Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf
vvitty píše:Osobne jsem zastancem osazeni dekoderu do kazdeho vozu misto vodivych sprahel atp. Ve finale to vyjde levneji...
Pokud tam budes mit plosnak pro osvetleni, nevidim jediny duvod proc na nej rovnou nepridat PIC pro rizeni...
Ano, tahle logika souhlasí - pokud je toho člověk schopnej, je to asi nejlepší možná logika.TTmili píše:Vobabaz: Jo o tom jsem ani nevěděl, a ač by to bylo vhodný tak je to pořád extra dekodér. Moje myšlenka v tomhle směřuje spíš k tomu že bych si chtěl vždycky udělat DPS na míru do danýho vozu a na ní by byl už obsažen procesor atd.
TTmili píše:Jirka_US: Asi to je jen moje neznalost, ale na co má u funkčního dekodéru vliv jestli umí 28/128 rychlostních stupňů? Kažodpádně podle toho co jsem pochopil z těch stránek z odkazu, tak tam se jedná o klasický vícefunkční dekodér, navíc si myslím že by byl i tak celkem velký na to aby se dal umístit na vnitřní osvětlení.
TTmili píše:Fulda: Jak jsem psal, jde mi především o to používat ten dekodérek do starých dvouosých vozů, které nemůžu (nebo spíš nechcu) v soupravě propojovat dráty. V těhle vozech bylo žárovkové osvětlení, takže nějaké stmívání, neonové efekty, a podobně nepotřebuju. Stejně tak jas LEDek nastavím jednou jedinkrát natvrdo předřadným odporem. Jde mi jen o to aby se tam dala nastavit adresa dekodéru, to je všechno. A spínal bych tím akorát ty LEDky (zatížením maximálně 10mA a to ještě přeháním), nebo třeba jen ten tranzistor a LEDky bral oklikou (pak by zatížení bylo řádově v desítkách nebo stovkách mikroampér). Vpodstatě bych se tedy spokojil i s tím PIC10, problém je v tom že sám si to nenavrhnu a už vůbec nenaprogramuju. Sice se mě ve škole snažili naučit programovat, ale marně, sám jsem spíš silnoproudař. A k tomu ani nevím (nikdy jsem to nezkoumal) jak se chová DCC signál atd. takže bych asi ani neměl podle čeho takový program napsat.
Otázkou tedy je, jestli bys byl ochotný nakreslit nějaké to univerzální schéma pro jedno (eventuelně dvou) funkční dekodér na základě té PIC10, a i vytvořit nějaký program pro ten dekodér abych si to všechno mohl doma poskládat pěkně na jeden plošňáček s LEDkama a se vším všudy?
vvitty píše:Schema mas tady :
http://usuaris.tinet.cat/fmco/dccfunc_en.html
predposledni schema. Tu ULN2003 bych vyhodil a LED natahal primo.
vvitty píše:ML: Sbirani se da udelat i bronzovou strunou a sbirani z disku, nemusi se hned jit po loziskach (na druhou stranu, loziska zlepsi i jezdni vlastnosti).
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 návštevníků