Výťah - vitrína + skryťák

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Výťah - vitrína + skryťák

Příspěvekod Ferda » pát 31 kvě, 2013 12:44 pm

Jiri Dvoracek píše:Mozna by pak nebylo od veci udelat na druhe strane vitriny vratnou smycku pro otaceni souprav. Ale to video z Nemecka je fakt super :) :wink:

Viděl jsem ještě jedno řešení, ale nemůžu to znovu najít.
Mělo ty paternostery 2. Zvlášť pro soupravy a zvlášť pro mašiny. Ovládaly to krokové motory. Nemělo to smyčku, ale celá část s mašinama se dala otočit. Něco jako poschoďová točna.

Ps. Jirko četl jsi SZ?
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod chameleon » pát 31 kvě, 2013 1:25 pm

Ale stačil by na to jeden - akorát na druhé straně výtahu přidat pevnou kusou kolej. Aby se mašina ve výtahu odpojila -> dojela na kusou -> výtah sjel na volnou kolej -> loko přejede přes výtah do kolejiště -> výtah se vrátí se soupravou -> mašina najede k soupravě do výtahu :wink:
chameleon

Příspěvekod jafobe » pát 31 kvě, 2013 3:53 pm

jedno video k tématu je zde http://www.youtube.com/watch?v=i2q5BrO1CSs zhruba v čase 5:30
jafobe

Příspěvekod Jiri Dvoracek » pát 31 kvě, 2013 4:34 pm

chameleon píše:Ale stačil by na to jeden - akorát na druhé straně výtahu přidat pevnou kusou kolej. Aby se mašina ve výtahu odpojila -> dojela na kusou -> výtah sjel na volnou kolej -> loko přejede přes výtah do kolejiště -> výtah se vrátí se soupravou -> mašina najede k soupravě do výtahu :wink:

A nebo :) To uz pak zalezi na vkusu kazdeho soudruha :mrgreen: Pokud je misto, tak vratna smycka je rychlejsi :lol:
TT - digital, CD, ZSR a OBB, epocha V a VI, Digitrax a JMRI
Jiri Dvoracek

Příspěvekod juroH0 » ned 02 čer, 2013 7:05 pm

Diky za dalšie odkazy :-)
No ja by som rád výjazd z oboch strán a teda žiadnu slučku, na tú nemám miesto. Skôr by som rád okruh okolo izby a táto výťahová vitrína by slúžila ako "zásobáreň" vlakov. Na protiľahlej strane je to nejasné. Buď tam vložím modulovú NZ. Osikov + nejakú vlečku, nechám len šíru trať, spravím vlečku a lesnú železnicu alebo spravím nejakú stanicu. To sa ešte uvidí. Ktovie či vôbec vitrínu budem realizovať :lol:

Po mechanickej stránke by to mohlo byť takto: http://juroh0.rajce.idnes.cz/Vytah_-_vi ... CN0833.jpg
Koľajnice vyskladané z pásoviny, z vonkajšej strany zvarená. Obe by boli bokmi jedného rámu prišrubovaného na stene. Do drážok by zapadali ložiská upevnené na druhom ráme s vytrínou. Malo by to mať dostatočné tuhosť aby to nekrižovalo a dalo sa cez vitrínu jazdiť.
Pohon by mohol zabezpečovať stieračový motor a závitová tyč, prípadne oceľové lanko.
Ovládanie tlačítkami, stlačím tlačítko a konkrétne poschodie príde k výjazdu. Nápad ošetriť prestrihnutie vagóna sa mi pozdáva, len ešte neviem ako, možno optická závora?
Na náčrte je nakreslených 6 koľají. na Koľaje 1-5 by sa odstavovali súpravy, 6. by bola voľná a slúžila by nato aby sa dalších 5 súprav z odstavných koľají naľavo vedelo dostať na trať.
Dĺžka vitríny zrejme 1200 mm a odstavných koľají 700 mm. Na kratšie lokálkové súpravy postačujúce. Prípadne by sa na odstavných koľajách nachádzala len záťaž pre manipuláky.
H0(e), DCC, epocha II-III
7", 1:4
juroH0

Příspěvekod mizl » ned 02 čer, 2013 7:14 pm

a už jsi vyřešil elektrické ovládání motorku ???? Docela by mě to zajímalo ....

Michal

Ps: analogově ovládaný výtah čtyř pater a jeho logika :
Schema_Vytah_4_Patra.png
Schema_Vytah_4_Patra.png (31.71 KiB) Zobrazeno 6494 krát
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
mizl

Příspěvekod juroH0 » ned 02 čer, 2013 7:33 pm

Nie, elektriku som zatiaľ neriešil. Dala by sa prerobiť tvoja schéma alebo si vymyslím niečo iné. Zatiaľ som sa tomu nevenoval.
juroH0

Příspěvekod mizl » ned 02 čer, 2013 7:45 pm

juroH0 píše:... Dala by sa prerobiť tvoja schéma ...

Uzpůsobit schéma pro 6 pater není nic složitého. Samozřejmě toto schéma zapojení se používalo v ?? 60 - 80 ?? letech minulého století. Dnes by bylo vhodné použít trochu jiné a citlivější ovládání a tím i přesnější zastavení. Nevýhoda uvedeného schéma zapojení je přesnost zastavení, která závisí na nastavení koncových spínačů K1-K4. Motor pracuje s reverzním otáčením a vřazené relátkové logice.

Michal

Ps: Jsem si vědom, že zde budou negativní ohlasy k návrhu elektrického schématu. Nicméně jsem zatím jediný, který zde uvedl praktický návrh. Nepouštím se do teoretických debat, které k ničemu nevedou !!!

Tak, a teď "odborníci" tohoto fóra do mě !!!
mizl

Příspěvekod juroH0 » ned 02 čer, 2013 8:26 pm

Schéma je v pohode, prispôsobiť ide. A ani s presnosťou zastavenia nevidím nejaký problém, pokiaľ vitrína nebude lietať ale pôjde primeranou rýchlosťou. Ak by sa použila trapézová skrutka so stúpaním 4 mm a stieračový motor, ktorý ma na výstupe cca 60 ot. tak v tom problém nevidím. Je to možno pomalé ale malo by to byť dostatočne presné.
juroH0

Příspěvekod mizl » ned 02 čer, 2013 8:37 pm

Co použít převodovou skříňku ?? Obávám se, že stěračový motorek neutáhne váhu skříňky. Nebo použít jako vodící lišty takzvané "DIN lišty" http://cs.wikipedia.org/wiki/Nosn%C3%A1_li%C5%A1ta a ktomu třeba nějaký kladkostroj, aby se ulehčilo motorku ??

Michal

I já uvažuji již delší dobu o možnostech výtahu na kolejišti a proto to mě toto téma velmi zajímá. Přemýšlím i nad ovládáním DCC signálem a připojením na TC.
mizl

Příspěvekod juroH0 » pon 03 čer, 2013 3:30 am

Samozrejme som myslel stieračový motor aj s jeho prevodovkou. Sily má viac než dosť ;-)
a aby to mal ľahšie, tak mám v návrhu ložiská a netrie sa kov o kov. Neviem či je DIN lišta vhodná, čo by si k nej dal ako protikus?
juroH0

Příspěvekod fulda » pon 03 čer, 2013 7:31 am

Já bych se za sebe přikláněl ke dvoum variantám:
  1. přesné snímače a nepřesný motor - tedy třeba buben s lankem jako byl na jednom tom videu a jako používá Pavel Tvrz s tím, že se udělají přesné štěrbinové snímače polohy
  2. Přesný motor a nepřesné snímače - tedy varianta kdy je dejmetomu dole a nebo nahoře "koncák", skříň je na závitových tyčích a posouvají s ní krokáče
Oboje je ale dostatečně vhodné, pokud se provádí řízení elektronicky.
... a vlastně celou dobu uvažuju s přesností potřebnou pro eNko.

Dokud si stavitel nenaplánuje mechanickou konstrukci, nemá moc cenu mu radit s elektronikou.

A elektronika z výtahu je super, ale je opravdu poplatná své době.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Houmr » pon 03 čer, 2013 8:32 am

"HO" - DCC - III - IV
Houmr

Příspěvekod mizl » pon 03 čer, 2013 10:24 am

Ano, uznávám. Elektronika je super věc k řízení motorů. Na druhou stranu profi zařízení je dost drahé k použití na výtah pro vitrínu s modely. naskýtá se jedině vlastní návrh a stavba řídící elektroniky. Ale ruku na srdce ... Kdo ze zdejších uživatelů je schopen celek navrhnout a sestavit ??? ... až na pár výjimek.

Michal
mizl

Příspěvekod fulda » pon 03 čer, 2013 11:10 am

mizl píše:Kdo ze zdejších uživatelů je schopen celek navrhnout a sestavit ??? ... až na pár výjimek.

Já jsem schopen pomoci s tou elektronikou, o mechanice vím jenom jak má fungovat a pokud bych si jí dělal pro sebe, tak bych toho asi byl schopen, ale občas se v návrhu vyskytujou termíny jako: "zajdu za bratránkem a nad flaškou to navrhneme a on pak vysochá" a to se dost špatně replikuje.
Proto se tu snažím alespoň nějak udat směr jak taková spolupráce mechaniky a elektroniky má vypadat. Pokud se někdo rozhodne použít relátkovej automat, kterej je na první pohled strašně logickej a jednoduchej, tak se neurazím, jen říkán, že dnes není rok 60 minulého století, takže je rozumné se zabejvat nějakou solidní automatizací.

To máš to samé, jako tvorba uživatelského rozhraní. Já jsem obecně člověk typu "display + klávesnice", takže bych takhle i ovládání koncipoval, ale takové ovládání třeba na 100% nepřijme můj otec. Proto mám mnohem raději, pokud někdo udělá představu a já jí jen zhmotním.
Já bych to třeba udělal celé jako DCC dekodér s rozhraním vhodným pro TCO, ale jakmile to tady napíšu, tak se ozve 20 lidí, že je DCC na příslušenství pitomost a tím se zazdí celá původní myšlenka.

Takže, pokud někdo bude schopnej udělat mechaniku, rád mu pomohu a pak mnohem raději pomohu s elektronikou, pokud o to ten někdo bude stát a bude to rozumná elektronika.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště