Zamračená v H0 od MTB

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Zamračená v H0 od MTB

Příspěvekod vvitty » sob 16 bře, 2013 11:46 pm

nejak se mi tam ta cisla pomichala, dekuji :)
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod kubulak » ned 24 bře, 2013 5:05 pm

Tak mam k MTB Zamracene prvni kritickou poznamku, a to, ze se mi odmita spojit s casti vozu :(
Jmenovite plosinaky Nd od Roco. Pouzivam kinematiku Fleischmann, to same co napr. kolega Shimi.
Vuz a loko jsou o sebe pevne oprene narazniky, ale sprahlum chybi malinky kousek, aby do sebe zaklesla.
Neco je o desetinu mm jinak nez ma byt. Bud kinematika kouka ven o kousek min nez je treba, nebo naopak narazniky jsou moc dlouhe.

Nepredpokladam ze by to melo spatne Roco (se vsemi ostatnimi loko se ty vozy spojuji bez problemu - ale je pravda, ze vsechny ty ostatni loko jsou od Roco..)

Zkusil jsem zbrousit celni plochu narazniku, ale nestaci to, a vic uz brousit nemuzu, uz takhle je ta plocha narazniku tenka jak list papiru.

Jdou z Barci narazniky nejak setrne vyndat? Ze bych je "zkratil" ..
HO, CSD epocha IV, DCC
kubulak

Příspěvekod vvitty » ned 24 bře, 2013 6:52 pm

Staci vytahnout... jsou jen nasazene.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod Sandy » pon 25 bře, 2013 3:08 pm

Koupil jsem si zamračenou od MTB. DPS má rozhraní Plux22.
Osadil jsem ji dekoderem ZIMO 630P Plux16. Při osazení dekoderem s Plux22 je možné ovládat horní reflektor samostatně funkcí F3.
Pokud mi mé chabé znalosti DCC stačí, tak ta je u Plux22 na pozici 2 (tedy mimo konektory u Plux16) . V případě Plux16 je F3 na pozici 13 (pozice 15 u Plux22). Je možné "vytáhnout" F3 z dekoderu a zapojit jí do příslušné pozice v DPS. A jak to nejlépe udělat.
Sandy

Příspěvekod loscarlos » pon 25 bře, 2013 3:36 pm

no já jsem pro změnu zase pořídil toto:
http://www.doehler-haass.cz/lokomotivni ... 50/dhp253/
Je trochu problém sehnat 22 pinový konektor s roztečí 1,25. Nakonec jsem to vyřešil (narychlo sehnal) jednořadé a trochu bastlil. Nicméně loko jezdí v pohodě a funkce:
F0 - světla dle jízdy; F1- koncová A; F2 - koncová B; F3 - připnutí horní reflektor; F5 - stanoviště. Má totiž jen 6 fcí a tak jsem oželel osvětlení jednoho stanoviště. Nicméně při ceně 533 kč proti 900 kč za roco 22pin mne to skutečně netrápí :-).
Přílohy
konektor.jpg
deska.jpg
HO, už nemodelařím, jen si hraju ....
loscarlos

Příspěvekod D.J.Jemand » úte 26 bře, 2013 8:21 pm

Nevíte, je v plánu i 749.006 v nynější podobě?
D.J.Jemand

Příspěvekod t6791225 » úte 26 bře, 2013 9:02 pm

Těžko říct, co přesně je v plánu či není... Trochu to lze sledovat na stránkách výrobce: http://www.mtb-model.com/pages/product_vypisH0.php
ČSD III./IV. epocha (1956-1975)
t6791225

Příspěvekod Sandy » stř 27 bře, 2013 11:11 pm

Sandy píše:Koupil jsem si zamračenou od MTB. DPS má rozhraní Plux22.
Osadil jsem ji dekoderem ZIMO 630P Plux16. Při osazení dekoderem s Plux22 je možné ovládat horní reflektor samostatně funkcí F3.
Pokud mi mé chabé znalosti DCC stačí, tak ta je u Plux22 na pozici 2 (tedy mimo konektory u Plux16) . V případě Plux16 je F3 na pozici 13 (pozice 15 u Plux22). Je možné "vytáhnout" F3 z dekoderu a zapojit jí do příslušné pozice v DPS. A jak to nejlépe udělat.

Tenhle můj dotaz je asi tak pitomý, že mi nikdo neodpověděl. :roll:
Naivně jsem se domníval, že když propojím pozici 2 na patici DPS (Plux22) s pozicí 13 (což by měla být F3) na dekoderu Plux16, tak by měl jít hlavní reflektor ovládat samostatně. No, bohužel. Smířil jsem se s tím, že hlavní reflektor budu ovládat přes DIP přepínač na desce... :cry:
Trošku mi, jako laikovi, uniká, proč nejsou F3 a F4 u Plux22 a Plux16 na stejných pozicích, ale asi to má svůj důvod.
Sandy

Příspěvekod loscarlos » čtv 28 bře, 2013 6:57 am

důvod to má tento:
http://www.lokopin.wz.cz/digital/maping.htm
Obrázek "plux pohromadě"
doporučuji prostudovat (mnohé jsem pochopil ) :-).
Já jsem to obešel tak, že sice mám 16pin dekoder, ale na vodičích a tudíž jsem si napájel piny kam jsem potřeboval. Jestli máš pevnou patici (neznám zimo) tak zkus vydolovat někde na netu zapojení. Jo a v obalu pod loko je návod, kde jsou docela dobře popsány funkce patice 22. Toho jsem se také držel při zapojování vodičů. Možná to půjde nějak přeprogramovat na jinou klávesu/funkci. To ti ale musí poradit někdo jiný.
loscarlos

Příspěvekod vvitty » čtv 28 bře, 2013 8:27 am

Sandy píše:Osadil jsem ji dekoderem ZIMO 630P Plux16. Při osazení dekoderem s Plux22 je možné ovládat horní reflektor samostatně funkcí F3.
Naivně jsem se domníval, že když propojím pozici 2 na patici DPS (Plux22) s pozicí 13 (což by měla být F3) na dekoderu Plux16, tak by měl jít hlavní reflektor ovládat samostatně. No, bohužel. Smířil jsem se s tím, že hlavní reflektor budu ovládat přes DIP přepínač na desce... :cry:
Trošku mi, jako laikovi, uniká, proč nejsou F3 a F4 u Plux22 a Plux16 na stejných pozicích, ale asi to má svůj důvod.

To je ale z principu spatne, protoze tou F0r jiz neco ovladas a tak "jen" spinas soucasne i reflektor. Na samostatne ovladani potrebujes na dekoderu samostatny pin, nepouzity pro neco jineho.
vvitty

Příspěvekod Sandy » čtv 28 bře, 2013 12:06 pm

No, principielně špatně byl už samotný vznik DCC. Oč jsme byli šťastnější, když nám stačilo vědět, kde je plus a kde je minus a jak se dají sehnat telefonní relé. On ten Murphy má pravdu, když říká, že každá inovace vede ke zhoršení původního stavu. A začátečníkům si dovolím parafrázovat slova klasika:" Nechoďte do digitálu, nechoďte do digitálu nebo se z toho zblázníte!" :roll:

Jinak pokud jde o mne, tak jsem si myslel, že jsem postoupil z digitální doby kamenné minimálně do doby bronzové, když už ne do digitálního středověku! :shock:
Zdigitalizoval jsem už pár starších mašin, do některých jsem i zbastlil DPS na klasickou trojkombinaci osvětlení (poziční světla vpřed, vzad, samostatně ovládaná koncová světla i reflektory). Dekoder Lenz Silver+ s vodiči.
Ale ukazuje se, že člověk nesmí usnout na vavřínech, musí odložit přirozenou lenost a stále si opakovat staré a učit se nové věci. Stránky mpinty samozřejmě znám. Ale vzal jsem je jen na vědomí, aniž bych si je podrobněji prohlédl. Jak má návod více jak jednu stránku, tak jsem líný ho číst...... To se musí změnit!!!!!

Jinak mám dekoder ZIMO MX630P ve verzi "direkt", to znamená pevnou patici. Asi kdybych měl dekoder s vodiči, tak bych býval experimentoval. Ale je problém sehnat přesnou patici s roztečí 1,25 mm.
Schema zapojení Plux16 mám, ale musím se na to podívat s chladnou hlavou. Tím, že jsem si věci předtím pořádně neprostudoval (mám první dekoder s jinou paticí než NEM652), tak jsem se zbytečně vytočil a páchal začátečnické chyby.
Na druhou stranu, možná že začnu pořádat workshopy na téma: "Začátky železničního modeláře, chyby a přešlapy" :oops:
Sandy

Příspěvekod loscarlos » čtv 28 bře, 2013 12:13 pm

já se prosím hlásím :-)

pardon,upraveno
Naposledy upravil loscarlos dne čtv 28 bře, 2013 12:54 pm, celkově upraveno 3
loscarlos

Příspěvekod vvitty » čtv 28 bře, 2013 12:34 pm

prosim prosim ja seminare neohlasoval, to je nejaky sotek :-)

Ad osvetleni - s patici nebo draty, to je jedno, podstatne je ze potrebujes pin ktery je volny a neni vyuzity na jinou funkci. Coz si u Plux16 v modelu nejsem jist (nemam tu ted schema), a nebo jinou funkci nutno ozelet.
vvitty

Příspěvekod miroslav lengyel » čtv 28 bře, 2013 3:21 pm

Vtip je v tom,že si ty složitosti vyrábí modeláři sami :D Na skutečné železnici je běžně k vidění že záloha má rozsvícen hlavní reflektor nebo lze na jedoucím vlaku možno vidět rozsvícená červená světla na mašině. :mrgreen:
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod Sandy » čtv 28 bře, 2013 4:50 pm

miroslav lengyel píše:Vtip je v tom,že si ty složitosti vyrábí modeláři sami :D.... :mrgreen:

No, už jsem to psal výše. Zcela dobrovolně jsme si vymysleli DCC a někteří z nás si v něm dokonce libují......! :roll:
Jinak mně by ke štěstí stačily rozsvícené pozičky podle směru jízdy, možnost samostatně rozsvítit červená světla (v závislosti na směru jízdy - to kdybych náhodou jel jako Lv) a totéž hlavní reflektory (pro efekt na širé trati) :shock:

vvitty píše:prosim prosim ja seminare neohlasoval, to je nejaky sotek :-)
Ad osvetleni - s patici nebo draty, to je jedno, podstatne je ze potrebujes pin ktery je volny a neni vyuzity na jinou funkci. Coz si u Plux16 v modelu nejsem jist (nemam tu ted schema), a nebo jinou funkci nutno ozelet.

Vzhledem k tomu, že jsem byl systémem Plux nepolíben :oops: , tak by mně to bývalo pomohlo. Chybějící "drát" by mi naznačil, že je někde zádrhel.
Sandy

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)