Stavebnica alebo odliatok MUV 69

Stavba a přestavba lokomotiv všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., sco_27

Příspěvekod bindo011 » pon 03 bře, 2008 12:25 pm

sco_27 píše:No ja planujem stavbu MUV ale v H0 do buduca... A motor chcem dat do kabiny a na korbu zeriav alebo len cistu plochu, skrinovu nastvabu som este v zivote nevidel :roll:

Aj ja to tak urobím, do kabíny je to pohodlné a poháňaný bude jeden podvozok.
"N" analog system PIKO MODELLBAHN IV
"HO" analog system MEHANO TRAIN LINE V
bindo011

Příspěvekod Zdenek Valter » pon 03 bře, 2008 12:44 pm

U těhle strojů není až takový problém pohon samotný.
Daleko větší problém je se sbíráním elektrikého proudu !!!!
Vozidla jsou extrémně lehká a balast není kam dát.
Zdenek Valter

Příspěvekod bindo011 » pon 03 bře, 2008 12:50 pm

Zdenek Valter píše:U těhle strojů není až takový problém pohon samotný.
Daleko větší problém je se sbíráním elektrikého proudu !!!!
Vozidla jsou extrémně lehká a balast není kam dát.

Tu by sa to dalo vyrešiť tak, že: do kabíny dáš motor, a čo okolo neho ostane vyplníš závažím. Prednú nápravu dáš kovovú, zo zadu prednej nápravy oprieš pliešky privediaš prúd do motoru, a budeš poháňať prednú nápravu... to ječisto moja úvaha :idea:
bindo011

Příspěvekod sco_27 » pon 03 bře, 2008 2:03 pm

No ja cely ram vyplnim mosadnym plecho masi 3mm, a do kabiny este mozno pride olovo, tak uvidime. Zataial nebolo casu, tak to mozno dnes nakreslim.
sco_27

Příspěvekod bindo011 » pon 03 bře, 2008 2:08 pm

Super, aspoň to budeme robiť dvaja. Ja ho idem urobiť najprv v eNku z plastivych oštičiek, tak ako p. ševcík. uvidíme čo z toho vznikne...Tak držím palce :wink:
bindo011

Příspěvekod Petr Zatrepalek » pon 03 bře, 2008 3:08 pm

Pánové, chystám se dělat mástr na MUVku v HO - ten Čížův odlitek se mi dost hnusí, a tak to raděj zbastlím sám. Zatím to plánuju jako statický model, jestli by se mi povedlo najít vhodný způsob na umístění motoru, převodů a hlavně dekodéru, udělám to aby to mohlo i drandit. Chci tam mít i to manipulační rameno a nějaký ty přívěsný vozíky. Pro moje plánované kolejiště je MUVka absolutní mus!!

Budu se taky pouštět po diskusi s Michalem i do toho rozmrazováku s motory z Migu - sháním ale detaily zavěšení toho motoru, až to dám dohromady, zařadím to do Goffy sortimentu. Jinak se můžete těšit i na bedny, pytle a jinou bagáž v HO...
Petr Zatrepalek

Příspěvekod Jarda H. » pon 03 bře, 2008 4:07 pm

sco_27 píše:..... a do kabiny este mozno pride olovo, tak uvidime. Zataial nebolo casu, tak to mozno dnes nakreslim.

No já nevím, nevím, do kabiny tak ještě motor, ale nějaký prostor na balast (zátěž) asi již moc nezbyde - zvláště u velikosti N ?! U statického modelu je to jasné, ale pojízdný model je "horší" - vzhledem k velikosti je stabilita a jídní vlastnosti úplně jinde, než všechny ostatní modely lokomotiv !
Naposledy upravil Jarda H. dne pon 03 bře, 2008 4:10 pm, celkově upraveno 1
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod bindo011 » pon 03 bře, 2008 4:09 pm

Tak až to budeš mať hotové daj vedieť :wink: . Ja tam šupnem motor MIG 1822. Bude kabíne. Stavať MUVku sa chistá aj sco_27. Dúfam že sa nám to podarí postaviť. Mimochodom prečo sa ti odliatky o Číže hnusí??
bindo011

Příspěvekod bindo011 » pon 03 bře, 2008 4:10 pm

No podľa mňa sa tak zmestí aj závažie. Nejaké broky atď..[/quote]
bindo011

Příspěvekod Zdenek Valter » pon 03 bře, 2008 4:30 pm

bindo011 píše:No podľa mňa sa tak zmestí aj závažie. Nejaké broky atď..

No já jen mluvím o tom, že jsem se cca před 4 lety snažil v H0 zprovoznit drezinu Tatra v H0. Jenže jsem narazil na problém jak dostat proud do dekoša aniž bych sběrači sebral pohonu veškerou sílu.
Po cca půlročním bádání a bez pořádného strojního vybavení jsem tento projekt odložil k ledu.
Chce to zřejmě nejlépe sbírat z rozsoch a mít izolované polonápravy.
Zdenek Valter

Příspěvekod bindo011 » pon 03 bře, 2008 4:39 pm

ja osobne to vyriešim tak ako je to normálne na loko. Ak to tak nepojde tak to skúsim inak. No uvidíme ako to pojde.
bindo011

Příspěvekod Petr Zatrepalek » pon 03 bře, 2008 5:21 pm

Ne všechny odlitky Číž jsou "hnusné" - jde o to, co je dobré vzít jako základ a co už se vyplatí trochu poopravit nebo udělat úplně znovu. Já si stavěl rosničku T334 z jeho odlitku - poznatek - bubliny (to by nevadilo), krupicovatý povrch díky použité technologii odlévání. A to mi vadí neb se musí povrch odlitku celý pracně přebrušovat! Ne všude se ti to podaří - na detailech máš pak tu krupici, když si odbrousíš detaily, tak bohužel si je musíš udělat znova a máš tak de facto nový máster (předlohu) pro nový odlitek! Navíc jsem zjistil že téměř každý odlitek je zkřivený v několika rovinách díky vyndavání z formy ještě "za čerstva". Takže radím raději nekupovat zajíce v pytli přes net, ale přímo na místě (burza) si vybrat odlitek který je na tom nejlépe.

Asi jsem moc náročný, ale holt mám ze stavby modelů letadel vycvičené oko a každé pokřivení kastle modelu mi vadí...

Proto jsem si z odlitků Čiž nechal jen kastli na "banána" a T211. Tu postavenou rosničku dávám pryč a postavím si novou, se zvukem. Odlitek použiju opět Čížův, ale dost to překopu - de facto udělám nový mástr... Na rosničky jsem ulítlej a nechci za čas zase znovu týden přebrušovat a ztenčovat další odlitek... :D

Jinak k MUVce - ten odlitek má z pohledu odpředu přesazenou masku vstupu vzduchu k motoru, zalité detaily boků karoserie a navíc tlustý resin v oblasti stropu kabiny. MUVka je de facto krabice - takže není zas tak složité na rozdíl od jiných mašin udělat ji od nuly.
Petr Zatrepalek

Příspěvekod Petr Zatrepalek » pon 03 bře, 2008 5:24 pm

Problém s váhou modelu pro pojízdný model bych řešil odlitím celého podvozku a plošiny pro náklad z kovu (olovo) a následném dolepením jemných detailů...
Petr Zatrepalek

Příspěvekod Zdenek Valter » pon 03 bře, 2008 5:42 pm

Petr Zatrepalek píše:Problém s váhou modelu pro pojízdný model bych řešil odlitím celého podvozku a plošiny pro náklad z kovu (olovo) a následném dolepením jemných detailů...

Olovo je sice fajne pro svou hmotnost, ale mechanicky se hodí jen jako balast.
Nemyslím si proto, že by to byl dobrý nápad z něj dělat rám.
Zdenek Valter

Příspěvekod sco_27 » pon 03 bře, 2008 6:25 pm

No podlamna tam tu zatez nacpem, ja som hovoril o H0 Ma niekdo doma odliatkom MUV-ky v H0 ? Potreboval by som totiz odmerat vnutorne rozmery kabiny.
sco_27

PředchozíDalší

Zpět na Stavba lokomotiv