Též přispěji do tématu. Do vozů, kde stačí pouze rozsvěcet vnitřní žárovkové osvětlení, používám dekodér DPR1 fy STE eletronic. Horší je to ovšem s vozy, které jsou vybaveny koncovými světly a zářivkovým osvětlením. Tam by se jednoduchý dekodér náramně hodil. Stačil by uspořádaný tak, že by dva na sobě směrově závislé výstupy byly ovládány jedním tlačítkem MM (konce),třetí a čtvrtý výstup by byly nezávisle ovládány dvěma dalšími tlačítky na MM (poloviční a plné osvětlení salonu). Na těchto dvou výstupech by se hodil přepínatelný efekt "tvrdé rozsvícení žárovek /startování zářivek. Zatížitelnost by stačila bohatě 100 mA na výstup. Takový dekodér v ceně okolo 250 Kč by šel zajisté na odbyt. Osvětlovací plata od Kuehna LT (LH) 10 jsou sice pěkná, ale drahá a stejně tak i F060. U té se navíc kolikrát nevyužijí ani všechny výstupy a proudová zatížitelnost je pro pár LEDek předimenzovaná. Za cenu okolo šesti stovek raději koupím dekodér pro lokomotivu. Navíc na Kuehnech není efekt startující zářivky. Nějaké stroboefekty, americké blikání a pod. jsou podle mě v českém vagonu na pendrek.
Otázka okolo snímání proudu z kol je také případ. Že to jde, (mluvím o vozech TT) ukázal Kuehn a Schirmer. Sbírá každé kolo a jsou použity nápravy s dělenými osami. Za to u Tilligů, tam spí stejně jako náš ministr zahraničí v demisi

. Ani snaha o přípravu na osvětlení. Na čtyřnápravových vozech sbírá jedna strana podvozku, dvounápravové jsou vůbec bez přípravy. Co mě však dorazilo, byla motorová jednotka Desiro. Tam sbírají na každé straně čtyři kola ze šesti - krajní podvozky (hnací i volnoběžný) jednou stranou, z obou kolejnic sbírá jen středový volnoběžný . Mám dojem, že by bylo záhodno, aby u hnacího vozidla sbírala všechna kola už jenom kvůli indikaci obsazení. Výjimkou jsou běhouny u některých parních mašin, i když Zeuke dokázal u své BR23 sběr proudu z běhounů vyřešit. Zdraví Ossi