odlitky

Stavba a přestavba lokomotiv všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., sco_27

Re: odlitky

Příspěvekod Tomáš » stř 05 pro, 2012 9:46 am

Jacek píše:
Tomáš píše:
P.Navrátil zde myslím na předešlých stránkách vystupuje pod jménem Haniš85. Já si u něj objednal na zkoušku.Odlitky jsou z jiné pryskyřice než používá p.Molata.Přikláním se proto k teorii, že Molatovi odlitky vybrousí a pak ty svoje podle toho odlije.Jak jsem psal moc práce na rozdíl od Molaty na nich nebylo.Problém byl s kazy.
Pořád jsem se ale nedopátral kde se ztrácí odlitky co jsou odlity jako první z nové formy.Kde např. bere odlitky p.Kotek,který to prodává už hotový.???

To překupnictví odlitků se řešilo i zde ve vláknu o podvodnících, pochybuji, že jde o nějaké jiné odlitky...
Tomáši, můžeš sem dát nějakou fotku toho lepšího odlitku?

Bohužel fotku nemám a už ji asi neudělám. Molatovy odlitky znám velmi dobře, tyhle však byly z jinýho materiálu. Nevím jak se ty epoxidy jmenují, ale barva nebyla šedá, nýbrž slonová kost. (něco jako odlitky p.Bártka) ?? polyuretan ?? Stěny hladké a tenké. V okýnkách jen tenká blána. Hotovo bylo do 5min. Bohužel, když ses podíval proti světlu, tak byly vidět kazy ve stěnách. Bublinky. Z hrany od spodku rámu to stejný. V těchto místech to bylo fakt průhledný. Dalším znamením, které jsem do té doby neznal, bylo odlití pluhů. Ty byly odlity zvlášť a musely se pak dolepit ke skříni. Což u Molaty opět neznám.
"TT" - NYNÍ UŽ DCC - IV 1985-1995 (pád ČSD)
Tomáš

Příspěvekod Tomáš » stř 05 pro, 2012 10:11 am

Patrik Novák píše:ono i lepty na ostatní málo používané stroje/nejen loko , a se leptů dost lidí bojí , ale zas tak složitý to není , Tak to je přesně ten důvod, proč bych chtěl kvalitnější odlitky.Lepty neumím.
jak píše Jacek , poblitky , doba pokročila ale nějaký pozůstatky toho starýho jsou - jsou to věci které se moc nekupují a forma není poškozená aby semusela dělat nová a tudíž zas o něco lepší , ale jen v tom případě že se upraví i předloha Starých odlitků jsem viděl jen pár. Např.u nové 820 šla ovšem kvalita nahorů, ale vzhled čel prudce dolů. viz. stránky MojeTT
tenkostěné odlitky se dají dělat , viz jackův odkaz , ale je vyšší cena buď vysoká zmetkovitost , nebo hmota na tenkostěné odlévání-patřičně drahá , A kdo říkal, že musí odlitek stát 200kč v provedení "dosochej si sám" já bych si klidně připlatil za kvalitu. Dával jsem tu příkladem odlitek Zamračené z Peček.dál je to u molaty taky množstvím nabízených loko , ale kupuje se to , proč ? protože to "nikdo" jinej nedělá To je taky o obchodním duchu. Zajímalo by mě kolik se dnes prodá brejláku a zamračených. Raději bych vylepšoval to co na trhu není a dlouho nebude viz 851
když se podíváš u číže má tam pár věcí ale v o to lepší kvalitě - něco taky není lepší než u molaty jen vezmepilníkem otřep po dělící rovině formy a hned to jinak vypadá , Slyšel jsem, že po Čížovi to převzal někdo další ??

každý si může koupit tenhle odlitek na .....("nic") upravit ho a odlévat , zákazníky si to najde

zeptej se molaty nebo číže jak , do čeho , ... , se odlévá , nic se nedozvíš jen obecné věci , tím jsem už prošel , ale jazyk jim rozváže pokud uvidí úspěch , ale ne kopírování jejich věcí

taky jsem odléval z jejich předloh , Balm , 853 , když byl jejich nedostatek , hlavně pro sebe , ale několik jsem jich odprodal přátelům ,

dělal jsem okna , a snad zase budu (ale nevím kdy) , než jsem vydoloval první použitelný sady , proteklo 15tisíc kč
Tomáš

Příspěvekod Jacek » stř 05 pro, 2012 10:33 am

Tomáš píše:Slyšel jsem, že po Čížovi to převzal někdo další ??

Tady
http://odlitkymodely.cz/
Jacek

Příspěvekod Patrik Novák » stř 05 pro, 2012 2:25 pm

musím uznat , na burze jsem nebyl cca 3 roky ,

že neumíš lepty , já je taky neuměl , začni něčím jednoduchým , zeptat se můžeš vždycky , kuber neměl návod (nevím jak teď) a po předchozích zkušenostech jestli někdo ten onen model někdo dělal a jestli je ok , s jejich 372 jsem měl problém , a 704 některý žaluzie-mřížky úplně vyžraný , takže od nich jen osobní odběr a s lupou ,
742 od (teď nevím od koho) s návodem - super nemusíš přemešlet co kam přijde
začni s hurvajzem M131

njn čela to je velkej problém , tam se forma rychle ničí - bortí , řešení je odlití cca 1x za 3-4 týdny

není to jen o ceně ale taky o času , když to upraví budu odlitek dražší (kolik jich prodá ?) a taky jich přiveze jen pár třeba 50 a pak spouta lídí bude řvát že nic neudělal že to má drahý , ................

brejlovci/zamračenky , určitě se jich neprodá tolik co dřív ale stále asi dost , varianty - prototypy ,1 ,2 , x tá serie 753.7 , atd , barevný varianty , (albín vyskočil nedávno) a někteří na to , za to ty peníze dát nemohou a tak to skusí postavit sami

851 zájem určitě je ale ne tak velkej - nejezdili po celý republice , ale pokud nejsi s nima spokojen , s někým se domluv udělej špičkový kopyto a můžou se sypat

k tý odlejvací hmotě , ano je to polyuretan není vhodný na tenkostěné odlitky , proto ty bubliny , ale dá se to udělat i bez nich - vakuová komora , krom toho je dost tvrdý - praská , vyštipuje se

pluhy - dolepení zvlášť napiš jaký typ stroje ,
jinak pluh pokud je odlitý přímo s loko zvyšuje spotřebu materiálů - forma , ale zároveň tento materiál formu vyztužuje
Patrik Novák

Příspěvekod Zx1974 » stř 05 pro, 2012 4:33 pm

Patrik Novák píše:............k tý odlejvací hmotě , ano je to polyuretan není vhodný na tenkostěné odlitky , proto ty bubliny , ale dá se to udělat i bez nich - vakuová komora , krom toho je dost tvrdý - praská , vyštipuje se .......

zajímavá informace, vzláštní je, že z něj jde udělat takový skvost http://davidbilek.sweb.cz/rudepravo.htm (nemyslím ten polský) a jsou i jiné metody než vakuum jak se zbavit bublinek
Zx1974

Příspěvekod Patrik Novák » pát 07 pro, 2012 6:11 am

bez bublin to jde udělat i volným litím ale musí se to dělat správně , jinak to jsi odkázal je nízkotlakým odléváním , ve formě musí být na vhodných místech kanálky na odvzdušnění ,

barva není to hlavní , odlévacích hmot se stejnou barvou je vícero , jde o průběh zpracování a konečné vlastnosti odlitku ,
to se používá není úplně vhodná hmota , ale je "nejlevnější" (myslím od daného výrobce) ta vhodnější stojí jednou tolik , a na tenkostěné odlévání trojnásobek
Patrik Novák

Příspěvekod Zx1974 » pát 07 pro, 2012 7:42 am

to jsi napsal dobře ...ale musí se to dělat správně ...

Pokud chci něco dělat pořádně, tak to ani jinak nejde než použít správnou technologii a správné materiály.
Zx1974

Příspěvekod Tomáš » ned 09 pro, 2012 1:28 pm

Má někdo ten aktuální ceník p. Molaty?
Tomáš

Příspěvekod Patrik Novák » ned 09 pro, 2012 11:43 pm

co vím tak molata neměl ceník
Patrik Novák

Příspěvekod Jacek » pon 10 pro, 2012 9:39 am

Patrik Novák píše:co vím tak molata neměl ceník

Ale měl. Ten stejný jako ten výše od p. Navrátila, jen s cenami 150 Kč. Poslední mám z roku 2009. Dříve jsem si od něj nechal posílat poštou a to byly skutečně "poblitky". Prý to byla jeho běžná praxe, protože poštou mu to málokdo omlátil o hlavu. Lepší kusy brával na burzu, zmetky posílal poštou. Dokud se forma nerozpadla.
Dnešní jeho odlitky jsou již pěknější, ceny snad pořád 150 Kč, už je ale pár let nekupuji. Kvalita dle zdejších diskuzí moc neposkočila. Viz např. rady jak vyrovnat regionovu, která vypadá jakoby dostala facku a ještě je do vrtule. Děkuji, tohle už nechci. Jsme modeláři ne sochaři...
Jacek

Příspěvekod Jacek » pon 10 pro, 2012 10:21 am

Malé srovnání:

tady typický Molatův odlitek.
Obrázek
Veškeré detaily, dveře, atd. slité dohromady. Před nástřikem jsem všechny rýhy zvýrazňoval skalpelem. Na čelech hrubé stopy po dělení forem, bylo třeba opakovaně tmelit a brousit. Schody na jedné straně zalité hroudou epoxidu, musel jsem to odvrtat a vyrobit schody nové z PVC tabulky. Tloušťka stěn od 2 do až 8 mm, škoda, že jsem zrovna tohle nevyfotil. Brousil jsem to intenzivně asi 5x až byla vrtačka žhavá a nešla udržet v ruce. Pokaždé jsem si taky připadal jako havíř po šichtě, piliny všude na těle, v rukách třepavku ze zbíječky :D

Tohle je výsledek, kastle, do které by šlo zastavět osvětlení, interiér i imitace stanovišť strojvedoucího
Obrázek
Obrázek

A teď se podívejte sem:
http://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2012120002
bez komentáře...
Jacek

Příspěvekod Tomáš » pon 10 pro, 2012 5:34 pm

Jacek píše:Malé srovnání:

tady typický Molatův odlitek.
Klasika :lol:
Veškeré detaily, dveře, atd. slité dohromady. Před nástřikem jsem všechny rýhy zvýrazňoval skalpelem.Tohle by mě popravdě velmi zajímalo, jak to provádíš ? Po posledním pokusu mám na dlani šest stehů :mrgreen: a nebylo to nic příjemného co bych znovu opakoval.
Na čelech hrubé stopy po dělení forem, bylo třeba opakovaně tmelit a brousit.Tmelíš gelovým vteřiňákem, nebo se dá použít něco jiného? dvousložkové tmely se mi v tak malým množství míchat nechtějí.
Schody na jedné straně zalité hroudou epoxidu, musel jsem to odvrtat a vyrobit schody nové z PVC tabulky.Opět klasika Molatových odlitků, která mě nechává v klidu :lol: :lol: , že by prasklá forma ?
Tloušťka stěn od 2 do až 8 mm, škoda, že jsem zrovna tohle nevyfotil. Brousil jsem to intenzivně asi 5x až byla vrtačka žhavá a nešla udržet v ruce. Pokaždé jsem si taky připadal jako havíř po šichtě, piliny všude na těle, v rukách třepavku ze zbíječky :D
To znám !! :lol: Dříve jsem brousil v koupelně. To ale tajně a i tak to posledně málem skončilo rozvodem :lol: :lol: :lol: :lol: . Nyní už zásadně odcházím pouze v trenkách na balkón, kdy po odbroušení i s odlitkem lezu do vany. Ten prach je opravdu všude. Všude myslím, tak jak píšu :mrgreen:

Tohle je výsledek, kastle, do které by šlo zastavět osvětlení, interiér i imitace stanovišť strojvedoucího
Dobrá práce. Co osvětlovací reflektor na čele? Dá se použít?

A teď se podívejte sem:
http://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2012120002
bez komentáře...
Zatím neprodejné. A pro mě jako neznalce leptů stejně k ničemu. Pokud se nebude prodávat výrobek hotovej
Tomáš

Příspěvekod Patrik Novák » pon 10 pro, 2012 9:07 pm

Patrik Novák

Příspěvekod nadkachna » stř 12 pro, 2012 12:29 pm

Nechápu tu fóbii z leptů - vždyť na tom nic není. Stačí prachobyčejná trafopájka, cín, pájecí kapalina, pilník a skalpel, jedna jednodužší stavebnice na osahání a pak už to jde samo. Kde zvládne zpracovat trochu koukatelný odlitek, ten musí zvládnout i lept :)
G
TT
nadkachna

Příspěvekod jakubklouda » stř 12 pro, 2012 12:34 pm

Já bych se leptů taky nebál... :-) vybral jsem si jako první lept zamračenou a nebyl žádný velký problém, ty jsem si přidělal sám, protože jsem vynechal díly kolem reflektoru omylem a tak jsem si akorát trochu víc zabrousil... Jen se toho člověk nesmí bát...
TT - IV. a V. epocha
jakubklouda.rajce.idnes.cz
jakubklouda

PředchozíDalší

Zpět na Stavba lokomotiv