemusel přitom odvážet už ty vozy, které minule přivezl...
- možná by stálo za úvahu provoz nějak zákeřně zkomplikovat, aby cesta ze skryťáku do konce trvala déle. Co třeba úvrať? Nebo úsek s příliš vysokým stoupáním, kde musí být lok vždy na nejnižším místě vlaku?

Ahoj, děkuji za postřehy.
- provozu se budou po většinu času účastnit dva lidé, přičemž je ten druhý můj syn, který ale musí pro reálný provoz trochu vyspět...takže zatím to zkusím zvládat sám, plánuji "řidší" provoz
-ty opačně orientované šturcy - na vlečce blíže ke koncovému nádraží jsem uvažoval malou rampu pro cca jednu zetku atp, na té druhé opravdu pouze odvrat, nevím zda-li je nutný při napojení vlečkové koleje na širou trať? Bohužel nejsem větším znalcem drážních předpisů.
-to spodní nádraží se mi popravdě už od základu nezdá, věřím že to není jeho poslední varianta, pravdou je, že vyloženě přehnaný provoz neplánuji, asi by stačila stanice o třech kolejí...
-co se týče koncové stanice, nechtěl jsem ji vyloženě "přeplácat" samou vlečkou, nachází se zde: vlevo skladištní kolej, zauhlovací kolej asi 2 pro vtu s uhlím při parním provozu, popřípadě pro cisternu při motorvé trakci, vpravo vlečka k fabrice - asi malý pivovárek, možná silo ZZN, dále blíže k pozorovateli nakládka dřevní kulatiny, kousek před koncovým nádražím asi skladiště paliv či lom, popř štěrkovna. Zdá se mi to dost... :mrgreen:
-o úvati jsem zatím moc neuvažoval, ale když tak na to koukám skoro si to o ní říká :wink:
Tomáš Březina
z21/Multimaus/Rocrail
Tomas.Brezina

Příspěvekod _pavel_ » ned 29 zář, 2013 8:40 pm

Pokud budeš předělávat nádraží, tak obě. To spodní by opravdu stačilo tříkolejné a to koncové by bylo možná lepší, kdyby budovy byly na opačné straně . Dále od diváka nebo obsluhy.
_pavel_

Příspěvekod Tomas.Brezina » ned 29 zář, 2013 8:45 pm

_pavel_ píše:Pokud budeš předělávat nádraží, tak obě. To spodní by opravdu stačilo tříkolejné a to koncové by bylo možná lepší, kdyby budovy byly na opačné straně . Dále od diváka nebo obsluhy.

Dobrý postřeh :wink: Pokud bude zítra čas, zkusím něco vymyslet...Děkuji...
Tomáš Březina
z21/Multimaus/Rocrail
Tomas.Brezina

Příspěvekod lajblt » ned 29 zář, 2013 9:11 pm

Mě se to docela líbí jak to je. Je škoda připravit průjezdnou stanici o tu jednu kolej, pokud tam bude tolik vlečkových kolejí. Stejně tak v koncové dvě dopravní, jedna manipulační a strojová jsou dle mě provozní minimum, pokud tam nemá jezdit vlak dvakrát denně. :) Kusé koleje musejí být nejméně o délku 1 vozu delší, než je výhybka (stále platí průjezdný průřez). Užitečná délka dopravních kolejí je vždy ~130 cm.
Přílohy
_modely.biz-tomas-biza-03.jpg
_modely.biz-tomas-biza-03-3D.jpg
lajblt

Příspěvekod _pavel_ » pon 30 zář, 2013 6:12 am

Ono záleží jaká epocha se bude modelovat. Pokud V. tak nákladní doprava nebude nijak hustá, polovička vleček zeje prázdnotou a traťovka nádraží "učesala" :lol: Ale pokud to bude epocha III. - IV. , tak záleží na síle dopravy . Pokud se počítá s dvouma Mn denně, které vše stihnou v klidu obsloužit, tak by to mohlo být lehce redukované. Ale pokud budou třeba tři Mn a k tomu např. ještě jeden, který je sestaven z jednoho typu vagónů např.na vlečku lesní správy, kde se nakládá kulatina, tak určitě tak, jak to je. Je to věc názoru. A zamyšleného tématu.
_pavel_

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště