odlitky

Stavba a přestavba lokomotiv všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., sco_27

Re: odlitky

Příspěvekod Mauglí » ned 02 pro, 2012 8:35 pm

Zdravím
p.Navrátil robí v TT 354.1 a mnoho iných odliatkov od pár,cez elektriky,diesle,motoráky,autá,kontejnery a mnoho iného v TT.Len,ako som spomenul
vyššie,treba objednať,odfotiť a tu umiestniť.U mňa to nevyšlo.A Juro najbližšie Ti ich donesiem na akciu ukázať,čo by si z toho dokázal vytľcť.Áno
beriem,že aj to málo v odlitkoch v ČR a SR má cenu,ale myslím že tá doba trochu aj technológie odlievania sú už inde.Napr.Panťák v TT na Pražskej
burze už je na dnešnej úrovni a to za 900Kč štvordielny.Tomu hovorím serióznosť a kvalita.
Mauglí
Mauglí

Příspěvekod juroH0 » ned 02 pro, 2012 10:58 pm

Zas neviem, odliatky TT nepoznám, ale mne príde že kvalita v H0 je obstojná a rastie, pozri napríklad sem: http://odlitkymodely.cz/odlitkyvelke/Ve ... 0935_o.jpg doplniť pár detailov od Murasa a je to pekná mašina na jazdenie :-)
inak Tomáš spomínal, že p. Navrátil robí odliatky z vybrúsených Molatových odliatkov...tam sa zákonite musí strácať kvalita...kopírovať sa nedá donekonečna...prečo nevezemš odliatok priamo od Molatu?
H0(e), DCC, epocha II-III
7", 1:4
juroH0

Příspěvekod Tomáš » pon 03 pro, 2012 9:01 am

juroH0 píše:inak Tomáš spomínal, že p. Navrátil robí odliatky z vybrúsených Molatových odliatkov...tam sa zákonite musí strácať kvalita...kopírovať sa nedá donekonečna...prečo nevezemš odliatok priamo od Molatu?

To je jen moje teorie počítal jsem, že mi to někdo buď potvrdí, nebo vyvrátí
"TT" - NYNÍ UŽ DCC - IV 1985-1995 (pád ČSD)
Tomáš

Příspěvekod Tomáš » pon 03 pro, 2012 9:19 am

Odlitky p.Číže se dají koupit např. zde: (to by mohlo zajímat vás kluci ze Slovenska)
http://maloseriovky.eu/component/page,s ... Itemid,26/
nebo např.zde
http://odlitkymodely.cz/tt_motorove_lokomotivy.html

Odlitky p.Molaty jsem kromě burzy nikde jinde prodávat neviděl. Pokud má někdo seznam produktů (nejen H0 :twisted: ) tak sem s ním. Třeba v pdf.

Odlitky p.Máša zde:
http://www.litomysky.cz/BIX/masa.htm

Určitě je ale nechvalme. Jako velmi kvalitní odlitek dávám příklad zde:
http://www.es-pecky.cz/modely/19809.JPG

Takhle nějak bych si to představoval. Pokud vím tak někteří malovýrobci dělají modely z odlitků zmíněných pánů a pochybuji, že mají čas a chuť se s tím sochat. Proto se stále domnívám, že existují dvě kategorie kvality: První pro malovýrobce a kámoše a druhá pro nás sochaře...však oni si to koupí nic jinýho jim stejně nezbyde.
Tomáš

Příspěvekod Gulda » pon 03 pro, 2012 5:35 pm

Čus, Navrátil TT páry nedělá pro nezájem.
Seznam modelů na prodej v TT.rar
(4.05 KiB) 421 krát

To je aktuální seznam od Navrátila.
guli
Gulda

Příspěvekod Tomáš » pon 03 pro, 2012 6:24 pm

No a jsme u toho.Rozhodně nic proti p.Navrátilovi nemám,ale nezdá se vám ta nabídka poněkud divná? To si myslíte,že zainvestoval tolik peněz do všech těch "kopyt". Divné,ale to je asi tak vše co si o tom můžu myslet,protože důkaz nemám.Obviňovat ho nechci,ale nabídka je poněkud totožná s nabídkou p.Molaty.Opět náhoda. Škoda,že se ty odlitky nedají někde vidět.Rád bych si obhlídl tu 850 a zajímal by mě ten rozdíl v porovnání s Molatou.Co se p.Navrátilovi upřít nedá je snaha.Musím tu objektivně napsat,že práce na jeho odlitcích je skutečně minimální.Okýnka se jen vyloupnou a stěny jsou dostatečně tenké.Někdy bohužel až příliš.Občas se vyskytuje kaz.Takže na tom opravdu zapracoval jak slíbil.Z té celkové mizérie jsou jeho odlitky o prsa vpředu.
Tomáš

Příspěvekod Jacek » pon 03 pro, 2012 8:46 pm

Tomáš píše:No a jsme u toho.Rozhodně nic proti p.Navrátilovi nemám,ale nezdá se vám ta nabídka poněkud divná?

A není to náhodou jen pouhé překupnictví Molatových odlitků? Za 150 koupí na burze, za 300 prodá na Modelbazaru?
Jacek

Příspěvekod Tomáš » úte 04 pro, 2012 9:05 am

K tomu se raději vyjadřovat nebudu. No to nemám řádný důkaz. Dle mě by to mohlo z Molatových odlitků vycházet.
Tomáš

Příspěvekod Patrik Novák » úte 04 pro, 2012 6:41 pm

jestli je p.navrátil ten co myslím já , tak je to opravdu jen překupník , těží z toho že molata neposílá jen prodává na burze , když už to prodává tak by to mohl aspoň vybrousit , za to co si přihodil jsem to taky prodával jen s tím rozdílem že jsem to vybrousil , vypiloval okna , vykytoval a stříkl do základu
Patrik Novák

Příspěvekod Tomáš » úte 04 pro, 2012 6:56 pm

Patrik Novák píše:jestli je p.navrátil ten co myslím já , tak je to opravdu jen překupník , těží z toho že molata neposílá jen prodává na burze , když už to prodává tak by to mohl aspoň vybrousit , za to co si přihodil jsem to taky prodával jen s tím rozdílem že jsem to vybrousil , vypiloval okna , vykytoval a stříkl do základu

P.Navrátil zde myslím na předešlých stránkách vystupuje pod jménem Haniš85. Já si u něj objednal na zkoušku.Odlitky jsou z jiné pryskyřice než používá p.Molata.Přikláním se proto k teorii, že Molatovi odlitky vybrousí a pak ty svoje podle toho odlije.Jak jsem psal moc práce na rozdíl od Molaty na nich nebylo.Problém byl s kazy.
Pořád jsem se ale nedopátral kde se ztrácí odlitky co jsou odlity jako první z nové formy.Kde např. bere odlitky p.Kotek,který to prodává už hotový.???
Tomáš

Příspěvekod Tomáš » úte 04 pro, 2012 7:01 pm

Mimo jiné původní otázka zněla:

KDO MÁ AKTUÁLNÍ CENÍK A NABÍDKU P.MOLATY

:lol: :lol:
Tomáš

Příspěvekod freekey » úte 04 pro, 2012 8:17 pm

Už se na ty odlitky vykašlete a jděte do leptů :mrgreen:
Https://www.kolejiste.cz
freekey

Příspěvekod Jacek » úte 04 pro, 2012 10:45 pm

Tomáš píše:
P.Navrátil zde myslím na předešlých stránkách vystupuje pod jménem Haniš85. Já si u něj objednal na zkoušku.Odlitky jsou z jiné pryskyřice než používá p.Molata.Přikláním se proto k teorii, že Molatovi odlitky vybrousí a pak ty svoje podle toho odlije.Jak jsem psal moc práce na rozdíl od Molaty na nich nebylo.Problém byl s kazy.
Pořád jsem se ale nedopátral kde se ztrácí odlitky co jsou odlity jako první z nové formy.Kde např. bere odlitky p.Kotek,který to prodává už hotový.???

Dle obrázků z Modelbazaru se mi zdá, že jde o totéž, tzn. o odlitky p. Molaty. Jeho současné odlitky jsou z epoxidu šedé barvy, už to nejsou takové "poblitky" jako kdysi, přesto ale oproti HO silně zaostávají. Heslo "však on to někdo koupí" pořád platí.
To překupnictví odlitků se řešilo i zde ve vláknu o podvodnících, pochybuji, že jde o nějaké jiné odlitky...
Tomáši, můžeš sem dát nějakou fotku toho lepšího odlitku? Mám tu třeba 851, která vypadá taky bezvadně, ale až po dlouhém vybrušování, po kterém zůstala hromada pilin. Takže mám dojem, že žádné lepší nejsou.
Dnes pokud existuje lept, nechci odlitek ani vidět, resp. ne tyhle epoxidové ingoty.

Odlitek si představuji třeba takto:
http://jacek-modely.cz/stavba-vozu-rady-bdtn-054/
Tenké rovnoměrné stěny, žádné broušení, tmelení. Žádné rovnání, sochání.
Jacek

Příspěvekod juroH0 » úte 04 pro, 2012 10:55 pm

Akurát že leptov parných mašín je jak šafránu....
H0(e), DCC, epocha II-III
7", 1:4
juroH0

Příspěvekod Patrik Novák » stř 05 pro, 2012 9:41 am

ono i lepty na ostatní málo používané stroje/nejen loko , a se leptů dost lidí bojí , ale zas tak složitý to není ,
jak píše Jacek , poblitky , doba pokročila ale nějaký pozůstatky toho starýho jsou - jsou to věci které se moc nekupují a forma není poškozená aby semusela dělat nová a tudíž zas o něco lepší , ale jen v tom případě že se upraví i předloha
tenkostěné odlitky se dají dělat , viz jackův odkaz , ale je vyšší cena buď vysoká zmetkovitost , nebo hmota na tenkostěné odlévání-patřičně drahá ,
dál je to u molaty taky množstvím nabízených loko , ale kupuje se to , proč ? protože to "nikdo" jinej nedělá
když se podíváš u číže má tam pár věcí ale v o to lepší kvalitě - něco taky není lepší než u molaty jen vezmepilníkem otřep po dělící rovině formy a hned to jinak vypadá ,

každý si může koupit tenhle odlitek na .....("nic") upravit ho a odlévat , zákazníky si to najde

zeptej se molaty nebo číže jak , do čeho , ... , se odlévá , nic se nedozvíš jen obecné věci , tím jsem už prošel , ale jazyk jim rozváže pokud uvidí úspěch , ale ne kopírování jejich věcí

taky jsem odléval z jejich předloh , Balm , 853 , když byl jejich nedostatek , hlavně pro sebe , ale několik jsem jich odprodal přátelům ,

dělal jsem okna , a snad zase budu (ale nevím kdy) , než jsem vydoloval první použitelný sady , proteklo 15tisíc kč
Patrik Novák

PředchozíDalší

Zpět na Stavba lokomotiv