Moduly OstraMo

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Moduly OstraMo

Příspěvekod Dan Buchtela » stř 19 čer, 2013 6:59 pm

Ahoj Cipísku, moc pěkný modul. Jediná drobná nesrovnalost, podle fotek se mi zdá štěrkové lože nepřirozeně široké. Fotky samozřejmě mohou klamat...
Dan Buchtela

Příspěvekod Mcx » čtv 20 čer, 2013 4:40 am

Ještě k postupu a lepidlu, něco proběhlo jen emaily - asi většina používá Duvilax LS 50 na dřevo, který po zaschnutí zprůhlední (stejně jak lepidlo Herkules) a má sametový lesk. Já nepoužívám podklad hlíny pod flokování, přece jen těch míst, kde je tráva tak řídká, že je vidět hlína, v mé modelované krajině moc není a navíc se základní plochou natřenou tmavě hnědým Balakrylem (základní látka Dukol z Borsodchemu je stejná :D) přetřu během pár minut Duvilaxem - něředěným, nemusím nic prolívat.... trochu zrychlení . Na takový základ pak dávám tenkou vrstvu hnědých floků 2mm.
Ale k čemu jsem se chtěl dostat - jednou jsem omylem použil Duvilax na lepení obkladů - ten po zaschnutí je mléčně průhledný a dost mi pokazil vzhled, následné přeflokování (nechtěl jsem tam mít velmi hustou trávu) to zlepšilo jen částečně a tak jsem použil technologii odzkoušenou z foliáží a to přesypávání různě osátou hlínou a následný zástřik (jen zafixování) ředěným lakem matným Sportakryl (toto již hodně let používáme u zašterkování bez přidávání detergentu - Jar a podobné, protože tyto laky, Balakryly.... již detergent obsahují), stříká se mechanickou fixirkou. výsledek byl skvělý, na hlínu již další Duvilax nepřišel a ponechala si původní vzhled.
Stejný postup jsem již použil na x místech na Moravě, přikládám jak to vypadá na dvou malých modulech - přechodové B-E. Na Moravě nafotím.

Obrázek
Mcx

Příspěvekod Mcx » pát 21 čer, 2013 4:10 am

Ještě bych doplnil k zastřikávání Sportakrylem, jde ho použít na dosypávání do jakéhokoliv povrhu - prachu, štěrku - i opravy, nezmění vzhled povrchu. Takž všechna sypaná nástupiště, i postupné dosypávání .. je děláno výhradně takto.
Mcx

Příspěvekod TomBart » pát 21 čer, 2013 11:25 am

Mcx píše:Ještě bych doplnil k zastřikávání Sportakrylem, jde ho použít na dosypávání do jakéhokoliv povrhu - prachu, štěrku - i opravy, nezmění vzhled povrchu. Takž všechna sypaná nástupiště, i postupné dosypávání .. je děláno výhradně takto.

no, to je prvda. Sportakryl jsem na základě zde získaných rad použil jednou a pak jsem to nějak dal stranou. Zkusím to s tím znovu. Nějak jsem na to úplně pozapomněl. Mechanická fixírka = běžné rozprašovače?
TomBart

Příspěvekod Mcx » pát 21 čer, 2013 2:46 pm

Jo, jo normální mechanický rozprašovač, my jsme kdysi koupili hromádku od T.Poláka, ono to má omezenou životnost, teď mám v lahvičce romíchaný Sportakryl už půl roku, nasazenou "krytku" v které je voda a zatím to nezaschlo, včera jsem sypal hlínu a zastříkával. Ale jinak jakýkoliv, pokud možno jemně rozprašující.
Mcx

Příspěvekod Mcx » pát 21 čer, 2013 4:37 pm

Možná tam ještě mělo padnout to, že se nejprve sype suchý materíál - hlína, písek, uhlí, štěrk.... a pak se do toho stříká ředěný Sportakryl, pokud není výsledek uspokojivý tak se dosype a znovu přestřik místa kde bylo dosypáno, nevzniknou žádné mapy, fleky... nemění se barva materiálu pouze se trochu potlačí jemný prach - konečně jak jinde při překrytí lakem. Povrch zůstává matný. Pouze při velmí silné vrstvě - kaluži laku vznikne na tamvých předmětech lehké zmléčnění, dá se tomu zabránit odsátím takového místa hadříkem.

Lehce hlínou přesypaná louka nad tratí
Obrázek

louka pod tratí, při pohledu zešikma to moc není poznat, že je lehce sypnutá hlínou, ale zabrání to případném lesku Duvilaxu, při určité úhlu osvětlení
Obrázek

detail na louku pod tratí s lehkým hliněným dosypem
Obrázek

nástupiště v Lipové , zde byla první vrstva prachu sypaná do hnědého Balakrylu, po zaschnutí se na sucho dosypával podle potřeby další se zátřikem Sportakrylem, "zábradlí" bylo sázeno tři roky po nástupišti a dosypáváno hlínou a jemným štěrkem do foliáže a zase přestřik Sportakryl, bez jakýchkoliv map
Obrázek

ještě jednou Lipová, včetně nedokončené cesty - zaválcovaný suchý materiál a přestřik Sportakryl, keře jsou miniNatur
Obrázek
Mcx

Příspěvekod Mcx » ned 23 čer, 2013 7:12 pm

Drobné doplnění na dílu A odbočky Morava

Obrázek
Mcx

Příspěvekod Mcx » ned 23 čer, 2013 7:21 pm

Měřil jsem sílu vlákna Polákových floků - naměřil jsem 0,06 až 0,08 mm tedy cca 5-7 mm v reálu, což pro velikost H0 je zcela OK, délka 6 mm je 52 cm v reálu, to je průměrně vysoká nesečená tráva. Floky 2 mm jsou pro H0 taková posečená tráva (ne anglický trávník či fotbalové hřiště), tedy například posečená či spasená pastvina.
Mcx

Příspěvekod Mcx » pon 24 čer, 2013 7:34 pm

Tak jsem se vrátil zpět k okraji lesa, trochu jsem ho modifikoval, ale ještě budu muset upravit mezeru mezi stromy a keři. Jinak je to všeho směs od keřů miniNatur, přes maliní Model Scene - zasypané listím Polák a různé kvetoucí byliny Polák. Ještě stále tomu něco chybí...., jinak je tam všude vidět lepidlo a vzadu v trávě bylo flokováno tam je taky čerstvé.

Obrázek
Mcx

Příspěvekod mlha » úte 25 čer, 2013 7:49 am

chybí tomu hřiby na slunném okraji lesa......,nechal bych to milane víc zarůst na přechodu trávy do lesa,např. v Jeseníkách tak obvyklé kapradiny
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod Mcx » úte 25 čer, 2013 9:15 am

Prorůstání křovin do lesa - nad tím jsem uvažoval, ale nakonec jsem zvolil variantu, kdy na kraji je vysazený mladý les, který svými větvemi až k zemi křoviny a trávu vytlačil mimo les, je to takový ten správný, hustý, s jehličím na zemi.... není jich tam málo v tomto stavu a odpovídá to velikosti vysazených stromů, smrkové monokultuře a jejich hustotě vysazení. Sice to neodpovídá stavu svahu nad odbočkou Morava (ale já nejsem dogmatik a nechávám si vždy volnou ruku pro tvorbu), tam je smíšený neudržovaný les. No a já tam budu mít smrkovou monokulturu 8) .
Mcx

Příspěvekod radeksindy » úte 25 čer, 2013 9:51 am

Moc pěkný, rád se sem chodím koukat jak to pokračuje.
radeksindy

Příspěvekod Myšpulín » úte 25 čer, 2013 3:14 pm

Mcx píše:... Ještě stále tomu něco chybí ....

Zírám sice s bradou u kolen, ale pokud můžu, asi toto. Nevím jak v Jeseníkách, ale tady v Podkrkonoší není do lesa vidět. Stromky se většinou dotýkají větvemi a taky jsou před nimi vytlačené nějaké drobnější plevelné listnáče, jako břízky, osiky apod.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod Mcx » úte 25 čer, 2013 4:22 pm

Ano, tak se to časem na mnohých okrajích lesa stane. Ale výška použitý stromů hovoří o tom, že minimálně krajní řada stromů je mladá a tak se svým vzrůstem a hustotou většinou náletovým dřevinám ubránila, takže zástává ta část "před lesem", tam je moje "pohádka" takto - je tam něco náletu - zatím výšky keřů a maliní, směrem k trati je jednou ročně sečené těsné okolí tratě. I v dávné minulosti se na některých místech jednou ročně - ručně kosou sekly příkopy, svahy, pokud je neseklo místní obyvatestvo jako potravu pro zvířectvo.
Jinak jsem stromy trochu přeskládal a zahustil, vypadá to tak lépe. Nějaké foto připravím.
Mcx

Příspěvekod Mcx » úte 25 čer, 2013 5:53 pm

Takže jsem poskládal celý "les", někde se to ještě bude upravovat, ale velké změny by již neměly nastat. Jako další se bude řešit okraj lesa.

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Mcx

PředchozíDalší

Zpět na Moduly