Moje rada je trochu v rozporu s tím co dělám, ale pro začátek ti poradím - nekupuj si toho moc.
Dokážeš si odpovědět na otázku jak moc jsi zručnej? (a to jak v elektrice tak v mechanické zručnosti?)
Podle toho se to totiž dost odráží.
Například - pokud jsi schopnej, tak se vyplatí malovýrobci a na ovládání příslušenství (vyhybky, závory, vrata od výtopny, ...) použít modelářská serva. Jsou bezvadně levná, mají slušně regulovatelnou rychlost a tak. Ale zase předpokládají, že jsi schopnej je umístit do kolejiště a tak nějak mechanicky propojit. (na mojich stránkách a tady v diskuzi je spousta zábavných ukázek obrázků a videí).
Pokud nejsi dostatečně zručnej, pak ti nezbyde, než začít nakupovat hotové komponenty od nějakého konkrétního výrobce.
Pro začátek si zvol nějakou centrálu a univerzální ovladač.
Moje ovladače jsou většinou vybaveny lépe než komerční, ale malosérie z nich pokaždé dělá hranatou škatuli. Ačkoli poslední verze už docela ujde a pokud jí dáš slušnou škatuli, je to celkem slušné zařízení:
FOTKA.
Podívej se na ovladače Roco MultiMaus (na obrázku je vyfocená v šedé verzi, standardně je červená), Lenz LH100, a moje MiniMaus. Porovnej cenu a taky svojí ochotu investovat - tohle jsou spíš ekonomičtější záležitosti.
Centrálu bych ti dporučil nějakou, která bude připravená na to že budeš jezdit na počítači a používat sofistikované funkce.
NanoX je taková jednoduchá, ale dostačující pro domácí ježdění. Má komfortně vyřešené programování (a hlavně čtení), má vyřešenou zpětnou vazbu, podporuje všech 28 funkcí na lokomotivě a podobně. Má celkem málo paměti, takže zvládá maximálně 16 lokomotiv.
Porovnej možnost použít Roco start set (MultiMaus + zesilovač 10764), NanoX a Lenz LVZ100.
Pokud ti mohu poradit, tak si vezmi nějakej kus prkna nebo styrodur nebo z čeho budeš dělat kolejiště a pokus se na něm udělat kolej s vyhybkou a závorama. K tomu si můžeš začít experimentovat s tím, jak budeš vyhybku přestavovat - pokud se ti povede použít servo, tak máš docela vyhráno.
Máš už nějaké kolejivo? Nějakou vyhybku a nějakou lokomotivu? Jestli jsi ochotnej začít nějak systematicky, tak ti doporučuju tuhle cestu.
Ostatní ti přijde časem logické.