Dekodér s jednou funkcí

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Dekodér s jednou funkcí

Příspěvekod TTmili » úte 12 úno, 2013 5:03 pm

Pánové, měl bych dotaz především na zdejší odborníky na DCC. Existuje, nebo byl by schopný někdo z vás vytvořit dekodér s jednou jedinou funkcí? Jde mi o to abych měl k dispozici schéma dekodérku který bych vždycky jen narouboval na DPS od patřičného osvětlení vozu. Potřebuju aby to bylo co nejjednodušší, co nejmenší a pokud možno i levný (představa že při osvětlování soupravy dřeváků dám 400Kč za osvětlení do jednoho, a ještě se s tím budu patlat, to radši ať svítí trvale nebo si přidám a koupím osvětlení od Kuehna).

Abych to přiblížil, víceméně si představuju něco co by umělo svojí adresu (klasicky zadávanou do CV1), na FL by spínalo tu jedinou funkci. Nic víc to umět nemusí, žádný efekty, extra funkce, stlumování jasu, prostě nic takového.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Re: Dekodér s jednou funkcí

Příspěvekod Tkadlec Jaroslav » úte 12 úno, 2013 6:11 pm

o tom jsem taky přemýšlel taky jestli neexistuje nějaký takový dekoder :wink:
Tkadlec Jaroslav

Příspěvekod vobabaz » úte 12 úno, 2013 6:28 pm

STE má v nabídce tohle za 144,-CZK:
http://www.steelectronic.cz/inpage/053-dpr1-dcc/
vobabaz

Příspěvekod fulda » úte 12 úno, 2013 7:54 pm

Ono je to tak - pokaždé když připojíš nejmenší procesor, dostaneš 2 výstupy při použití PIC10 (za 22,-) a nebo 3-5 při použití pic12 (za 29,-). Ostatní cena je za zesilovač, takže pokud se omezíš na ledky tak to celkem ujde, pokud potřebuješ větsí proud, tak se to rychle zhoršuje.
To co používá Štefan je jedno z nejjednodušších schémat. Taky to má spoustu omezení - žádné funkce, žádné stmívání.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Jirka_US » stř 13 úno, 2013 5:30 am

myslím, že tato konstrukce (function decoder) by mohla vyhovovat:
http://www.dccdiy.org.uk/index.html
Zatím vyzkoušeno pouze na zkušebni desce....Obecně při výběru dekodéru doporučuji věnovat pozornost, zda-li dekodér umí rychlosstní stupně 28/128 DCC.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod miroslav lengyel » stř 13 úno, 2013 6:01 am

Zdarec kolego,mrkni se na tyto stránky,myslím,že by Ti to mohlo vyhovovat. http://dccmm.dyndns.info/index.php/baza ... k-a-popis/
Je to kolega zde s fóra pod nickem BorgMzc,takže když ho oslovíš,určitě Ti poradí.
Myslím,že by Ti mohl stačit jeden dekodér na celou soupravu,zvlášť pokud použiješ tohle:
http://shop.krois-modell.at/Krois-Model ... 2::36.html
navíc nebudeš mít díky sběračům proudu na jednotlivých vozech takový jízdní odpor,stačí pak třeba sběrače pouze na 2.Tedy pokud nejdeš cestou ložisek Peho a nemáš sběr proudu přímo z nich.Další řešení je,pokud máš dostatečně silný dekodér v mašině,použít výše uvedená el.spřáhla a po najetí mašiny na soupravu tuto rozsvítíš zároveň s osvětlením lokomotivy,případně můžeš použít jiný funkční výstup lokomotivního dekodéru.Ono osvětlení 2 osých vozů je obecně očistec, :D tedy předpokládám,že dřevák je 2 osý vůz. :lol:
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod vvitty » stř 13 úno, 2013 9:11 am

Osobne jsem zastancem osazeni dekoderu do kazdeho vozu misto vodivych sprahel atp. Ve finale to vyjde levneji...
Pokud tam budes mit plosnak pro osvetleni, nevidim jediny duvod proc na nej rovnou nepridat PIC pro rizeni...
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod TTmili » stř 13 úno, 2013 9:28 am

Vobabaz: Jo o tom jsem ani nevěděl, a ač by to bylo vhodný tak je to pořád extra dekodér. Moje myšlenka v tomhle směřuje spíš k tomu že bych si chtěl vždycky udělat DPS na míru do danýho vozu a na ní by byl už obsažen procesor atd.

Jirka_US: Asi to je jen moje neznalost, ale na co má u funkčního dekodéru vliv jestli umí 28/128 rychlostních stupňů? Kažodpádně podle toho co jsem pochopil z těch stránek z odkazu, tak tam se jedná o klasický vícefunkční dekodér, navíc si myslím že by byl i tak celkem velký na to aby se dal umístit na vnitřní osvětlení.

Míro o spřahlech vím, ale jestli mám dát cca 11€ za dvě spřahla (jeden vůz) nebo cca 150Kč za dekodér STE taky pro každý vůz, pak si to hodně rozmyslím. Navíc se snažím zachovat možnost spojování čehokoliv s čímkoliv (prostě používat jen jeden druh spřahel). Navíc pro ty dřeváky (ano klasické dvouosáky, ale snažím se používat sbírání ze všech 4 kol a pokud možno Peho ložisky) mi to přijde docela "nevhodný" nějak propojovat všechny vozy a spínat osvětlení ve všech najednou, když tuhle fukci nikdy neměly ani ve skutečnosti.
Třeba u rychlíkáčů které mají měchy nebo návalky používám něco na způsob UIC zásuvek a kabelů. Vůz který má funkční dekodér v sobě má funkční koncová světla, a do "zásuvky" mezi měchy má přivedenou jednu funkci. Z té zásuvky pak vedu jeden drátek do druhého vozu do stejné zásuvky, a takhle to prochází celou soupravou. Každý vůz má pak na osvětlovacím plošňáku vlastní napájení ze svých podvozků, a přes Gretze a spínací tranzistor napájí LEDky. Doufám že jsem to vysvětlil tak aby se to dalo pochopit.

Fulda: Jak jsem psal, jde mi především o to používat ten dekodérek do starých dvouosých vozů, které nemůžu (nebo spíš nechcu) v soupravě propojovat dráty. V těhle vozech bylo žárovkové osvětlení, takže nějaké stmívání, neonové efekty, a podobně nepotřebuju. Stejně tak jas LEDek nastavím jednou jedinkrát natvrdo předřadným odporem. Jde mi jen o to aby se tam dala nastavit adresa dekodéru, to je všechno. A spínal bych tím akorát ty LEDky (zatížením maximálně 10mA a to ještě přeháním), nebo třeba jen ten tranzistor a LEDky bral oklikou (pak by zatížení bylo řádově v desítkách nebo stovkách mikroampér). Vpodstatě bych se tedy spokojil i s tím PIC10, problém je v tom že sám si to nenavrhnu a už vůbec nenaprogramuju. Sice se mě ve škole snažili naučit programovat, ale marně, sám jsem spíš silnoproudař. A k tomu ani nevím (nikdy jsem to nezkoumal) jak se chová DCC signál atd. takže bych asi ani neměl podle čeho takový program napsat.
Otázkou tedy je, jestli bys byl ochotný nakreslit nějaké to univerzální schéma pro jedno (eventuelně dvou) funkční dekodér na základě té PIC10, a i vytvořit nějaký program pro ten dekodér abych si to všechno mohl doma poskládat pěkně na jeden plošňáček s LEDkama a se vším všudy?
TT
DIGITÁL
TTmili

Příspěvekod vvitty » stř 13 úno, 2013 9:55 am

Naprogramovaný procesor Ti klidně pošlu, i s LEDkama... ale desku kreslit nebudu :lol:
Po letních prázdninách by se ale mohly objevit desky pro TT rychlíkáče.

Schema mas tady :
http://usuaris.tinet.cat/fmco/dccfunc_en.html
predposledni schema. Tu ULN2003 bych vyhodil a LED natahal primo.

Obdobné schéma používám taky k plné spokojenosti, jen regulátor a usměrňovač dávám jiný, řekněme vhodnější.

To jestli umi dekoder 28/128 rychlostnich kroku je podstatne pokud jej povesis na stejnou adresu jako lokomotivu. Konfigurace funkci se posila hned po rychlostnich krocich - zkus si co udela se svetly na lokomotive dekoder nastaveny na 128 a mys nastavena na 28, pripadne naopak.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod fulda » stř 13 úno, 2013 10:23 am

vvitty píše:Osobne jsem zastancem osazeni dekoderu do kazdeho vozu misto vodivych sprahel atp. Ve finale to vyjde levneji...
Pokud tam budes mit plosnak pro osvetleni, nevidim jediny duvod proc na nej rovnou nepridat PIC pro rizeni...
TTmili píše:Vobabaz: Jo o tom jsem ani nevěděl, a ač by to bylo vhodný tak je to pořád extra dekodér. Moje myšlenka v tomhle směřuje spíš k tomu že bych si chtěl vždycky udělat DPS na míru do danýho vozu a na ní by byl už obsažen procesor atd.
Ano, tahle logika souhlasí - pokud je toho člověk schopnej, je to asi nejlepší možná logika.

TTmili píše:Jirka_US: Asi to je jen moje neznalost, ale na co má u funkčního dekodéru vliv jestli umí 28/128 rychlostních stupňů? Kažodpádně podle toho co jsem pochopil z těch stránek z odkazu, tak tam se jedná o klasický vícefunkční dekodér, navíc si myslím že by byl i tak celkem velký na to aby se dal umístit na vnitřní osvětlení.

Tohle má smysl jenom pokud člověk chce, aby vagón reagoval na F0 (Neboli funkci světel)
Já bych se spíš soustředil na to, aby dekodér ovládal jízdu v soupravě, abych ho mohl přiřazovat k mašinám a ovládat celou soupravu najednou.

TTmili píše:Fulda: Jak jsem psal, jde mi především o to používat ten dekodérek do starých dvouosých vozů, které nemůžu (nebo spíš nechcu) v soupravě propojovat dráty. V těhle vozech bylo žárovkové osvětlení, takže nějaké stmívání, neonové efekty, a podobně nepotřebuju. Stejně tak jas LEDek nastavím jednou jedinkrát natvrdo předřadným odporem. Jde mi jen o to aby se tam dala nastavit adresa dekodéru, to je všechno. A spínal bych tím akorát ty LEDky (zatížením maximálně 10mA a to ještě přeháním), nebo třeba jen ten tranzistor a LEDky bral oklikou (pak by zatížení bylo řádově v desítkách nebo stovkách mikroampér). Vpodstatě bych se tedy spokojil i s tím PIC10, problém je v tom že sám si to nenavrhnu a už vůbec nenaprogramuju. Sice se mě ve škole snažili naučit programovat, ale marně, sám jsem spíš silnoproudař. A k tomu ani nevím (nikdy jsem to nezkoumal) jak se chová DCC signál atd. takže bych asi ani neměl podle čeho takový program napsat.
Otázkou tedy je, jestli bys byl ochotný nakreslit nějaké to univerzální schéma pro jedno (eventuelně dvou) funkční dekodér na základě té PIC10, a i vytvořit nějaký program pro ten dekodér abych si to všechno mohl doma poskládat pěkně na jeden plošňáček s LEDkama a se vším všudy?

Otázka kolik ledek a jaké efekty je spíš o tom, že je to de fakto zadarmo.
PIC10 je trochu pracnej, nefunguje jim pořádně programování (nemají na sobě flash pro data) Proto mám raději PIC12 a toho bych se držel.
De fakto zadarmo dostaneš možnost si k vagónu přidělat koncová světla, nebo si udělat nějakej efekt nebo různě svítící světla.

Co třeba použít tenhle?
http://www.g-zi.de/Decoder/ATtiny15/FuncDec_sch.png
http://www.g-zi.de/Decoder/ATtiny44_45_ ... ncdec.html

(moc se mi nechce dělat něco, co je už 100x hotové)
fulda

Příspěvekod TTmili » stř 13 úno, 2013 10:40 am

No tak teda důvod k použití PIC12 je mi už jasný, takže použiju ten. Když koukám jak je to schéma jednoduchý, tak si říkám že vpodstatě to pro mě nebude problém naroubovat na jakýkoliv osvětlení. Cenový rozdíl minimální, a můžu to používat i jinde když na to přijde. Problém je teda už jen to programování PICu, ale na tom bych se možná mohl domluvit s vvitym.
TT
DIGITÁL
TTmili

Příspěvekod fulda » stř 13 úno, 2013 10:41 am

vvitty píše:Schema mas tady :
http://usuaris.tinet.cat/fmco/dccfunc_en.html
predposledni schema. Tu ULN2003 bych vyhodil a LED natahal primo.

Jo ten je moc dobrej :mrgreen:
Pokud vyhodíš ULN a dáš ledky přímo, tak potřebuješ inverzní verzi (a nebo ledky připojovat proti zemi a né V+, což je skoro lepší)
Inverzní verze SW nikdy nebyla zveřejněná, ale pár lidem tady jsem jí posílal :mrgreen:
fulda

Příspěvekod miroslav lengyel » stř 13 úno, 2013 10:48 am

Tak je to každého boj jak to nakonec provede :D Kablíky od spřáhel vidět nejsou,jsou pod vozem.Pokud budu počítat Peho ložiska+dekodér do každého vozu,problémy kam nacpat kondík a to vše s výsledkem nejistým,tak pro mě hrají 1.housle ta spřáhla.Navíc,pokud použiji Peho ložiska s kablíky,tak to znamená také vyměnit soukolí,protože abych měl na dvouosáku z jednoho soukolí + a z druhého - je o ničem.Zkrátka,musím mít z každého kola sběr proudu oddělen,pak to má smysl.Ve světle tohoto mi přijde investice do spřáhel naprosto adekvátní,ovšem pakliže řešíš aby se rozsvěcel každý vagón zvlášť,tak Ti nezbyde nic jiného než narvat do každého extra dekodér. :wink:
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod vvitty » stř 13 úno, 2013 11:39 am

TTMili: Ty SMD 12F629 mam skladem v dostatecnem mnozstvi, DIP 12F629 taky nejsou problem pokud na to nespechas... jestli jedes na burzu, muzes si vyzvednout vzorek. SMD LED mam taky v dostatecnem mnozstvi.

Fulda: Ja vim, ten je moc dobrej :-) Ale tady vystaci s originalni verzi, neni duvod LEDky neoprit o zem. U ovladani shut down regulatoru je to horsi :lol:

ML: Sbirani se da udelat i bronzovou strunou a sbirani z disku, nemusi se hned jit po loziskach (na druhou stranu, loziska zlepsi i jezdni vlastnosti).
vvitty

Příspěvekod miroslav lengyel » stř 13 úno, 2013 12:01 pm

vvitty píše:ML: Sbirani se da udelat i bronzovou strunou a sbirani z disku, nemusi se hned jit po loziskach (na druhou stranu, loziska zlepsi i jezdni vlastnosti).

To vím,mám to tak udělané a taky vím,jak se zvedne jízdní odpor soupravy. :? Druhé dvouosáky už jsem také dělal sběrem plíšku zezadu z disku kola a to je jiná píseň,ne na každý vůz to ale lze takto udělat.Já se nechal inspirovat FLM ovšem nechtělo se mi platit takový baťoh: http://www.masinky.cz/produkt/14017-H0- ... azek_2.htm
Ideální by to bylo přes ložiska,ale tam je prostě nutnost použít dělenou hřídel,aby s každého ložiska šel proud extra jinak to ztrácí smysl,platí to samozřejmě pro dvouosé vozy.
I když mám čtyřosé vozy,kde jsou také dělené hřídele,z každého kola extra napájení a je to také znát.
miroslav lengyel

Další

Zpět na DCC v praxi