To miroslav lengyel
Použili. Fofros je sestavil opravdu fofrem. Jen jsme Frýdlant poněkud doladili a on nám při tom malinko narostl. Z původních 8069 mm na současných 9664 mm. No a taky nám přibylo 5 vexlí. A tady je ten zádrhel!
Ty jsi Fofrosovi dodal nové typy Tilligovic vexlí a ty mají už od přírody kovové srdcovky. My nepoužíváme stavebnice, ale stavíme si vexle sami. Používáme Tilligovo pražcové podloží a koleje si nastrouháme z prutů. Podloží jsem nakoupil v počtu cca 100 kusů dokud ještě šlo koupit. Dnes už nám Tillig podloží za 50,- Kč neprodá, protože zjistil, že je lepší prodat celou stavebnici EW3 za 450,- EW5-6 za 650,- peněz. Potíž je v tom, že podloží které máme je staršího typu a má plastovou srdcovku. Protože jsem nenašel rozumný způsob jak se té plastové nádhery zbavit, tak se uvažovalo o 3D tisku dvou pražců bez ní. No a s 3D kreslením jsem vyhořel jak prskavka na stromečku

a tak se to nějak odsouvalo, a odsouvalo, až se objevil jeden šikovný TTčkář s nickem BaWis a ten to konečně v Cadu spáchal. Takže po veekendu se budou objednávat ověřovací kusy a pokud to dopadne, tak by vexle mohly v dohledné době být.
Jinde by nám ta plastová srdcovka až tak nevadila, ale když ten vexel položím vedle těch na Frýdlantu, tak to docela bije do očí. Už jen ten PECO angličan je dost velká rána a možná ho taky časem vyměníme. Zkouším výrobu vlastních vexlí postavených na papírovodřevěném podloží a postupně se dopracovávám k nějakému výsledku. Zatím to vypadá dost nadějně a doufám, že se zadaří. Pak už pana Tilliga s jeho vstřícnou obchodní politikou nebudem potřebovat skoro vůbec a navíc si vyrobíme vexle jaké budeme chtít. Třeba takový 6ti stupňový anglán je je dost lákavá představa i když zatím budu vděčný i za 12ti stupňového (ten je právě ve vývoji) a pan Tillig nám ho nějak zapoměl zařadit do výroby. Dlouhé vexle s úhlem na srdcovce 9 a 6,35° nám sice vyrobil, ale angličany nám pořád cpe jen 15ti stupňové a ten jeho "Baeseler" - k,č,83391 je přímo hrůzostrašný a pochází ještě z dědictví po firmě PILZ.
Jinak Dašek nevyjmenoval všechno co se na Frýdlantu děje.
Ono je spousta činností, které nejsou až tak viditelné, ale udělat se musí. Třeba sehnat podklady a nakreslit všechny budovy, pak je vypáli a pak je postavit. Taky jsem byl tenhle týden znovu ve Frýdlantu a udělal jsem dalších asi 150 fotek. Jenže ke zveřejnění moc nejsou. Pochybuju, že by někoho zajímalo čučet na drátovody a zase na drátovody

. Jenže abych ty drátovody mohl správně položit tak ty fotky potřebuju. Taky jsem tam trochu poběhal s metrem a ověřoval nějaké rozměry a pochopitelně jsem se u toho nefotil

.
Nicméně včera jsem usadil první 4 námezníky a zapustil šachty pro návěstidla na Frýdeckém zhlaví. Dnes jsme s kolegou BaWisem trochu přeorganizovali jednu garáž aby bylo víc komfortu při práci s Laserem a CNC frézkou. Pak jsme malinko posunuli jeho TT modul, aby taky mohl začít dělat na svém. Zítra to už bude zase spíše v rytmu tanga. Dašek chystá další modul s pevnůstkou a já možná něco vypálím (mám připravené betonové sloupy a první drátovody). Mezitím jsme společně s ostatními snad měsíc po chvilkách pracovali na sestavení 60ti sloupů od JM Detail. Jak se povedly lze shlédnout zde:
http://ferda-ov.rajce.idnes.cz/Moduly_z ... 123118.jpgEdit: Vidím, že mě kolega lehce předběhl. Holt je mladší, perspektivní, zdravý...
H0 III-IV. Dokonalost je sen!