Servo dekodér

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Servo dekodér

Příspěvekod romino » ned 04 lis, 2012 12:19 pm

no ja vychádzam z doporoučení Zababovu sekcie TT a N. Pre TT je v prílohe 2 dokumentu http://zababov.cz/uploads/media/TT_2009 ... ruceni.pdf pre výhybky s kovovou srdcovkou doporučené práve jej oddelenie od jazykov. Tak isto v sekcii N je v bode 2.5 odporučené oddelenie srcdovky http://www.zababov.cz/N/files/Doporucen ... N_2011.pdf .
Zapojenie čo uvádzaš je správne , ale 100% použiteľné len pri výhybkách s plastovou srdcovkou! Pokiaľ použiješ kovovú srdcovku, mal by si ju oddeliť. Pokiaľ tak neurobíš nepomôžu ani dve relé aby nedošlo ku skratu. Ide o prípad keď je vzdialenosť náprav približne rovnaká ako dĺžka jazyku. Vtedy hlavne pri jazde do odbočky môže dchádzať ku skratom. Preto je z môjho pohľadu použitie dvoch relé zbytočné.
Rozhodnutie je ale samozrejme na tebe, to isté platí aj o použitom IO.
romino

Příspěvekod KE-pavuk » čtv 08 lis, 2012 8:45 pm

ak by sa nieco podobne zbastlilo, bolo by to super. Mam tiez par vymen s kovovymi srdcovkami, a dalo bu sa to pouzit aj na ine mechanizmy ovladane servom. Takze sa pripajam k ROminovi za . Ak by ste mal cas nieco zbuchat. Skor asi s 16F kou
KE-pavuk

Příspěvekod fira » čtv 08 lis, 2012 9:55 pm

Zdravím
Tiež sa prikláňam k verzii s jednym relem pre kazde servo. Da sa to sice vyriesit lacnejsie pomocou mikrospinacov ako to mam ja ale nastavovanie serva a mikrospinaca je niekedy trochu pracne ale da sa to nastavit. :) Ale myslim si ze naozaj jedno rele staci a oddelit srdcovku na jazykoch.Dlhe masinky niekedy robia problem ak niesu delene jazyky.
fira

Příspěvekod komori » pát 09 lis, 2012 5:13 am

Nevím co chcete vymýšlet, ale tento servodekodér již existuje,
se jmenuje Servopoint2 a najdete ho na stránkách u Paca v sekci spolupracovníci,
(collaborations). http://usuaris.tinet.cat/fmco/home_en.htm
Má procesor PIC12F629, dvě serva a dvě relé.
Je tam balík ZIP a součástí je i soubor HEX.
Software je funkční. (Pracuje na adresách 5 a 6).
Chyba je v dokumentaci, použijte procesor PIC12F629.
Naposledy upravil komori dne pát 18 říj, 2013 11:04 pm, celkově upraveno 4
TT, DCC, NanoX-Paco, YaMoRC, TC9 Gold a TP9
komori

Příspěvekod romino » pát 09 lis, 2012 6:52 pm

vyskusaj a potom uvidis :( . Rovnako fungovali na zaciatku aj dekodery z DCCkoleje, kde pouzili priamo SW zo spominanych stranok. Fulda si dal tu robotu, ze ho odladil a dopracoval a tento SW by sme chceli pre spominany dekoder.
romino

Příspěvekod fira » sob 10 lis, 2012 11:39 am

Romino má pravdu a potvrdia to aj renomovaní modelari ako napr.M. PintaPosledna verzia softu od Fuldy jeOK.Je proste 1.len tak dalej
fira

Příspěvekod Martin.F » pát 21 pro, 2012 12:54 pm

Dobrý den
Chtěl bych se zeptat sehnal jsem si tento programátor http://www.asix.cz/products_museum_piccolo.htm
a budu si stavět i tento http://www.belza.cz/digital/jdm.htm a není mě jasné jak naprogramuji PIC12F629
nebo spíš jeho umístění nerad bych něco zkazil ,protože podle dokumentace má uplně jiné zapojení jak PIC16F648A
nemám s programováním žádné zkušenosti ale podle dokumentace to budu muset udělat přes kablík
kde bude Vdd na 1 pinu ,Vss na 8 pinu, MCLR(Vpp) na 4 pinu ,RB6 na 6 pinu a RB7 na 7 pinu
je to tak nebo to bude jinak

a druhá otázka pokud už mám H-Cenrálu mohu si naprogramovat nový PIC16F648A a vyměnit myslím že už jsem zde někde četl,že to jde
díky za info
Martin.F

Příspěvekod fulda » pát 21 pro, 2012 1:20 pm

Na JDMprogramátor pozor, polovině lidí za boha nechodí.
Já programuju RCD programátorem a tam mám patici udělanou tak, že mohu zapíchnout jak malej, tak velkej procík a neb mám pickit a tam mám pro změnu několik patic, podle rozložení nožiček.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Martin.F » pát 21 pro, 2012 1:29 pm

Proto jsem si sehnal i ten od asixu a moje otázka pořád stejná :?: je to jak jsem psal s těmi piny nebo není díky :D
Martin.F

Příspěvekod alexander » pát 21 pro, 2012 3:12 pm

Pripojenie PIC12F629 k asix:
VPP (1).....4
VDD (3).....1
GND (4).....8
DATA (5)....7
CLK (6)......6
alexander

Příspěvekod Martin.F » pát 21 pro, 2012 3:17 pm

tak večer zkusím
Martin.F

Příspěvekod Martin.F » ned 23 pro, 2012 5:57 pm

Tak pic naprogramován, ale
po zkoužce servo sebou obcas skubne ale nedari se me ho normalne prehodit po zvyseni napeti (otoceni potenciometrem) sebou trha servo vic a stabilizator hodne hreje ale to bude asi tim napetim
nějaký nápad
jinak soft mám 3,5a od fuldy napajení 16volt AC a deska master od
dcckoleje

Takže u Martina (lokopina) jsem vyčetl že používá ss zdroj tak jsem vyhodil usměrňovač a dal 12Vss zdroj na přímo a vše běží tak jak má hurá testovat :D
Martin.F

Příspěvekod BohousP » pon 24 pro, 2012 8:41 am

Martin.F píše:Tak pic naprogramován, ale
po zkoužce servo sebou obcas skubne ale nedari se me ho normalne prehodit po zvyseni napeti (otoceni potenciometrem) sebou trha servo vic a stabilizator hodne hreje ale to bude asi tim napetim
nějaký nápad
jinak soft mám 3,5a od fuldy napajení 16volt AC a deska master od
dcckoleje

Takže u Martina (lokopina) jsem vyčetl že používá ss zdroj tak jsem vyhodil usměrňovač a dal 12Vss zdroj na přímo a vše běží tak jak má hurá testovat :D

Spíš bych tipoval na slabý střídavý zdroj, nebo na nějakou chybu ve zdroji (usměrňovači) na desce. Obecně není nejlepší nápad kombinovat dcc koleje a novější konstrukce od Fuldu. Pokud ale funguje, budiž ...
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod fulda » pát 29 bře, 2013 2:20 pm

Zajímavej počin - Uhlenbrock digital servo. Někdy už jsem o tom psal, že se do serva vejde celej dekodér. Tak Uhlenbrock to vyzkoušel. ZDE
Cena není zrovna lidová, ale to se dá čekat.

Zajímavá je aplikace třeba do eNkového vagónku. video.
fulda

Příspěvekod fulda » pon 06 kvě, 2013 10:50 am

Tohle je odpověď na dotaz položenej TADY.

Dokusan píše:možná málo čtu nebo neumím hledat, proto bych se rád zeptal zde (i když možná lépe v tématu DCC pro tutany)
Po vyzkoušení motorických přestavníků jsem se rozhodl ve viditelné části kolejiště(TT) použít raději serva pro ovládání výhybek (EW2). Momentálně mám doma nachystán ESU Switchpilot servo, zde jsem zjistil, že budu potřebovat ještě mikrospínač pro přepínání polarity. Pak jsem zakoupil u pojezdy.eu dekodér , zde mi ovšem vadí, že má napájení pouze z DCC a opět musím přidat mikrospínač. Pak jsem objevil Uhlenbrock, který již má napájení srdcovky vyřešeno. Rád bych se zeptal, zda je někde možno zakoupit již sestavený maloseriový dekodér, který by měl napájení jak DCC tak z trafa popřípadě měl vyřešeno přepínání polarity srdcovky.

Tuhle otázku vyřešenou mám - viz: http://www.fucik.name/masinky/servo/ - poslední odstavec (a pochopitelně to fórum).
Malosériovou výrobu mojich zařízení zajišťuje Honza TADY.
Co se týče relátka na přepínání srdcovky - dej si vedle servo přestavníku ještě TENHLE dekodér, na kterej můžeš dát 8 relátek - dáš jim stejnou adresu jako mají serva a bude ti to přeskakovat jako o život.
fulda

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi