Z21 a wifi

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Z21 a wifi

Příspěvekod zdeno » stř 18 zář, 2013 4:43 pm

ma nekdo poneti o tom, jak vypada protokol mezi Z21 a mobilnim telefonem pres WIFI ??
---
Pokud nekoho urazim tim, ze si to neumim najit sam, tak poprosim nereagovat.
Je spousta veci, ktere neumim a nestydim se za to a urcite nepotrebujem vedet, jak jsou nekteri super :D
zdeno

Re: Z21 a wifi

Příspěvekod fulda » stř 18 zář, 2013 5:25 pm

Člověče, komunikace Z21 mne zajímá čím dále víc. Koukal jsem trochu do softu od multiMAUS a v některých případech se mi zdá, že musí celkem komplikovaně převádět informace mezi loconetem a xpressnetem.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod zdeno » čtv 19 zář, 2013 6:26 am

fulda píše:Člověče, komunikace Z21 mne zajímá čím dále víc. Koukal jsem trochu do softu od multiMAUS a v některých případech se mi zdá, že musí celkem komplikovaně převádět informace mezi loconetem a xpressnetem.

to si myslim, ze to bude slozite, prevod adresy na sloty je celkem pakaren. Problem je v neadresnosti paketu A0,A1, A2, BA. To znamena, ze bude muset mit vytvorene sloty a ty pouzivat na uchovani adres a jinych udaju.
---
Ale, jak je mym blbym zvykem, jsem napsal spatne otazku. Spis by mne zajimalo, co vychazi z routeru WLAN a jak vypada tento protokol ?? Teda presneji, co se tam vysila.
Komunikace po WIFI by bylo taky dobre, ale to by chtelo omnoho vice vedomosti okolo toho. Mozna, kdybychom se dostali k zdrojakum aplikaci na telefony, tak by se dalo zjistit, co vysilaji a to potom spracovat.
zdeno

Příspěvekod fulda » čtv 19 zář, 2013 7:49 am

Čistě pragmaticky bych tam očekával nějakou verzi IP -> serial Něco jako TOHLE.
Ale na druhou stranu pokud se budou ubírat cestou mocného procesoru uvnitř, tak mohou postavit daleko sofistikovanější rozhraní až třeba na úroveň webservices.

Počkej - na straně WLAN přece nebude nic zásadního, to je port pro extranet. Odhaduji, že mají předkonfigurovaný router, který routuje jako normální NAT, jen pro ten port 3 bude nějaké nastavení které bude routovat mezi wifi a lan3, ale nebude routovat do extranetu.
EDIT: a bude tam fixní IPčko, protože té aplikaci se nikde nenastavuje.
fulda

Příspěvekod zdeno » čtv 19 zář, 2013 10:41 am

mam dojem, ze protokol LAN nebudou moci nejak extra oklestit, jinak by nemohli pouzivat komercni veci, tim myslim prevod WLAN(WIFI) na LAN (draty).
Pokud bychom dokazali udelat paralerni odchytavac LAN signalu, tak to by nam dost pomohlo. Ale nejlepsi by bylo ziskat zdrojaky APP a udelat si prijimac/vysilac WIFI sami.
Ale tohle je vec, kde se povazuji za amatera a musel by jsem asi masivne postudovat.
zdeno

Příspěvekod fulda » čtv 19 zář, 2013 11:04 am

Odposlech uděláš jednoduše - připojíš su HUB a posloucháš. Spíš je otázka, k čemu ti to bude?
Udělat si vlastní program na ovládání?
Nebo si udělat vlastní hardware, které půjde ovládat roco aplikacema?

Ani jedno se mi nezdá užitečné.
fulda

Příspěvekod Rudolf » čtv 19 zář, 2013 11:06 am

No já bych začal programy jako wireshark nebo tcpdump a podíval bych se co v těch paketech opravdu je...
Rudolf

Příspěvekod zdeno » čtv 19 zář, 2013 2:24 pm

ja jsem v duchodu a tak mam dost casu. Proto mne nejak netrapi, ci ten cas je minuty uzitecne, protoze se neco naucit, nepovazuji za vyhodeny cas.
Spis bude pro mne problem, koupit si Z21 :(
---
Ono to asi nebudou jen ciste ROCO aplikace, bude to mix vseho mozneho. Modry zub mam odzkouseny a tak nejak se mi to nelibi, protoze pasmo 2,4GHz je u nas silne zarusene. Je u nas par provideru, kteri to pouzivaji komercne a asi dost prekracuji povolene limity v sile signalu.
zdeno

Příspěvekod D » čtv 19 zář, 2013 8:39 pm

fulda:
> Odhaduji, že ... jen pro ten port 3 bude nějaké nastavení které bude routovat mezi wifi a lan3, ale nebude routovat do extranetu. EDIT: a bude tam fixní IPčko, protože té aplikaci se nikde nenastavuje.
Jediné, co má router dopředu nastaveno, je jméno Wi-Fi sítě (lze změnit) a IP adresa (192.168.0.111) spárovaná s MAC adresou centrály. Je úplně jedno, do které zásuvky v routeru se centrála připojí (jen ne do WLAN).

> Nebo si udělat vlastní hardware, které půjde ovládat roco aplikacema?
Mně na trhu pořád chybí jednoduchý jednoúčelový bezdrátový ovladač jízdy vlaků, něco jako Fred, ale bez drátu. Abych to mohl dát do ruky dítěti nebo návštěvě beze strachu, že něco pokazí. A aby to bylo spolehlivé, na počet ovladačů neomezeně rozšiřitelné a ergonomické. U centrály Z21 by mi jedno, zda to bude připojitelné k XpressNetu, LocoNetu nebo Wi-Fi - volba asi podle potenciálu trhu nebo preferencí výrobce. Nejblíž k mým představám má zatím fuldova bezdrátová myš.

Ohledně Wi-Fi u Z21: v praxi s nám stávalo, že se spojení tablet - centrála po cestě rozpadlo, třikrát za modulové setkání. Pomohl restart centrály a routeru, možná by pomohl jen restart programu a Wi-Fi připojení. Zatím ještě nemáme přesně určený problémový prvek, ale zaměříme se na to.

zdeno:
> nejak se mi to nelibi, protoze pasmo 2,4GHz je u nas silne zarusene
Bluetooth i Wi-Fi přece používají stejné pásmo, 2,4 GHz.
D

Příspěvekod Jirka_US » pát 20 zář, 2013 5:38 am

Mně na trhu pořád chybí jednoduchý jednoúčelový bezdrátový ovladač jízdy vlaků, něco jako Fred, ale bez drátu. Abych to mohl dát do ruky dítěti nebo návštěvě beze strachu, že něco pokazí. A aby to bylo spolehlivé, na počet ovladačů neomezeně rozšiřitelné a ergonomické.

Myslím, že ovladač Wii (cena ca. do 500Kč) + JMRI (freeware) + PC s XP + Bluetooth (Iogear GBU311/321) splňuje téměř vše co požaduješ.
Link uvádím jako příklad, který po čase asi nebude platný:
http://www.ebay.com/itm/NEW-Remote-Controller-Silicone-Case-Wrist-for-Nintendo-Wii-Black-/111110657036?pt=US_Video_Game_Controllers&hash=item19deb6140c#ht_4549wt_1103
zde jsou informace o instalaci:
http://jmri.org/jython/Jynstruments/Thr ... hrottle.py
Více se mně bohužel nepodařilo již najít, ale používám to již 3 roky bez problémů, souběžně lze k JMRI připojit telefon/tablet (Android,iOS), pokud to někomu vyhovuje. Děti používají výhradně Wii ovladač (1 tlacitko zrychlovani, 2. zpomalovani, dalsi svetla + stop), robustnost dosti velká. Cena neni prilis daleko od samotneho BT modulu...

Zdeno píše:
Modry zub mam odzkouseny a tak nejak se mi to nelibi, protoze pasmo 2,4GHz je u nas silne zarusene.

Myslím, že pravděpodobně půjde o WiFi, zkontrolovat jak moc je to "zamořené" můžeš pomocí aplikace "Wifi Analyzer" pro Android, těch aplikací je ale více.
Možná nějaké info o WiFi a BT najdeš přímo v kódu JMRI (open source).
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod BohousP » pát 20 zář, 2013 6:34 am

D píše:zdeno:
> nejak se mi to nelibi, protoze pasmo 2,4GHz je u nas silne zarusene
Bluetooth i Wi-Fi přece používají stejné pásmo, 2,4 GHz.

No, ne vždy, WiFi toho má víc, u nás je např. povolené i 5 GHz pásmo. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_WLAN_channels
Jen je otázka, jestli ho Z21 umí používat ...
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod fulda » pát 20 zář, 2013 7:04 am

D píše:> Nebo si udělat vlastní hardware, které půjde ovládat roco aplikacema?
Mně na trhu pořád chybí jednoduchý jednoúčelový bezdrátový ovladač jízdy vlaků, něco jako Fred, ale bez drátu. Abych to mohl dát do ruky dítěti nebo návštěvě beze strachu, že něco pokazí. A aby to bylo spolehlivé, na počet ovladačů neomezeně rozšiřitelné a ergonomické. U centrály Z21 by mi jedno, zda to bude připojitelné k XpressNetu, LocoNetu nebo Wi-Fi - volba asi podle potenciálu trhu nebo preferencí výrobce. Nejblíž k mým představám má zatím fuldova bezdrátová myš.

Koukal jsi na model co jsme provozovali v Napajedlích? Tady od toho Pavel udělal nějakej popis.

Na první pohled je to trochu komplikované a neergonomické, ale dětem to sedělo v ruce mnohem lépe než jsme čekali.

Ovladačů se dá provozovat 8 zároveň (a skutečně jich 8 běhalo, druhá věc je, že už se s tím nevešli vlaky na trať). Ke každé mašině máš klíček, takže je možné si hrát hry jako přidělování mašin, zamykání klíčků a tak. a dá se nastavit, jak se chovají některá tlačítka (důležité pro centrál stop).
Já bych trochu poladil estetiku, jako třeba barevná tlačítka, ale to je jen záležitost poskládání krabičky. Taky se dá udělat menší krabička, ale to je taky jen otázka vkusu. V podstatě - je tam táhlo, kterým zrychluju / zpomaluju, pak jsou tam tlačítka na ovládání funkcí (zejměna houkání) a pak nastavitelné pro stop (stop, rychlobrzda, centrál stop).
Celá koncepce dětem seděla mnohem víc než dospělému - čím víc za to taháš, tím lépe to jede.
fulda

Příspěvekod zdeno » pát 20 zář, 2013 7:35 am

trosku jsem hledal a nasel toto. Postudujem a uvidim, kolik toho pochopim ;-)

http://jmri.sourceforge.net/help/en/package/jmri/jmrit/withrottle/UserInterface.shtml
zdeno

Příspěvekod D » pát 20 zář, 2013 9:18 am

Tak jo, nechtěl jsem od tématu ujíždět tímto směrem, ale když už jste to nakousli.

Jirka_US:
Jo, díval jsem se na to. Myšlenka je to dobrá a ovladač se mi líbí. Ale JMRI nemá (nenašel jsem) dořešené propojení s centrálou Roco Z21, většina ostatních připojitelných centrál z nabídky vybízí k propojení pomocí RS232 (COM). Moje počítače už COM nemají, převodníky USB-COM ze zkušenosti nejsou úplně spolehlivé, hodilo by se USB pojítko (kde to seženu?) nebo v případě Z21 Wi-Fi. Pochopil jsem funkci takto:
Ovladač Wii (Bluetooth) - USB klíčenka BT v počítači - počítač, na kterém běží program JMRI se skriptem pro Wii - nějaké pojítko s centrálou - centrála - vlak.

Připojený počítač bych ještě skousl, ale nevím, čím to propojit s centrálou, aby to jelo. V návodu jsem nenašel, zda je to nějak omezeno na počet ovladačů. A úplně jsem nepochopil, kam se zadá ten skript, co určí, které tlačítko má na ovladači co dělat.

BohousP:
Vím, ale 2,4 GHz je základ a nechtěl jsem tu zabíhat do podrobností.

zdeno:
Vyzkoušeli jsme si ovládání jízdy tabletem i telefonem u Z21. Zvyká se na to dobře (bezdrát!), ale naráží to na omezenost daného systému. Tablet se po hodince pronese, na telefon ti někdo může zavolat. Pořád hrozí, že si stiskneš tlačítko pro návrat na domovskou obrazovku nebo vypínač (zámek obrazovky) a přestaneš ovládat vlak, obvykle v nejméně vhodném okamžiku. Také návštěvě svůj telefon asi těžko svěříš, nehledě na otevřenou možnost cokoliv v centrále přeprogramovat (známe zvídavé děti).

fulda:
Pavel mi už odkaz na stránky dával, studoval jsem. Zajímala by mě případná další rozšiřitelnost (další krabička na jiném kanále?). Ale i 8 je dobrý počet, pokud to nevykazuje chyby.

----

Nadhodím jednu kacířskou myšlenku.
Pro ovládání vlaku na modulišti při správně nastaveném dekodéru nepotřebuji ovládat rychlost plynule. Stačí mi tři tlačítka (0 - 40 - 100 %) přednastavené rychlosti, tlačítko změny směru, F0 a třeba F1. Hodí se kontrolka směru a zapnutých funkcí.
D

Příspěvekod BohousP » pát 20 zář, 2013 12:14 pm

D píše:Vyzkoušeli jsme si ovládání jízdy tabletem i telefonem u Z21. Zvyká se na to dobře (bezdrát!), ale naráží to na omezenost daného systému. Tablet se po hodince pronese, na telefon ti někdo může zavolat. Pořád hrozí, že si stiskneš tlačítko pro návrat na domovskou obrazovku nebo vypínač (zámek obrazovky) a přestaneš ovládat vlak, obvykle v nejméně vhodném okamžiku. Také návštěvě svůj telefon asi těžko svěříš, nehledě na otevřenou možnost cokoliv v centrále přeprogramovat (známe zvídavé děti).

Nadhodím jednu kacířskou myšlenku.
Pro ovládání vlaku na modulišti při správně nastaveném dekodéru nepotřebuji ovládat rychlost plynule. Stačí mi tři tlačítka (0 - 40 - 100 %) přednastavené rychlosti, tlačítko změny směru, F0 a třeba F1. Hodí se kontrolka směru a zapnutých funkcí.

Naprostý souhlas. Mobil ani tablet na ovládání kolejiště nechci. Už jsem se o to přel v jiném vlákně s HonzouM. Není nic horšího, když chytrofoun vám chce něco inteligentního oznámit právě v čase, když potřebujete vlak zastavit. Naráz není jak ... :oops: Jedinou výjimku vidím, pokud by to byl jednoúčelový tablet vyhražený jen pro vláčky, nebo už nepoužívaný mobil, pokud možno bez SIM karty. Ale i to jen pro osobu znalou a poučenou !!! Nejlépe jen majitele kolejiště. Žádná návštěva nebo nenechavé děti.

A ořezaný ovládač pro moduliště je také víc než vhodný. Také pro ty návštěvy u domácího kolejiště. Navíc, Fuldova WiFiMouse umí vždy jen jednu lokomotivu, která se mění výměnou "šému". V Napajedlích jsme ji vyzkoušeli a nejlépe ji ovládali děti - neposkvrněné ještě jinými zlozvyky. Jen dva borečkové, zřejmě naučení z televizního ovládače, měli snahu mířit na mašinku anténkou ... :D
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Další

Zpět na Elektrika a elektronika