Funkční dekodér do vagónků

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Za kolik peněz jste ochotni si koupit funkční dekodér pro osvětlení vagónů?

Anketa končí za stř 09 říj, 2013 7:39 pm

Stavebnici (všechny součástky + plošňák) s celkovou cenou do 100,-
8
13%
Hotový dekodér do 100,-
8
13%
Stavebnici s celkovou cenou do 200,-
5
8%
Hotový dekodér do 200,-
23
36%
Stavebnici s celkovou cenou do 300,-
0
Žádná hlasování
Hotový dekodér do 300,-
16
25%
Stavebnici s celkovou cenou do 400,-
1
2%
Hotový dekodér do 400,-
3
5%

Celkem hlasů : 64

Re: Funkční dekodér do vagónků

Příspěvekod Houmr » úte 02 črc, 2013 2:19 pm

fulda píše:Důvodů je několik, jeden z těch, které tě mohou zajímat je, že zimo připouští maximálně 470uF, jinak odrovnáš usměrňovač.

Mě šlo spíš o hodnotu 10000uF v návodu k Zimo. Napětí je jasné, že může být vyšší.
Ono je to hlavně o tom, že ty ultra kondenzátory jsou na 5,5V, už dávno je ale používal R.Wimmer na svém domácím kolejišti, takže taková novinka to není.
"HO" - DCC - III - IV
Houmr

Příspěvekod miroslav lengyel » úte 02 črc, 2013 2:23 pm

fulda píše:
Jojo píše:Ako riešite zber ? Z naprav vagonov?
Jestli je to otázka na mne, tak ano. Jedno kolečko vodivé a druhé izolované a vzadu naopak. Na osičku pak bronzová struna.
Je to jednoduché, ale právě to má ty tendence při drncání poblikávat, proto ta poznámka, že jsem schopnej udělat dekodér kterému to nevadí, ale záleží na rozpočtu.

Jindro ten dekodér s implantovaným kondíkem je super a vzhledem k mé nechuti cokoli pájet je mé nadšení asi i pochopitelné. :lol: Nicméně bych měl ještě jeden prudce inteligentní dotaz. :D Jaké bude zatížení dekodéru?Ptám se,protože jsem z určitých důvodů pořešil osvětlení jedné soupravy tak,že proud z kolejí sbírá pouze jeden vůz a do ostatních je napájení vedeno pře elektrická spřáhla.
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod fulda » úte 02 črc, 2013 2:38 pm

ultracap není žádná novinka, jediné zajímavé je udělat dekodér, kterej ho má přímo "na sobě" a nějak schopně funguje. Taky cena vlastního kondenzátoru není velká, jde o to co se potřebuje okolo.

Co se týče zatižitelnosti, já většinou držím tak kolem 200-300mA, to je dost jak pro ledky, tak pro menší žárovky.

Ale zatím jen teoretizuju, podle ankety do toho asi nemá cenu chodit.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Houmr » úte 02 črc, 2013 2:57 pm

Já bych to nezavrhoval hned na začátku, myslím si, že plno lidem se to rozleží v hlavě a kdo má dost osobních vagonků, tak by to bylo super řešení, takže vydž.
"HO" - DCC - III - IV
Houmr

Příspěvekod fulda » úte 02 črc, 2013 3:26 pm

jo jo, jsem tam nastavil 100 dní na rozhodnutí
fulda

Příspěvekod miroslav lengyel » úte 02 črc, 2013 4:34 pm

Tak pokud mohu mluvit za sebe,tak mně bohatě stačí,když vyrobíš dekodéry pro mě. :lol: Jinak je pro mě použitelný ten dekodér od STE elektronic za 140 kačáků,ale do té soupravy je to slabota,tam bych musel použít něco takového:
http://www.modely.biz/modelova-zeleznic ... 3-0-8-pin/
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod Tkadlec Jaroslav » úte 02 črc, 2013 5:04 pm

pokud bude dekoder hotový do 200kč za kus tak u mě by bylo zapotřebí minimálně 20 kusu tak ,že klidně za to těch peněz litovat nebudu ,pokud dražší tak postupně ..
Tkadlec Jaroslav

Příspěvekod Perna » úte 02 črc, 2013 5:43 pm

jsem ještě hóóóóódně daleko, ale za sebe bych jich do budoucna potřeboval tak 20. :-)
raději budu souzen dvanácti, než nesen šesti.
Perna

Příspěvekod chameleon » úte 02 črc, 2013 7:37 pm

Taky bych bral ty s kondicionérem :wink: cca 10-15ks
chameleon

Příspěvekod zdeno » úte 02 črc, 2013 7:46 pm

a pouziti akumulatoru uz nekdo zkousel ?
zdeno

Příspěvekod BohousP » úte 02 črc, 2013 8:01 pm

zdeno píše:a pouziti akumulatoru uz nekdo zkousel ?

to je o hodne komplikovanejsi, napr. zname problemy:
1.) regulace nabijeni/dobijeni,
2.) ochrana proti prebijeni
3.) vypinani osvetleni, pokud prestanes s vagonem jezdit (a chces zhasnout)
atd. ... :(
kondenzator to bez problemu vyresi ... :) Jen je potrebna dostatecna kapacita a napeti. A samozrejme, nespalit 80% energie na odporech ...
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod jirkan » úte 02 črc, 2013 8:24 pm

No pokud se bavíme o kondenzátoru ve spojení s digitálem a funkčním dekodérem, tak problém 3 asi padá. A myslím, že akumulátory (aspoň některé) jsou na přebíjení docela necitlivé. A otázka omezení nabíjecího proudu resp. odpojení celého systému se snad u power packů s kondenzátory řeší taky?
Jinak použití akumulátorů jako power pack (ovšem pro lokomotivy) jsem viděl u US modelářů několikrát....
jirkan

Příspěvekod fulda » stř 03 črc, 2013 7:30 am

BohousP píše:
zdeno píše:a pouziti akumulatoru uz nekdo zkousel ?

to je o hodne komplikovanejsi, napr. zname problemy:
1.) regulace nabijeni/dobijeni,
2.) ochrana proti prebijeni
3.) vypinani osvetleni, pokud prestanes s vagonem jezdit (a chces zhasnout)
4) akumulátor se dost těžko vejde do eNka :mrgreen:
fulda

Příspěvekod Radek Strnad » stř 03 črc, 2013 9:55 am

Osvětlení s akumulátorem dělá pro TT německý výrobce Koch.Na první pohled nic složitého http://kyklop68.rajce.idnes.cz/Cey .Ale je to jen osvětlovací plato,bez dekodéru.Mám je už asi 5 let a funguje to dobře.Ale svítí to pořád a po vypnutí proudu dost dlouho.Stačil by magnetický vypínač(viděl jsem to na burze u p.Žitného) a problém nechtěného svícení by byl vyřešen.Pokud ale bude schopen někdo vyrobit levný a spolehlivý dekodér nebo celé plato(něco jako LT10 od Kuehna),tak by to bylo asi efektnější řešení.
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod Ossi » stř 03 črc, 2013 8:28 pm

Též přispěji do tématu. Do vozů, kde stačí pouze rozsvěcet vnitřní žárovkové osvětlení, používám dekodér DPR1 fy STE eletronic. Horší je to ovšem s vozy, které jsou vybaveny koncovými světly a zářivkovým osvětlením. Tam by se jednoduchý dekodér náramně hodil. Stačil by uspořádaný tak, že by dva na sobě směrově závislé výstupy byly ovládány jedním tlačítkem MM (konce),třetí a čtvrtý výstup by byly nezávisle ovládány dvěma dalšími tlačítky na MM (poloviční a plné osvětlení salonu). Na těchto dvou výstupech by se hodil přepínatelný efekt "tvrdé rozsvícení žárovek /startování zářivek. Zatížitelnost by stačila bohatě 100 mA na výstup. Takový dekodér v ceně okolo 250 Kč by šel zajisté na odbyt. Osvětlovací plata od Kuehna LT (LH) 10 jsou sice pěkná, ale drahá a stejně tak i F060. U té se navíc kolikrát nevyužijí ani všechny výstupy a proudová zatížitelnost je pro pár LEDek předimenzovaná. Za cenu okolo šesti stovek raději koupím dekodér pro lokomotivu. Navíc na Kuehnech není efekt startující zářivky. Nějaké stroboefekty, americké blikání a pod. jsou podle mě v českém vagonu na pendrek.
Otázka okolo snímání proudu z kol je také případ. Že to jde, (mluvím o vozech TT) ukázal Kuehn a Schirmer. Sbírá každé kolo a jsou použity nápravy s dělenými osami. Za to u Tilligů, tam spí stejně jako náš ministr zahraničí v demisi :lol: . Ani snaha o přípravu na osvětlení. Na čtyřnápravových vozech sbírá jedna strana podvozku, dvounápravové jsou vůbec bez přípravy. Co mě však dorazilo, byla motorová jednotka Desiro. Tam sbírají na každé straně čtyři kola ze šesti - krajní podvozky (hnací i volnoběžný) jednou stranou, z obou kolejnic sbírá jen středový volnoběžný . Mám dojem, že by bylo záhodno, aby u hnacího vozidla sbírala všechna kola už jenom kvůli indikaci obsazení. Výjimkou jsou běhouny u některých parních mašin, i když Zeuke dokázal u své BR23 sběr proudu z běhounů vyřešit. Zdraví Ossi
Ossi

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi