Digitál - začínáme

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Digitál - začínáme

Příspěvekod Sedli-CB » úte 05 úno, 2013 8:12 pm

Tak mám multimyš objednanou a jdu řešit pro začátek jeden, dva dekodéry do mašinek. Jsem na to zvědav... :)
https://www.facebook.com/zubackanovahut
S*x je zábava chudých. My bohatí máme modelovou železnici :D
Sedli-CB

Příspěvekod Tomáš » pát 08 úno, 2013 7:11 pm

Sice moje otázky nesouvisí až tak úplně se začátečnickým dotazem, ale možná to taky pomůže ostatním..
1) Před nedávnem jsem vznesl připomínku,že dekodéry do lokomotiv MTB (Plux16) jsou dosti drahé.Bylo mi k mému překvapení sděleno,že zaměňuji dekodér "obyčejný jezdící" a dekodér "zvukový". Aspoň tak nějak jsem to pochopil.
2)Celkem jsem se v tom opět ztratil,tak to tu můžeme probrat.

Celou dobu jsem žil v domnění,že zvukový dekodér je jakási nástavba na ten dekodér jízdní.Ale nejednou zjišťuji,že jedna ta "destička" umí jezdit i hrát.?? Protože v tom opravdu nemám jasno,budu uvádět příklady.
Např. dekodér Kuehn N45 NEM 652. Nasadím ho do Brejlovce Kuehn s paticí 652. naprogramuji myší CV1 a už jezdím a svítím.Po čase se rozhodnu,že by to mohlo vydávat zvuk.
a) vyměním N45 za jiný dekodér Kuehn?
b) připojím k N45 "něco" se zvukem a připojím repráček?
c) s NEM 652 nelze mít zvuk?

Příklad 2
Lokomotiva Roco dekodér Fleischmann 685302 NEM 651 .opět jezdím svítím,ale chtěl bych mít zvuk
a) Musím koupit jiný dekodér např. opět Fleischmann?
b) můžu k původnímu opět připojit "něco" se zvukem a připojit repráček?
c) vyměnit za jiný typ (Fleischmann,Kuehn,Zimo,Lenz)?

Příklad 3
Brejlovec MTB s rozhraním Plux16. Osadím ho dekodérem Zimo MX630P. Jezdím svítím. Pokud bych chtěl vydávat zvuky,vše už je připraveno stačí jen vyměnit za dekodér MX645P16.Pak už jezdím svítím a vydávám i zvuky? Dekodér je ovšem prázdný bez zvuků? Takže musím někoho oslovit kdo mi do dekodéru zvuky nahraje? Jednotlivé zvuky se pak vyvolávají dle naprogramovaných CV ? Umí to vyvolat i Roco myš?

Příklad 3
a) do Plux16 musím použít pouze dekodér plux16 tedy Zimo?
b)Zvukový dekodér opět pro Plux16 jen Zimo?
c)Plux22 je kompatibilní z Plux16?

Pokud bude někdo ochoten mi to popořadě vysvětlit,může udávat u jednotlivých typů i orientační ceny,abych si mohl udělat představu
Předem díky
"TT" - NYNÍ UŽ DCC - IV 1985-1995 (pád ČSD)
Tomáš

Příspěvekod jirkan » ned 10 úno, 2013 3:11 pm

Pokusím se aspoň číástečně odpovědět.
Co se týče zvuku, možné jsou dvě cesty:
1) Zvukový dekodér - jedná se o klasický lokomotivní dekodér, který má v sobě i elektroníku, která umí ukládat a přehrávat zvuky. Příkladem jsou např. dekodéry ESU a ZIMO.
2) Ke klasickému dekodéru se přes vhodné rozhraní (SUSI) připojí zvukový modul, celek pak umí totéž, co dekodér zvukový. Podmínkou je, že ten lokomotivní dekodér musí být tím rozhraním vybaven. Funguje to třeba u dražších řad dekodérů Lenz, podobně to řeší u svých modelů PIKO a jiní (výčet není zdaleka úplný, chce to prohlédnout stránky výrobců).

U komerčně dodávaných modelů je to různé. Třeba Brawa montuje zvukové dekodéry ESU, Fleischmann a ROCO dříve používaly ESU, dnes již montují ZIMO, Piko to řeší klasickými dekodéry a zvukovými moduly.....

V praxi je asi hlavní, pro který dekodér je dostupný konkrétnéí zvuk lokomotivy.

Připojení dekodéru do lokomotivy v tomto případě nehraje roli - pokud je shodný konektor v lokomotivě a na dekodéru, bude to fungovat s normálním i zvukovým dekodérem bez ohledu na výrobce.

Módní rozhraní PLUX xx jsou skutečně navzájem kompatibilní. Tj. např. do rozhraní PLUX 22 lze zapojit dekodér PLUX 16. Chce to jen dávat pozor, kam se to zastrčí - v podstatě u všech výrobců se dá najít vysvětlující obrázek. Důvodem stále bohatějších rozhraní je požadavek na stále více přídavných funkcí dekodérů. Pokud stačí jen jednoduché vypínání čelních světel, vejde se vše na 6PIN konektor. Jak ale přibývá požadavků na možnost např. samostatného ovládání předních a zadních světel, vypínání dálkového reflektoru a třeba i osvětlení kabiny, tak přibývá funkcí a tím i PINů. Takže se při zmíněném použití PLUX 16 do patice PLUX 22 může stát, že některé funkce nebudou k dispozici, ve většině případů se to asi vůbec nepozná.

Pozor je třeba si dát za záměnu - např. rozhodně nekombinovat klasický 8PIN konektor s PLUX a pod. Také 21 PIN rozhraní může někdo omylem zaměnit za PLUX - a silnější jedinci to mohou i do sebe narvat... Prostě se vyplatí si vnávodu přečíst, jakým rozhraním model disponuje.

Podotýkám, že problém konektorů se týká i funkčních dekodérů,. které se montují do vozů - zde ale nejde o zvuk.

K tvým dotazům.
Obecně do každého rozhraní (NE|M 651, 652 i dalších) lze zapojit zvukový dekodér. Většina zvukových dekodérů ZIMO i ESU se dodává v provedeních s (téměř) všemi obvyklými rozhraními. Takže v zásadě není důležitý typ dekodéru, ale jen to rozhraní (třeba do lokomotiv ROCO nebo Fleischmann lze dát zvukový dekodér ESU nebo ZIMO). (Příklady 2 a 3) Pokud jde o doplnění stávajícího dekodéru zvukovým modulem, je třeba zjistit, zda je k tomu dekodér uzpůsoben. Jak je na tom ten N45 nevím (nepoužívám), ale určitě lze místo něj připojit zvukový dekodér ESU i ZIMO s paticí dle NEM 652.

K tomu příkladu 3 - lze použít jakýkoliv PLUX, tj. nejen ZIMO.

S tím, jak se dostat ke zvukům, je to různé. Dodávají se dekodéry s nahranými konkrétními zvuky, nebo je možné si zvuky nahrát sám. K tomu je třeba dokoupit nahrávací zařízení. Např. u dekodérů ESU je pak možné na jejich stránkách získat zdarma celou řadu zvuků.

V případě dekodérů ZIMO je v dekodéru nahrána sada univerzálních zvuků, které se aktivují pomocí CV. Jedná se asi o 5 (samozřejmě německých) parních lokomotiv a diesel (tuším BR 216). Další zvuky lze také získat (stáhnout), většinou jsou ale placené.

Asi nejjednodušší (aspoň pro začátek) je oslovit prodejce - ti lépe vybavení určité ten správný zvuk nahrají.

Co se týče programování vyšších CV, tam to ROCO neumí přímo, ale právě výrobci zvukových dekodérů na to pamatují, takže se to dělá různými oklikami - postup záleží na typu dekodéru a je popsán v manuálu, a celkem dobře to funguje.

Tak snad jsem to moc nepomotal, a současně se omlouvám všem zastáncům jiných výrobců za opominutí, ale píšu jen o tom, co mám vyzkoušené.
jirkan

Příspěvekod Tomáš » ned 10 úno, 2013 4:29 pm

MOC DĚKUJI ZA VYČERPÁVAJÍCÍ ODPOVĚDI.
Obrázek
"TT" - NYNÍ UŽ DCC - IV 1985-1995 (pád ČSD)
Tomáš

Příspěvekod loscarlos » úte 26 bře, 2013 1:47 pm

ahoj,měl bych takový dotaz. Při studiu na stránkách lokopina http://www.lokopin.wz.cz/body.htm (a vlastním bastlení) jsem narazil na toto. Je možné, pokud mám na dps v loko 8pin rozhraní připojit dekoder 6 pin ( bez vývodu 7 +), pomoci si zmíněnými diodami na vývodech 4/8 a propojit výstup z těch D do pinu 7 na dps ? Nevím, jestli to píšu dostatečně srozumitelně.
HO, už nemodelařím, jen si hraju ....
loscarlos

Příspěvekod fulda » úte 26 bře, 2013 7:35 pm

Pokaždé když experimentuješ se zapojováním dekodérů do jiných patic než jsou určené, tak je k tomu potřeba dostatečných znalostí. Mnohdy to jde i bez těch pomocných diod. V reálu je třeba pro mne celá řada možností.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod 605johnny » úte 16 dub, 2013 8:37 pm

Ahoj, chtěl bych požádat o radu pro začátečníka. Chci si udělat model kolejiště a uvažuji o digitálu a napojení na pc, co všechno k tomu budu potřebovat? Jaká centrála by byla vhodná; jestli budu potřebovat zesilovač, když bude kolejiště v TT ve velikosti 1,5m x 2m??? Už dva týdny si čtu o digitálu a nevím co vše koupit. Díky o rady
605johnny

Příspěvekod fulda » stř 17 dub, 2013 8:05 am

Moje rada je trochu v rozporu s tím co dělám, ale pro začátek ti poradím - nekupuj si toho moc.

Dokážeš si odpovědět na otázku jak moc jsi zručnej? (a to jak v elektrice tak v mechanické zručnosti?)
Podle toho se to totiž dost odráží.

Například - pokud jsi schopnej, tak se vyplatí malovýrobci a na ovládání příslušenství (vyhybky, závory, vrata od výtopny, ...) použít modelářská serva. Jsou bezvadně levná, mají slušně regulovatelnou rychlost a tak. Ale zase předpokládají, že jsi schopnej je umístit do kolejiště a tak nějak mechanicky propojit. (na mojich stránkách a tady v diskuzi je spousta zábavných ukázek obrázků a videí).

Pokud nejsi dostatečně zručnej, pak ti nezbyde, než začít nakupovat hotové komponenty od nějakého konkrétního výrobce.

Pro začátek si zvol nějakou centrálu a univerzální ovladač.
Moje ovladače jsou většinou vybaveny lépe než komerční, ale malosérie z nich pokaždé dělá hranatou škatuli. Ačkoli poslední verze už docela ujde a pokud jí dáš slušnou škatuli, je to celkem slušné zařízení: FOTKA.
Podívej se na ovladače Roco MultiMaus (na obrázku je vyfocená v šedé verzi, standardně je červená), Lenz LH100, a moje MiniMaus. Porovnej cenu a taky svojí ochotu investovat - tohle jsou spíš ekonomičtější záležitosti.

Centrálu bych ti dporučil nějakou, která bude připravená na to že budeš jezdit na počítači a používat sofistikované funkce. NanoX je taková jednoduchá, ale dostačující pro domácí ježdění. Má komfortně vyřešené programování (a hlavně čtení), má vyřešenou zpětnou vazbu, podporuje všech 28 funkcí na lokomotivě a podobně. Má celkem málo paměti, takže zvládá maximálně 16 lokomotiv.
Porovnej možnost použít Roco start set (MultiMaus + zesilovač 10764), NanoX a Lenz LVZ100.

Pokud ti mohu poradit, tak si vezmi nějakej kus prkna nebo styrodur nebo z čeho budeš dělat kolejiště a pokus se na něm udělat kolej s vyhybkou a závorama. K tomu si můžeš začít experimentovat s tím, jak budeš vyhybku přestavovat - pokud se ti povede použít servo, tak máš docela vyhráno.

Máš už nějaké kolejivo? Nějakou vyhybku a nějakou lokomotivu? Jestli jsi ochotnej začít nějak systematicky, tak ti doporučuju tuhle cestu.

Ostatní ti přijde časem logické.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Ferda » stř 17 dub, 2013 8:43 am

fulda píše:Moje ovladače jsou většinou vybaveny lépe než komerční, ale malosérie z nich pokaždé dělá hranatou škatuli. Ačkoli poslední verze už docela ujde a pokud jí dáš slušnou škatuli, je to celkem slušné zařízení: FOTKA.

Fuldo i tvá Minimouse může vypadat docela sexy.
Obrázek
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod D » stř 17 dub, 2013 9:15 am

605johnny:
Nejdřív si postav kolejiště do provozuschopného stavu (bez krajiny), připrav detekční úseky, zapoj ovládání výhybek a dalšího příslušenství. A jak ti radí fulda, vše připoj na nějakou levnou centrálu bez počítače, třeba s Roco myší.

Pokud ti práce na kolejišti nepůjde vůbec a změníš své plány na něco jiného, ušetříš hodně peněz. Pokud ti půjde pomalu, budou už na trhu nová / levnější / kvalitnější řešení a tak nevyhodíš peníze za staré krámy. A pokud budeš tak dobrý, že to zvládneš rychle, tak ti tu jistě někdo poradí, co se mu osvědčilo ze současné nabídky komponent.
D

Příspěvekod juroH0 » stř 17 dub, 2013 9:35 am

Tak toto je dokonalé, takto si raz zabalím fredy...
H0(e), DCC, epocha II-III
7", 1:4
juroH0

Příspěvekod 605johnny » stř 17 dub, 2013 8:07 pm

Díky za rady, zatím se budu učit co to umí a uvidím.
605johnny

Předchozí

Zpět na DCC v praxi