LocoNet - pravda a mýty

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

LocoNet - pravda a mýty

Příspěvekod HonzaM » sob 08 čer, 2013 8:44 pm

Rozhodl jsem se založit toto téma, protože mám dojem, že se o LocoNetu často šíří různé mylné informace. Jednu tady vyvracel v jiném vláknu Radek Šindelář, který podle mne patří mezi nejlepší znalce tohoto protokolu, tedy tvrzení že není veřejně dostupný. Ve zmíněném vláknu se lze také dočíst názor, že je třeba dovést signál LocoNetu ke každému prvku. To je pravda, jenže to není tak, že by bylo nutné z nějakého centrálního bodu vést kabel ke každému prvku, LocoNet umožňuje napojování prvků jeden za druhým, kabel vede k jednomu, od něj k dalšímu, od něj k dalšímu, atd. Každý prvek má dva připojovací konektory, do jednoho se zapojí přicházející a do druhého odcházející kabel (není třeba se starat do kterého má být připojen přicházející a do kterého odcházející). Celým jakkoli složitým kolejištěm tedy může procházet jediná sběrnice. Výhodou LocoNetu ale je, že je možné jej kromě uvedeného způsobu zapojení kdekoli větvit, a kdekoli je k němu možné kromě prvků připojovat i ovladače, bez ohledu na to, kde je centrála. Já mám o LocoNetu jen "uživatelské" informace a budu rád, když zde odborníci k této problematice uvedou víc, třeba jaké má přednosti ve srovnání s řešením s rozvodem DCC, odděleným zpětným hlášením a odděleným rozvodem pro ovladče, a jaké omyly se o něm (často ne záměrně) šíří.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Re: LocoNet - pravda a mýty

Příspěvekod fulda » ned 09 čer, 2013 11:37 am

HonzaM píše:Rozhodl jsem se založit toto téma, protože ...

Co takhle udělat celou skupinu pouze pro LocoNet?
Sice má Loconet u nás zhruba Tři uživatele (z čehož ten kterej tomu opravdu rozumí, tak sem skoro nepíše), ale témat už tady je roztaháno.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Rudolf » ned 09 čer, 2013 1:13 pm

Loconet používá daleko víc lidí než si myslíš, to že sem o tom nepíší nic neznamená.
Rudolf

Příspěvekod BohousP » ned 09 čer, 2013 1:44 pm

Také bych se přikláněl k názoru, aby pro Loconet bylo založeno samostatné vlákno. Třeba i s dalším dělením ... Toto je asi třetí nebo čtvrté vlákno se zhruba stejným obsahem za poslední měsíc. Bohužel, v mnoha z nich místo seriozních argumentů jsou z obou stran pouze smyšlenky. Dost často se také setkávám s názorem LocoNet=Digitrax, což už vůbec není pravda. Je rozdíl mezi protokolem a výrobcem, byť výrobce tento protokol používá. Ale nepleťme si pojmy a zejména nemystifikujme neznalé ... :(
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod HonzaM » ned 09 čer, 2013 3:58 pm

BohousP píše:Také bych se přikláněl k názoru, aby pro Loconet bylo založeno samostatné vlákno. Třeba i s dalším dělením ... Toto je asi třetí nebo čtvrté vlákno se zhruba stejným obsahem za poslední měsíc. Bohužel, v mnoha z nich místo seriozních argumentů jsou z obou stran pouze smyšlenky. Dost často se také setkávám s názorem LocoNet=Digitrax, což už vůbec není pravda. Je rozdíl mezi protokolem a výrobcem, byť výrobce tento protokol používá. Ale nepleťme si pojmy a zejména nemystifikujme neznalé ... :(

Jedním z důvodů proč jsem se rozhodl toto samostatné vlákno založiit je právě jasné oddělení diskuse o LocoNetu od Digitraxu, který je dnes pouze jedním z výrobců (je ale jeho autorem). V ČR se lze s LocoNetem setkat u Uhlenbrocku, PIKO, Miniboxu, nejnověji pak u Roco Z21. Jeho většímu rozšíření bránila absence dostatečné nabídky průmyslově vyráběných komponent i ignorování ze strany českých malovýrobců. Bude jen dobře, když se zde všechny smyšlenky a omyly uvedou na pravou míru.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod radeksindy » ned 09 čer, 2013 7:24 pm

Podobné diskuze přispívají vytváření a šíření mýtů asi nejvíc. Asi nejlepší službu LocoNetu uděláš tím, že je nebudeš zakládat.
radeksindy

Příspěvekod HonzaM » ned 09 čer, 2013 9:30 pm

radeksindy píše:Podobné diskuze přispívají vytváření a šíření mýtů asi nejvíc. Asi nejlepší službu LocoNetu uděláš tím, že je nebudeš zakládat.

Máš pravdu, také vidím, že při způsobech některých diskutujících, jimž jde jen o prosazování vlastních zájmů, bez ohledu na objektivní skutečnosti nelze dosáhnout toho, aby se skuteční zájemci dostali k relevantním informací. Jsi možná jediný nebo minimálně jeden z mála v ČR, který LocoNet opravdu zná. Napiš proto tady prosím, kde zájemci mohou patřičné informace najít, pokud možno v češtině, aby to pomohlo i těm, kdo cizími jazyky nevládnou. Někde snad existuje zdroj, kde takové informace zájemci najdou.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod zdeno » pon 10 čer, 2013 10:30 am

radeksindy píše:Podobné diskuze přispívají vytváření a šíření mýtů asi nejvíc. Asi nejlepší službu LocoNetu uděláš tím, že je nebudeš zakládat.

dobre napisane a zjistuji, ze mas asi pravdu. Potom by si kazdy zajemce mel najit sveho guru a obracet se jen na nej. Tech, kteri si mysli, ze neco umi je spousta a delaji Loconetu medvedi sluzbu. Abych pravdu napsal, tak za celou dobu, to je asi 13 roku, jsem nenasel nikoho, kdo by mel zajem neco zkouset nebo nad tim premyslet. Zajemcu je spousta, ale pokud mu napisi, aby si precetl normy a teprve potom mi napisal cemu nerozumi, tak tim to vetsinou skoncilo.
Je problem, ze kazdy, kdo umi zapojit layout do funkcniho stavu, se povazuje za znalce Loconetu ;-)
---
Kdysi jsi sliboval, ze prelozis Digitrax personal edition normu, ale taky jsi to zabalil a vykaslal se na to. Mozna, prave tato norma by rozvoji Loconetu pomohla nejvice. I kdyz pravdu napsat, je to hodne skratkovite a neznalemu utikaji souvislosti.
zdeno

Příspěvekod mizl » pon 10 čer, 2013 5:59 pm

zdeno píše: .... Zajemcu je spousta, ale pokud mu napisi, aby si precetl normy a teprve potom mi napisal cemu nerozumi, tak tim to vetsinou skoncilo.

Já vím, že to co teď napíšu je alibizmus a nešvar všech. Nicméně jak je známo "Člověk je tvor líný a pohodlný" . Pokud existuje přímá a snadná možnost tak jí využije. Je snazší se zeptat než hledat. S toho vyplývá, že je těší hledat když nevím co hledat. Pokud zájemce navedeš na nějakou normu a ještě ke všemu v cizím jazyce, okamžitě se to projeví na zájmu o informace. Navíc co si budeme nalhávat, normy jsou ve většině případů pro neznalé nesrozumitelné a "nelidsku" řečí napsané.

zdeno píše: ... I kdyz pravdu napsat, je to hodne skratkovite a neznalemu utikaji souvislosti.

Nevím jak je norma naspána srozumitelnou řečí. Ale pokud tu to problematiku převedu do roviny právního oboru, tak je vždy sepsán zákon a vzápětí je sepsán výklad zákona srozumitelnou a lidskou řečí. Možná by nebylo naškodu něco takového vytvořit. Chápu, že takový úkol není na týden a bude trvat spoustu času než se zpracuje. Ale bylo by to určitě přínosem a k věci.

Michal
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
mizl

Příspěvekod zdeno » pon 10 čer, 2013 6:30 pm

Ty normy jsou poměrně velike a souvislostmi to jeste nabobtna do extremu. Navic, muj osobni problem je anglictina, kterou umim vyslovene pasivne a to jeste s pomoci Google. Jak se poznam, tak urcite bych tam delal chyby, za ktere by si mne puristi vychutnali ad absurdum. Podle mne je norma celkem konzumovatelná, ale problem delaji vyjimky, zpetna kompatibilita a veci, co kazdy vi, jen ja ne ;-)
zdeno

Příspěvekod radeksindy » pon 10 čer, 2013 6:41 pm

Kdysi jsi sliboval, ze prelozis Digitrax personal edition normu, ale taky jsi to zabalil a vykaslal se na to.

Už dávno přeložená je, kdo chtěl ten ji dostal. I tobě jsem ji před lety posílal.

Mozna, prave tato norma by rozvoji Loconetu pomohla nejvice.

XpressNet je k dispozici jen v němčině a angličtině. Mají s tím uživatelé nějaký problém? Pokud nějak rozšířenost souvisí s jazykovými mutacemi, pak nám pomůže akorát překlad do němčiny :lol:

ad HonzaM:

Máš pravdu, také vidím, že při způsobech některých diskutujících,

Tady nejde o způsoby ostatních, ale o tvoje znalosti. Vzpomeň na naší diskuzi ohledně DB150. Bohužel článek, který si třeba napsal tady

http://www.honzikovyvlacky.cz/2012/04/0 ... -digitrax/

je plný takových nepřesností, že by bylo lepší ho smazat. Namátkou jsem si vybral dva posobě jdoucí odstavce ...

Základem každého DCC systému je vždy centrála. Digitrax má v sortimentu centrálu označenou DCS 100 s výstupním proudem do 5 A a DCS 200 s výstupním proudem do 8 A. Nově se v nabídce objevila ještě centrála DCS50 Zephyr. Je kombinací centrály, ovladače a boosteru s výstupním proudem 2,5 A.

Když pominu tvoje dělení vyrobků Digitrax, tak DCS50 Zephyr byla novinkou v nabídce koncem 90.let, ale ne dnes. Navíc už v době psaní tvého článku (2. pol 2012) se nevyráběla a od roku 2010 je k dispozici DCS51 s max. výstupním proudem 3A.

Dále jsou v nabídce boostery (zesilovače signálu pro napájení kolejí) DB 150 s výstupním proudem 5 A, který může alternativně sloužit i jako samostatná centrála (našel jsem pouze dvě omezení proti DCS 100 – při programování nelze přečíst naprogramované hodnoty a lze připojit maximálně 22 ovladačů).

To že má DB150 22 slotů neznamená, že se k ní dá připojit 22 ovladačů.

Dalším boosterem je DB 200 s výstupním proudem 8 A (ten jako centrálu použít nelze). Ve funkci boosterů lze jednoduchým přeprogramováním používat i centrály DCS 100 a DCS 200.

Možná bysme měli napsat do Digitraxu a říct jim, ať si opraví manuál na straně 31. DCS100 a DCS200 nejsou totiž určeny pro provoz jako samostatné zesilovače. Důvodů je mnoho, mimochodem proto, že nemá vnitřní galvanické oddělení. Proto začal Digitrax nově nabízet DB200 OPTO.

Takže jestliže jsem už kdysi Zdenovi říkal, ať nepíše k LocoNetu žádné články, že mu tím hodně prospěje, tak tobě to doporučuji dvojnásobně. 8)
radeksindy

Příspěvekod PaMi » pon 10 čer, 2013 6:52 pm

Má někdu tuto knihu: http://www.digitrax.com/products/digitr ... /big-book/ ?
Je to pouze a jenom o produktech Digitrax anebo jsou tam i obecné popisy? Stojí za tu pětistovku?
-- TT -- ČSD -- Jenom pro radost -- TrainController 8.0 Gold -- Moduly
PaMi

Příspěvekod HonzaM » pon 10 čer, 2013 7:07 pm

K příspěvku od radeksindy: Máš úplnou pravdu, měl jsem být v některých vyjádřeních opatrnější a nepsat nic, čím bych si nebyl absolutně jist. Teď se snažím vyhýbat všemu, kde nemám jistotu a rozhodně se nepouštím do technických detailů. Ale právě proto doufám, že informace dostanou modeláři od Tebe a dalších odborníků, třeba zrovna tady. Informovanosti o LocoNetu a jeho rozšíření určitě nepomůže, když se o něm nebude vůbec nic publikovat. Tím spíš, že je na českém trhu další centrála, která ho podporuje (mám na mysli Roco/Fleischmann Z21).
Naposledy upravil HonzaM dne pon 10 čer, 2013 7:40 pm, celkově upraveno 1
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod zdeno » pon 10 čer, 2013 7:27 pm

radeksindy píše:Kdysi jsi sliboval, ze prelozis Digitrax personal edition normu, ale taky jsi to zabalil a vykaslal se na to.
Už dávno přeložená je, kdo chtěl ten ji dostal. I tobě jsem ji před lety posílal.

Tak to urcite ne, vsak jsme si nedavno pisali, ze to jeste nemas dodelane a odvsivene.
Navic bych si to urcite pamatoval a nelouskal to pomoci slovniku, kdyz jeste nebyl Google.
Takovou vec bych si vazil a ocenoval pri kazde prilezitosti a zcela urcite bych si to nenechal jen pro sebe.
zdeno

Příspěvekod Jirka_US » úte 11 čer, 2013 3:35 am

to PaMi:
tu knihu používám, mně vyhovuje. Je tam i obecný popis, ale "řešení" pouze s výrobky z nadpisu. Doporučuji se podívat na amazon, kde je možnost náhledu dovnitř knihy a ještě ji tam mají levnější. Jestli ty peníze stojí zato si nedovolím hodnotit...

radeksindy píše:
To že má DB150 22 slotů neznamená, že se k ní dá připojit 22 ovladačů.

Kolik se tedy dá připojit ovladačů k DB150? Protože tak jak je to v napsáno v návodu, tak bych řekl, že to možné je. Předem podotýkám, źe mně jde o to číslo, nikoliv jestli je to v návodu správně.
Jirka
Jirka_US

Další

Zpět na DCC v praxi