Novinky H0 2013

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Novinky H0 2013

Příspěvekod greenery » pon 02 zář, 2013 11:16 am

milan ferdián píše:S tím souhlasím,že nejlepší by byl originál výkres a že výkresy se produktem rozcházejí během výroby.Mě spíše mrzí jiná věc.Ještě jednou jsem si prošel ty vizualizace a ony chyby o kterých se zde diskutuje.Jsou viditelné a opět otázka.Proč se na tyto chyby neupozornilo během prohlížení těch vizualic :?

Ale na tu střechu se upozorňovalo už dlouho. A zazněly tu názory - nekritizujte, dokud neuvidíte alespoň fotku.

Moje manželka dělí lidstvo na dvě části - na ty normální a na ty co si kupujou vláčky. Ti normální je občas koupí dětem. Ti postižení za ně utrácí slušný peníz, a ten je třeba obhájit i sám před sebou.
Nemůžu přece připustit aby v mé vlastní vitrině stála nějaká volovina. No jak bych před manželkou vypadal !!!!! :shock: :)

Opět klasika, původní nadšení, že ihned objednám soupravu zchladlo a ze ze zvědavosti a opatrnosti jsem objednal jeden kus a to ještě tak, že si ho nejprve dojdu prohlédnout, žádná pošta.
Někdy mám pocit, že povědomí výrobců o svých zákaznících je velmi nevalné. No co si myslet o člověku, který si hraje s mašinkama :D . Má to kolečka, jezdí to, a dnes dokonce i vrčí a houká..... no co víc si přát
greenery

Příspěvekod Tkadlec Jaroslav » pon 02 zář, 2013 11:32 am

Jo když jim napíše tak odpověď je buď žádná nebo je ,ale s arogancí ,že si svoje budou dělat po svém to už tady bylo i u jiných firem našich ..tak ,že je to k smíchu neli pro pláč nepoučitelní výrobci .
Tkadlec Jaroslav

Příspěvekod Michal Dalecký » pon 02 zář, 2013 11:57 am

Chlapi a jak se vám líbí odstín zelené? Mě to jako vagonová zelená nepřipadá a mohla by být tmavší.
:: H0, DCC, III-IV :: http://www.ambmodely.cz :: http://diskuze.modely.biz
Michal Dalecký

Příspěvekod milan ferdián » pon 02 zář, 2013 12:14 pm

Těžká odpověď.Nový nátěr vypadá jinač,provozní nátěr je jiný a potom ten konečný taky.Jan Kuliš 1999.
Přílohy
Bai.jpg
Kopie - Cai-Bai11.jpg
SZV55115.jpg
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod radeksindy » pon 02 zář, 2013 12:30 pm

Pokud si dobře pamatuji, tak na střechu se zde upozorňovalo, ale opět se ozývalo ať si počkáme na konečný výrobek. A tak ho máme, teda máte :-) Ta traverza nade dveřmi je pro mne velice těžko pochopitelná záležitost. Mezi dveřmi a podhledem je jen velice malá mezera, podhled má prolisy, nad dveřmi je světlo. Čekal bych, že konstruktér proleze vůz shora dolů a naplní jeho detaily alespoň jednu kartu na foťáku. Prostě úlet, ale když se ještě do jedné fotky spojí s tvarem té střechy, tak to vypadá ještě hůř. Pokud se dá střech a sundat, tak jedině dobře, ale odstranění chyby nad dveřmi bez broušení a frézování nepůjde. Nákresy vozu, které tu proběhly jsou dobré do atlasu vozů, ale ne pro stavbu modelu.

Pokud si někdo myslí, že "cizí firmy" by si nic takového nedovolili, tak je to hlavně tím, že většinou nevíte co je na voze špatně (totéž lokomotivy). Hezký příklad je třeba známý krytý vůz G10, který byl snad nejvyráběnějším krytým vozem (přes 120 tis. kusů), každý výrobce modelové železnice ho měl v nabídce a nikdo ho neměl dobře. Až před pár lety přišla BRAWA.
Většinu chyb tvoří "špatné nápisy", ať už je to chyba nebo i záměr výrobce. V konstrukčních záležitostech jednoznačně vede využití jednoho pojezdu pro skupinu vozů nebo jednotlivých dílů (budky, střechy, plošinky atd.). Mezi ty omluvitelnější patří třeba využití jedné skříně pro vůz s brzdou i bez, ačkoli byly rozdílné v malých detailech. Ale výrobce nebude novou skříň uhláku s brzdou dělat jen proto, že měl jinak otočené dva úhelníky na stěně. Ale pravdou je, že podobné chyby jako na tomto modelu Bai, se prakticky moc nevyskytují. U modelu za 60Eur bych musel hodně hledat.
radeksindy

Příspěvekod ReichenbergW » pon 02 zář, 2013 12:54 pm

Odstín jsem už komentoval. Na výkres jsem napsal RAL 6005, tedy by to mělo mít stejný barvy jako např. D 6-1455 od Tilliga (viz pár stránek zpět). Tohle co je teď vypuštěný doufám pevně že nebude finále a že se ještě něco opraví. To bych tu několika měsíční práci pak raději hodil do kýble... :roll:
ReichenbergW

Příspěvekod TommyH » pon 02 zář, 2013 1:29 pm

Pánové, vzhledem k tomu, že se Šikuli úzce spolupracuji sepište prosím někdo konkrétní požadavky na úpravy( nejlépe ve Wordu a pak PDF), co se Vám nezdá a já začnu diskutovat o úpravách přímo s majitelem.Děkuji, mail: hermansk@seznam.cz
TommyH

Příspěvekod vorisekml » pon 02 zář, 2013 1:33 pm

Konečně se taky někdo chytil té barvy. Je příliš hrášková, měla by to být zeleň mechová/mossgrun ral 6005/ jakou používají ostatní výrobci na ČSD modely, to nepůjde dát do souprav Roco/Fleismann. V případě Bai by to tak nevadilo ty se pravděpodobně budou provozovat v samostatných soupravách, ale u služebního to bude jak pěst na oko až se zařadí třeba za "Y" od SachsenModelle/Roco.
Ještě mám obavu o okenní rámy. Z fotek není patrné zda budou správné stříbrné/hliníkové/.
Ta nešťastná střecha by možná šla zachránit potiskem konců ve správném úhlu, bohužel dělicí rovina střecha- kastle bude vidět. Jako nouzové řešení bych to uvítal.
PS: Kolega už ten odstín ujasnil přede mnou...
H0
vorisekml

Příspěvekod milan ferdián » pon 02 zář, 2013 1:48 pm

vorisekml píše:Konečně se taky někdo chytil té barvy. Je příliš hrášková, měla by to být zeleň mechová/mossgrun ral 6005/ jakou používají ostatní výrobci na ČSD modely, to nepůjde dát do souprav Roco/Fleismann. V případě Bai by to tak nevadilo ty se pravděpodobně budou provozovat v samostatných soupravách, ale u služebního to bude jak pěst na oko až se zařadí třeba za "Y" od SachsenModelle/Roco.

Myslíš že ta je správná :?: :mrgreen: Tak je jasné i pro barvoslepého,že jde o zmiňovanou hráškovou barvu. :wink:
Přílohy
Barva_Bai .jpg
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod ReichenbergW » pon 02 zář, 2013 2:31 pm

Majiteli jsem psal už včera hned jak jsem to viděl. NA vozy ČSD se standardně dává RAL 6005. Na střechu je předepsaná 7040. Barvy by tedy měly být jako všechny 4 osobní a služební vozy co jsem dělal pro Tilliga. Vydržte a zbytečně se neplašte, snad se s tím něco provede. Chladná hlava snad vyřeší víc :D
ReichenbergW

Příspěvekod milan ferdián » pon 02 zář, 2013 2:36 pm

ReichenbergW píše:Majiteli jsem psal už včera hned jak jsem to viděl. NA vozy ČSD se standardně dává RAL 6005. Na střechu je předepsaná 7040. Barvy by tedy měly být jako všechny 4 osobní a služební vozy co jsem dělal pro Tilliga. Vydržte a zbytečně se neplašte, snad se s tím něco provede. Chladná hlava snad vyřeší víc :D

A byli ohlídany i formy?Protože v loňské diskusi se poukazovalo,že nemůže být společná forma pro Bai a pro Da (šířky vozů).
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod ReichenbergW » pon 02 zář, 2013 2:46 pm

To já bohužel netuším. Toliko důvěry jsem asi nepojal, takže jak říkám, vůz jsem viděl jen na fotce ve stejný okamžik jako vy...
ReichenbergW

Příspěvekod milan ferdián » pon 02 zář, 2013 2:51 pm

ReichenbergW píše:To já bohužel netuším. Toliko důvěry jsem asi nepojal, takže jak říkám, vůz jsem viděl jen na fotce ve stejný okamžik jako vy...

Rozumím,jen doufejte HO-nulkaři,že to není pravda...
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod greenery » pon 02 zář, 2013 3:14 pm

TommyH píše:Pánové, vzhledem k tomu, že se Šikuli úzce spolupracuji sepište prosím někdo konkrétní požadavky na úpravy( nejlépe ve Wordu a pak PDF), co se Vám nezdá a já začnu diskutovat o úpravách přímo s majitelem.Děkuji, mail: hermansk@seznam.cz

díky za odezvu, hned využívám. Nevím co se s čím dá udělat, nejsem strojař, píšu za sebe, tak snad mě ostatní doplní. Beru to jako postřehy nezaujatého oka k modelu a shrnutí toho co tu zaznělo :D (jakže se tomu říká ? - konstruktivní kritika - no fuj velebnosti) a nečiním si nároky na správnost

1. Nezdají se mi proporce vozu ve vztahu ke dveřím. Řekl bych, že B ku D se ve skutečnosti skoro blíží čtverci - dveře, obzvlášť pokud tam není ten trámec, budou značně převýšené. Pokud je správně délka vozu, pak hapruje i vztah A ku B nebo C ku B. To se mi jeví jako nejzásadnější nedostatek - model má jiné proporce (charakter) než skutečný vagon (může být jen můj dojem) anebo existovalo více provedení
2. Zešikmení okapnice u čela vozu - měla by být vodorovně
3. Trámec nade dveřmi - neměl by být
4. Barva vozu

Pokud bude model čistě provedený, bude to i přesto pěkný kousek. Škoda jen, že tato diskuse neproběhla před rokem.
Přílohy
BAI.jpg
Naposledy upravil greenery dne pon 02 zář, 2013 3:28 pm, celkově upraveno 1
greenery

Příspěvekod ReichenbergW » pon 02 zář, 2013 3:54 pm

No to je slovo do pranice. Je to škoda. Víc očí vždycky víc vidí a tak "konstruktivní" kritika je především k tomu aby jsme si my všichni mohli pořídit modely jen co nejlepší. Tak pokud se dá ještě něco zvrátit a umožní to už daná technologie viděl bych to především na tyhle body:

- barva je jasně daná a nemá tedy s konstrukcí modelu co dělat, přesto na ní nezapomenout
- střecha, čelo a bočnice jsou svařeny v jeden celek, tedy na modelu spolu musí lícovat - viz foto. Pokud je střecha samostatný díl, bude vidět jen spára mezi nimi. Jak bude proveden nástřik mezi zelenou a šedou barvou určuje až šablona pro ten který model. Může se tedy stát a určitě se stane, že šedá nepůjde u novějších variant popisu dolů ale bude vodorovná, případně s obloukem stočeným ke střeše. Okap končí cca 30 cm za oknem WC. Dál už není nic než čistý plech.
- okna nástupních dveří jsou malá (úzká)
- ten spodní trámec rámu dveří tam nepatří. To ale znamená "vyhodit" ho z formy (tu doplnit) a protáhnout nástupní dveře až pod pod ten nízký. Včera jsem jim zasílal narychlo upravený obrázek jak by zhruba mělo vypadat.

Taky se mi spoje mezi plechy střechy zdají propadlé - byly svařené k sobě. Ale už mám asi vlčí mlhu před okem. Jinak nevím, dál není vidět.
Každopádně je smutný že se to musí řešit takhle...
Přílohy
Bai upr.jpg
DSCF3525.JPG
ReichenbergW

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)